V mojom živote nastáva to obdobie dospievania , každý si začne uvedomovať hodnoty života. Že svet není večné hranie ,ako sme si v mladosti predstavovaly. Peťo čím budeš keď budeš veľký?? Traktoristom.... Ako človek začne postupne vyrastať si uvedomuje . A čo tak keby som bol politikom alebo podnikateľom? Traktorista to nieje ono málo zarába,ženy nato nezbalíš...
Áno ,táto fáza začína u ľudí okolo toho 15 Roku Potom neskor si ale začnete uvedomovať.... Načo sú mi všetký peniaze ? Načo mi je holka na jednu noc ? A ked zistíte že ten koho ste považovaly za priateľa (lebo bol natom finančne rovnako ako vy) vás podrazil .... A práve niekoho koho ste možno povaovaly za nejakeho priateľa alebo iba známeho (lebo on bol préve tým malo zarabajúcim kombajnistom ) vám pomohol ...... V takomto obdobý si žačnete zaoberať triedením ludí do skupín priatelia kamarati a známy. Pri tomto "škatulkovaní" ludí z vášho okolia narazíte na dilemu ?!

Kdo je priateľ ?
Kdo je kamarát?



Asi si neviete rady, prosíte boha aby vám dal dar čítať myšlienky ľudí .....Na vaše velké prekvapenie a sklamanie sa tak neučiní...
Tak čo vam íné ostáva ?

Kedže sa naškolách učíme po Slovensky a aj jeden predmet sa ludovo nazýva "Slovenčina"
Tak si pozrem definíciu kamaráta a priateľa ... Na váš velký udív je ta definícia v odborných termínoch tak sa ich znažite preložiť do svojej lajtskej reči .
Bude to znieť asi takto :
Kamaráti sú ľudia zo školy,z okolia, z futbalu a s krčmy
Aby som mal kamarátov musím snimy udržiavať kontakt ,stretnúť sa aspoň raz začas, nezaťažovať zo svojimi problémami a dávať aspoň toľko čo berieme .

S priateľmi toje inak nemusím sa ozvať 10rokov ,a ked mu zavolám na štedrý deň či mi nemá požičať 10litrov a či uňho nemôžem mesiac bývať, neucítite v jeho hlase známku neochoty . Aj keby žil v garzónke s 3. detmi a naučte mal mínus vy by ste spali v posteli a priateľ nazemi v spacáku a rád by sa kvôli vám aj zadĺžil .A vy viete že by ste sa zachovali rovnako .

Kamarát by použil nepochopitelnú vyhovorku typu "Sorry kámo, práve som kupoval starej domáce kino a PC némám teraz love, a prespať u mňa to nebude dobrý nápad viež stará,skús zavolať ferovi mám vela práce zdar večer v krčme!!"
Niekolko krát somsa dostal do postavenia, ked mi pomohly uplny chudáci alebo ludia ktorých som nepovažova ani za kamarátov pomohli ! Zatial čo kamaráti v krčme všetkých pozývajú aby ukázaly svoju prevahu ,ma nechali v štichu zo slovami ,že práve niesú na tom najlepšie .

Ked sa zdvôverujete kamarátovi zo svojími problémami na icq ,ani neviete ako zrazu sa reč strhne na jeho problémy.

Zatial čo priateľovi ked sa spovedáťe na icq ,vás preruší a povie "Neceš mi otom povedať umňa doma pri hrnčeku teplého čaju?"
Ked prídete knemu vypočuje si vás až dokonca , a trpí svami .

takto si to vysvetlujem ja .

Ako zistit kdo je kdo ?

Taško z jedného dńa na druhý sa to nedá

Chce to školu života ...

Sú take zvláštne obdobia v živote , keď zrazu stratíte veľa priateľov . Trápite sa a vyčítate si to . Ved predsa není možné že tolko ludí naraz osprostelo?! Chyba musí byť vo mne!
Áno je ,len to vôbec nemusí byť chyba , len prirodzený sled príčin a následkov.

POZOR!
Ale vtedy práve vynikne ten krásny rozdiel.Priatelia zrazu trčia z davu a človek lahko zistí kto je kto. Zistí,že priateľom nemusí nič vysvetlovať a ospravedlnovať sa .Krásny je proces , ked sa zo zdanlivého kamaráta stáva priateľ, ktorý vás tak prekvapí svojim porozumením, až sa cítite previnilo že ste ho maly tak dlho iba za kamaráta. Horšie je to práve naopak,a vyčitate si že ste ho vobec spoznaly...



Ja mám práve teraz toto "čistiace" obdobie , kedy ludia v mojom živote filtrujú a to všetkými možnými smermi. Vpriemernom ľudskom dave trčí pár čistých nenápadných ľudí . A som štastný nielem tomu, že tam vobec niekto je , ale aj tomu že opať raz vidím pravdu. A snažím sa zapamatať si aspoň trochu tie súvislosti a tváre , Kým sa to opať celé zamlží do sivoty kamarádskej pretvárky a mojej vlastnej slepoty.
Peace ...

 Úvaha
Komentuj
 fotka
ewellyne  14. 3. 2009 20:29
človek potrebuje v živote aj kamarátov aj priateľov. páči sa mi tvoja úvaha .. ( » www.birdz.sk/webka/ewellyne/...
)
 fotka
kikushik555  14. 3. 2009 21:06
...no po precitani tohto tu som rada ze som este vo veku kedy je pre mna svet vecne hranie...a ty definicia kamarata a priatela...veeelmy vystizne...
 fotka
ocidokoran  14. 3. 2009 22:00
Obsah pekny, ale zabaleny do hrooozneho obalu...Ludia, preboha, mame slovencinu, hovorime po slovensky, tak sa tam naucme aj pisat..! Trha mi srdce, ked vidim podobne ako tuto uvahu - krasna myslienka, talentovany clovek a neovlaza zaklady gramatiky.
 fotka
skaler  15. 3. 2009 03:35
@3 Niesi predsa v skole na diktate.Ked niekomu gramatika nejde tak to neries.Tiez pises bez dlznov a makcenova a nikto neriesi.Peace.

A k blogu...pekna definicia.
 fotka
rebelka  15. 3. 2009 17:50
no paci sa mi to a je to fakt pravda z tým že vela krat ti pomože ten od koho to necakas a ten kto by mal sa na teba vykasle
 fotka
v3nty  10. 10. 2009 23:24
@all dakujem
 fotka
pershing363  10. 10. 2009 23:26
Pekne a suhlasim
 fotka
tomas  10. 10. 2009 23:29
Pekný článok ale s jednou vecou nesúhlasim:





"S priateľmi toje inak nemusím sa ozvať 10rokov ,a ked mu zavolám na štedrý deň či mi nemá požičať 10litrov a či uňho nemôžem mesiac bývať, neucítite v jeho hlase známku neochoty"



ja osobne, by som asi nepovažoval za priatelia niekoho, kto sa mi 10 rokov neozve a potom zrazu sa mi ozve, keď nemá kde spať , alebo chce prachy...
 fotka
jasminee  20. 8. 2014 22:01
Napíš svoj komentár