Tak, ako píšem v nadpise, snáď poznáte azda všetci, že každé veľké dielo si vyžaduje čakanie, len teda sa môžeme my všetci pravdepodobne deliť na trpezlivých a netrpezlivých, poprípade na trpezlivých a trpezlivejších. V čom teda je podstata, vysvetlím nižšie.

V médiách samozrejme silne rezonuje, a pravdepodobne tomu bude ešte nepomerne dlhší čas, návšteva sv. Otca Františka, rímskeho veľkňaza, ktorý mňa, ako som to opisoval v predchádzajúcom blogu, veľmi oslovil, a jeho návšteve som sa veľmi tešil.

Keďže dobre všetci vieme, že teda každé jedno veľké dielo si vyžaduje dávku trpezlivosti a čakania. 

Vždy keď zažívate ten, nazvem to "magický moment" odmietnutia, či už teda čiastočného, alebo celkového, sa za tým skrýva niečo väčšie, než ste schopná,schopný, materialistickým ponímaním pochopiť. Určite to nemusí byť ani pravidlo, a vysvetlím prečo. 

Pretože jestvuje veľa príčinných prekážok, ktoré napriek nejakej zbožnosti, zbožného priania, sa proste nevyplní. V bežnom živote funguje opak, ale v duchovnom je to... ako spomínam presne opačne. 

Ak sledujeme biblické texty naprieč starým zákonom, už Adam a Eva dostali prisľúbenie Mesiáša, ktorý ale neprišiel v momente spáchania prvého hriechu, ale omnoho pozdejšie. Netrúfam si časovo horizontálne, chronologicky odhadnúť, kedy približne sa udiali udalosti z Knihy Genezis, údajne, ak som dobre si to naštudoval je rozdiel medzi prvými ľuďmi a príchodom Pána Ježiša Krista približne pätnástisíc rokov plus mínus. Možno sa mýlim, možno nie.

Aj Simeon, starozákonný prorok dostal prisľúbenie, citujem teraz texty Písma Svätého 

..."Jemu Duch Svätý vyjavil, že neumrie, kým neuvidí Pánovho Mesiáša..." Lk 2,26. 

Skúsme si nateraz trochu priblížiť a predstaviť, aké to je, keby niekto nám povedal presne tieto isté slová. Teda budem vyslovene zachovaný v tomto stave, kým sa niečo výnimočné nestane. 

Pre nás nepredstaviteľné. A predsa stalo sa. Bol vo vysokej starobe, kedy prijal do náručia Syna Božieho. Aj jeho nechal Boh čakať. Čo konkrétne konal okrem chrámovej služby, nevieme, ale dá sa povedať, že to podstatné nie je. 

Podobne rodičov Panny Márie, ktorí boli starci, keď sa narodila. Podobne vo vzťahu Panny Márie a sv. Jozefa, kedy sv. Jozef pravdepodobne zomrel, otázka je časovo kedy presne pred verejným účinkovaním Pána Ježiša. 

Spýtajte sa teológov, alebo ľudsky hocikoho v znalosti bibistiky, prečo teda práve sv. Jozef ako pestún Pánov, nikdy nemal možnosť vidieť na vlastne oči, ako Ježiš zázračne uzdravuje chorého, slepého, zázračne sýti 5 tisícový zástup ľudí, ba čo viac. 

Teda nijaký jeho konkrétny vykonaný zázrak nevidel na vlastné oči, o čom svedčia (dosvečujú) samozrejme texty písma svätého. 

Nevieme... Jedno však vieme, že nejakým životným skúškam napriek všetkému neostala ušetrená ani Sv. Rodina, ktorá bola predsa prenasledovaná, musela ujsť do Egypta, kedy ako spomínam, práve Sv. Jozef sa nedožil verejného účinkovania, a Panna Mária prežila svojho Syna...." 

Teda ľudsky povieme, že je to jedna tragédia v rodine za druhou..." Ježiš ako pravý človek a pravý Boh doslova "pokarhal" svojich rodičov, keď mal 12 rokov, pri udalosti, keď ako 12 ročný sa stratil v chráme otázkou, alebo skôr výčitkou..."prečo ste ma hľadali? nevedeli ste, že mám byť tam, kde ide o môjho Otca? ale oni nepochopili slovo, ktoré im hovoril..." LK 2,49-50. 

Záverom môjho článku spomeniem teda ešte niečo. Na základe týchto konkrétnych biblických textových podobností Vám to viacmenej musí byť jasné.

Nie je Vám to jasné preto, lebo ste zaplavená materializmom, všetkým, čím nás dokáže ovplyvniť tento svet so svojími jednak výhodami, a jednak nevýhodami, a neviete vnímať inak ako materialisticky tento svet. 

Nie je samozrejme nijaké tajomstvo, že predsa na veľké veci pán Boh necháva vhodných ľudí čakať. 

Práve to je to tajomstvo, kedy nevieme, prečo je tomu tak. Ale tomu tak je. Jeho nechal čakať 9 rokov, avšak on sa nestratil v tom časovo. Ľudsky to môže vnímať ako stratu času, určite, mohol spraviť oveľa viac, ako spravil, ale jednoducho to nespravil. Aj človek má akési nepriznané priznané právo niečo spraviť, a niečo nespraviť, niekomu vyhovieť, a niekomu nevyhovieť.

 Blog
Komentuj
 fotka
pubertslatinocelny  26. 9. 2021 19:41
Kámo, takáto premárnená príležitosť - tento blog si mal postnúť aspoň dva týždne po blogu pred ním, nie 4 a pol hodiny
 fotka
vreskot000  26. 9. 2021 20:42
@pubertslatinocelny servus. prečo myslíš. jaj ohľadom sv. otca ach.
 fotka
pubertslatinocelny  26. 9. 2021 21:31
nie, ved preto, ze by to vytvaralo dojem, ze ide o velke dielo ale ked sa nan cakalo tak kratko, citatel ma pochybnosti.
2 tyzdne su inak kratka doba, tie som dal ako dlhu len s prihliadnutim na tvoju frekvenciu pridavania blogov
 fotka
vreskot000  26. 9. 2021 21:46
@pubertslatinocelny jááj. no vieš. blížim sa k 2000 článkom. nejakú tému si musim vymyslieť, čo by stala za to. poraď niečo, čo ťa zaujíma
Napíš svoj komentár