Nepoznám nikoho, kto by nemal rád čaj. Keď hovorím o čaji, myslím tým pravý čaj, nie bylinkový alebo ovocný, pretože to nie sú čaje. A podľa mňa by ani nemali mať tento názov.



A keď sme už pri čaji. Väčšina ľudí pozná čierny a zelený čaj. Ale jediný rozdiel medzi nimi je len v spracovaní, pretože sú to listy tej istej rastliny. Camellia sinensis

V skutočnosti, je ale na základe spracovania známych päť druhov čaju, a tým sa chcem venovať podrobnejšie.

Takže, začnem zeleným čajom. Pri jeho výrobe sa listy čajovníka lisujú, a potom rýchlo sušia. Sušenie prebieha buď na pare, alebo (najme v Japonsku) na slnku prípadne teplým vzduchom. Celkové sparacovanie trvá asi dva dni.



Zelený čaj pijem zo všetkých asi najčastejšie. Nemôžem povedať, že mi chutí zo všetkých čajov najviac. Je to proste taký zvyk. Navyše zelená farba upokojuje, o to viac v kombinácii s teofilínom.

Ďalší je čierny čaj. Tento sa po zbere lisuje, necháva sa oxidovať, a potom veľmi pomaly suší. Čajové lístky tak dostanú svoju tmavohnedú až čiernu farbu. Spracovanie tentoraz trvá okolo jedného týždňa.



Čierny čaj je všeobecne asi najobľúbenejším čajom. Hoci ja osobne mám najradšej čierny čaj ochutený bergamotovou silicou (hovorí sa tomu Earl Grey).

Niečo "medzi" čiernym a zeleným čajom je uulong. Listy sa nechávajú iba čiastočne oxidovať, a potom rýchlo sušia. Dosť často sa necháva navoňať nejakou arómou.



Tento čaj sa predáva u nás dosť zriedkavo. Prírodný uulong som ešte nepil. Iba ochutený. Tak k nemu neviem povedať nič viac.

Čaj Pu-erh sa zo všetkých čajov spracováva najzložitejšie. Hovorí sa mu aj červený čaj. Lístky sú po zbere dvojnásobne oxidované (používa sa tiež nesprávny výraz fermentácia). A tento sa potom necháva odležať, niekedy až niekoľko rokov. S toho teda vyplýva aj jeho cena. Milionári nepijú 20-ročnú whisky, ale 20-ročný Pu-erh



Pokiaľ ochutnáte tento čaj tak prvá vec čo vás asi napadne bude, že toto nieje čaj. Ano, chuť a vôňa vás možno trochu zaskočí, ale určite stojí za to. Je to niečo iné a je to niečo dobré. Kúpiť sa dá iba v špeciálnych čajovniach, a jeho cena je tiež zaujímavá. Asi pred rokom som si kúpil 75 g sypaného pu-erh za necelých 9€ (vtedy 280 SKK). V niektorých supermarketoch som si všimol že predávaju podstatne lacnejší čaj vo vreckách, a k tomu ochutený citrónom alebo earl grey asi za 1, 5€. Ale kto vie čo to tam vlastne predávajú.

No a nakoniec je tu biely čaj. Tento sa vyrába z ešte neroztvorených horných lístkov a pupeňov čajovníka. Pritom sa nijak mechanicky nespracováva. Na rozdiel od ostatných čajov je takmer bezfarebný.



Prvýkrát som tento čaj pil celkom nedávno. Nemôžem povedať že bol zlý. Práve naopak. Ale myslím že sa na neho skvele hodí výraz: "Slabý ako čaj."


Na záver ešte chcem povedať ešte jednu vec. Dosť veľa ľudí si čaj ochucuje. Napríklad cukrom, citronom alebo mliekom. Nevidím na tom nič zlé, ale potláča sa tým prírodná chuť čaju. Ja si do čaju nepridávam žiadne príchute, pretože podľa môjho názoru čaj má chutiť ako čaj.
(hoci som tu spomínal earl grey, čo je ochutený čaj, takže až na takéto malé výnimky.)

 Recenzia
Komentuj
 fotka
vreskot000  4. 10. 2009 16:03
pekný blog, dobre graficky prevedený
 fotka
smoothman  4. 10. 2009 16:12
Krásny blog, krásne obrázky, milujem čaj- najmä biely. Kedysi som ho kupoval v Čajovej záhrade, no tú nám zavreli Čaj je super vec, píšeš skvele, teším sa na ďalšie články
 fotka
gabushka  4. 10. 2009 16:13
súhlasím pekný blog a musím sa priznať,ze som s nich pila len zelený a čierny,tuším sa musím posnažiť a ochutnať aj ostatné..
 fotka
d170  4. 10. 2009 16:17
Tiež mám rada čaj, najčastejšie pijem zelený, ale mám rada aj biely.

červený mi vôbec nechutí.A takisto ani tie ovocné "čaje" nie sú dobré, neviem čo na nich všetci vidia, kedže ich kupuje asi najviac ľudí.
 fotka
bluepanter  4. 10. 2009 16:42
vynikajúci článok , 5* istých .

Ale bylinkový čaj neodsudzuj , či tebe ide len o názov? . To som trošku nepochopil.
 fotka
radulik7  4. 10. 2009 18:46
Pekne =D Zas som o nieco mudrejsia=D
 fotka
alpynus  4. 10. 2009 19:36
Píše sa najmä, nie najme.
 fotka
saddath  4. 10. 2009 20:02
super blog
Napíš svoj komentár