je dost mozne, ze prave teraz sa prehynate nad stolom plnym jedla, za ktory ste zasadli nevedno preco, jednoducho tam sedite, lebo to tak chcu vasi rodicia, a rodicia to chcu lebo to tak ma byt a z nejakeho nevysvetlitelneho dovodu tam sedite a dodrziavate tradicie, ktorych hodnotu nielenze nepoznate vy, ale ani vasi rodicia a asi ani stari rodicia.



Jete to iste, co o takomto case pred rokom, lebo je to tradicia a tie sa maju z nejakeho nepochopitelneho dovodu dodrziavat. Niekto kedysi povedal ze toto sa ma jest, tak sa toho slepo drzite. A niekto hned za tym zavesil, ze cez den nemate nic jest az do vecere, tak hladujete z nevysvetlitelneho dovodu az do vecera.



Vecera prebehne celkom hladko, vyzerate ako krasna milujuca rodinka, radost odfotit, ale v skutocnosti to tak vobec nemusi byt. Pred jedlom sa pomodlite, aj ked vobec neviete ku komu a preco to robite, ale je to taka tradicia. Ked je to take pekne, preco to nerobite pred kazdym jedlom.



Apropo, stastna rodinka. Kolko ludi z vas moze povedat, ze ma uzasnu rodinu aj mimo celeho tohto sviatocneho osialu? A preco vlastne ludia hraju ulohy stastneho ocka, stastnej mamicky, poslusnych decak a dobrych vztahov, ked to cele v beznom zivote tak vobec nie je? Naco sa hrate sami pred sebou na nieco, cim vobec nie ste? Bavi vas herectvo? nech sa paci, radsej sa prihlaste do ochotnickeho divadla...



A potom zazvoni zvonec a pride "Jezisko". Kto to bol? Naco prisiel? Ake mal poslanie na tejto zemi? Co pre nas urobil? A co pre nas robi dnes? Ked sa uz hrame ze oslavujeme krestanske sviatky, mali by sme vediet odpovede na tieto otazky. Aspon na niektore z nich, ked uz nie na vsetky. Ale radsej sa dame vsetci oklamat a vrhneme sa ako supy na darceky. Ktore nam kupili nasi najblizsi, ale my sa tvarime, ze ich priniesla nejaka zazracna nekonkretna sila bez tvare.



V noci ideme na omsu. Do kostola. Na to miesto, okolo ktoreho chodime tak casto, ale predsa tam pachneme prinajlepsom 2 razy do roka. Samozrejme, tam divadelne predstavenie pokracuje. Uz nie ste iba milujuca rodinka, zrazu ste uz aj silno veriaci krestania oddane spievajuci v kostole z prvej rady. Samozrejme, v ine dni su tie predne rady zahadzane prachom. Lebo inokedy sa divadlo nehra. Nie je to potrebne.



No a samozrejme este jedna vec. Byvam sam. Zatial mi to tak vyhovuje a nemam problem. Cely rok je to kazdemu jedno. Nestazujem sa, a ani sa stazovat nebudem. Ale preco sa ma prave dnes niekolko ludi pytalo, ci som sam? Zrazu ich to zaujima. Nehadzem kazdeho do jedneho vreca, su aj ludia, ktorych to uprimne zaujimalo. Mna vsak sokoval zvyseny zaujem istych clenov mojej sirsej rodiny. Zrazu si spomenuli?? Nie, to cele preto, ze sa to patri. A o tom su cele sviatky hlavne na Slovensku. Robme to, co sa patri, lebo co by si o nas pomysleli susedia? Ohovarat nas budu. No a? Nemaju dost svojich starosti, tak sa musia starat do zalezitosti inych. Ak to robia, tak ich nazor pre mna nie je dolezity.
Bodka

24.12.2009EQ

 Blog
Komentuj
 fotka
goth111  24. 12. 2009 18:32
napísal si mi to priamo z duše!!! každé jedno slovo!!! tento rok som si povedal dosť, dnešný deň som bral ako každý iný, a ako mi je dobre, že nemusím klamať sám seba. Od matky som dostal samozrejme vyhubované, vraj keď sa mi nepáči nemusím tu ani byť. Klasika Ak by som aj bol zostal na ulici, ale s dobrým pocitom sebauspokojenia joj ako mi je dobre že nemusím trapošiť ako ostatné roky
 fotka
mirkova  24. 12. 2009 19:06
už som ti o tom písala v TS



ale pekne si to vysvetlil, štipľavo, ale pravdivo
 fotka
elwinko  24. 12. 2009 19:20
toto vyznelo fakt dosť útočne, i keď si to v podstate vysvetlil zo svojho pohľadu....
 fotka
orfea2  24. 12. 2009 20:23
pri tomto odstavci:

Vecera prebehne celkom hladko, vyzerate ako krasna milujuca rodinka, radost odfotit, ale v skutocnosti to tak vobec nemusi byt. Pred jedlom sa pomodlite, aj ked vobec neviete ku komu a preco to robite, ale je to taka tradicia. Ked je to take pekne, preco to nerobite pred kazdym jedlom.



som sa musela silno zasmiať



ja som tú našu "milujúcu rodinku" chcela natočiť, ale poslali ma dopiče. a skoro mi zobrali mobil!

nevadí..

otec sa chcel modliť..si predstav. ale nikto sme nevedeli otčenáš a v podstate ja s adrianou sme sa modliť nechceli



ale vážne je to choré. ale keď našim poviem presne toto isté, tak mi vynadajú, že moje názory sú choré alebo že som ľahko ovplyvniteľná



ale nažrala som sa ako sviňa..zase

ešteže mi aďa robí pekný večer
 fotka
pershing363  24. 12. 2009 21:56
Ja ti len jedno poviem, ale asi tusis co
 fotka
pershing363  24. 12. 2009 21:57
A este jedno, pod teraz vecer niekam von
 fotka
wera55555  24. 12. 2009 22:11
ja somsa tiež neska nad tým zamýšlala že na čo to všetko robíme...že všade musí byť pekne upratané, všetko dokončené a až potom si zasadneme k stolu...
 fotka
temperancecullen  24. 12. 2009 22:31
Mám rada tradície, ale nerada hrám paródiu.......na šťastnú rodinku.....my sme doma všetci takí mierny cholerici, takže sa pohádame aj na Štedrý deň a potom si aspoň pripadáme normálne a sviatky si v pohode užijeme.......
 fotka
merryy  24. 12. 2009 23:05
ách Ňuf, vianočné dni pokrytecké ?
10 
 fotka
bobomir  24. 12. 2009 23:07
aké vianoce urobíš ty, tvojim deťom?
11 
 fotka
leiasolo  24. 12. 2009 23:41
Takéto myšlienky mám posledných 5-6 rokov. Vlastne, mala som ich už aj predtým, len som ich ešte nevedela takto jasne definovať...

Ale podľa súhlasnej odozvy na tento článok vidím, že sme na tom viacerí podobne.
12 
 fotka
2807  24. 12. 2009 23:45
ver, že existujú aj normálne rodiny, kde všetko funguje ako má



ideálne sú len rozprávky, ale to zdravé nájdeš aj v živote, len sa treba veľmi snažiť
13 
 fotka
george90  25. 12. 2009 13:51
1. Cez deň nejem, aby mi večer chutili 4 chody štedrej večere (o to viac sa teším na večer)

2. Možno nie sme šťastná rodina počas celého roka, no milujúca určite

3. Myslím, že aj neveriaci so štipkou vedomostí vedia, kto bol Ježiš. Navyše Vianoce neboli spočiatku kresťanským sviatkom, naopak, pohanským.

4. S posledným odstavcom súhlasím. Preto neposielam žiadne "úprimné" básničkové SMS-ky všetkým kontaktom v mobile. Iba vyvoleným.
14 
 fotka
marttina  28. 12. 2009 00:35
mhmmmmmmmmm kde zacat?



nemodlim sa, nechodim na omsu, darceky mi nenosi jezisko. preco vlastne slavim vianoce? lebo si pamatam ake to bolo super ked som bola dieta a zboznovala som tu atmosferu. a zboznujem ju doteraz. porste pohoda, klud, vona veci ktore robim len raz do roka aj ked si ich mozem robit kazdy den ale chcem aby tieto dni boli niecim vynimocne. a chcem to tak aj pre svoje deti. aby sa aj ony mohli tesit a mat radost. a chcem to mat kazdy rok.



mam milujucu rodinu aj pocas inych dni. myslim tu moju malu, zvysok rodiny neratam mam ich v pici jak po cely rok tak aj na vianoce. ak dalsie otazky tska.
15 
 fotka
reebelkaa  29. 12. 2009 14:55
to je fakt super članok,a vystihuje to ,čo si o vianociach myslim...a už ked sú tie vianoce KRESTANSKY sviatok,tak prečo to oslavujú aj neveriaci??....proste vianoce su jedna velká blbosť
16 
 fotka
gothicpoethic  1. 7. 2010 16:55
Želám ti vidieť naše Vianoce. Nemodlíme sa, nejeme tradičné jedlá (vlastne jem ich len ja, lebo brat je "anorektik," otec vegetarián a mama...je mama).



Po večeri ideme k babke. Chvíľku posedím, prijmem peniaze v obálke a idem si sadnúť na povalu, lebo to miesto ma desí a v kontraste s atmosférou Vianoc ma fascinuje. Trasiem sa od zimy, ale sedím tam zväčša až do konca návštevy.



A ešte niečo. Nenávidím najnovší módny trend, keď sa miesto darov dávajú peniaze. Jedna babka to robí pekných pár rokov, druhá to robí 2-3 roky. Vraj nevedia, čo mi majú kúpiť, tak ma odbavia peniazmi. Možno keby ma poznali, tak zistia, že ja sa viem tešiť hoci aj z ponožiek, alebo akejkoľvek vtipnej prkotiny
17 
 fotka
antifunebracka  5. 8. 2014 21:18
jasne, najlepsie bude sa hadat aj cez vianoce. ale pekna jehovisticka agitka
Napíš svoj komentár