Bar Garde bol útulný podnik, s malým tanečným parketom. Bol obložený drevom a nad toaletami svietil tenký ružový neón. Na stenách viseli nešikovne pribité predmety, označkované sieťotlačou kosákom a kladivom. Husle z ktorých trčali tri prasknuté struny ako vlasy plešatca. Jeden z tých podnikov, ktoré sa otvárajú pred skorým novembrovým západom slnka, kde je sporadicky možné vidieť mužov v špinavých montérkach a kde nealkoholické nápoje stoja dvakrát toľko, ak vôbec sú, ako pravý kvapalný dôvod prečo ste sa tam rozhodli zavítať. Priznám sa, že aj moje kroky, plné vrecká mincí , a krabička cigariet,viedli s tohto rozmarného dôvodu práve tam.To ráno som sa obliekol veľmi nerozumne a prchko. Gaštanová ofina mi nepríjemne behala zo strany na stranu pod náporom vetra, ruky som mal studené ako mramor ( ukazovák prelepený páskou, pretože som sa nešikovne porezal v práci s nožom ) ale moja nálada mala vždy po šichte neoblomne stúpajúcu tendenciu. Ako som do baru vstúpil a trám zaškripotal, už som hrdúsil tenké premočené sako v podpaží. Razantne som zatvoril ťažké dubové dvere, ktoré sa flegmaticky opierali o mrežu. pričom nedbajúc zanechával sychravé počasie osamote, v rozpolteným nad tým, či má byť búrka a či aj s krupobitím. Dobrý podnik s dušou, vždy pôsobí ako iná planéta pomyslel som si. Mal som poetickú náladu, vtedy, chtiac či nechtiac formulujem svoje myšlienky akosi ľubozvučnejšie,melodramaticky snáď až naivne. Akoby som si vymýšľal priam divadelnú hru za pochodu. Hru do ktorej sa nechcene zamiluvavam, až sa občas svojou imagináciou opojím tak, že sa sám sebe, nad tým prchavým klamom zhnusím. Stav každý ordinárny rozhovor či čin, dokážem prerozprávať s napodiv prekvapivými nepodstatnými detailami (ako tón rúžu) a často aj s domyslenou prekvapivou pointou či humorným zakončením. Ten večer som mal chuť napísať báseň a bozkávať nádherné dievča, priam taktiež zapochodu. Takú naladu som si posledný rok dovoľoval čoraz častejšie. Nazýval som ju hravo a utajene bohémskov náladou. Keby som žil v 19 storočí , určite by táto občasná kratochvíľa spôsobila mnoho dôvodov na duel.
Iba štvorica ľudí, dve slečny a oproti nim sediaci dvaja muži si ma v sekunde ľahostajne premerali, dámy si jemne pritlačili šatky ku krku, ako ich stále striaslo keď niekto vstúpil, obklopený chladom, na čo sa okamžite opäť zahľadeli prenikavo do oči svojich nápadníkov a pokračovali v hraní oftalmického pinpongu. Krátkymi schodmi som zostúpil cez parket priamo k pultu, kde trámy držali pevnejšie, hľadiac na strieborné hrdlá výčapu. Nikdy sa úmyselne neobzerám po podniku so záujmom, ako to mávajú ľudia vo zvyku, príde mi to neslušné a drzé. Barman Vlado ma pozdravil srdečne, pričom jemne úctivo sklonil bradu. Jeho starší brat, kolega sedel za ním a ľahostajne fajčil. Jeho brat, ktorého meno, som zakaždým zabúdal robil všetko ľahostajne, ale ako tikajúce hodinky presne. Boli to dobrí barmani. Mali skromnú mimiku i gestikuláciu a obaja mali výbornú pamäť na hostí. Čo je podla mňa najväčšia cnosť ktorú barman môže mať. Myslím si, že mnoho dobrých, aj mlčanlivých barmanov, akými boli oni, zachránili mnoho skleslých ľudí pred plánujúcou samovraždou. A možno aj naopak.
Vypýtal som si trojitú Becherovku s ľadom a veľkú desinu. Vyhupol som sa na vysokú lavicu do rohu miestnosti, napravo od baru chrbtom od vstupu, k horšie osvetlenému miestu, odkiaľ som pekne videl na nevýrazne profily sediacich bratov ale úmyselne na nič viac. Kabát som položil vedľa seba. Z vnútorného vrecka som si vytiahol cigarety s bočného zápalky a pomaličky som pofajčieval, zatiaľ čo som čakal na svojho priateľa.

Ako som dofajčil, vysmrkal som si nos mnohokrát použitou vreckovkou, po čom som zanechal pre mňa tipický hnedý nikotínový fľak. Zlozvyku vyfukovať tri štvrtinu dymu cez nos a posledný výdych cez ústa, som sa nevedel zbaviť. Tento neprirodzený zlozvyk vznikol ani neviem ako, ale vliekol sa so mnou ako vlastný tieň ma naháňa. Odpil som si kúsok z piva. Potom si jemne za dúšok akoby z lyžičky medicínu, aj s jantarového aromatického nápoju. Ešte raz ho zapil, na to som si opäť zapálil. Keď som počul typické ťažké kroky môjho známeho ako zostupuje, pootočil som sa. Prešlo približne 7 minút. Celý život si všímam, že mam odhad na ubehnuté doby veľmi presný, za čo problémi mi robia odmala dátumy, mesiace i roky.Kráčal ku mne s úsmevom a žiariacimi očami. V polke krátkej vzdialenosti natiahol krk, prižmúril, odhadol množstvo mojej objednávky, dynamicky preskočil k pultu, na ktorý sa pravým ramenom oprel a vypýtal si určite s plným úsmevom, kedže som mal výhľad zahaleny stlpom, svoje pitivo. Otočil som sa pomaly k stene a pousmial som sa. Vždy som sa tešil Dávidovej prítomnosti. Prisadol si. Opýtal sa:"Čo že na tomto mieste? Nejdeme na to obvyklé?" a položil pred seba pol litra pomarančového džúsu a na sebe uložené hranaté poháre s hruškou.
"Je streda, no nevieš?", odpovedal som.
Odvrátil zrak a zakrútil hlavou, ako keď si žiak spomenie na domácu úlohu.
"Na to som zabudol, dnes sa tu bude tancovať." povedal. "tak prečo sme nešli inam a prečo tuto v kúte?"
Polovičatú cigaretu som si položil do žliabu skleneného popolníku a nahol som sa k nemu, podal mu ruku, zatriasli sme, pričom sme sa vzájomne dvakrát pobúchali ľavačkou po ramenách.
"Možno práve preto, že je streda" tajomne som zamlel. Opäť som si fajčivo vzal, ukončil prológ a s úsmevom aj cigaretu. "Možno práve preto" A on sa poriadne s očakávaním usadil.

 Blog
Komentuj
 fotka
beatlesgirl  11. 4. 2014 17:37
som príliš lenivá na čítanie dlhých blogov, ale toto som si prečítala... a presvedčilo to aj tú moju povestnú lenivosť.

a ozaj, keď z toho bude kniha, chcem si ju prečítať, mám rada ponuré barové opisy.
Napíš svoj komentár