Zasa sa venujem jednej téme, čomu sa väčšina asi nepoteší ... chcela som iba ukázať istú palarelu, kedy v jednom prípade ide podľa niekoho o obmedzenie slobody jednotlivca a v druhom prípade tá istá vec vychádza z medzinárodných zmlúv o ľudských právach a slobodách a z poznatkov medzinárodných organizácií. V tomto blogu chcem tieto dva aspekty porovnať. Nejde mi pritom o propagáciu politických strán , či dehonestáciu (aj ked všetky by si zaslúžili bez ohľadu na prislušnosť k pravici či ľavici). Tak teda iný meter pre sterilizáciu a iný pre interupciu?

(V prvej časti blogu sa budem venovať zákonu upravujúcom výkon interupcie a v druhej časti legislatívnej úprave výkonu sterilizácie z hľadiska poučenia pred týmito výkonmi a vecami s tým súvisiacich s následným porovnaním. )
Pamätám sa na časy, kedy bola ostro kritizovaná istá novela zákona o interupciách, ktorá v roku 2009 bola predložená poslankyňou Muškovou z ĽS-HZDS a poslancom Zelníkom z SNS, a prsty v nej mali aj členovia strany KDS.

Novela zákona priniesla do slovenskej potratovej legislatívy zmeny. Nariaďuje povinnú 48-hodinovú lehotu medzi informovaním ženy lekárom a vykonaním potratu z dôvodu získania dostatočného času pre ženu, ktorá žiada o výkon. Tento čas je určený na dôsledné premyslenie a zváženie rizík a iných informácií podaných pri poučení, aby mohlo byť vykonané definitívne rozhodnutie v pokojných podmienkach a priestoroch a bez stresu, ze sa mi niekto díva cez rameno a čaká.
V rámci poučenia lekárom má byť žena žiadajúca o zákrok podľa tejto prijatej novely zákona lekárom informovaná o rizikách potratu, aktuálnom štádiu vývoja jej dieťaťa, o možnosti dať dieťa na adopciu, či možnosti utajeného pôrodu.
Novela nariaďuje ministerstvu zdravotníctva zverejňovať a štvrťročne aktualizovať zoznam mimovládnych organizácií, cirkví, združení a neziskových organizácií, ktoré poskytujú ženám finančnú a psychickú pomoc v prípade neočakávaného tehotenstva. Ďalšie nóvum je súhlas zákonného zástupcu s vykonaním umelého potratu ženy, ktorá nie je plnoletá.

Pamätám si na ten humbuk. Kto si to dovoľuje obmedzovať žene právo na interupciu, náboženskí talibanci sú zasa v akcii, nech idú do kostola a nie zasahovať nám do našich slobôd.
Počas schvaľovania novely zaslalo poslancom jej právnu analýzu občianske pro-choice združenie Možnosť voľby. Táto analýza zo strachu o porušovanie práv žien navrhuje zrušiť základné (vyššie vymenované) ustanovenia, ktoré novela v porovnaní s doterajším právnym stavom priniesla.
Ministerstvo zdravotníctva (minulé vládne obdobie v roku 2009, nejde o súčasnosť) sa pár týždňov po tom, čo zákon nadobudol účinnosť, pokúšal zrušiť Muškovej zmeny, pričom využíva doslovnú argumentáciu združenia Možnosť voľby. Podľa nej by sa z novely mal vypustiť súhlas zákonného zástupcu, pretože môže dôjsť k donúteniu mladej ženy pokračovať v tehotenstve, a teda k poškodeniu fyzického či psychického zdravia. Nezanedbateľné sú podľa návrhu aj samovražedné sklony z pocitov bezmocnosti. Navyše súhlas zákonného zástupcu potiera právo mladej ženy na dôvernosť a zachovanie mlčanlivosti pri zdravotnej starostlivosti. Ministerstvo chcelo tiež vypustiť hlásiacu povinnosť o vykonaní poučenia lekárom pred vyslovením informovaného súhlasu.

,,Mamička aspon už vieš ako teraz vyzerám, že mi bije srdiečko. Vieš aj o tom, že ak potrebuješ so mnou pomôcť, kde máš tu pomoc hladať. Vieš, že ak ma naozaj nechceš, sú ludia, ktorí by ma radi mali a zobrali si ma. Vieš aj to, že ma možeš priviesť na svet tajne, ak sa bojíš ľudskej hlúposti a toho čo si o Tebe pomyslia. A ešte veľa iných vecí, ktoré mňa už nebudú nemusieť zaujímať, ale Ty by si to mala vedieť. Nepodarilo sa im prekaziť to. "



Začnem teda pekne od začiatku. Prečo pani Pietruchovej zo združenia Možnosť voľby nevadí tak veľmi aj zákon č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov , kde sa v jeho štvrtej časti nazvanej ,,Zdravotná starostlivosť v osobitných prípadoch" zaoberá sterilizáciou ?
Zákon vychádzajúc z medzinárodných zmlúv o ľudských právach a slobodách a poznatkov medzinárodných organizácií stanovuje podmienky, za ktorých možno sterilizáciu vykonať.

Aké tieto podmienky sú?
1, Základnou a nevyhnutnou podmienkou na vykonanie sterilizácie je písomný informovaný súhlas, ktorému musí predchádzať poučenie poskytnuté spôsobom ustanoveným zákonom.
2, Zákonodarca ukladá zdravotníckemu pracovníkovi povinnosť poučiť pacienta tak, aby vedel uplatniť svoju voľbu. Musí ho informovať o účele, povahe, následkoch a rizikách, ktoré ú so zákrokom spojené. Poučenie musí byť poskytnuté zrozumiteľne, ohľaduplne, bez nátlaku , s možnosťou a dostatočným časovým odstupom sa rozhodúť,.Zdravotnícky pracovník musí použiť terminológiu, ktorej pacient porozumie, prispôsobiť ju pacientovej vôľovej a rozumovej vyspelosti.
3, Okrem týchto všeobecných náležitostí, ktoré musí spĺňať poučenie, ktoré predchádza informovanému súhlasu, sa špeciálne vyžaduje, aby poučenie o sterilizácii zahŕňalo informácie o alternatívnych metódach antikoncepcie a plánovaného rodičovstva.
4,Ďalej je lekár povinný upozorniť pacienta na možnú zmenu životných okolností, ktoré ho viedli k žiadosti o sterilizáciu. Oboznámiť pacienta s medicínskymi dôsledkami sterilizácie, ako antikoncepčnej metódy, ktorej cieľom je nezvratné zabránenie plodnosti. Kvôli nezvratnosti je nevyhnutné poučiť pacienta o alternatívnych metódach antikoncepcie, ktoré nemajú permanentné účinky . Lekár nesmie vynechať informáciu o možnom zlyhaní sterilizácie. Iba na základe vyčerpávajúceho poučenia je pacient schopný urobiť voľbu. Náležitosti poučenia vychádzajú z odporúčaní Výboru pre štúdium etických aspektov ľudskej reprodukcie Medzinárodnej federácie gynekológov a pôrodníkov (FIGO). FIGO v spolupráci s WHO stanovili, aké špeciálne informácie majú byť poskytnuté osobe, ktorá zvažuje sterilizáciu. Smernica FIGO zdôrazňuje, že informovaný súhlas nie je podpis, ale proces komunikácie a pôsobenia .
5, Sterilizáciu nemožno vykonať skôr ako 30 dní po informovanom súhlase.

Teda v tomto prípade nejde o porušenie slobody jednotlivca, kedy môže nastať zmena v slobodnom rozhodnutí?
Tiež existuje časový odstup medzi informovaním a podpísaním informovaného súhlasu, existuje dokonca 30 dnová lehota k vykonaniu výkonu. Samozrejme v prípade interupcie by takéto dlhé predlžovanie nebolo možné.

Kedže interupcia je umelé prerušenie tehotenstva, alebo skôr umelé ukončenie tehotenstva a ide o zámerné usmrtenie novovyvíjajúceho sa jedinca, ide o proces nezvratný, to znamená že po zákroku to žena nemôže vrátiť späť a vyvijajúci sa plod v jej vnútri už znova donosiť nemôže, nemôže v tejto tehotnosti pokračovať. Môže iba začať novú ťarchavosť, ak sa podarí, kedy v prípade interupcie je aj značné riziko, že dalšie tehotenstvo bude mimomaternicové, alebo pre iné dôvody nebude možné plod donosiť. Ak aj áno, nikdy to nebude ten jedinec, ktorého nosila pod svojim srdcom pred zákrokom (Pre tých ktorí nemajú základy genetiky, embryo má už od začiatku svoju genetickú informáciu, ktorú máme vštci odlišnú) . Nové tehotenstvo nezačne v období vývoja plodu, kedy skončilo to predchádzajúce.
Prečo je teda poučenie o alternatívach s časom na premyslenie v súkromí takým zásadným zásahom do slobody?

Ešte raz sa vrátim k sterilizácií, kde sa píše (2) Sterilizáciu možno vykonať len na základe písomnej žiadosti a písomného informovaného súhlasu po predchádzajúcom poučení osoby plne spôsobilej na právne úkony41) alebo zákonného zástupcu osoby nespôsobilej dať informovaný súhlas alebo na základe rozhodnutia súdu na základe žiadosti zákonného zástupcu.

Znamená to že osoby nad 18 rokov, ktoré neboli pozbavené spôsobilosti, sa môžu rozhodovať slobodne. Osoby mladšie ako 18 rokov, ak sami chcú na výkon potrebujú aj súhlas rodiča, a vprípade, že rodič alebo zákonný zástupca chce a osoba zverená mu do starostlivosti nesúhlasí s výkonom, je na súde posúdiť, aké rozhodnutie prijať. Ale aj opačnom prípade, kedy je pre zdravie zverenej osobe výkon prospešný a potrebný , môže sa bud dotyčná zverená osoba alebo lekár , ktorý vidí, že sa nejedná v záujme zdravia dieťaťa, obrátiť na súd, aby rozhodol za zákonného zástupcu. V tomto prípade je rozsudok tvorený aj na základe priania osoby, ak nemá negatívny vplyv na zdravie a život osoby.
Zaujímalo by ma, či dotyčným neprekáža aj porušenie zachovania dôvernosti a mlčanlivosti, keď ide napr o operačné odstánenie celého hrubého čreva neplnoletého dieťaťa (tzv kolektómia) pri familiárnej adenomatóznej polypóze, alebo pri všetkých ostatných výkonoch pri ktorých je potrebný podpísaný inf.súhlas právneho zástupcu osoby ak to nie je osoba spôsobilá na právne úkony ?
Zarazila ma ale ich starosť a ochota psychické zdravie dotyčnej. A o ich strach zo spáchania samovraždy takto postihnutej osoby.
Prečo ich tento istý problém ale nezaujíma už v prípade žien, ktoré interupciu podstúpili ??



zdroje použité na tomto blogu: » babetko.rodinka.sk/mudrosti/sloven...
» www.pravo-medicina.sk/detail-aktualit...
» www.vyvlastnenie.sk/predpisy/zakon-...



Pre všetkých, ktorí chcú potešiť svoje oko nad zázrakmi prírody. » badcontrol.com/pictures/stunni... - zvieratka v brusku- neviem či ide o pravé fotografie ale sú skvelé

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár