Prečo práve táto téma? Pretože všetci sme si tým prešli alebo prechádzame. Je to škola. Čo nám však, ale škola dala a dáva?

Mnohí z nás majú veľké sny, ktoré si chcú splniť, ktoré by možno zmenili svet...

Ak nám, ale škola pomôže k splnením týchto vážnych vecí ? Myslím, že minimálne je pravda, že v škole sme sa naučili písať, čítať, počítať a podobné. Niektorí z nás študujú odbory, ktoré ich bavia iných zase ani nie.

Ľudia sa moc spoliehajú na to, že vyštudujú stredné školy, vysoké a štát sa o nich postará.

Čo nám, ale dajú dobré známky? Možno budeš niečo viac vedieť a spravíš lepšie maturitu atď.. Ale aj tak väčšinu v živote nevyužiješ alebo zabudneš. Možno sa mýlim, možno nie. Každopádne to, čo chcem v živote robiť ja, na to stredná škola neexsistuje.

Školy sú naprogramované tak, aby z nás robili zamestancov, nie zamestnávateľov, čo ak ja chcem byť zamestnávateľ? Čo mi dá škola ako mi k tomu pomôže?

Zažívam v škole dennodenne to ako sa učitelia snažia v nás dusiť sny, berú nám to najcennejšie, čo máme a to je čas, učia nás veci, ktoré v živote nepoužijeme a školský systém je zastaralý. Učíme sa veci, ktoré nie sú už ani pravda, a ani nikdy neboli, ale učiteľom je to jedno, čo z nás bude hlavne, že im idú peniaze do vačku. A to ich naučila škola byť chamtivý, preto tak neznášam učiteľov. Keď sa ich spýtam načo mi toto učivo bude, kde ho využijem? Zareagujú agresívne a budú vo mne utláčat pravdu, ktorú mám. Ale je to proste v tom ich papieri napisane, čo nás majú učiť. Mám spolužiakov, spolužiačky, ktorí majú jednotky, no keď sa ich spýtam základné veci ohľadom peňazí.. Napríklad, čo sú to aktiva, pasiva, akcie, úroková sadzba a podobne. Nevedia odpovedať.. Ale keď sa ich spýtam, kto napísal "Mor ho " vedia to... Je zaujímavé koľko detí si myslí, že budú v živote fakt úspešní za pomoci len školy.

#peace

 Blog
Komentuj
 fotka
lostinthedark  30. 10. 2017 18:24
To iba ja tu cítim budúceho absolventa Vysokej školy života?
 fotka
dzeeejn  30. 10. 2017 18:44
máš pravdu, zatiaľ som asi nevyužila nič som som sa v škole "naučila" teda okrem jazykov.. na tie by sa mala asi každá škola viac zamerať
 fotka
fakecocacolazero  30. 10. 2017 19:27
napriklad mna naviedla skola na velmi dobru cestu, ktora ma doviedla k tomu co robim teraz a z coho som stastna. nemozem povedat, ze by ma naucila vsetko od slova do slova, veeelmi vela som sa musela ucit sama ale to by tak aj malo byt.
 fotka
nikkaaa  30. 10. 2017 20:29
well, mam v robote 17 rocneho kolegu, ktory zaraba asi viac ako niektori 30tnici co maju odorbenych uz par rokov, pokial je niekto velmi sikovny, tak si cesty najde aj popri skole

tak tu neplač, keby ludia nechodia do skoly tak je svet sidlom negramotnych dementov
 fotka
liv555  31. 10. 2017 00:10
Áno, základná je naozaj o tom. Ale strednú a vysokú si môžeš vybrať úplne sám, môžeš si vybrať čo sa chceš učiť a čo chceš v živote robiť. A nakoniec, aj tak vôbec nezáleží na známkach ale na tvojej šikovnosti
 fotka
kixunilka  31. 10. 2017 00:16
Pokiaľ ta táto téma zaujíma, odporúčam knihu Radical Unschooling od Dayna Martin.
 fotka
vreskot000  31. 10. 2017 08:30
odpoveď je jednoduchá, áno, čosi somsa aj ja otom zmieňoval, ale vedz, že potrebná je. len je otázka, či študium chápu učitelia ako kvalitatívnu stránku, alebo kvantitativnu. tam je podstatný rozdiel.
 fotka
thesamec  31. 10. 2017 08:58
Každy mate pravdu, ved ano skola nieco nauci ale na to co chcem dosiahnut ja je skola zbytocna
10 
 fotka
lorgine  31. 10. 2017 11:11
Škola je pomôcka k tomu, čo chceš dosiahnuť.
Prirodzene, veď všetko, čo človek v živote získa, vrátane vedomostí, si musí zaistiť sám (nikto iný za teba nad knihami sedieť nebude, do mozgu ti to nikto nevypáli). Vďaka škole sú však veci v živote o niečo jednoduchšie.
Ak niekto sníva, že bude doktor a bude pomáhať ľuďom, môže sa venovať samoštúdiu celé roky a mať v hlave viac informácií ako špičkový odborník, ale doktor z neho nikdy nebude, pretože bez titulu z "nepotrebnej školy" ho nikdy za doktora neuznajú.
Okrem toho, okrem informácií sa človek učí aj praktickým zručnostiam. Bez štúdia na VŠ sa asi ťažko dostaneš k lekárskym zákrokom.
A tak je to s každým odborom. Áno, sú ľudia, ktorí môžu byť dobrí v tom čo robia aj bez školy (viď môj brat), no tá škola vždy pomáha aspoň minimálne (usmerniť, získať zručnosti, kontakty...)
11 
 fotka
thesamec  31. 10. 2017 20:48
@lorgine vtom mas pravdu ale ja niesom na toto zamerany ako si si mohla/mohol vsimnut, som zamerany na to ako sa zarabaju peniaze ako proste vybudovat pasivny prijem z aktiv a tak porovnavam co skola mi k tomu pomoze, k tejto mojej ceste moc nie, ale ako si povedala ak chce byt niekto fakt super doktor alebo aj napr gitarista treba na to skolu prax a tak.. Ale ak chce byt niekto investor podnikatel.. Musi sa ucit svoje veci a makat v case ked iny spia..
12 
 fotka
lorgine  1. 11. 2017 10:18
@thesamec
Tak ti teda držím palce
Ale hlavne nech ti tento postoj a motivácia vydržia aj keď prídu problémy a prekážky, lebo tie sa fakt objavia veľmi rýchlo, potom treba vydržať
13 
 fotka
thesamec  1. 11. 2017 10:36
@lorgine na to som ja uz pripraveny a dakujem vela stastia a uspechov prajem aj tebe
Napíš svoj komentár