Proteínová, čiže bielkovinová tyčinka je rýchle a tak trocha provizórne riešenie hladu v teréne.


Ak beháte po obchodoch, ste celý deň v aute, alebo ste na výlete, čo jesť? Určite nie dobošky, či čokoládové tyčinky. To sú síce chutné jedlá, ale nedajú sa označiť za zdravé a to ani pre zdravých ľudí.

Proteínové tyčinky sa dajú kúpiť v športových obchodoch, ich cena však nie je nízka. Bežná kvalita takých tyčiniek sa pohybuje v cene okolo 2€ alias zhruba 60 korún. Zvyknú obsahovať pomerne málo tuku – kulturisti sa stravujú spravidla nezdravo. A pre nich sú väčšinou proteínové tyčinky určené. Proteínová tyčinka sa však dá využiť aj pri chudnutí.

Doma si môžete vyrobiť proteínovú tyčinku doslova na mieru. Pred tréningom sa zíde viac sacharidov – sypnete viac ovsených vločiek. Potrebujete priškrtiť tuk? Dáte menej orechov.

Proteínové tyčinky sa dajú vyrobiť mnohými spôsobmi. Nasledujúci má malú trvanlivosť – pár dní pri skladovaní v chladničke. Zato chuť je výborná a nutričné vlastnosti sú tiež celkom slušné. Jedným dychom však znova zdôrazňujem, že proteínové tyčinky (ani tie z obchodu) neberte ako základ stravy, ale ako riešenie na cesty, či do provizórnych podmienok.

Takže poďme si zašpiniť ruky a vyrobme si celodenné jedlo. Vyrobíme 6 tyčiniek, ktoré môžu nahradiť 6 jedál, čiže na jeden deň vás zásobujú energiou v zhruba rozumne vyváženom pomere živín. Nasledujúci recept obsahuje takéto zloženie:

Energetická hodnota 8 400 kJ za deň – buďme veľkorysí. Ak celý deň beháte, alebo máte prácu (preto musíte jesť tyčinky) môžete aj trocha viac zjesť. K týmto tyčinkám by ste mali jesť vždy aj zeleninu, tú do príjmu netreba rátať. A veľa vody. Keď užívate viac bielkovín, veľa vody je absolútne nutné!
Jedna tyčinka má 1400 kJ, ktoré sa skladajú z 23 gramov bielkovín, 42 gramov sacharidov a 9,5 gramov tuku.
Nie je to teda už proteínová tyčinka tak, ako ju chápu kulturisti (nezmyselne veľa bielkovín, menej cukru minimum tuku). Táto tyčinka má zhruba vyvážené zloženie živín, aby zodpovedalo náhrade stravy.



Do pohárika na váhe navážte 40 gramov orechov. Môže byť zmeska rôznych. Odporúča sa jesť vlašské orechy, lieskové orechy, mandle, kešu, pekanové orechy, píniové… Na to nasypte 40 gramov maku. Priznávam, tu som dal mak preto, že mi chutí. Nemusí byť mak, môžete dať len orechy. Podľa chuti. Pri chudnutí je ideálne namiesto maku nasypať ľanové semená, avšak chuť, ktorú to dostane nie je veľmi efektná. Veď skúste – dá sa to zjesť, ale taký mak je lepší…


Rýchle sacharidy a domáca proteínová tyčinka?

Predpokladajme, že vám rýchlejšie sacharidy nerobia zle – potom môžete dať do mixéra aj 100 gramov sušených hrozienok. Ak by ste po zjedení tyčinky mali asi hodinu až dve veľký hlad, potom toto jedlo asi nie je pre vás. Škrtnite hrozienka a nasypte viac ovsených vločiek.V zásade niekoľko hrozienok na tyčinku by nemalo narobiť veľa škody ani pri chudnutí. No radšej s nimi opatrne.



Zmixujte doteraz nasypané ingrediencie.



Nemusí byť mixér, dá sa použiť aj taká tá „noha“ na výrobu zemiakovej kaše. Z orechov sa vytvorí s trochou vody mlieko. Pridané hrozienka to osladia. Ja kvapnem aj tekuté umelé sladidlo Huxol. Vznikne pomerne hustá, sladká, lepkavá tekutina.



Na to nasypte 200 gramov ovsených vločiek. (Zhruba 2 takéto poháre.)



Na to nasypte 50 gramov sušeného mlieka s 1,5% tuku. Miešajte.
Na to nasypte niektorý bielkovinový koncentrát, asi 100 gramov. Dostať v športových predajniach. V recepte predpokladám, že máte 80% proteín. (Napríklad High 5).

A znova – ak proteín nemáte, stačí viac sušeného mlieka a o to upraviť ostatné komponenty. (Mlieko má oproti špeciálnemu proteínovému prášku oveľa viac sacharidov).



Zmiešajte. Výsledkom by mala byť pomerne pevná, lepkavá masa. Mala by sa už dosť ťažko miešať, inak budú tyčinky príliš mäkké.
Z nej vytvorte 6 guličiek a vyváľajte z nich tyčinky na ovsených vločkách nasypaných na doske.


V ľadničke to za pár hodín ešte stvrdne – ovsovloky vsiaknu vlhkosť. Pri troche cviku budú tyčinky pomerne pevné, ako z obchodu.


 Blog
Komentuj
 fotka
corvuscorax  27. 7. 2010 20:45
toto by som nejedla ale ak máš nejaký recept,ako zhodiť desať kg za veľmi krátky čas..tak kľudne mi ts
 fotka
4lex  20. 5. 2013 08:50
to sušené mlieko dostať normálne napríklad v tescu? a syrovátku použiť nemôžem?
 fotka
4lex  20. 5. 2013 13:42
tak namiesto maku som použila kokos, dala som tam namiesto toho sladidla 2 lyžice medu a namiesto toho mlieka a proteínového prášku syrovátku.. je to dobré, len veľmi sladké asi to bude vhodné skôr len v raňajších hodinách? ak je to vôbec vhodné?
Napíš svoj komentár