Už to bude nejaká doba, čo nežijem na Slovensku. Samozrejme, ľúbim to tam, ale skrátka všetko ma vytáča. Ľudská naivita. Arogancia. Ignorácia a nezáujem. Pesimizmus. Faloš. Atď... Ale hlavne taká tá zadubenosť, pane bože ako ja nemám rada zadubených ľudí. Strašne. 

Skrátka, cestovali sme na Slovensko z nového domova. Cesta je dvojtvárna. Na jednej strane zaspávate od nudy, na druhej čumíte ako Alenka, lebo celým Švédskom sa tiahne taká, ale že taká krásna čistá príroda... husté lesy...soby kráčajúce stredom cesty. A tu sú fakt nahusto vysadené stromy, lebo za každý vyrúbaný strom musia vysadiť 2 nové. Tak! A už tu to začína, my si nevieme vážiť, čo na Slovensku máme, ani tie poondiate stromčeky neposadia. Som tak nejak v skupine Turistika na Slovensku, však to možno aj poznáte... Každý deň nový príspevok o nejakom výrube. Vie ma to nasrať. Ale Slovák si nedupne. Má to v paži, on rieši väčšie problémy - seba (a si myslím, že ak seba považujete za problém, tak máte naozaj problém).

No a tak vám cestujeme tým Švédskom, občas sa zastavíme na obede, na káve a tak, a tie záchody na pumpách a v reštikách a všade sú čisté a zadarmo. Ľudia prívetiví a milí. Nehundrú. Oni si ako zákazníci napríklad dupnú, keď sa im niečo nepáči, teda dupli by si, ale pri takých službách ako sú vo Švédsku nemáte dôvod si dupnúť, chápete ma. A potom aj máte chuť nechať tringelt, aj keď pýtajú od vás 45 korún za kávu... No a k tým záchodom. Začalo sa to srať už v Nemecku, kde sa proste hrdý Nemec na pumpe ani za boha nebude s vami rozprávať po anglicky. Nebude. Lebo je hrdý Nemec. Bude na vás zazerať a nie preto, že ste Slovák. On nemá šajnu čo ste, lebo ste prišli na aute so švédskou ŠPZ, jemu je jedno odkiaľ ste. Proste ako s hovnom. Na každej jednej pumpe to tak bolo, ako tento tak aj minulý rok. No je mi na bľutie z tých povýšeneckých xichtov. A záchody samozrejme zasmradené starým močom, 50 či 70 centov. 

Poďme rýchlo na Česko, tam ani neriešim, medzi Prahou a Brnom celý čas v kolóne, strata - 4 hodiny. Ale však to je sum a fuk, lebo mi aj tak cestujeme 3 dni, takže pár hodín naviac... no nasrať. A tak sa dostanete k hraniciam, tankujete a oni neberú ani eurá, ani kartu. Proste v 21.storočí, kedy KAUFLAND na Slovensku berie platby v českých korunách aj maďarských neviemčo, tak česká pumpa na hraniciach vám nevezme ani kartu. Takže seriózne normálne si choďte vybrať z bankomatu niekde do mesta hotovosť, ale jedine tak na pešo, lebo bez tankovania neodídeš. A tak si už len idete po párok v rožku a panini, pani za grilom si po objednávke vzdychne ,,ach do píče..." a nervózne a s krikom sa vás opýta ,,JEN JEDNU???!!" keď si doobjednáte panini. 

Utriem si čelo, zanadávam si, že som prestala fajčiť, lebo mám tik v malíčku od nervov. A pokračujeme. Prejdeme pár kilometrov a stojíme na ďalšej , ale už slovenskej, pumpe, lebo ďiaľničná (storka z minulého roku) - na cz pumpe proste niečo také nedostať, aj keď ste už na hraniciach. A tak nám pani oznámi, že nič také nemajú. A tak pokračujeme, kúsok ďalej je ďalšia pumpa a na dverách oznam : ,,Prídem o 45 minút." Nič viac. A neviete KEDY začalo odpočítavanie, lebo nič viac tam nie je. Možno prídu o 2 minúty. Možno len pred 2 minútami odišli. Nervózni vodiči čakajú na pumpe opretí o autá. Rumuni. Poliaci. My. Nikto nechodí, sadáme do auta a ideme rovno tam, kde sa predávajú diaľničné známky (neviem ako sa to volá). A to je vám šóra pre boha, asi 50 ľudí stojí v šóre, ale nie na chodníku, od dverí cez obidva jazdné pruhy až po koniec parkoviska. Chvíľu mlčky sedíme v aute, bez slova, bez dychu, nechápeme vo co go. Ani nejdem rozpisovať kupovanie diaľničnej, lebo to je normálne na samostatný blog. 

A teraz niečo, čo fascinuje aj našich švédskych kamarátov - policajné autá. Ale že mrte policajných áut, meraní, len tak naokolo jazdiacich policajných áut, ktoré si to strihajú z pruhu do pruhu, bez smeroviek, arogantne, cez plnú čiaru a tak. A vy len zízate, lebo ste zabudli aké to je. Byť doma. Lebo policajtov nestretnete celým Švédskom. Ani jedno jediné auto. Nič. A tak prekročíte hranice Nemecko - Česko, a tam to šialenstvo začína. A stupňuje sa ako prechádzate Slovenskom. 

A tak keď už ste konečne na ,,dovolenke", na Slovensku, kúpite si lístok na koncert do BA, trafíte nejakú pripečenú polmetrovú jamu na ceste v centre Blavy a policajti sa vám už vyhrážajú pokutou, že ste ju trafili. Výtlk, do ktorého z 20 áut, ktoré prešli hneď potom, mrdlo 20. A tak miknú plecom, že to asi nie je vidieť, ale nezabudnú podotknúť, že sa tu hompáľa ten damoklov meč, alias pokuta. A tak aby ukázali svoje dobré srdce, vás nechajú odísť bez nej.  Tak dík.

A už by ste toho aj mali dosť, ale občas ste nútení ísť na nákup alebo čo, a tak vám neostáva nič iné, len sa modliť, aby ste natrafili na niekoho, kto nemusí robiť nadčas, alebo čo. Bože. Sadnete na kávu v novej kaviarni, ste tam prvýkrát, potešíte sa novým menu, objednáte si grécky jogurt s musli a ovocím a medom a tak, lebo píšu že ,,pripravujeme celý deň" a ono slečna buchne päsťami do pracovnej dosky a normálne sa naserie, že ste si objednali. 

Čerešnička na torte sú už len tie smerácko-mafiánske kauzy, ktoré sa snažíte čo najskôr vypustiť z hlavy, a ešte stále zapájate fantáziu s cigaretkou na balkóne, ako sa sem raz vrátite a postavíte si krásny dom...

No a toto všetko keď sa udeje, tak už viem, že sme TU. 



 Úvaha
Komentuj
 fotka
jirikara  16. 5. 2018 00:15
švédsko na 2. mieste vo svete v počte znásilnení žien čo viac dodať.
Dnes je v móde opustiť Slovensko , poriadne si na neho zanadávať bez snahy o zmenu a potom zmiznúť ako cudzinec v nejakej multi kulti krajine ktorou švédsko je.
 fotka
sabnacke  16. 5. 2018 00:16
@jirikara ešte že vieš
 fotka
james98  16. 5. 2018 10:32
No presne si teraz ukazala svoju "slovenskú povahu". Samé hundranie. Kto čo chce, to presne priťahuje a vidí. Niektorí máme presne opačné skúsenosti - ak sa k ludom správe s rešpektom. Aj keď sú niektorí nepríjemní, ale takí sa nájdu všade na svete. Ide to aj bez toho povrchného sťažovania sa na každý detail.
 fotka
bombarder  16. 5. 2018 12:27
Vo Švédsku som ešte nebol, v Nemecku som aj teraz, v Čechách som tiež dosť často, ak cestuješ raz za čas môžeš byť právom zaskočená ale to by si si zvykla, mne to príde už normálne ale čo sa týka o tých ľuďoch je to rôzne. Nadobudol som pohľad že VŠADE nielen na Slovensku sú aj dobrí ale aj zlí ľudia. Nemám rád tie hádky keď to počujem ako nadávajú na seba Česi a Slováci napríklad ale naozaj to nieje o národoch ale o ľuďoch.
 fotka
sabnacke  16. 5. 2018 21:19
@james98 samozrejme
 fotka
sabnacke  16. 5. 2018 21:21
@bombarder cestujem celkom dosť vďaka bohu a aj preto sa mi čoraz ťažšie sem vracia.
 fotka
bombarder  16. 5. 2018 21:46
@sabnacke teraz neviem kam sem na sk alebo do švédska? Ja som práve dorazil do Belgicka medzi Antverpy a Brusel
 fotka
sabnacke  28. 5. 2018 21:43
@bombarder ťažšie sa vracia na Slovensko, i keď na rodinu sa veľmi teším jeej a čo tam?
 fotka
antifunebracka  25. 11. 2018 01:28
To nvm, či je pozitívum, že nikde v Švédsku neni polícia A prečo ti na SVK chceli dať pokutu, že si prešla cez výtlk? WTF
Napíš svoj komentár