Pred vyse storocim 14. februara 1912 sa uplne nova lod Titanic zrazila s ladovcom. Mohlo byt potopenie Titanicu predpovedane vopred ? Tuto otazku si urcite kladu citatelia romanu Futility od autora Morgana Robertsona.

Zda sa ze tragedia Titanicu nebola az tak neocakavana. Za pomerne podivnu zhodu nahod mnoho ludi povazuje roman ktory az so sokujucou presnostou opisuje udalosti zo 14 februara. Nebolo by to nic nezvycajne keby toto dielo nevyslo v roku 1898 - strnast rokov pred potopenim Titanicu.

Morgan Robertson napisal kratke dielo Futility pricom kniha bola neskor premenovana na Wreck of the Titan. Roman rozpraval pribeh o zaoceanskej lodi Titan ktora narazi v Atlantiku do ladovca a potopi sa. Kniha bola napisana este pred tym ako bol Titanic postaveny. Mnohi nadsenci paranormalnych javov tvrdili ze dielo je dokazom toho ze autor pri pisani romanu predpovedal buducnost.

Meno lode. Miesto tragedie. A sposob potopenia totiz neboli jedinymi spolocnymi crtami medzi romanom a skutocnym pribehom. Obidve lode sa potopili vo februari po tom co zasiahli ladovec. Na obidvoch lodiach doslo k stratam na zivotoch pretoze nebolo dostatok zachrannych clnov.

Robertson vsak paradoxne z tejto knihy nic nemal. Zomrel tri roky po potopeni Titanicu v marci 1915. Autor romanu nebol jediny ktory citil ze sa na Titanicu stane nieco zle. Podla neskorsich vysetrovani malo najmenej devatnast ludi pred plavbou vizie alebo predtuchy ohladom potopenia Titanicu. Anglicky podnikatel J. Connon Middleton pred cestou nocne mory v ktorych sa topil vo vode a okolo neho bolo mnozstvo ludi. Middleton nakoniec plavbu Titancom zrusil nie vsak kvoli zlym snom ale kvoli jednej dolezitej konferencii

Guvernerka Elizabeth Shutesova udajne v osudnu noc povedala svojej spolubyvajucej ze nemoze zaspat pretoze ma tusenie ze lod sa potopi.

Nemenej sokujuca kniha je The Sinking of a Modern Liner ktora bola napisana zurnalistom Steadom v roku 1886. Rovnako v case este pred konstrukciou Titanicu. Pribeh je tiež naramne podobny skutocnej tragedii Titanicu. Ironiou osudu je ze autor knihy v podstate v knihe predpovedal svoju vlastnu smrt. On sam zahynul na palube Titanicu v roku 1912.

Ociti svedkovia uviedli ze si vsimli Steada ako pomaha detom a zenam dostat sa do zachrannych clnov. Po tom co uz nezostali ziadne zachranne clny odobral sa do fajciarskej miestnosti kde si sadol do kresla a cital knihu.

Skeptici si vsak myslia opak. Opieraju sa predovsetkym o skutocnosti ze konstrukcia lode Titanic nebola az tak utajovanou skutocnostou. Myslia si ze autor romanu Futility cerpal svoje informacie z clanku ktory vysiel v roku 1892 v denniku New Your Times.

Noviny vtedy vydali clanok o spolocnosti White Star Line ktora v tom case pripravovala konstrukciu lode Gigantic. Skeptici tvrdia ze v case kedy Robertson pisal roman uz mala spolocnost skonstruovane styri lode spodobnymi nazvami : Oceanic. Teutonic. Britannic a Majestic.

Mohol teda autor knihy Futility skutocne predpovedat nehodu Titanicu alebo jeho pribeh je len otazka nahody ? Existuje tendencia ze ludske telo je schopne vycitit bliziacu sa katastrofu ako tomu bolo v pripadoch niektorych pasazierov alebo su to len bachorky ktore si vymysleli po samotnej tragedii ?

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
zajkousko  23. 2. 2015 15:41
hlavnou príčinou bol nekvalitný materiál použitý pri výrobe Titanicu a to hlavne nitov v ktorých sa nachádzala struska...
katastrofe by nebolo došlo už aj z toho dôvodu, ak by nebola loď narazila na ľadovec, kde práve tieto nity čo spájali železný plášť lode povolili a v trupe sa objavila diera...
loď nemala ani dvojitý plášť, tak ako je to teraz bežné a plavebné komory, ktoré sa dali hermeticky uzavrieť...

veľmi veľa sa šetrilo na kvalite materiálu a to sa stalo osudné pre loď...

a bolo niekoľko jasnovidcov, ktorí odhovárali spoločnosť, ktorá vypravila loď na oceán, aby od toho upustili...
nedali si povedať a tak to dopadlo
 fotka
zajkousko  23. 2. 2015 20:04
hm, je to neuveriteľné ale narazil som na tieto informácie, ktoré ma veľmi prekvapili:
» www.savpj.org/news/ako-to-bol...
 fotka
villit  24. 2. 2015 16:15
Zaujimave
Napíš svoj komentár