4.1. - 5.1.2016

Konecne odchod. Posledna jazda busom na letisko,a odlietam. Bol to ten najdlhsi a najhorsi tyzden v mojom zivote.

Uz dlho,velmi dlho,poslednych par rokov mam v hlave pribeh o mexickom rybarovi. Ked som ho prvykrat cital,nieco mi na nom nesedelo,nenasiel som sa v tom,nestotoznoval som sa s tym,stale sa mi to vracalo na um ale nemal som ziadne vysvetlenie. V poslednych dnoch som na to prisiel. Prisiel som na to,preco nie je spravny. 

Spisal som jeho skratenu verziu ako som si ho pamatal,je to uplne osekane,ale pointa ostala. Pre original pribeh si vygooglite "pribeh o smyslu zivota,mexicky rybar" alebo proste pribeh o mexickom rybarovi.

"Raz isiel manazer velkej firmy do dedinky v lese v Mexiku,kde kazdy den videl rybara ako sa vracia vo svojom malom clne z jazera s nalovenymi rybami. V jeden vecer sa ho opytal,preco ich lovi vzdy tak malo.

Rybar mu odpovedal,ze mu to staci a kazdy vecer si s rodinou a kamosmi sadnu na veceru a posedavaju do noci.

Manazer: Preco ich nenachytas viac,aby si ich mohol predavat?

Rybar: A naco?

Manazer: Potom si otvoris vlastny obchod,a budes zarabat.

Rybar: A potom?

Manazer: Potom si kupis vacsiu lod,budes lovit viac ryb,a budes zarabat viac.

Rybar: A potom?

Manazer: Potom si mozno zalozis firmu a budes bohaty.

Rybar: A dalej?

Manazer: Ak budes mat firmu,kupis viac lodi,zamestnas ludi,a uz nebudes musiet chodit na ryby preto aby si zarobil.

Rybar: A potom?

Manazer: Potom si mozes kazdy vecer s rodinou a kamosmi sadnut na veceru a posedavat do noci."

Pointa mala byt ze nemusime sa nahanat za vecami ktore uz mame pod nosom.

Ale predsa to ludia robia. A mna nezaujimaju ti,ktori to robia preto aby sa mohli chvastat milionmi na ucte.

Mna zaujimaju ti,ktorych nemotivuju peniaze,ale pocit ze nieco dosiahli. Aku maju hodnotu rovnake dni? Aku ma hodnotu to,co mame kazdy den? Aku ma hodnotu nieco,co je stale rovnake? Keby som ten rybar,co mozem o sebe povedat,ze som dosiahol? Rybar je zjavne necielavedomy clovek bez ambicii,ktory sa uspokoji s tym co mu zivot prinesie,ale keby zrazu ryby v jazere vykapali,tak by ostal v pici a nevedel co dalej,lebo by nemal na vyber. Nevie nic ine,nez chytat ryby. Neuvedomuje si svoje moznosti,nerobi nic pre to aby mal zaistenu buducnost. Zit pre pritomnost je sice pekne,ale nie dlhodobo.

Kazdodenne vecere s rodinou a kamosmi by sa rozplynuli v momente ked by ryby vykapali. Uz by proste neboli,a on by tie pekne vecere nijak nevedel vratit. Kazdy vecer by sa mohol obavat o svoju buducnost. Ked by na zaciatku na sebe popracoval,tak by boli tie vecere neskor kludnejsie. Nemusel by sa o nic obavat. Vedel by,ze aj keby o vsetko pride,tak to dokaze nahradit niecim inym. Kym by pracoval na svojom postupe,tak by sice ziadne vecere s kamosmi nemal,ale neskor by boli o to cennejsie. Lebo kurva najprv o to musis prist aby si vedel aku to ma hodnotu.

Posledne 4roky som sa poflakoval po svete,a do toho co som robil som nedaval vsetko,lebo sa mi vzdy vynaral ten sprosty pribeh. Myslel som si,ze mam vsetko,a prestal som si to trocha vazit. Mohol som mat co chcem,kedy chcem,kde chcem,a nepotreboval som toho vela,uspokojil som sa s malom,stacil mi ruksak na chrbte,stan spacak karimatka a hocikde som sa rozlozil,myslel som si ze som slobodny,ze si budem uzivat,a takto mi je dobre,ale po case sa ten pocit vytratil,uz mi to nestacilo,a uz to nebolo take ako predtym,bol z toho stereotyp a mal som chut na nieco ine. Jasne,mohol som si vzdy vyberat co dalej,ale bola to len taka docasna sloboda. Nebojim sa povedat,ze som ambiciozny a cielavedomy clovek od prirody,a mam na seba velmi vysoke naroky. A to je to,co cloveka posuva vpred. Ked chce stale viac,a neuspokoji sa s tym co ma.

Nie preto aby som sa mohol vytahovat,alebo pre nejake spolocenske postavenie,ale preto aby som bol ja sam so sebou spokojny,aby som si nakoniec povedal ze ja som to dokazal,ze ja na to mam,a keby chcem tak dosiahnem od nuly to iste este raz. Ziadna chamtivost,tu ide o to co je v tebe. Ziadny ciel neexistuje,cesta je ciel.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na to aby som nieco dokazal pochopit,alebo poznal odpoved treba niekedy dlhu dobu,nie vzdy je spravne to co si myslim ako prve. A ani nie kazda myslienka stoji za vyslovenie. Niekedy je lepsie ked to co mi pride na um ostane radsej v mojej mysli,a vyslovim to az vtedy ked som si tym isty. Mozno si to v hlave vydiskutujem a ochvilu zistim ze je to kravina. Kym to ostava nevyslovene,tak sa nic nestalo.

"Raz ucitel doniesol ziakom do triedy zubne pasty a prikazal im vytlacit si ich cele na lavice. Ziaci to spravili,a potom im ucitel povedal,aby to teraz vsetko dali naspat cez tu dierku. Hociako sa snazili,islo to tazko,a aj tak sa im vsetko nepodarilo vratit." To co ti vyliezlo z ust,tam uz nevratis.

"If you have an idea,and you think it's great,wait until tomorrow and think again. If you still think it's a great idea,then do it. Always let the idea settle first."

"Failure is necessary ingredient for progress. There is no success without failure."

A my sme mali velke zlyhanie. Obaja. Bud sa s tym zmierime,postavime sa na nohy a vyhrabeme sa zo svojho citoveho dna,alebo sa vzdame. A ja som sa este nevzdal nikdy. Chcem verit tomu,ze na konci sa mi to vsetko oplati. Minimalne karma mi to vrati,ak uz nic ine. Boli to,velmi,som vpici,velmi,ale nebudem padavka. Chcem v zivote pokracovat s cistym svedomim.




Birdzaci,aj by som na vas jebal,ale davam vam sem uryvok z mojho kratkeho dennika lebo verim ze su tu diskusieschopny jedinci s IQ nad 140 a rozumnymi nazormi na svet ktori nevysli spod maminej sukne predvcerom,a ak si myslite ze som napisal picovinu,tak chcem vediet ze preco. Dakujem,dovidenia.

 Blog
Komentuj
 fotka
saddath  12. 1. 2016 21:07
super blog, to ako na začiatok. vieš čo, ja sa nad tým už dlho zamýšľam bez toho aby som vedela o nejakom príbehu o rybárovi. a ja som niečo medzi. asi by m nenapadlo bez tvojho názoru sa nad tým zamyslieť ako ty. ja napríklad som ambiciózna v tom istom smere ako ty. chcem robiť veci,aby som ja bola spokojná, nie iný a aby som sa mohla chváliť, ale zároveň ma názor tvoj tak trochu deprimuje a v tomto príbehu by som bola ja rybár.
 fotka
saddath  12. 1. 2016 21:10
baví ma predstava,že neviem,čo bude,desím sa momentu,keď sa usadím a budem mať svoj domov a poviem si,že táto práca ma zabezpečuje a aj bude. na druhej strane sa každy den vzdelávam, snažím sa na sebe makať,ale čo sa týka prvého bodu, v tom som hrozne neambiciózna. zdokonalujem sa,ale v takej inej sfére a neviem sa tak celkom začleniť, ale chápem aj tvoj názor.
 fotka
rainorchid  27. 5. 2016 14:12
Každý si vytvára názory na svet podla toho čo zažil, preto to vidí každý ináč a jeho názor je ten, ktorý je skutočne pravdiví, pre neho. Takže pičovinu si určite nenapísal, rada čítam takéto komplexné pekne napísané myšlienkové pochody iných, len ja to po mojích skúsenostiach vidím ináč, súhlasím s tebou ale i s rybárom.
 fotka
antifunebracka  28. 6. 2018 16:56
Podľa mňa by sa ten rybár proste pobral niekam, kde ryby sú Ale páči sa mi, keď človek spochybňuje zažité interpretácie, znamená to, že má odvážnu myseľ
Napíš svoj komentár