V Katechizme Katolíckej cirkvi sa píše: „Človek však, ktorého Boh stvoril v spravodlivosti, zneužil hneď na počiatku dejín svoju slobodu tým, že sa postavil proti Bohu a chcel dosiahnuť svoj cieľ mimo Boha" (415) Ale to platí aj pre nás všetkých ostatných: „Podobne ako ten prvotný každý hriech je neposlušnosťou, vzburou proti Bohu.“ (1850)... Ja vám poviem.

KKC sa hlboko mýli. človek bol oklamaný. čiže KKC hlása bludy. ved čítajte bibliu. diabol hovorí adamovi, že..."naozaj vám Boh zakázal jesť atď...." čiže diabol oklamal v otázke... naozaj vám Boh zakázal.... atď. čiže diabol klamal. 

Tam bolo prvé klamstvo. Adam diablovi odpovedal pravdivo tak, ako mu to prikázal Boh... zo všetkých stromov smieš jesť, ale zo stromu poznania dobra a zla nejedz, lebo v deň, kedy z neho budeš jesť istotne zomrieš. Teda človek aj keď nemal hriech pravdepodobne nemal šancu rozpoznať kde je pravda. jednoduché vysvetlenie. 

Adam nepoznal nielen hriech, ale aj zlo, a nepoznal aké to je vzdorovať niekomu pred nebezpečenstvom. Pred hriechom Boh ho od tohoto zápasu predsa uchránil. Pretože pravdepodobne nikdy to pokúšanie od diabla nezažil. 

Otázka je, že ako je možné, že v dokonalom nebeskom raji mal miesto démon. Nezvrhol predsa Boh samotného satana po vzbure anjelov, ako sa to máme možnosť dočítať sa v Starom zákone do pekla. 

Ako to, že diabol s jeho duchmi dokáže chodiť po sebe, a to reálne, ved vidíme že zlo sa šíri v najrozmanitejšej podobe, a biblia vvzhľadom na majestátnosť Pána Boha sa odvoláva len na to, že anjeli a predsa aj prví ľudia majú v sebe slobodnú vôľu. dajte si otázku. 

Na čo mi je slobodná voľa, ktorú mi daroval Boh? ako od čoho ma chcel slobodne oslobodiť, lebo ako keď sa na to pozriem kritickým myslenim z filozofickej otázky, nemožno tomu logicky porozumieť. K čomu potrebujete slobodnú vôľu? povedzte čo si chcel Pán Boh dokázať tým, že Adamovi a Eve daroval slobodnú vôľu? 

Daroval im náchylnosť k hriechu, nezvratný údel smrti, neistotu v rozhodovacom procese ktorá mala následok tieto dva elementy, ktoré v tejto vete som spomenul. Človek ani v dnešnej dobe prirodzene nevie rozlíšiť dobro od zla. 

Samozrejme pri jedle človek zje čo mu chutí, isto nebude dobrovoľne jesť otrávené jedlo. s prepáčením za výraz vy by ste boli sprostý otec, ktorý by deťom ponúkol nádherne vyzerajúce jedlo, rezne zo zemiakovým šalátom, a predtým toto jedlo otrávite jedom, aby zomreli. Ktorý otec toto spraví? 

Lenže Pán Boh toto spravil, a odpoveď na tento počin neexistuje. Vy keď ako otec vidíte, že deťom niekto cudzí škodí, snažíte sa ho vyhodiť z jeho života. budete ho vychovávať vedno so zlodejom alebo vrahom? Vrah patrí do kriminálu a nie na slobodu. To znamená že my sa musíme v našej teologii fatálne mýliť. samozrejme pokiaľ Biblia hovorí pravdu. Boh mu NEZJAVIL že diabol klame. keby Boh vystríhal človeka pred satanom a nie pred stromom poznania dobra a zla

 Blog
Komentuj
 fotka
sajzousko  22. 11. 2022 21:44
Nedotykajte sa svojich varlat...sú nečisté
 fotka
varlatan  22. 11. 2022 22:55
vyborny blog
 fotka
varlatan  22. 11. 2022 22:56
@sajzousko prosim, neber si do ust varlata
 fotka
pubertslatinocelny  22. 11. 2022 23:05
nerozumiem celkom, vresku, takze ty ozaj tvrdis, ze KKC tvrdi nepravdu, ano?

okrem tejto veci s prvymi ludmi mas aj ine vyhrady dake este? spytujem sa, lebo som ta doposial mal za velmi ortodoxneho katolika
 fotka
vreskot000  23. 11. 2022 11:43
@pubertslatinocelny ak by sme brali genezis ako pravdu, jestvuje riziko, že Boh ide proti sebe. spísal mojžiš genezis presne tak, ako mu Boh nadiktoval. zaiste áno. ale aký je aspekt hriechu. vari je spravodlivosť že vdaka odtrhnutemu jablku ľudstvo nevysvetlitelne ochorie na kadejake choroby a neeskor zomrie?

zamysli sa nad tou vetou... Človek však, ktorého Boh stvoril v spravodlivosti, zneužil hneď na počiatku dejín svoju slobodu tým, že sa postavil proti Bohu a chcel dosiahnuť svoj cieľ mimo Boha

človek zneužil, ale ako to zneužil bežný človek, možno v nejakom primitivnom kmeni, ktorý realne nikdy nikomu v ničom neublížil.

a sme doma
 fotka
johnysheek  23. 11. 2022 23:25
vreskot vreskot...
na to, ake mas zazemie a kolko "mudrosti" pustas do sveta aj tu skrkz svoje blogy som dufal ci veril, ze co sa tyka viery, krestanskej nauky a pochopenia Bozich tajomstiev si na tom lepsie/dalej ako vyplyva z tohto...

je verejnym (ne)tajomstvom, ze genezis je "obrazne" ponata kniha a teda ze eva realne neodrthla jablko (tie v casti kde zili prvi ludia ani neboli podla vsetkeho)...
ide tu o zmysel a princip toho vyjavu/obrazu... ide tu o narusenie absolutnej dovery... o nelasku a sebalasku... a neuposluchnutie a nekajanie sa...

takze nie rkc ani kkc sa nemyli... mylne su skor taketo interpretacie, ktore ignoruju nauky cirkvi a vysvetluju si veci tak nejaksvojvolne
 fotka
vreskot000  24. 11. 2022 20:11
@johnysheek pán profesor v starom zákone nám vysvetlil, že pojem jablko je po latinsky malus- čiže malvica, to poznáš. pojem malum je zlo. (sed libera nos ad malo) ale zbav nás zlého, ako píše biblia z úst Pana Ježiša. z toho dôvodu eva odtrhla jablko alebo ovocie (malus) zo stromu poznania dobra a zla (malum) teda jablko a zlo je SLOVOTVORNE rovnaké. a vráťme sa džony k podstate. dam ti otázku.

povedz mi aká je to sloboda, keď Pán Boh vysadí BEZ PRÍČINY strom poznania dobra a zla, ktorého plod smrteľne zasiahne teba a tvoje deti s celým ľudstvom do konca vekov.

ktorý otec podá dieťatu hada, keď ho žiada o rybu. bibliou sa pýtam a bibliou odpovedám, a odpovedz mi na toto
prosím ťa.
vďaka.
 fotka
vreskot000  24. 11. 2022 21:23
@johnysheek Genezis s opisom spôsobu zhrešenia prvých ľudí principiálne nemôže byť ani náhodne obrazne pomenovaný biblický spis, a poviem ti veľmi jednoducho preto.
Biblia v genezise opisuje hrôzostrašnú udalosť, ako ťažko sa človek dokázal previniť voči Bohu, vďaka a následkom čoho, Boh sa rozhodol vyhnať prvých ľudí z raja. Následkom toho boli náchylní k hriechu a okrem toho spoznali doposiaľ nepoznané, žiaľ v tej najhoršej podobe. Spoznali zaiste chorobu, spoznali zaiste čo je neistota, spoznali zaiste ohrozenie, že človek je hladný,pociťuje smäd, čo je inak príšerný pocit, pokiaľ dlhodobo nepiješ.
Bol som chorý na kovid 4 tyždne som ležal v ťažkom stave na kyslíkovom prístroji v priamom ohrození života, a ďakujem Pánu Bohu všemohúcemu, že ma pri živote zachoval, hoci som si cez chorobu v poslednom vypätí síl žiadal zavolať kňaza /pána farára. žiadal som preto, podľa mojich slov, pretože som povedal, že ak náhodou zomriem, k čomu som bol veľmi blízko, chcem odísť z tohoto sveta do večnosti zaopatrený a zmierený s Bohom. Vďaka Pánovi som tieto ťažké chvíle prežil prakticky bez následkov, aj keď rekonvalescencia prebiehala pomerne rýchlo, aj keď mimoriadne obtiažne. príšerné dusenie, príšerné bolesti celého tela, o strate chuti, čuchu je zbytočné písať, lebo to som považoval za najmenej podstatné. Žiadal som si duchovne zachrániť život pre večnosť s Bohom, a všetko materiálne išlo bokom. prepustili ma z práce v dôsledku dlhodobej PN prakticky okamžite, ako im to bolo umožnené... koncom mesiaca. takticky ma nechali pracovať po návrate asi tri týždne, predposledný deň v mesiaci som dostal výpoveď.
Prijal som to síce zarmútene ale s pokorou, že v Božích rukách je všetko. v Božích rukách bola moja choroba, moje vyzdravenie, moja práca i strata práce, ktorá ma živila, a vďaka tejto strate som sa ocitol v priamom materiálnom ohrození môjho života, nakoľko bez práce, a bez príjmu s potrebou telesnej regenerácie po chorobe som nikde nepracoval, a jesť potrebuješ každý deň.
Každý deň je tuhý boj o prežitie či už pre ateistu, vlažného kresťana alebo horlivého človeka, ktorý je ochotný život položiť za kresťanské ideály.
Mojím článkom som chcel zdôrazniť približne toto.
Je načase zahodiť všetky sentimentálne narážky, ktorými oplývame kresťanským učením, a oprieť sa o učenie v biblii, neomylné v plnom jej rozsahu.
Boh mi preto daroval rozum, nie preto, aby som kriticky zhodnotil prácu teológov, ktorý možno celý život zasvätili spoznávaním božích právd, ale preto, aby napriek celoživotnému úsiliu zbytočne nezišli z cesty.
Aj reformátori, aj bludári, aj sektári mali v kresťanstve zaiste značné postavenie, kedy horlivo sa snažili o druhý príchod kráľovstva Božieho Syna, snažili sa o dômyselné a dôkladné zachovávanie božích predpisov, viď novozákonných biblických farizejov, ktorí isto nesmilnili, isto nekradli, isto nebrali meno božie nadarmo, avšak zodrali ľudí na daniach, poplatkoch, nechali žobráka zaiste mrznúť medzi chrámom a dlažbou, zatiaľ čo oni si rozširovali modlitebné strapce, zaťažovali ľud nezmyslenými poplatkami. možno sem tam niečo potiahli z tej pokladnice, ale ironicky povedané, veď predsa oni sú tí dobrí, to je pre slávu Boha, čo tam po druhých.... to je ironická poznámka samozrejme.

Posledné moje konštatovanie, ktoré zosúladím vedno s týmto komentárom pod mojím blogom, ktorý následne použijem ako nový blog v tento večer je približne v tom, že my kresťania konečne by sme mali byť predovšetkým pravdiví k sebe samému, nehrať sa na niekoho, kým nie sme, pravdivo pomenovať to, čo dobré je, a čo zlé je. Som si vedomý, že zlo je tak rafinované, že platí poučka, že sto krát opakovaná lož sa raz stane pravdou, ale predtým, než sa tak stane je potrebné, aby ľudia tú pravdu poznali.
Je načase, aby sme nielen študovali katechizmus a kresťanskú náuku, ale predovšetkým podľa nej aj žili.
kresťanská náuka spočíva v tom, že pokiaľ si ty nezamestnaný, a ja som bohatý, ja sa ťa mám spýtať, ako sa máš, ako ti môžem pomôcť, a pokiaľ to NIE JE V MOJEJ MOCI, aby som ti pomohol akýmkoľvek spôsobom, môžem sa aspoň snažiť pomôcť v tom, že budem voči tebe čestný, dobrý, nepodkopnem ti nohy, nebudem ti rozprávať drísty o božej láske, a božom skúšaní, pokiaľ niekto má plné brucho a ty hladuješ.
Božie skutky dokazuješ skutkami, nie tým, že si kresťan. pojem kresťan dotvorí a ozdobí tvoju dušu v konečnom dôsledku, aby si sa odlíšil od tých, ktorí dobro nechcú, presne tak, ako to hovorí Kristus v podobenstve, kedy príde čas, aby sa oddelilo zrno od plevy. aj pleva je súčasť zrna ale až dovtedy, kým sa nevymláti a nevznikne čisté zrno rozomleté na múku, presne ako to spomenul jeden kresťanský spisovateľ o mučeníkoch, že každý mučeník predstavuje v božom nazeraní čistú pšenicu, ktorá je/ ktorý je v zápase o pravdu rozomletý na hostiu obetovanú v božích rukách.
Nič viac, nič menej.
 fotka
abstraktdepres  25. 11. 2022 03:26
Dobrý blog! Na rozdiel od tých novších...
10 
 fotka
johnysheek  25. 11. 2022 07:40
@vreskooooot

prilis dlhe a hned prva veta je hlupost... prepac, ale akokolvek zasadne cosi je.. nemas pravdu.. studuj.. pytaj sa, diskutuj..

ten cas co si travil vypisovanim tych dlhych blogov si mal travit s knazmi a bavit sa s nimi o takych veciach
11 
 fotka
vreskot000  25. 11. 2022 10:45
@johnysheek dnešní mladí kňazi nemajú potrebu žiaľ rozprávať o životne dôležitých veciach, pretože žiaľ, pána farárovi desiateho cinkne na i phone výplata z biskupského úradu, a problém je vyriešený, odslúžia v meste možno cca 15 pohrebov po 50 eur každý jeden, možno 2 svadby mesačne mimo adventu a pôstu, a zas je problém vybavený. potom vyberú do zvončeka, u nás sú tri omše denne, soboru 4 a nedeľu päť. tam kńaz nevie čo má robiť s peniazmi. koľkokrát som šiel s kňazom v aute, ani raz nemal menej ako 3/4 natankované. raz som pomáhal knazovi, ako si kupuje veci, mal približne odhadoval by som možno 100 kg mäsa v mraziarenskom boxe. nie chladničke, ale mraziarenskom boxe, čo prevadzkujú veľké obchody, nie bežné domácnosti.
napriek všetkým skutočnostiam osobu kňaza sa zastanem vždy z princípu, že to, čo koná kňaz, bežný laik nedokáže.

napriek všetkému nám všetkým chýba to pravé kresťanské povedomie, že zas sme nevideli a nevidíme v bratovi Krista, nevidíme, že potrebuje niečo, čo nepotrebujeme my, ale on to potrebuje!
a keďže mnohí majú plné bruchá, život iných im je ukradnutý.

to je realita brat.

ja ti poviem iné. pracoval som 4roky ako ošetrovateľ. v každom jednom som videl Krista. a to preto, lebo poskytujem im niečo, čo oni nedokážu už sami, onedlho v tejto práci budem pokračovať.

Na základe mojich poznatkov som usúdil, že katechizmus sa mýli v tom, že stále len rozprávame o niečom teoreticky, ale nekonáme prakticky.
Kristus nepotrebuje to, čo si myslíme, ako fundamenty vypúšťame do sveta, ale to, čo konkrétne spravíme pre šírenie božieho kráľovstva. a pre šírenie kráľovstva božieho potrebujeme taktiež všetky "pomôcky" ktoré sú nám k dispozícii.
pokiaľ však zabúdame na podrobné preskúmanie biblických textov a snažíme sa v tom všetkom nájsť so všetkými našimi dokonalosťami alebo nedokonalosťami, a vidíme súvislosť duchovného života a života materiálneho, ktorý nás obklopuje.
čo nemám rád na našej viere je to, že sme príliš sentimentálny, a všetko si chceme ospravedlniť sentimentálnymi rečami, ktoré skutkovú podstatu nikdy nenapĺňajú.
poviem ti veľmi praktický príklad.
celý život ťa niekto terorizuje, a ty to psychicky nezvládneš.
povedz mi načo mi slúži teoretická príručka katechizmu cirkvi, kedy kompetentní nie sú schopní na cirkevnom súde rozviesť platne uzavreté manželstvo v kostole, kedy muž týra manželku, a hľadajú všetko možné preto, aby zachovali manželský status. žena možno obvinenie stiahne, ale tým sa týranie nekončí.
našim problémom v cirkvi je neschopnosť riešiť veci radikálne, vecne, jasne, stručne, ale za všetkým hľadať duchovné kompromisy mýliac sa, že ked si všetko ospravedlníme biblickými textami, poučkami z dogmatiky, morálnej teológie zaseknutej kdesi v ideovom poňatí pred druhým vatikánskym koncilom, dovtedy tu budú týrané ženy s piatimi deťmi na krku, lebo muž si potrebuje vybiť svoju zlosť. zriedkakedy je to opačne, aj keď aj to sa stáva.
Mojím príspevkom posledne chcem povedať toľko, že musíme odhodiť sentimenty, čo by bolo keby bolo, a prakticky viďte problémy ľudstva a snažte sa to riešiť.
v mojej profesii, keby som rozprával o božej láske, ale nekonal, ako ošetrovateľ, ľudia by zahynuli hladom, boli by neokúpaní, neboli by v čistote, neboli by im podané lieky, nemali by uspokojené psycho sociálne a emocionálne potreby.
ešte ti odpoviem toľko, že ten čas čo som strávil písaním článkom je totálne nepatrným zlomkom toho všetkého, čo konám v mojej profesii a pracovnej náplni ktorú mám a snažím sa konať čestne a zodpovedne. To je asi všetko čo som ti chcel povedať.
12 
 fotka
johnysheek  26. 11. 2022 00:13
@vreskotttt
uz asi s tebou nemam co riesit.. podobne ako dalsi tu "veriaci" si zijes jaksi vo vlastnom svete predstav smutne.. co uz...

pis menej a hladaj viac.. odporuca£
13 
 fotka
tomas55555  28. 11. 2022 13:24
Vreskot, dakedy som si myslel že katechizmus sa nemýli, ale podrobným štúdiom som zistil, že katechizmus si dokonca odporuje aj priamo s rannými kresťanskými mimobiblickými spismi TRADICIOU ! Tu to dokazujem :

» paranormalnejavy1.webnode.sk/rozpory-ucenia-...
14 
 fotka
vreskot000  28. 11. 2022 20:50
@tomas55555 dobre si napísal prečítal som si to pozorne vďaka
15 
 fotka
tomas55555  28. 11. 2022 20:55
@vreskot000

Naozaj ? Som myslel že si katolík a uznávas neomylnosti katechizmu
Napíš svoj komentár