Tak som sa rozhodol, že spíšem konečne ten sľubovaný blog, i keď to mal byť denník, tak je vlastne po 20tich dňoch prvý a pravdepodobne aj posledný. Nie je ani čas ani hlavne chuť písať akosi.

V prvom rade by som bol veľmi rád, keby sa tu nerozbiehajú nejaké veganwars pod blogom, bol by som tým fakt sklamaný, kedže som sa na to dal sám a nezaujímajú ma tie vzájomné hejtovačky, ani nechcem takýmto spôsobom liať olej do ohňa, tak to prosím rešpektujte, ako najviac viete.

Ok sračky bokom - spíšem to formou mojich postrehov, pocitov a to, ako to vidím ja, takže žiadne domýšľanie ani presvedčovanie fakt nebude treba

Vegánstvo môže človeka trošku zaskočiť, hlavne tým, že človek musí začať využívať suroviny, s ktorými nepracoval vôbec, prípadne veľmi okrajovo. Kedže "náhrad" v "nevege" svete je na každú vec v hocakom obchode aspon 5 (nemajú debrecínsku, tak si vezmem pražskú/kuraciu/údenú etc.), a človek je na to zvyknutý, tak vo vege svete to nie je také iste ani zďaleka a bol to trošku šok. Ale stačilo googliť, pobehať shopy, popýtať sa a žiadna tragédia to nebola.

Ako prvé som si pravidelne začal kupovať a pripravovať väčšie množstvá zeleniny (zeleninu mám odmalička veľmi rád), s tým problém nebol. Vďaka receptom od známych som dokonca zistil, že si nemusíme odopierať aj trošku nezdravšie, napriek tomu vegánske, jedlá a teda tými sme začal.

Víťazom sa stali cibulové krúžky, kde som musel aj prvý krát použiť nie kravské mlieko, čo bolo pre mňa a moje chuťové poháriky riadne nové. Siahol som po sójovom. Na moje prekvapenie chutilo pomerne sladko a tak som sa rozhodol, že vďaka tomu s klasikou spravím taký mini twist - cibuľove krúžky s chilli/barbeque sauce a spolubývajúci navrhol, nech z toho mlieka skúsime spraviť aj zemiakovú kašu.

Výsledok bolo chutné jedlo, s jemne nasladlou chuťou (hlavne tá kaša - ak kaša, tak ryžové), zasýtilo, spokojnosť.

Po pár dňoch podobného experimentovania, skúmania, vymýšlania, sme sa naučili oveľa lepšie pracovať so zeleninou a jej tepelnou prípravou, čo ma veľmi teší, pretože ak by som aj pri vegánstve nezotrval, tak toto sa jednoducho zíde.

Po prvom týždni som prvý krát neúmyselne zhrešil v práci. Šli sme s kolegom na kávu a popri debatke som si v mašinke spravil presso a už zo zvyku si ho z chladničky "zriedil" mliekom. Bol som z toho trošku smutný aj nasratý, ale svet sa nezrútil a odvtedy mám v práci v chladničke svoje vlastné sójové mlieko (výhodou je, že mi ho nikto nepije, nevýhodou je, že je o dosť drahšie a firma kupuje len to "klasické", ale s tým som počítal).

S varením nebol problém, ak som prišiel z práce neskôr, alebo sa mi jednoducho nechcelo variť, tak som si objednal nejaké rizoto (o objednávkach aj nižšie).

Potom na mňa ale prišla kríza: chuť na syr, ktorý mal náš "nevege" spolubývajúci v chladničke mi doslova vypaľovala dieru do očí. V pohode som odolal ale aj nasledujúci deň som zostal akýsi slabý. Najskôr by som to pripísal tomu, že telo nechápalo, že už vyše týždňa nedostalo absolútne žiadne mäso ani syr. (Podotýkam, že som jedol mäso, alebo syr alebo vajcia každý deň, len výnimočne sa stalo, že nie)

Nebolo to nejako extra príjemné, ale prekonať to famóznym chilli con tofu sa mi podarilo bravúrne a pocit "slabosti" odišiel a teda už cca 20 dní sa obaja držíme. Na počudovanie mi vôbec nechýba po celú dobu mäso, len tie syry no.

Pros:
- môj príjem zeleniny a ovocia sa zvýšil
- až na tie malé krízy sa cítim výborne
- neprežieram sa
- ak sa predsalen prežeriem, neumieram 3hodiny ako tomu bolo predtým
- naučil som sa zopár nových chutí (avokádo, hokkaido, sójove a ryžové mlieko, tempeh, rôzne nátierky boli pre mňa fakt wow efektom na jazyku)
- kvalita jedla
- nové a chutné recepty a hlavne prístupy a typy príprav
- človeka to tak trošku núti pobehovať, zisťovať, variť a hľadať veci v reále aj na nete a tým som si rozhodne rozšíril obzory
- za tú dobu som schudol asi 4-5kg, bez nejakého zvláštneho pohybu (prechádzky), čo ma veľmi teší a môže za to hlavne rozumná príprava a prístup k výberu a konzumácii jedla (fakt sa neprežieram! yaaay)
- a v neposlednom rade ma fakt ma teší, že vďaka môjmu stravovaniu nemusia trpieť zvieratá a netrpím ani ja

Cons:
- pre vyváženosť stravy treba fakt hľadať veci, našťastie s týmto mi veľmi pomohli moji kamaráti, kamarátky a známi a nebolo to až také náročné (pýtam sa takmer každý deň, vy viete)
- vege jedlá, sofistikovanejšie, sú drahšie, s tým som ale počítal
- objednať si jedlo z netu sa stáva fakt problémom, osobne som našiel len 5 jedál, ktoré su vegánske v mojich obľúbených reštauráciach
- reakcie niektorých ľudí (jebe ti? etc.)
- vegánskemu stravovaniu chýbajú syry, resp. tie chýbajú mne, aspoň zatiaľ to dosť pociťujem a náhrady nie sú ľahko dostupné, alebo výnimočne chutné

Chcel by som poďakovať všetkým, čo mi/nám držia palce. Čo nás v tom podporujú, pomáhajú s receptami, nápadmi. Mal som v pláne aj, že budeme točiť webkou niečo, fotiť a podobne, ale vysrali sme sa na to, každý robíme v iných hodinách a každému zvlášť sa nám do toho nechcelo, blog tiež nie je nič moc, ale tak lepšie ako hrdzavým drôtom do oka

Aby tu bolo aspoň niečo, tak prikladám nekvalitnú fotku mojej dnešnej večere aspoň:





[kari rizoto s mrkvou, hlivou a kukuricou a k tomu oprazeny por so sampinonmi a chilli tofu, cherry rajciny a olivy]
(tá fotka je viac ako zlá, mobil zapol blesk, tak popis asi dobrý bude

 Denník
Komentuj
 fotka
thrwtchr  20. 1. 2015 21:27
uvidenie toho tanierika mi odkiaľsi vydolovalo spomienky z útleho detstva .D
 fotka
leilla  20. 1. 2015 21:27
a kavomat dava do kavy zive mleko?

inak som myslela, ze je to len daka challenge, niekomu nieco dokazat, ale ak to robis ciste z vlastneho rozhodnutia a pre seba, tak potom super

tie syrceky ale... och! lubim tofu a secko, ale moj zivot bez syra by bol tak... nesyrovy a smutny!
 fotka
n0win0u  20. 1. 2015 21:28
@thrwtchr jj to je spolubydlov a je neskutocne awesome

@leilla challenge je to pre mna jedine hej no, tie syry, to je dost
 fotka
leilla  20. 1. 2015 21:29
no sak ano, skor som myslela na ten impulz, co ta k tomu priviedol
 fotka
n0win0u  20. 1. 2015 21:30
@leilla no a inak to mlieko co ponuka kavomat je meh
 fotka
leilla  20. 1. 2015 21:34
som vzdy bola presvedcena, ze ta "kava" je rozpustena hlina a "mlieko" je daka omietka teda pijem to obcas tak ci tak, ale no...
 fotka
n0win0u  20. 1. 2015 21:36
@leilla my mame ale fajn pressomat, co dostava do seba arabicu a melie si ju pre kazdeho, ale to mlieko je suseny bullshit nejaky, bez chuti
 fotka
leilla  20. 1. 2015 21:44
jujky, tak to nekaz kafco fejkomliekom
 fotka
n0win0u  20. 1. 2015 21:46
@leilla ba, dobre je tak i tak davam si ako mam chut
10 
 fotka
carpathian  20. 1. 2015 22:10
moje postrehy ohladom kavy a mlieka:

- sojove:
pozitiva - ma vybornu chut; velmi lahko z neho spravis penu na latte; mas tam aj bielkoviny celkom; kupis aj lacne znacky
negativa - fytoestrogen; dalej klasicky bordel, ktory obsahuju VSETKY strukoviny (google it) a odstranuje sa naklicenim a fermentaciou (silno pochybujem, ze co i len to prve robia so sojou, ktora ide do mlieka)

- ovsene:
pozitiva - ma vybornu chut; dobre nutricne hodnoty; ziadny bordel
negativa - drahe (ak si nerobis domace); pena na latte sa moc neda urobit, len jemna a tazko

- ryzove
pozitiva - nutricne asi najlepsie; chut priemerna az dobra (povedzme, ze su aj lepsie)
negativa - drahe (ak si nerobis domace); pena sa nespravi ani nahodou

- mandlove:
pozitiva - nutricne velmi dobre; chut dobra (ak ti nevadi taka trosku viac orieskova chut a teoreticky asi je aj tucnejsie)
negativa - drahe jak svina (ak si nerobis domace)

Pil som aj lieskovo-orieskove, bolo to podobne ako pri mandlovom, len je este drahsie.
Kokosove som skusal, ale domace som neskusal do kavy, cize neviem uplne porovnat, jedine co viem, ze kupovane bolo moc tucne (vela tuku ble, tazke dost) a penu z toho urcite nespravis.

Vacsinou si kupujem Alpro (ak nemam domace nahodou od kamosky). Je drahe, ale vyhoda je, ze do neho pridavaju vitaminy a vapnik. Otazna je vstrebatelnost danych veci. Napriklad vapnik sa vstrebava spravne len ak mas spravny pomer fosfor:vapnik a ak mas v tele vitaminy C,D a vplyv ma aj kyselina listova. Cize tazko povedat, kolko z toho pridaneho vapnika aj vyuzijes. A to plati aj pre kravske mlieko (v ktorom je navyse spusta bordelu co zozeru kravy).

B12 a B10 maju tiez vstrebatelnost zavislu na dalsich latkach. Dobrym zdrojom B12 je tempeh, lenze vraj tie Europske su casto vyrabane pomocou inej bakterie a ta B12 neprodukuje. Pekne by bolo, keby to pisali na obale (kokoti). Inak ho maju rozne riasy, niektore huby.
11 
 fotka
n0win0u  20. 1. 2015 22:14
@Carpathian bro, zatial som vsetky mlieka kupoval od Alpro tiez nj cena je okolo 3e
mandlove skusim najblizsie
12 
 fotka
tommyhot  20. 1. 2015 22:18
Tu mas nahradu za syr, aj ked nie celkom lacnu » reciperenovator.com/special-diets/v...
13 
 fotka
narazuvzdornaa  20. 1. 2015 22:27
Supeeer, hecujes ma riadne, dost to tak vidim, ze jedneho dna prejdem poslednych par krockov k veganstvu, ale ten commitment (moj vnutorny dajme tomu po tyzdni bez jogurtu) ma celkom desi.

Inak prezieranie bez imobility je super faktor, v jedalni si nakladam asi 600 g salatu a vselico mozne k jedlu a spoluziaci si zo mna robia prdel, ze nenormalne vela jem (which I do), ale vacsina z toho je nestravitelna aj tak Dobre toto nikoho nezaujima.

Pekny challenge a pekne zhrnutie
14 
 fotka
n0win0u  20. 1. 2015 22:28
@tommyhot kool, diky
15 
 fotka
bizbilio  20. 1. 2015 22:37
to jedlo, co si dnes mal by som si hned dala; az na malu vynimku: surovy por namiesto oprazaneho.brr. a inak
16 
 fotka
fxx  20. 1. 2015 23:05
nemozem odporucit nic lepsie do kavy nez kokosove mlieko. sojove mlieko v kave chuti prinajmensom divne.
len tak nahodou som dnes v obchode zazrel alpro a ceny od 2.50€ vyssie,tak som sa len zasmial,bio a vegan strava je na SR pre mna v uplne nepochopitelnych cenach
17 
 fotka
n0win0u  20. 1. 2015 23:36
@bizbilio ten por si osmahnem vzdy tak nie celkom, tiez mam taky radsej
@fxx kokosove mlieko som este nemal. nj tie ceny nic moc
18 
 fotka
burble  20. 1. 2015 23:37
hrdá som na teba počuj! že ty budeš skôr vegán jak ja som nečakala


a spravil si si nejaký ten rozlúčkový večer s nevege stravou?


(idem si dať brokolicomrkvu s ryžou a teda budem dnes až na čololádu vegán nech sa cítim lepšie )
19 
 fotka
n0win0u  20. 1. 2015 23:45
@burble tak od vianoc do silvestra toho bolo dost
20 
 fotka
burble  20. 1. 2015 23:50
ale chapeš taka ta sentimentalna chviľka s posledným jedlom ja by som to spravila asi
21 
 fotka
burble  20. 1. 2015 23:51
ale zase j pravda že ja to vždy spravím s "poslednou cigou" a potom si ju užijem tak že keď si na ňu spomeniem chcem zase cigu
22 
 fotka
n0win0u  21. 1. 2015 00:04
@burble burbelicitan, ja som inak myslel, ze ty si vege. tam ked si nepalcom chodila and shit
23 
 fotka
burble  21. 1. 2015 00:16
ale šak nepálci neni su vege!
akože papala som vege jedlá u nich skoro výlučne, ale stále som to nesekla načisto čiže neni som. neviem jak som vyvolala také dojmy
24 
 fotka
n0win0u  21. 1. 2015 00:22
@burbelicius tak mna si oklamau!
25 
 fotka
burble  21. 1. 2015 00:24
ňechtiac ale!

polepším sa
26 
 fotka
elemia  21. 1. 2015 01:07


úplne mám chuť ťa vystískať daňík!

a inak, som ja došla až po dvoch rokoch vegánčenia (a z toho troch mesiacoch na raw), že brokolica je omnoho lepšia surová! svieža, chrumkavá, prirovnala by som ju ku kalerábu trošku (až na tie "kvietky". tie sú voľajaké suché. ale hlubik je fa-móz-ny! )
27 
 fotka
grietusha  21. 1. 2015 15:05
ja veľmi syrová nie som a nikdy som nebola. ale ak mi niekedy chýbali nasýtené mastné tuky, či jako sa tomu nadáva, tak som siahla po kokosovom orechu a zemiaková kaša s kokosovým mliekom/olejom je famózna! skús to tak, namiesto ryžového mlieka
a celkovo inak by si mal siahnuť viac po orechoch, mám taký pocit z toho, čo tu píšeš
28 
 fotka
demoniqangel  21. 1. 2015 15:40
A ked si spocitas, kolko priblizne si minul mesacne za jedlo ako vsezravec, a kolko teraz, ako velmi narastli tvoje papacie vydavky?

Ja by som kludne bola skorovegan, a mozno aj uplnevegan, vajicka mi velmi nechutia, syry okrem nivy uz tiez moc nechalcim, jedine to masko, no, ale ktovie... len vsetky tieto veci su dva tri krat drahsie
29 
 fotka
antifunebracka  21. 1. 2015 16:29
ja by som teda nevedel toto, mne zelenina (okrem melonu ) skoro vôbec nechuti:?: planujes sa vratit po mesiaci k masu?
30 
 fotka
otvoreneokno  21. 1. 2015 19:16
och, panebože, ešteže rum nie je ničí menzes
31 
 fotka
blanc  21. 1. 2015 19:55
toto je riadne super a sranda, konečne sa tu vegánstvo nerozoberá násilne jak vždy!

a veľmi sa mi to páči, ja keď som skúšala vege stravu vydržalo mi to 1,5 dňa a bola som v takej depresii že až no bolo to nepripravenosťou, okolím, mojím už dovtedajším psychickým rozpoložením a tak.
no v posledných dňoch celkom intenzívne premýšľam nad tým, že keď budem od septembra samostatná jednotka mimo domova, bývať s nejakou tolerantnou bytosťou alebo sama (jedno z toho nastane) tak to skúsim opäť nejako pomalšie nenásilnejšie.

držím palce : )
32 
 fotka
expresia  21. 1. 2015 20:11
@otvoreneokno DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD prišla som sem po čosi podobné, birdz nesklamal
33 
 fotka
cjubou  21. 1. 2015 21:23
@elemia
ja som všežravec, ale to že brokolica je - rovnako ako aj karfiol - najlepšia surová viem už dááávno
34 
 fotka
elemia  21. 1. 2015 23:31
@cjubou na každého príde ovozeloosvietenie inokedy. :letim:

som si vedomá toho, že celý život budem spoznávam a objavovať (pre mňa) novosti v chuťovom svete ovozelu.
35 
 fotka
flussica  22. 1. 2015 02:35
Ty máš neskutočnú charizmu, len napíšeš prosbu o žiadne flejmy a... žiadne flejmy, tomu som neverila .

A rozhodnutie, blog a sila, v ktorej vytrvávaš - no téda, veľa zdaru!
36 
 fotka
poke  22. 1. 2015 03:09
Tento článok mal a má na mňa oveľa silnejší efekt ako vsetky tie žabomyšie vojny, dokonca až taký efekt žeby som bol ochotný konvertovať na veganstvo (z iných dôvodov ako je morálka)

Jediné čo ma k tomu nedokáže dostať je akási mala informovanosť a prehľad toho čo sa čím dá nahradiť ako si spestriť jedálniček, nejaké recepty, menu a podobne - a je mi luto že namiesto takých veci birdz ponúka iné ... Preto sa pýtam, čerpal si primárne z nejakých stránok a tak? Tiež vidím problém napr v kupovani ovocia, aké obchody a tak. Lebo tie umelé banány pomarance a všeličo mi uz tak ne smakuje z billy + malý sortiment, 3 uhy ovocia dookola čo sa oje. U mňa to je rovnaké ako s cvičením, ak nemám vopred systém tak mi to dlho nevydrží, raz sa na to pozriem aj ked by som striktný vetami asi nebol a sem-tam si doprial niečo ..
37 
 fotka
poke  22. 1. 2015 03:23
A vylucujes aj med a take veci?
38 
 fotka
n0win0u  22. 1. 2015 10:04
@poke momentalne som vylucil vsetko zivocisneho povodu, cize i med ono sa to da, je tu fakt kopec ludi, kt. tak ziju a pre mna nebol problem a ani pre nich, ked som ich prosil o rady, boli skor nadseni
39 
 fotka
husky  22. 1. 2015 19:39
kolko myslis ze vydrzis? zaujimavy experiment inak
40 
 fotka
grietusha  23. 1. 2015 17:42
@expresia väčšina destilátov vegánska nie je. vúčšinou sa na ich destiláciu používa rybí tuk. vína taktiež třeba kontrolovať, používajú sa pri ich výrobe vajíčka. a pri pive to isté, tam sa používa taktiež rybí tuk. (ale mám očekované všetky české pivá, jediné nevegánske je višňový bernard )
41 
 fotka
waagbistritz69  23. 1. 2015 17:44
42 
 fotka
grietusha  23. 1. 2015 17:51
@waagbistritz69 tak proste to tam filtrujú inak v tých ovocných, chápeš ale v zahraničí sú takmer všetky pivá nevegánske, česko je v tomto fakt v pohode. dokonca tu je aj dosť bezlepkových pív (nie cider) a to ma docela fascinuje.
43 
 fotka
nenavidim  23. 1. 2015 17:57
Toto je nádherný a pravý spôsob ako chcene-nechcene prezentovať vegánstvo!
Alypinkovia amikadzíkovia sa môžu hanbiť.
44 
 fotka
thrwtchr  26. 1. 2015 00:44
@38 z tvojich slov priam tečie mäd. samozrejme, že sú tomu nadšení. myslím, že ktokoľvek nachádzajúci sa v akomkoľvek viac písful mindsete rád poradí, keď ide o zvieratá a nenásilie .) včely sú pre niektorých údajných vegáncov sivá zóna, no med nie je manna, aby sme im ho museli odoberať za každú cenu a ešte k tomu za vydymovania príbytku. a stále: je to živočíšny produkt. nech ti ktokoľvek povie čokoľvek.

@nenavidim :~)
skoro nevdojak som sa dostal do tohto vlákna, bažiac po novinkách zo sveta;
a naozaj by ma zaujímalo, ako - alebo na základe akého predpokladu - si určil, čo je "pravejší" (lepší výraz by asi bol "efektívnejší", ale to je asi ešte viac na pováženie) spôsob prezentácie myšlienkového prúdu, ktorého zástupcom (predpokladám) nie si a ktorého kľúčové princípy nespočívajú v gastroexperimentoch (aj keď tie bývajú dôležitou súčasťou prechodu na inú stravu), ale vo vedomom rozhodnutí nevykorisťovať ostatné živočíchy.
lebo slovo "pravý" mi chcene-nechcene evokuje predstavu, že môže jestvovať čosi ako patent, ktorý vydáva ministerstvo vegan propagandy alebo tak. .D

snáď si ma teraz nezafixuješ ako úplného dicka len preto, že sa úprimne a srdečne zaujímam .)
45 
 fotka
najvacsifanusikhenrietym  26. 1. 2015 00:49
ja vylučujem len hovienka, med sa mi ešte nepodarilo
46 
 fotka
nenavidim  26. 1. 2015 01:32
@44 v poho.
Subjektívny, úprimný spôsob ako prezentovať chcene či nechcene čokoľvek, podeliť sa.
Píšem o sebe,z vlastnej perspektívy, úprimne a nikoho neporovnávam s ničím.To inšpiruje ,nič na tom nie je nanútené.Vyrozprávam vám ako žijem a nie vyrozprávam vám ako žijem ja a ako vy.Je to primitívny a egostický spôsob zlého kazateľa čo melie v eufemizmoch a mláti sa s abstraktným zloduchom.

Ako staré porekadlo:
Každí ma pravo mlieť o živote, ale len tak o tom svojom.

Zdieľajte svoj život ,tak inšpirujete.
Iný spôsob nie je.
47 
 fotka
sushivo  27. 1. 2015 15:30
jaky skvely tanier a to jedlo este lepsie
48 
 fotka
lawey  27. 1. 2015 15:35
inak v dmke majú soya milk za 40kč (i moj oblubene vanilkove!! oooo)
čiže ja ked si idem 2x za rok kúpiť soya milk tak hento .D alpro som ani nemala ešte .D

to som chcela že som zabudla .D
49 
 fotka
1ggy  17. 2. 2015 21:47
tortila plnená humusom a olivami
50 
 fotka
lenuska175  21. 4. 2015 10:26
bude aj ďalší?
51 
 fotka
n0win0u  21. 4. 2015 10:33
@lenuska175 neviem ci treba uz k tomuto som sa musel akosi premahat, ale zase netvrdim generalne nie, ale ani ano
52 
 fotka
panpeterpan  18. 6. 2015 12:58
Dano uz aj ty? nesces mat seksy brucho uz co?
53 
 fotka
n0win0u  18. 6. 2015 17:31
@panpeterpan to ja budem mat vzdy, co sa bojis
Napíš svoj komentár