Tieto svetadiely, ktoré boli pred tým pannenské, divoké, nedotknuté, plné života a rozmanitej kultury. zmenili sa potom ako na ne stupila noha európskeho človeka, ktorí mal na začiatku pekný a ušľachtilú myšlienku. Myšlienku, ktorá prerástla do pýchy, neúcty, vraždy, otroctva či nehumánneho šialenstva.
Európa odjakživa hľadala nové svety a námorné cesty, ktoré by im priniesli nové poznatky a blahobyt, vplyv. Na začiatku chceli skúmať faunu a flóru, pôvodných obyvateľov, ich zvyky a kultúru.
Čo by malo pre nich nie len hospodárskej , ekonomickej ale aj vedeckej stránky pokrok smerom vpred. Ale niektorý ľudia videli príležitosť v niečom inom. Vlk v preoblečení jahniatka zneužil situácie, zvedavosť, nevedomosť domorodcov. Európsky ľudia ukradli pôvodným obyvateľom pôdu, spravili z nich otrokov, odsunuli ich do rezervácií ako keby boli zločinci, malomocný.Samozrejme aj domorodci maju svoj diel viny. Pošliapali všetky ľudské aj božie zákony. Terajší samozvaný američania nie sú američania, ale len potomkovia európskych prisťahovalcov a dobyvateľov. Bolo zabitých milióny pôvodných obyvateľov. Veľa kultúr skončilo v popole zabudnutia. Pýtam sa: "Je človek človekom? ; Či prevláda v človeku jeho zvieracia stránka?
Česť a úcta pamiatke všetkým obetiam kolonializmu.

Kolonialne krajiny: Francúzko, Veľká británia, Španielsko, Portugálsko, Holandsko.......

 Úvaha
Komentuj
 fotka
idea  17. 9. 2009 13:33
takýto blog tu dlho nebol...
 fotka
hippies20  23. 2. 2010 09:32
dakujem uz davno som chcel nieco taketo napisat, taktiez sa chystam nieco napisat o tom aky je vysoky dobyt ako sa priek globalnym problemom a varovanaim dalej tazí drvo z mazonskych pralesov a vplyvom ovzdusia sa meni tvar antarktidy ..........
Napíš svoj komentár