Čo je to Zumba v skratke?
Zumba kombinuje dynamickú latinsko americkú hudbu a unikátne a exotické tanečné a aeróbne pohyby. Využíva základné kroky tanečných štýlov ako Salsa, Merengue, Flamenco, Hip-hop, Cha-cha, Samba, Calypso, Belly Dancing.

Zumba by sa mohla tancovať aj anaeróbne, ale to iba vtedy, ak by sa tancovala na jednu dĺžku skladby a vysokou intenzitou, ako napríklad akrobatický Rock and Roll alebo športový aerobik. Ale to by určite nikoho nebavilo, preto sa hodiny zumby naťahujú na tú jednu hodinku a sú založené na princípe intervalového tréningu, ktorý maximalizuje výdaj kalórií, spaľovanie tukov a tónovanie svalov, poprípade sa na konci hodiny robia aj posilňovacie cviky.

Začína sa vždy rozcvičovaním, čo je Alfa a Omega všetkých športov, no zväčša sa robí na hodinách Zumby nesprávne, čo môže v budúcnosti viesť napr. k rôznym kĺbovým bolestiam. Správna rozcvička by mala mať na úvod 3-5min aerobný charakter a po aeróbnom rozcvičení nasleduje naťahovanie svalov strečingom. Rozcvičenie zahreje celý organizmus, prekrví všetky svalové skupiny, zvýši pružnosť svalov, šliach, upraví dýchanie, podporí činnosť vnútorných orgánov a zvýši schopnosť svalovej a celkovej regenerácie organizmu, plus má aj pozitívny vplyv na psychiku človeka. Na zumbe sa bohužiaľ spája aeróbna rozcvička so strečingom, aspoň na hodinách, ktoré som doposiaľ videl.

Ďalšia časť hodiny je už vyslovene na inštruktorovi. Rôzne skladby, rôzne choreografie, rôzne prestávky, rôzna rýchlosť, intenzita, objem.. Začínať však s vysokou intenzitou a potom to zabrzdiť nejakou pomalou a nevýraznou choreografiou sa mi zdá tiež trocha zbytočne. Hodina, čo sa týka intenzity by sa mala stupňovať, aby sa stihli zapojiť všetky typy svalových vlákien. Podľa Hennemanovho principu by sa malo začať pozvoľna, kde sa zapájajú pomalé oxidatívne vlákna a každou choreografiou stupňovať - cez rýchle oxidatívne až po rýchle glykotické vlákna. Tým spôsobíte, že koniec hodiny bude mať už anaeróbny charakter a tieto rýchle vlákna sú menej odolne voči únave, čo má za výsledok totálne odrovnanie klientov, v dobrom slova zmysle. A pokiaľ sa nevládze, tak by sa prestávky nemali predlžovať ale rozdeliť intervalový tréning v takom pomere, aby sa hodina zumby dala zvládnuť aj pre slabších vytrvalcov.

Záverečná časť hodiny by sa nemala tiež vynechávať. Tu je dôležitá aplikácia strečingových a kompenzačných cvičení. Niekedy sa svalovej horúčke, tzv. svalovici nedá predísť. Jej príčinou je vysoká koncentrácia kyseliny mliečnej vyplavenej do svalov vplyvom veľkého zaťaženia svalov, ktoré bežne nepreťažujeme, ak cvičíme bez rozcvičky a strečingu na záver alebo až "príliš intenzívne" . Niektorí ľudia hovoria, že svalová horúčka je prospešná, že aspoň vieme, že svaly pracujú a organizmus si nezvykol na pohyb. Ale je to blbosť, lebo pri svalovej horúčke sa ničia svalové vlákna a to určite dobré nie je.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár