Žijeme v dobe extrémov. Na jednej strane náboženskí (fundamentalistickí) fanatici a fanatickí ateisti na strane druhej. Oba tábory majú pocit , že sú vlastníkmi pravdy a majú svoje dogmy. Obe skupiny sa vyznačujú čiernobielym videním sveta- si dobrý len keď si totálne ako ja a máš také isté názory a hodnoty ako ja. Inak si pre fanatického veriaceho zlý človek a pre fanatického ateistu zase pre zmenu hlupák či stredoveký tmár. Pred 30 rokmi ľudia nepožadovali zmenu režimu jednej pravdy za ďalší podobný režim. Krajina kde je majú všetci rovnaký názor je totalitná a politika je umenie kompromisu.

Môžeme si myslieť o mediálne známom videu ministra čokoľvek. Dokonca máme právo nesúhlasiť. Je len tragikomické, že tí ktorí majú inokedy plné ústa tolerancie a rešpektu ho akosi strácajú pri súčasnom ministrovi zdravotníctva. Úprimne, je veľa vecí s ktorými by som sa s ním pravdepodobne nezhodol. Avšak je otázka za čo ho kritizujeme. Kritizujeme ho za nepríliš šťastné výroky o jóge alebo za jeho vierovyznanie? Tieto dni ukazujú, že bez ohľadu na to, či sme konzervatívni či liberálni, všetci sa musíme učiť väčšiemu rešpektu. Jeho kritici sa oháňajú ústavou ktorú má dodržiavať. Áno, slovenská ústava je sekulárna. Avšak zabudli na jeden detail- výhradu vo svedomí. Dokiaľ minister neporušil ústavu či nemá úmysel ju porušiť, debata a kritika je zbytočná. Keby bol minister zdravotníctva liberálny, presadzoval by určite iné postoje. Za tie by si určite vyslúžil kritiku od ľudí ako je súčasný minister. Tak to máme stále so všetkým. Točíme sa v akomsi kruhu rôznych názorov. Tak je to aj správne. 

Kritika je dovolená ale otázkou zostáva akým štýlom a akými argumentami argumentujeme. Aby sa nestalo, že si budeme sami píliť konár pod sebou.

 Blog
Komentuj
 fotka
notmehofejk  14. 5. 2020 18:08
"Oba tábory majú pocit , že sú vlastníkmi pravdy a majú svoje dogmy. "

hned takto zo zaciatku ta musim schladit, je uplne jedno, kto ma pravdu (to akoze za ucelom diskusie pripustam, ze krestania nie su nasupy mimo, hoci su). to vobec nie je podstatou problemu. nou je to, ze krestania chcu nutit svoje nezmysly vsetkym. pocnuc tym, ze ich musim chtiac-nechtiac sponzorovat, konciac zakonmi opierajucimi sa o krestanske hodnoty. nech si krajci bluzni o com chce, pokial ma nebude nutit to dodrziavat a platit, je mi to srdecne jedno. lenze som nuteni robit oboje a tam nastava ten problem.

tu nie su ziadne dva tabory, z ktorych kazdy chce mat pravdu. tu je jeden tabor ludi, ktori sa chcu starat o seba a mat pokoj a druhy tabor ludi, ktory prvemu chce vnucovat svoj sposob zivota.
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 18:18
@notmehofejk Hned na zaciatku si začal diskusiu tak, ako som to kritizoval v blogu- su to krestania tak su nasupy mimo... načo takato invektiva? Tak neviem či sa vsetky zakony o ne opieraju, z dani ludi sa platia rozne veci. S niecim nesuhlasi jedna strana a s niecim druha a o tom sa vedie legitimna diskusia.

Ano, su tu tie dva tabory a oba chcu vnucovat svoj sposob zivota. Mnoho ludi chce ludom ako Krajči vnutit podporu potratov, čo je v rozpore s jeho hodnotovym videnim sveta.
 fotka
warble  14. 5. 2020 18:24
@2 ja som tak strasne nahnevana za toto spojenie, ze "podpora potratov". akoze naozaj existuje minimum minimum ludi( limitne sa bliziaci k 0) ktori su nejakym sposobom "za potraty". VZDY je to nesmierne tazka situacia v zivote cloveka/ludi, ktori sa do takej situacie dostanu a absolutne niakym sposobom do rozhodovania sa v tejto situacii nema pravo vstupovat stat, tu prosto nie je priestor na diskusiu
 fotka
notmehofejk  14. 5. 2020 18:25
"Mnoho ludi chce ludom ako Krajči vnutit podporu potratov, čo je v rozpore s jeho hodnotovym videnim sveta."

co prosim? to je to, o com vravim. ked zakon umozni potraty vsetkym, neznamena to, ze MUSIS ist na potrat aj ked nechces. ten, kto chce, pojde. ten, kto nechce, nepojde. nikto nikomu nic nevnucuje. ked potrat zakazes vsetkym, tak ten, co na neho nechce ist, ten nepojde. a ten, co chce ist, ten nepojde tiez. suma sumaru, ten, co nechce ist, vyhrava v oboch pripadoch a v oboch pripadoch si robi co chce. ani v jednom pripade nebola obmedzena jeho sloboda. to vsak neplati pre toho, co na potrat chce ist, lebo v druhom pripade jeho sloboda obmedzena bola.

aby to bolo este jasnejsie, dame si tabulku

potraty su zakazane | potraty su povolene
zastanca potratov 0 | 1
odporca potratov 1 | 1

1 - robi si co chce
0 - nerobi si co chce

este inak, odporca potratov si robi co chce bez ohladu na zakon. zastanca potratov nie.

tak sa este raz pytam, kto komu co vnucuje?
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 18:27
@warble ano zle som sa vyjadril. Skor som hovoril o tom, ze on ako lekar a minister zdravotnictva ma pravo povedat svoj nazor a odmietnut ho napriklad vykonat.
 fotka
warble  14. 5. 2020 18:28
@6 ale vsak mu nikto nedrzi pistol pri hlave, ze ho musi vykonat. @5 to pise uplne excelentne
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 18:29
@notmehofejk uviedol som to ako priklad , nie ako zaciatok na novu temu. Tlaky mozu byt dva- jeden tabor moze pozadovat uplny zakaz a druhy tabor moze pozadovat to, aby ich lekar vykonaval aj proti svojej voli
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 18:29
@warble ako vies? su rozne spory aj zo zahranicia , kde su ludia sudeni za svoje postoje.
10 
 fotka
avantgarda  14. 5. 2020 18:34
@6 ako minister zdravotnictva uz urcite ziadne potraty vykonavat nebude, takze taka debata tu vobec neprebieha, pokial si jej dal nadpis "obrana ministra zdravotnictva"
11 
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 18:36
@avantgarda ano dotycny pan taktiez zacal dalsiu debatu. A nemozem ze ty a dalsi neviete citat medzi riadkami. Napisal som to ako priklad
12 
 fotka
notmehofejk  14. 5. 2020 18:37
lenze ten priklad sa drzi pravidla, ktore plati prakticky pre vsetky zakony opierajuce sa o krestanske hodnoty.

ak zakon opierajuci sa o krestansku hodnotu plati, musia ho dodrziavat vsetci, bez ohladu na to, ci s tou hodnotou suhlasia alebo nie.

ak zakon opierajuci sa o krestansku hodnotu neplati, ten, co danu hodnotu uznava, sa nou moze pokojne riadit aj nadalej. ten, co ju neuznava, sa nou riadit nemusi.

cize sa vraciam k dvom taborom, z ktorych si jeden chce zit po svojom a nestarat sa o druhy, zatial co druhy to tomu prvemu nechce dovolit.

aby bol tvoj argument validny, museli by "ateisti" presadzovat zakaz krestanskych hodnot. lenze taky tabor hold neexistuje.
13 
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 18:41
@notmehofejk je tu suboj o to , ktora predstava sa na Slovensku presadi. A volby dopadli v prospech konzervativnejsich stran, ktore budu svoje zasady , hodnoty alebo akokolvek to nazveme, presadzovat. Rovnako ako keby vyhralo PS robilo by nieco rovnake len ideologicky z opačnej strany.
15 
 fotka
notmehofejk  14. 5. 2020 18:44
nie. ta "opacna strana", o ktorej ty hovoris a opieras o nu svoje argumenty, neexistuje. opakom "zakazu potratov" nie je "povolenie potratov". je nim "prikaz potratov". a nie je skupina ludi, ktora chce potraty prikazovat.
16 
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 18:46
@notmehofejk je zbytocne cloveku co nevie citat medzi riadkami opakovat to iste. Chytil sa jedneho prikladu o potratoch lebo uz nemas co lepsie napisat.
17 
 fotka
notmehofejk  14. 5. 2020 18:49
no lebo asi ide o princip, ze opakom zakazu je prikaz a nie povolenie?

ked nieco zakazes, nesmie to robit nikto.

ked nieco povolis, moze to robit kto chce.

ked nieco prikazes, musi to robit kazdy.

ak to nechapes ani teraz, tak je to beznadejne.
18 
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 18:50
@notmehofejk chapem a chapem aj to, ze zacinas stale nove temy a opakujes to iste dookola
19 
 fotka
notmehofejk  14. 5. 2020 18:52
no lebo tomu dookola zjavne nechapes, tak to musim opakovat.

a ake nove temy? ty si zacal o dvoch taboroch a ja ti vravim, ze tie dva tabory, ktore popisujes, neexistuju. mne to pride ako povodna tema, ale asi len neviem citat medzi riadkami
20 
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 18:54
@notmehofejk no to je to ciernobiele videnie sveta, existuje len jeden. Keby to tak bolo , potom by nemal kto ministra kritizovat nie?
21 
 fotka
nats  14. 5. 2020 18:56
Mne sa zdá že ty nevieš čítať medzi riadkami už ti tu minimálne traja ľudia vysvetlili chybu v tvojej logike a ty si stále myslíš že si lietadlo
22 
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 18:58
@nats tak aspon nie som horsi ako oni, nevieme citat vsetci . No ja vysvetlujem chybu v ich logike ale co uz ked dotycni ludia si lietadlo
23 
 fotka
notmehofejk  14. 5. 2020 18:59
KRITIZUJU HO ZA TO, ZE CHCE ZAKAZOVAT!

NEEXISTUJE TABOR, KTORY CHCE PRIKAZOVAT!

ZAKAZ JE EXTREM, PRIKAZ JE TIEZ EXTREM!

POVOLENIE NIE JE EXTREM!

ON CHCE ZAKAZOVAT A PRIKAZOVAT -> PRESADZUJE EXTREMNE RIESENIA!

JEHO KRITICI CHCU POVOLOVAT -> NEPRESADZUJU EXTREMNE RIESENIA!

CIZE JE TU JEDEN EXTREMNY TABOR A DRUHY NEEXTREMNY TABOR!

jednoduhsie to fakt povedat neviem.
24 
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 19:03
@notmehofejk presne o tom hovorim. To co je pre konzervativca spravne je pre liberala extrem a opacne. Nevediem narozdiel od teba a od ostatnych tu ideologicku vojnu. Pozeram sa na tento spor nestranne a objektivne. Ty si len sucast jednej ci druhej strany, ktora sa citi byt utlacana tou druhou. Rovnako konzervativci nariekaju , ze ich utlaca nejaka liberalna politika a pod, Proste obe ( podla tvojej logiky jeden) tabor sa na nieco stazuju a vidia krivdy. A kludne mozet pisat dookola to iste a hladkat si svoje nenasytene neomylne ego
25 
 fotka
notmehofejk  14. 5. 2020 19:04
ok tak mi teda vysvetli, ako povolenie obmedzi toho, kto to robit nechce pls.
26 
 fotka
notmehofejk  14. 5. 2020 19:15
nj, cakal som, ze to tutok skonci. ono asi nie je lahke odovodnit, ako presne niekoho obmedzuje, ked nieco moze a nemusi urobit
27 
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 19:17
@notmehofejk ano tutok to konci s tebou
28 
 fotka
notmehofejk  14. 5. 2020 19:21
nebude ani chaby pokus? povolujem ti skusit mi to vysvetlit! ako ta toto povolenie obmedzili?
29 
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 19:32
@notmehofejk na chabé pokusy si tu ty . A teraz ss skús vratit k teme minister a jeho kritikov a netoc sa stale okolo jednej temy.
30 
 fotka
tvojdedo  14. 5. 2020 19:34


31 
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 19:38
@tvojdedo pekna hviezdicka, si ju isto namaloval ty sikovny
33 
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 19:45
Dobrý postreh z jedného článku k tejto téme: Či išlo len o autosugesciu, alebo autentický prejav Ducha Svätého, nech si každý zváži sám. No osobné duchovné skúsenosti konzervatívneho ministra zdravotníctva, prežité v kresťanskom rámci, by skeptickú a neveriacu verejnosť nemali znepokojovať o nič viac než napríklad duchovné skúsenosti slovenského progresívneho politika, prežité v šamanistickom rámci.
34 
 fotka
notmehofejk  14. 5. 2020 19:55
najskor places, ze si vymyslam nove temy, potom places, ze sa drzim tej povodnej. mal by si si vybrat.

a inak stale cakam na priklad toho, ako ta povolenie niecoho obmedzuje.
35 
 fotka
warble  14. 5. 2020 20:02
vydychaj sa, skus na sekundu pripustit fakt, ze nemusis mat pravdu a potom prid spat diskutovat
36 
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 20:12
@warble mozes začať
37 
 fotka
optimuslapis  14. 5. 2020 20:12
@warble na rozdiel od teba a dalsich b tejto diskusii nemusím stať na nikoho strane a mozem si slobodne napísať čo chcem
38 
 fotka
lostinthedark  14. 5. 2020 21:10
39 
 fotka
motovidlo323  15. 5. 2020 15:48
Wow, ešte som nevidel tak nechápavého chlapca ako ty @notmehofejk sa môže aj rozkrájať, ale zbytočne, keď si nedokážeš priznať chybu... vidíme to všetci, len ty nie. Ty si žiješ ďalej vo svojom omyle, že držať stranu obom táborom je znakom objektivity a nie totálnej zmätenosti
40 
 fotka
optimuslapis  15. 5. 2020 16:35
@motovidlo323 nevadi radsej sam proti so vsetkym ako ist s davom birdz oveciek , ktora sa v ramci kamaratstva podrzia navzajom a pourazaju kazdeho kto nezapada do ich sveta. O tom kto nechapal niekoho by som vedel polemizovat. Mozno zijete v omyle vy ostatni neviem, take silne sudy by som nevynasal ako vy. Hlavne , ze si na tej spravnej strane a mozes si honit ego
41 
 fotka
samuelfghk  15. 5. 2020 22:29
Celý systém je nanič. Zdravotníctvo by mal riadiť človek, ktorý tomu naozaj rozumie a zvlášť v takejto ťažkej situácii. Napríklad pán Krčméry by sa do tejto role hodil. Keď počúvam toho Krajčího je to čistá katastrofa. Ak minister zdravotníctva použije napríklad výraz citujem "bakteriálny vírus" tak to je naozaj na zamyslenie, čo tam taký človek robí. Ministrov by nemali nominovať strany, aby si tam len užívali moc a o 4 roky ich aj tak vymenil zasa niekto iný. Mali by ich riadiť zodpovední ľudia a vôbec, na čo je nám parlament. Stačí jeden prezident a zákony si schvaľujme sami v referendach
42 
 fotka
dezolat  15. 5. 2020 22:48
Tak osobne si myslim ze je to krok v pred a aj ked nema skusenosti v zdravotnictve tak si da povedat oblopi sa spravnymi ludmi a nejako to ukoriguju.
43 
 fotka
annyejnji  16. 5. 2020 06:32
tato diskusia je čistý "try not to get mad challenge"
44 
 fotka
azizi  16. 5. 2020 12:09
Mne nevadí toto, ale to, ze sa do politiky podla mna nehodi. Je obrovsky rozdiel, ked napr. rozprava Kalavska (ktorá zda sa naozaj aj vie, o com hovorí) a ked on opakuje tie svoje naučene formalne frázy, nevie sa vyjadrovať,nevie pohotovo reagovat a odpovedať na otázky... Nevravím, ze ja by som to dokázala, ale ja nie som politička. ...A to som ho kruzkovala, ale som velmi sklamana. Ale tak zas na druhej strane, môže to byt dobry človek, az tak ho nepoznám. Len si myslím, ze Kalavska by sa na tu poziciu hodila omnoho viac.
45 
 fotka
azizi  16. 5. 2020 12:13
Ked boli v diskusii o koronaviruse oni dvaja, tak som sa omnoho viac dozvedela o tom ochoreni od Matoviča, nez od Krajciho. A pritom on je lekár, malo to byt naopak, nie?
46 
 fotka
azizi  16. 5. 2020 12:24
@samuelfghk naprosto súhlasím!! Aj ked Krcmery by uz asi nechcel taku funkciu, veď aj v krízovom stabe konci... Inak to ozaj povedal v súvislosti s covid? Ze bakterialny virus? ...hm a co si myslis o Kalavskej? Aj ked asi to uz je jedno, uz asi zostane Krajci... Ked ho doteraz neodvolali, tak uz asi neodvolaju.

A este raz podotýkam, nie som nijak zaujata, dokonca som ho kruzkovala.
47 
 fotka
azizi  16. 5. 2020 12:30
@dezolat to snad an
48 
 fotka
motovidlo323  16. 5. 2020 23:29
Wow, ty si čítanková ukážka neschopnosti priznať si omyl. My sa s notmem absolútne nemusíme a aj taxom ho teraz podporil, pretože proste trepeš 2 na 3
@samuelfghk wtf
49 
 fotka
optimuslapis  16. 5. 2020 23:57
@motovidlo323 tvoj nick hovori o tebe vela, tvoje trapne komentare netreba brat vazne
Napíš svoj komentár