Človek je jediný tvor na svete, ktorý si uvedomuje istotu smrti.


Každý z nás jedného dňa umrie. Vieme to, no žijeme  a správame sa tak, aboby sme mali žiť večne. Ignorujeme tento fakt a myslíme si, že na všetko máme čas. Opak je však pravdou.

Na smrť musíš nahliadať ako na najlepšieho priateľa. Je to práve smrť, ktorá nám dáva silu konať a robiť veci, po ktorých túžime. Len ak si uvedomíme našu vlastnú pominuteľnosť, môžeme sa stať bytosťami, ktoré tvoria nádherné veci.


Mnohí túžia po sebe zanechať stopu - deti, vynálezy, myšlienky, dedičstvo pre ľudstvo. No sú ľudia, ktorí to považujú za márnotratnosť. V skutočnosti je však túžba čosi po sebe zanechať najsilnejším prejavom nášho bytia.

Každému z nás bol pridelený istý čas na Zemi. Kedykoľvek môže vypršať. Preto ži svoj život tak, akoby mal byť každý deň posledným. Neľutuj žiadne svoje rozhodnutie a neboj sa zlyhania, máš na to právo. Pretože zlyhanie neznamená, že si prehral.


Prehráš až vtedy, keď to vzdáš.

No vzdať sa je príliš jednoduché. Urobili to už všetci.

Vzdať sa môžeš aj zajtra.

Dnes budeš bojovať.

 Blog
Komentuj
 fotka
nostroma  2. 6. 2016 19:59
Smrť nám dáva silu konať veci, po ktorých túžime. To je pekná myšlienka, ale práve vedomie nevyhnutnosti smrti môže byť tá najväčšia sila, ktorá nám motiváciu berie. V princípe- prečo sa o niečo v živote usilovať, keď je mi to nakoniec nanič? Od smrti ťa to neochráni.

No ale nechcem byť hnusná, celkovo je to pekný článok.
 fotka
sabnacke  2. 6. 2016 20:27
@nostroma aký zmysel by malo žiť večne? radšej prežijem radostný život s presvedčením, že som priniesla niečo, čo bude večné namiesto mňa. tak ako odkazy a posolstvo velikánov, myšlienky, ktoré sú nesmrteľné. tak ako v príbehu o Gilgamešovi. prečo žiť prázdny život.
 fotka
sabnacke  2. 6. 2016 20:29
@nostroma ešte mi napadlo... šťastným je človek, keď to nerobí pre seba, ale pre druhých, takže ,,je mi to nakoniec nanič" vlastne nie je celkom pravda.
 fotka
nostroma  3. 6. 2016 11:17
@sabnacke Niečo večné- ale buďme úprimní, koľkým ľuďom sa to naozaj podarilo? Samozrejme, tí filozofi a spisovatelia a podobní velikáni to dokázali, ale to sú len niekoľkí z tých miliónov, čo sa o to pokúšali. Mnohí zomreli bez toho, aby niekto poznal ich meno.
A nakoniec, nič predsa nie je večné. Tak spomínala si deti- ale tie sú smrteľné, tiež raz zomrú, takže myslím, že o tom netreba diskutovať. Ostatné- vynálezy raz budú prekonané. Všetko, čo je teraz novinka, bude za pár rokov už iba artefakt.
Chcela som tým povedať, že celkovo keď si to tak vezmeš, život ako taký je bezvýznamný. Všetko čo po sebe zanecháš raz zmizne v nekonečne, aj to ľudstvo, ktorému tie svoje myšlienky zanecháš. Jedného dňa už nebude existovať nič, a všetka ľudská snaha príde navnivoč.
Snáď sa chápeme, moje vyjadrovacie schopnosti sú na bode mrazu.
 fotka
sabnacke  3. 6. 2016 13:34
@nostroma ach dobre v poriadku nevadí
Napíš svoj komentár