Požiare v lesoch sú každé leto, ale tento v Amazonii je naozaj extrémny a ohrozuje nás všetkých. Najsmutnejšie na tom celom je, že nevznikol žiadnym bleskom, ani suchom, keďže v dažďovom pralese je stále dostatok vlahy, ale spôsobil ho človek nekontrolovaným vypaľovaním lesa. Brazílskej vláde vždy išlo a ide len o to, aby sa vyrubom dostali k bohatstvu v podobe ornej pôdy, kde budú pestovať plodiny a chovať dobytok a bohatnúť vývozom do zahraničia. Ani trochu ich ale nenapadne, že z tých peňazí ich deti nebudú dýchať a Amazonský dažďový prales je najväčšou zásobárňou kyslíka a života na zemi. Darmo si naňho budú nárokovať, hranice vytýčil človek ale zem od prírody patrí všetkým nám. A že to zaujíma mňa, bežného Európana 15 000 km ďaleko? No kým sa ročne doteraz výrubal les o rozlohe cca Československa, tak teraz za necelý mesiac akoby zhorela plocha Francúzska. Kyslíku je o 20% menej ako obvykle. Treba sa z toho poučiť a konať, veriť, že sa podarí Amazonský prales zachrániť a chrániť ho. Nezahadzovať odpad do prirody, recyklovať, nerozkladať oheň kde ma napadne ale hlavne sa pri voľbách neriadit tým, koho okradol Fico a koho Sulík, ale voliť úplne iných takých ktorí chápu že človek je súčasťou prírody a nedýcha a nepije peniaze, ale čistý vzduch a voda je preňho podstatnejšia. 

 Recenzia
Komentuj
 fotka
marcello1111  26. 8. 2019 21:05
Brat môj máš vo všetkom pravdu!
Bude sa ti však ľahšie žiť ak uveríš týmto slovám....

„Ja som vzkriesenie a život. Ten, kto verí vo mňa, bude žiť, aj keby zomrel. A ktokoľvek žije vo mne a verí vo mňa, nikdy nezomrie. (Evanjelium podľa Jána 11:25,26)
 fotka
hayduke  28. 8. 2019 20:54
@marcello1111 To je pekne egocentrické. Tu nejde o jednotlivcov z radov homo sapiens, ale o celú planétu, o ekosystém, o miliardy druhov, ktoré horia zaživa kvôli nám. Ak by boh existoval, tak za tieto zločiny by nás poslal do večného zatratenia niekam do pekiel a nie že by nám za to dával "nesmrteľnosť", boha...
 fotka
hayduke  28. 8. 2019 20:58
Rančeri a farmári podpaľujú Amazonský prales, aby na jeho území mohli vzniknúť ďalšie pastviny a polia na pestovanie kŕmnych plodín pre hospodárske zvieratá, ktoré sa vyvážajú aj do Európy. Podľa Svetovej banky živočíšna výroba môže za viac ako 90% odlesňovania Amazonského pralesa. Brazílska vláda na čele s prezidentom Jairom Bolsonarom, ktorý bol označený za najnebezpečnejšieho muža tejto planéty, nerobí nič preto, aby ochránili pľúca našej planéty. Práve naopak ohrozujú nielen ich, ale aj pôvodných obyvateľov a environmentálnych aktivistov.
 fotka
narazuvzdornaa  28. 8. 2019 22:04
ermmm

1. o 20 % menej kyslika nie je, keby bolo, tak sa uz podusime vsetci

2. pekne posolstvo, ale zahadzovanie odpadu v lese s poziarmi v Amazonii nesuvisi
 fotka
marcello1111  28. 8. 2019 22:30
@hayduke
ak som ja egocentrik, potom ty si lenivá hnida, ktorá len sedí na riti pri nete a rozpráva namiesto toho, aby hasila v amazonke oheň...
 fotka
yoss  29. 8. 2019 17:28
Požiar v Amazónii nie je vôbec extrémny, je úplne priemerný. Pozri si názory vedeckých kapacít a počet požiarov za iné roky. Po druhé nie je o 20 % menej kyslíka. Amazonský prales je síce veľký, ale zem ako celok je obrovská oproti nemu. Amazonský prales cez deň produkuje kyslík, ale paradoxne ho v noci takmer všetok spotrebuje...a to si asi nevedel čo ? Ide skôr o to, že v stromoch uchováva CO2, ktoré sa môže uvoľniť. Masívne požiare na Sibíri podľa vedcov produkujú toľko CO2 ako 30 miliónov áut. Lenže na Zemi je cca. 1,3 miliardy automobilov. Tak akú má váhu takáto informácia ? A to nehovorím o priemysle. Európske a západné štáty celkovo, napr. Francúzsko hlasne dáva najavo ako Brazília devastuje prírodu, ale to že samotné Francúzsko takmer totálne vyklčovalo svoju krajinu od lesov, to je v poriadku. Je v poriadku, keď si kúpia nový nábytok z exotického voňavého dreva alebo si dajú šťavnatý steak 3x týždenne. Zodpovední sme všetci ako konzumná spoločnosť, ktorá neustále rastie, ale Zem máme len jednu. Preto každý jednotlivec a každý vláda by si mala najskôr spraviť poriadok doma. Vyspelé krajiny sú preto také čisté a moderné, pretože všetku "špinavú prácu a špinavý priemysel" preniesli na druhý okraj zemegule. Chudobný brazílsky farmár nemá toľko možností ako bohatý Dán v Európe. Oni majú existenčné problémy, nie facebookove.
10 
 fotka
hayduke  31. 8. 2019 12:32
@yoss Ničenie 55 miliónov rokov starého ekosystému sa nedá ospravedlniť absolútne ničím. Ak majú farmári doma hladné deti, tak to je jasný dôkaz preľudnenia a mali by ich mať jednoducho menej.
11 
 fotka
hayduke  31. 8. 2019 12:33
@marcello1111 ja robím viac než ty čo sa len modlíš k rozprávkam, neboj sa o mňa.
12 
 fotka
marcello1111  31. 8. 2019 15:05
@yoss
parádne zhodnotené...
"thumbs"
13 
 fotka
marcello1111  31. 8. 2019 15:06
@hayduke
lol....
14 
 fotka
yoss  31. 8. 2019 20:44
@hayduke Nekáž vodu, keď sám piješ víno. Vieš koľko kameňolomov, baní a fabrík pracuje po celom svete na tom, aby vyrobili súčiastky do tvojho notebooku, mobilu alebo auta. Keď sa ich úplne vzdáš, potom ešte len pomôžeš planéte.
15 
 fotka
hayduke  1. 9. 2019 19:13
@yoss počkaj, takže keď som environmentálne zmýšľajúci človek tak sa mám vyzliecť do naha a vyliezť na strom alebo čo? Sú proste veci ktoré chrániť treba a pralesy sú jedným z najdôležitejších ekosystémov tejto planéty. Jednoducho to nie sú nejaké 50 ročné monokultury ako naše lesy. Aj v Brazílií majú lesy a nie len amazonský prales, kde môžu hospodáriť. Ničenie neobnoviteľných prírodných bohatstiev je jednoducho neospravedlniteľné, a malo by to byť ilegalizované. Ten fašistický bastard čo teraz ovláda Brazíliu je kriminálny živel a psychopat!
17 
 fotka
hayduke  1. 9. 2019 19:22
@marcello1111 Rozzuřily se národy, ale přišel hněv tvůj, čas, abys soudil mrtvé, odměnil své služebníky proroky a všechny, kdo jsou svatí a mají úctu ke tvému jménu, malé i velké; abys zahubil ty, kdo hubili zemi." (Zjevení Janovo 12)

"Oblečte plnou Boží zbroj, abyste mohli odolat ďáblovým svodům. Nevedeme svůj boj proti lidským nepřátelům, ale proti mocnostem, silám a všemu, co ovládá tento věk tmy..." (Zjavenie apoštola Jána, Zjv 11, 1-19)
18 
 fotka
marcello1111  1. 9. 2019 21:52
@hayduke
no a sme na začiatku čo som tvrdil...
aj keby nás všetkých tyto zlosynovia vyhubili, Boh nás zachráni, pre jeden jediný dôvod a to, že sme v Neho uverili...

Nechaj to na Boha, On nie je hluchý, ani slepý, On stvoril túto Zem a práve On zrobí poriadok!..
aj v Biblii sa jasne píše:
Zj 21, 1 – 5
Videl som nové nebo a novú zem, lebo prvotné nebo a prvotná zem sa pominuli a mora už niet. 2 A videl som sväté mesto, nový Jeruzalem, zostupovať z neba od Boha, pripravený ako nevestu vyzdobenú svojmu ženíchovi. 3 A počul som mohutný hlas od trónu: Ajhľa, stánok Boží s ľuďmi; prebývať bude s nimi a oni budú Jeho ľudom a On, Boh, bude s nimi, 4 zotrie im každú slzu z očí a smrť už viac nebude, ani smútok, ani plač, ani bo lesť už viac nebude, lebo prvotné sa pominulo. 5 A Ten, ktorý sedel na tróne, povedal: Ajhľa, všetko tvorím nové. A ešte povedal: Napíš, že tieto slová sú verné a pravé.
20 
 fotka
marcello1111  2. 9. 2019 09:57
@hayduke
začal si ty...
a od koho že sme dostali planétu?
22 
 fotka
tequila  1. 6. 2023 17:23
konecne si napísal nieco vzdialene rozumne
Napíš svoj komentár