Pridávam zamyslenie, ktoré som adresoval opätovne do jednej diskusie. 

Viete čo, ako zástanca konzervativizmu odpoviem, že služba ženy pri oltári je bezpredmentná, okrem čítania lekcie pri sv. omši, ktoré už nie je nič nezvyčajné. Miništrovať.... Ako pozrite... malé deti v nejakej dedine... že... súrodenci... brat miništruje, sestra ide s nim... nič proti...sú to deti. dobre.. 

Ale isto nie s cieľom takým, aby človek vedome dosadzoval na miništranské, lektorské, nedajbože akolytát ženám, mimo reholných sestier. Jeden kňaz sa vyjadril na adresu žien v protestantských cirkvách ako duchovné, že je to satan v kňazskom rúchu pri oltári. Poznám sa s ním osobne, zdieľam tento názor, ktorý nie je ani konzervatívny, ale čerpá priamo z písma sväteho, je biblický. 

Žena má inú funkciu. Žena je poslaná do sveta preto, aby rodila deti. To je úloha ženy. Rodiť deti, strážiť rodinu, a udržovať ju v mravnom duchu, vychovávať deti, muž má rodinu materiálne zabezpečovať. 

Samozrejme vplyvom doby nie je možné, aby ženy nepracovali, teda aj ženy sú v klasickej práci to je normálne. Ženy môžu zastávať a aj zastávajú verejné funkcie a plnia najrozličnejšie funkcie, takisto nenahraditeľné, ako je služba muža kňaza pri oltári a sprítomňovať Najsvätejšiu obetu. To je výlučne vyhradená kňazom mužom. 

Tuším že v súbehu II vatikánskeho koncilu sa údajne hovorilo o pripustenie žien do stavu prvého stupňa kňazstva diakonátu, myslím že sa spomínalo aj kňazské svätenie, čo sa našťastie neudialo. Prečo hovorím našťastie. 

Boh ustanovil tento svet na to, aby žena a muž boli spájaní láskou (srdcom,) preto Boh stvoril ženu z Adamovho rebra, ktoré je blízko srdca. Preto sú spájaní láskou. Ďalej ako prví Kain a Ábel prinášali Bohu obetu. Kain ako roľník obilie, Ábel ako pastier baránka. Ženy spomínané neboli nikde. 

Patriarchovia, a tí, čo plnili v starom zákone kňazskú službu medzi sebou ženy na stupni ako duchovné nemali. A myslím si, že sa to neudeje nikdy, pokiaľ nedajbože nástupcovia v ďalších generáciách už nebudú nejakí liberálni katolícki dobrodruhovia, ktorí si osvoja náhodou protestantskú tézu, že aj pri oltári sme si všetci rovní, lebo to je satanské. Určite. 

Dovolím si tvrdiť, že všetky protestantské cirkvi, ktorí umožňujú kňazsko duchovnú službu (protestanti platní kňazi nie sú stopercent, s malou výnimkou anglikánskej cirkvi, kde nie je jednoznačná platnosť kňazstva, pokiaľ nepochádzajú z jednotnej katolíckej pôvodnej línie) nie sú cirkvami, pretože nepochádzajú a nemajú ani katolícku líniu. 

Jediní platní sú východní pravoslávni. Ak sa vrátim k tematike a kontextu, dovolím si tvrdiť, že keď vymrú pravoverné, tradičné ortodoxné prúdy cirkvi, a noví predstavitelia v dohľadnej dobe 30 - 50 rokov, pomaly začnú experimentovať aj v tejto sfére, čo môže celkom isto značiť, ako som sa to vyjadril už nie jeden krát v mojich myšlienkach a úvahách... blízky príchod Pánov, kedy sa pozemský čas nás ľudí naplní, a potom bude súd, ako je to spomenuté v liste hebrejom. A celkom isto tento čas nastáva.

 Blog
Komentuj
 fotka
james98  12. 1. 2021 21:34
My máme farárku v našom kostole a nikdy som tam nevidel pekelné blesky ani plameňe okolo nej. Je to len žena, farárka, človek
 fotka
vreskot000  12. 1. 2021 21:42
@james98 problematika ktorú som načrtol v mojom blogu nie je cudzia ani protestantom, a zastávam tento názor nie z môjho katolíckeho akéhosi triumfalistického presvedčenia, ale z čistej filozofie, kedy ako píšem, žena má uplne inú rolu v živote. žena má rodiť deti a spolu s mužom ich vychovávať. rozumiem tvojmu protestantskému presvedčeniu, kedy vo vašej duchovnej hierarchii máte ženy ako duchovné-- ako to píšem v článku, ale je to nebiblické.. opakujem nebiblické. starozákonní patriarchovia nemali medzi sebou ženy, a žena nezohrávala okrem rodenia detí de facto žiadnu funkciu. ženu si predstavujem v cirkvi ako reholnú sestru, ktorá sa modlí v kláštore a plní duchovné služby v prospech blížnych. učí náboženstvo a podobne. ako muž v katolíckej cirkvi, ako muž ktorý som študoval katolícku teologiu tento počin odsudzujem nie z ľudského... mám úctu ku všetkým, ale preto, lebo Kristus na kňazskú službu ustanovil len 12 apoštolov. teraz nehovorím o apoštolskej línii a postupnosti, sukcesii, ale o tom, že žena ani v našej rimskokatolickej hierarchii nebola nikdy. resp, ako duchovná pojem neexistuje, a právne tento pojem sa nikdy nedostane do cirkevnej hierarchie. Kristus ženy nechcel ako knazov. keby tak bolo, jeho Matka Panna Mária by bola prvý kňaz v cirkvi, koniec koncov ju poručil najmladšiemu apoštolovi Jánovi pri kríži, ked zvolal... žena hľa tvoj syn, a Jánovi, hľa tvoja Matka. azda tieto slová ako tak z písma poznáš. čo povieš?
 fotka
vreskot000  12. 1. 2021 21:43
@james98 ale pri všetkej úcte, samozrejme, nechcel som sa ťa dotknúť v žiadnom prípade, ak to berieš ináč.
 fotka
pubertslatinocelny  12. 1. 2021 21:58
v @3 povedáš, že žena môže napríklad učiť náboženstvo (a ja s tým súhlasím), ale to tvrdenie by sme tiež mali označiť za nebiblické...
A ak je nebiblické to, ale pritom ty a aj iní konzervatívci to pripúšťajú a nevadí im, že je to nebiblické, tak mi príde odveci argumentovať pri tých ostatných veciach, že "sú nebiblické"
 fotka
dwarvax  12. 1. 2021 22:05
Ja hlavne nechapem, preco o nejakych ulohach chcu poucovat ludia, ktori samotni tie ulohy vobec neplnia. Toto keby mi niekto vedel vysvetlit.
 fotka
fragile.  12. 1. 2021 22:15
No co na to povedat. Zeny su pre teba podradne pohlavie, lebo inak ta nenaucili a sam sa naucit odmietas - naopak Biblia je ako vzdy zamienka, z ktorej si clovek vytiahne vhodne pasaze aby si ochranil a izoloval svoj vlastny sovinizmus.

Aj z tvojho textu je jasne, ze sam tusis, ze takyto pristup je kravina a nerespektuje dostojnost zien ako ludskych bytosti, tak si navymyslas taketo hluposti o Biblii a "funkcii zeny", aby si si to sam pred sebou ospravedlnil.
 fotka
vreskot000  12. 1. 2021 22:30
@pubertslatinocelny nie nie... učiť niekoho neznačí len učiť z pozície učiteľa ako boli židovskí rabíni v chráme... nie nie... prorokyňa Anna Fanuelova dcéra... kto ju poznal bližšie... nik... z chrámu nevychádzala dnom a nocou slúžila Bohu. je o nej len jedno vetová zmienka. a predsa nemala vzdelanie. štúdium katolíckej teologie je predsa otvorené aj ženám. ale pozor.. nie ako kandidátom kňazstva. tá je vyhradená len mužom
 fotka
cltr0n  12. 1. 2021 22:33
Aj moja mamka je Satan keď chodí spievať žalmy? (Bola tam vedome dosadená farárom)

10 
 fotka
vreskot000  12. 1. 2021 22:34
@fragile. vďaka za koment. takže. ad 1.
1.vo svojom blogu uvádzam... Žena má inú funkciu. Žena je poslaná do sveta preto, aby rodila deti. To je úloha ženy. Rodiť deti, strážiť rodinu, a udržovať ju v mravnom duchu, vychovávať deti, muž má rodinu materiálne zabezpečovať.

povedal som v tomto odseku niečo proti ženám?
nie.
druhá vec.

Dôstojnosť žien je veľmi vážene aj v mojich očiach a cirkev sa žien veľmi zasadzuje za ich obranu. odsudzujem domáce násilie, odsudzujem akýkoľvek typ násilia páchané na ženách, a cirkev vždy dbá o to, aby si muži ženu vážili a aby žena sa správala aj s mužom tak, ako svätých mužov a sväté ženy chváli Písmo Sväté, pretože žena je ozdobou muža a jej deti sú ozdobou rodiny a svätej cirkvi. čiže môj príspevok nie je pochopený.
11 
 fotka
vreskot000  12. 1. 2021 22:36
@cltr0n ale no. tvoja mamka neslúži bohoslužbu a to je rozdiel. ja som nepovedal že keď čítaš písmo ako žena že je satan. ja som povedal, resp. zastávam názor, že žena nemá čo hľadať v KŇAZSKEJ hierarchii, ktorá je venovaná mužom. spievať žalmy ako organistka, kantorka, je normálne a je to ozdobou cirkvi. ale isto nie slúžiť omšu ako žena farár. pochopil si?
12 
 fotka
cltr0n  12. 1. 2021 22:42
To nespadá pod lektorskú službu?
13 
 fotka
fragile.  13. 1. 2021 00:01
@vreskot000 Presne ten odsek som mal na mysli - podla mna je priserny Redukovat zeny na rodicky, vychovavatelky a kucharky je nenormalne urazlive pre drvivu vacsinu zien. Ak ma byt zena - zhruba polovica populacie - len "ozdobou" svojich muzov, tak to dost implikuje ze su ako bytosti podriadene muzovi, ktory ma robit vsetky dolezite rozhodnutia, naplnit svoje ambicie, zabavat sa atd a zena ma byt nejaky jeho privesok co sa postara o deti. Nie? Odkial si prisiel na to, ze funkcia zeny je rodit, varit a byt doma s detmi?

Inak ak si hrdy na to, ze si proti domacemu nasiliu, tak to je velmi nizka latka, neviem, co ti na to povedat. Ale nemozes predsa tvrdit, ze si vazis dostojnost zien a zaroven tvrdit, ze su dobre akurat tak do kuchyne a byt "ozdobami".
14 
 fotka
vreskot000  13. 1. 2021 10:41
@dwarvax ja ti odpoviem hned, ja som dva roky učil v škole náboženstvo, takže presne viem o čom hovorím.
@fragile.... nepovedal som, že ulohu žien redukujem na to, čo som napísal, ale .... že žena nemá čo hľadať v oltárnej službe. Pochopeno?
15 
 fotka
vreskot000  13. 1. 2021 10:47
@cltr0n samozrejme že nie. lektorská služba je dovolená, ale nie knazská
16 
 fotka
vreskot000  13. 1. 2021 10:51
@fragile. ja som to vysvetlil na príklade služby žien v cirkvi, nie na všeobecný pohľad. ak sa bavíme o ekonomicko sociálnej službe, tam by som povedal má žena výsostné postavenie. veď predsa na gynekologicko pôrodníckom oddelení, kde žena privádza dieťa na svet, sa o nu stará tím školených sestier, lekárov, isto aj sanitárov a ošetrovateľov mužov. ale pre tak intimnu chvíľu tam je tiež potrebná žena asistentka, ktorá tej rodičke pomáha v počiatočnej fáze. nakoľko muž neporodí nikdy, lebo nemá tú funkciu v tele, on tam z hľadiska akejsi duševnej podpory je tiež potrebný ako lekár pediater... samozrejme... ale žena porodná asistentka dokáže poskytnúť žene rodičke všetko to, čo tá žena potrebuje aj z psychologického hľadiska. rozumieš? snáď ju nebude ošetrovať človek ktorý pracuje na dispečingu, alebo vodič sanitky. čo na to povieš. a v cirkvi je to to isté. Je niečo vyhradené mužom a niečo ženám. takto to bolo v dejinách cirkvi, a takto to je do dnešného dňa
17 
 fotka
optimuslapis  13. 1. 2021 14:03
neviem preco by zeny nemohli byt napriklad diakoni
18 
 fotka
vreskot000  13. 1. 2021 14:09
@optimuslapis lebo je to nebiblické, a diakoni boli len muži. V písme sú zaznačení traja. Priscila, Aquilla, a Štefan. hoci prvi dvaja menovaní majú "ženský tvar" mena. jedná sa o mužov stopercent.
19 
 fotka
domek  13. 1. 2021 15:14
Farár, ktorý označí farárku z protestantskej cirkvi satanom v rúchu, nie je mysľou farárom, ale skôr farmárom.
20 
 fotka
vreskot000  13. 1. 2021 18:14
@domek jo brácho
21 
 fotka
johnysheek  15. 1. 2021 08:53
komentáre nečítam, ale opäť nemôžem súhlasiť..
dôvody, prečo nie sú kňazmi ženy, majú svoju históriu a opodstatnenie...
však prečo by nemohli mať akolytát, keď ho môžu mať laickí muži skutočne nerozumiem...
netreba zabúdať, že to čo nám BOH dal ako prvé je SLOBODA a nie "zaradenie v spoločnosti".. a teda, ak sa ja so ženou dohodnem, že ona si spraví kariéru a ja budem doma, starať sa o deti a domácnosť, tak to nie je o nič viac či menej ako keby si tie úlohy vymeníme..

a cirkev, našťastie, nikdy nič podobné netvrdila.. žena je výnimočná primárne v tom, že ako jediná dokáže tie deti vynosiť a porodiť.. to z nej však nerobí človeka reťazou priviazaného doma o kuchynskú linku!!!

takže nie nesúhlasím...

to už nehovorím o tom, že mnoho žien je ďaleko rozumnejších a ich pohľad na vec môže byť obohacujúci na rozdiel od mnohých mužov a ich skreslených či zastretých sebestredných úvah..

v neposlednom rade, máš kopec laických kazateľov, ktorými sú aj ženy, či na duchovných obnovách a podobne a nie je to nič zlé, ba práve naopak..

takže skutočne v tvojom článku nevidím JEDINY dôvod, prečo by ženy nemohli/nemali mať akolytát..

ps: a tvoj pohľad na miništrovanie je tiež skreslený.. a hoci chápem, že je to pohľad drvivej väčšiny dnešných ľudí, je to skôr smutné ako správne..
byť miništrantom nemá byť len o "šaškovaní pred oltárom, veď sú to deti"..
22 
 fotka
vreskot000  15. 1. 2021 11:53
@johnysheek vďaka za názor. nejde mi o to, či môj postoj zdieľa 90 percent knazov. o to mi nejde. mne ide o o objektívne nazeranie skutočnosti.
samozrejme že žena je rozumná, veď pozri, mal som frajerku, a tú skúsenosť,že sme spolu strávili istý čas hodnotím vysoko pozítivne. aktívne sme sa zapájali do farského diania mali sme oratorium v nedelu poobede, bolo to super. pomáhala spolu so mnou v drobných aktivitách pri práci s mládežou.
Ešte keď som chodil s priateľkou, chodil som aj miništrovať. normálna vec. neviem si však predstaviť, že toho času (hrávam v kostole aktívne, ) by som mal ženu po svojom boku v liturgickej službe. teda nejakú ženu, ktorá má cca 20 rokov. nemyslím deti, že k malému chlapcovi 5 ročnému sa pripojí 4 ročná sestra, a pána farárovi kdesi na dedine je to jedno, pohoda. nič proti... chápeš. ale ....
jednoducho sú postavenia v živote, kedy žena tam jednoducho nepatrí. teoreticky v myslení by som akceptoval napríklad v krajnom prípade reholnú sestru, ktorá žije v danej komunite, a takýmto spôsobom pri nedostatku mužskej asistencie z dôvodu charakteru jej ako duchovnej osoby si to predstaviť viem, že vypomáha kňazovi pri omši, možno aj pri sobáši, možno aj pri pohrebe. pohoda. ale vyslovene táto služba tam nepatrí. nikoho pravda nevylučujem. druhá vec.
je obdobie aj u mužov, kedy aj ja som donedávna miništroval, ale túto službu už nekonám. jednak hrávam pravidelne, áno.. keď nehrávam, idem miništrovať (vždy)
avšak, pri dostatku(čo i len jedného miništranta) službu nekonám. lebo nie som potrebný. pokiaľ nikto nie je, kňazovi veľmi vďačne poslúžim.
ale samého seba pokladám za druhoradého, resp, pokladám seba samého v mojom veku ako takého, ktorý ide pomôcť výnimočne, keď kňaz naozaj potrebuje. vieš to je aj umenie komunikovať, aj to, že nie ja som na prvom mieste, ale tá služba, ktorú človek koná. nie seba prezentovať, ale chváliť Boha mojou služobu.

A je otázka, či chceš akoukoľvek službou pri oltári miništrovanie, čítanie lekcie, prosieb, hranie na organe, slúžiť Bohu a cirkvi, alebo sa chceš seba prezentovať.
V takomto duchu to vnímam ja. čo povieš...
23 
 fotka
johnysheek  15. 1. 2021 14:51
@vreskot000 cim si ty vhodnejsi? lepsi? schopnejsi? (krajsi, pozornejsi, potrebnejsi) ako keby to vykonavala zena?
tym ze sa ti to nepozdava?
ze ti to nesedi? (podciarkujem TEBE, nie cirkvi, nie Bohu) ?
co je zle na ministrovani vo vyssom veku? poznam knazov, ktori akolytov tlacia do ministrovania aj ked je 20 "malych" ...

taktiez "v krajnom pripade reholna sestra" .. je snad laik, chodiaci do kostola v mnohych pripadoch zo zvyku a zotrvacnosti vhodnejsi ako zasvatena zena?

proste.. dakujes mi za nazor, vsak ja musim tvoj takmer cely odmietnut...
lebo vychadza len z toho ze "zena sa ti tam nehodi a ty jej prisudzujes ine ulohy" ..
cim je zenaty muz vhodnesji ako vydata zena?
cim je viacdetny muz schopnejsi ako viacdetna zena?
preco by muz s 3 detmi mohol a zena s 3 detmi nemohla? nevie sa ten muz o tie deti postarat rovnako ako by sa o ne starala ona pri jeho sluzbe???

zodpovedz mi na tie otazky.. prosim konkretne nie zbytocnym obkecavanim veci, ktore obaja pozname...
24 
 fotka
vreskot000  15. 1. 2021 17:49
@johnysheek prepač mi ale už nechcem odpovedať.
25 
 fotka
johnysheek  16. 1. 2021 08:51
veď to..
však skutočne si prečítaj čo si napísal a zamysli sa nad tým..
ten pohľad na ženy nie je správny... a určite nie kresťanský..
26 
 fotka
vreskot000  16. 1. 2021 10:56
@johnysheek spýtaj sa kňazov vo svojom okolí aký majú na to názor a reagoval som na tendencie ktoré chcú presadiť čo i len diakonát žien. všetko tomu nasvedčuje
27 
 fotka
johnysheek  16. 1. 2021 11:22
@vreskot000 a ak ti poviem, že ich názor sa nezhoduje s tvojim?
vo farnosti máme laikov akolytov.. akonáhle tam prišli sestričky, tak bez akolytátu a čohokoľvek sa stali mimoriadnymi vysluhovateľkami.. nikomu ani nenapadlo "žena pri oltári" alebo "ok dobre, môže byť, veď je sestrička"... proste nie..

áno, je to niečo nové, čo tu nebolo.. ale uvedom si aj inú, nemenej podstatnú vec.. berieš to z tvojho pohľadu a slovenských reálií... a na základe zvyku..

kamoš je na kube ako misionár. nielen že vianočnú omšu slúžil skoro týždeň každý deň, lebo tam nie je dosť kňazov, aby mohli ísť všetci 25. na omšu... ale ak tam má niekoho, kto mu vie pomôcť, tak nerieši pohlavie! proste berieš čo máš..
či si myslíš, že v prvotnej cirkvi alebo v cirkvi všeobecne je lepšie aby prijímanie rozdávali len muži alebo sa nerozdávalo? nie je eucharistia viac ako to či ju môže rozdávať muž alebo žena?

ps: a ak by som tu i mal kňazov, čo súhlasia s tebou a nie mnou.. znamená to, že máš pravdu? nemôže to znamenať že sa mýlia tiež?
((a áno, dovolím si hovoriť o omyle, lebo sa bavíme o tom, čo prehlásil vatikán a pápež, teda o niečom záväznom pre celú cirkev... pričom samozrejme, biskupi si to vo vlastných diecézach môžu upravit, no i napriek tomu...)
28 
 fotka
vreskot000  16. 1. 2021 14:25
@johnysheek myslím si že celu konverzáciu ktorú sme viedli máme pravdu obaja. tendenčne ale smerujeme inam. ja som sa snažil vysvetliť, že služba ženy pri oltári ako duchovná nejestvuje, a dufam že sa nikdy nedosiahne požadovaný diakonát žien. to je všetko. kňazská hierarchia je výlučne venovaná mužom kňazom. pôvodne som reagoval na james 89. že majú ženy farárky. určite je eurcharistia viac ako to či ju rozdáva muž alebo žena. určite. ... neviem a nie som si istý, či v tejto debate sme sa pochopili. rozumiem tvojmu komentáru dobrému, ale neviem či si porozumel môjmu. ja som študoval za kňaza, a som tým dosť ovplyvnený aj preto, lebo v rodine sme mali kńazov, a ešte máme posledne žijúceho knaza... môjho strýka starej mamy brata Dona Jána Tockého. on mal tiež sestru reholnú sestru, avšak zomrela niekedy pred revolúciou ešte. ju si nepamätám. ešte to chcem povedať,že mne nejde o to, či niekto s mojou tézou súhlasí alebo nie, ale jedno je pravda. v Cirkvi máme ešte stále tradicionalistické prvky. teda knazi ktorí sa pridržajú uzáveru Tridentského koncilu a slávia liturgiu predkoncilovú. Spýtaj sa ich na názor. oni by to taktiež nedovolili. nie z prevahy mužského hľadiska ale preto, lebo to dovtedy tak bolo naozaj. .... no neviem čo k tomu dodať ešte.... ale máme na to názor... ty si povedal svoj, ja svoj...

píšeš o tvojom kamarátovi, ktorý je na kube misionar, ano, nerieši či žena alebo muž mu pomáha, ale to sú krajné možnosti. kde niet tých, ktorí sú na to ustanovení, povolávajú sa mimoriadni. vždy to tak platilo. ale nie tendenčne uprednostňovať. toľko môj koment mier!
29 
 fotka
johnysheek  16. 1. 2021 15:08
prepáč, ale myslíš si nesprávne, lebo zjavne si neuvedomuješ, čo si vyjadril .. a obávam sa, že sa teraz snažíš zmeniť význam tých slov:

"Ale isto nie s cieľom takým, aby človek vedome dosadzoval na miništranské, lektorské, nedajbože akolytát ženám, mimo reholných sestier. "

toto je len jedno z tvrdení, v tom blogu ich dokážem nájsť určite viac, kde nehovoríš len o tom, že by ženy nemali byť svätené!
ja s tebou súhlasím, že kňazmi v tradícii (r)KC sú len muži a má to zostať zachované...
čo však nič nemení na tom, že čo sa týka ostatných služieb, nevidím dôvod, prečo by nemohli...
ad 1 - miništrantky - proste neexistuje absolútne žiaden dôvod, aby nemohli miništrovť.. a ak pripustíš, že "malé deti" môžu.. tak o to skôr môžu aj dospelé ženy.. to že sa to zvykovo nerobí neznačí, že sa tým "znesvätí oltárny priestor" či snáĎ to bude viesť k pobúreniu.. ((a ak to bude viesť k pobúreniu, je najvyšší čas aby sa tí ľudia,, ktorých to pobúri zamysleli, či ich viera je plná Krista a lásky, alebo svojho ega a pohodlia a zvyku/zvykovosti)

ad 2 - služba lektorátu - čo ti prekáža na tej? nedeje sa to náhodou už teraz a vo veľkom.. nečítavajú aj ženy, dievčatá a je to normálne a bežné..

ad 3 - "už vôbec akolytát" - toto tvrdenie mám za to, že som ti už vyvrátil.. (čo okrem iného znamená, že nevravíme o tom istom!)

na dôvažok si však doplnil ešte značne kontroverzné vyjadrenie:
"Jeden kňaz sa vyjadril na adresu žien v protestantských cirkvách ako duchovné, že je to satan v kňazskom rúchu pri oltári."

priznám sa, že nepoznám pozadie ani kontext tohto textu, tohto tvrdenia a preto s ním v žiadnom prípade nemôžem súhlasiť..
ak chcem odsúdiť protestantnské cirkvi, musím to robiť cez tých, ktorí boli na ich počiatku, nemôžem to robiť cez tých, ktorí úprimne v tej viere žijú, sú súčasťou tej cirkvi, sú tak naučení, majú s tým osobnú skúsenosť a milujú Boha...
taktiež i dané tvrdenie - prečo by práve žena (farárka) mala byť satanom v sukni? je menej rozumná? vie menej? učí herézy? neštudovala to isté, čo farári?

proste.. skutočne si uvedom, čo píšeš...

skutočnosť, že si študoval teológiu, že máš v rodine kňazov či rehoľné sestry je úple irelevantná vo vzťahu k tomu čo tvrdíš, či si myslíš... hlavne ak je to zjavne mimo, mimo katolíckej náuky či pravidiel.. o to je to práve smutnejšie, lebo s týmto základom by si mal mať oveľa otvorenejšie a milujúcejšie srdce v nazeraní na akékoľvek kontroverzné témy... už vôbec, ak sa vatikán vyjadrí tak, ako sa

.. k poslednému odstavcu "nie tendenčne uprednostňovať... nie si to tak trochu ty, kto chce niekoho tendenčne uprednostňovať?
áno, donedávna sme napríklad i tu na Slovensku mali desiatky seminaristov každý rok... v 3 seminároch bývalo po 100+ seminaristov, takže mimoriadni rozdávatelia vo farnostiach tkmer nemuseli byť, lebo boli po 2-3 kňazi, občas tí seminaristi + mnohí diakoni..
aktuálne máme v ročníku miesto 20+ ledva 2-3 seminaristov... takže zrzu potrebujeme akolytov.. otázka znie.. čím je muž vhodnejší? svätejší? ...
áno, skutočnosť je, že žena a muž inak nazerajú na vieru.. i preto miništrujú skôr chlapci ako dievčatá, lebo tie zvládajú byť pozornejšie a pokojnejšie, kým chlapci sú všeobecne viac akční a preto i tá ich služba je na ich upokojenie.. a robená pre nich.. však to nie je o tom že muž či žena je vhdnejší..
pri dospelých nič z otho neplatí..

proste.. nesúhlasím a odmietam tvoj názor... a uvedom si, že je to len názor, vyjadrený minimálne veľmi nešťastne.. (ak nie priamo nesprávny názor).. takže nesúhlasím ani s tým ukončením v zmysle "ty máš názor, ja mám názor poďme ďalej"... nemôžem..
ísť ďalej môžeme, ale je mi smutno z obrany "tvojho názoru" resp minimálne zo spôsobu jeho vyjadrenia a prezentácie..

váž si ženu ako rovnocennú partnerku, ktorá ti je vo všetko rovná.. ktorej úloha nie je obmedzená na "teplo rodinného krbu" aj keď ho vytvárať a udržiavať zvláda určite lepšie ako muž... ba práve naopak, jej činnoť je vždy obohacujúca a preto ich treba podporovať a nie im odopierať veci...
lebo ak žena robí svätým muža, tak muž má robiť takou ženu.. ale tým, že jej určí miesto to nie je! slobodu nám dal Boh
30 
 fotka
vreskot000  16. 1. 2021 21:01
@johnysheek ďakujem ti za názor, pripúšťam že sa pravdepodobne mýlim. dal si mi mnoho argumentov, ktoré sú vecné na rozdiel od ostatných a to si vážim. dobre! vďaka!
Napíš svoj komentár