30.3.2012

Vstavam az o deviatej,kedze som siel vcera neskoro spat. A tu sa zacalo nicnerobenie,akurat som si len umyl stan. A necakal som ze si pocas susenia na slnku roztopim foliu. Poobede som sa vydal do obchodu,a po ceste sa zastavil v par cestovkach,ohladom vyletov. Samozrejme nic pre mna. A tak moja celodenna aktivita skoncila...

Vecer som dostal prekvapivu spravu na CS. Napisal mi jeden Madar,ktory je v meste. Dohodli sme sa ze zajtra niekam vyjdeme,a vecer na stretko. Tak teda zajtra ráno vstávam.



31.3.2012

Rano uz asi o osmej sa vydavam na cestu do mesta(5-6km!!!),mame v plane ist na niektory z ostrovov,a kedze som minule videl "miestneho prepravcu domacich",t.j. male dreveny clny,a vraj za 2RM! tak sa uz na nabrezi v meste vypytujem na ceny. 2RM je to len na prvy ostrov,v podstate len do tych chatrci,cize nic.(buduci tyzden pojdem,2RM stoji za cestu clnkom) Domace rybarske lode tade nechodia,zhanam alternativy kedze ofic. prepravcovia maju vysoke ceny. Neskor si ma odchytava par "agentov" na zhananie ludi,prvy mi dava dvojnasobnu cenu,druhy ponuka polovicu,co je zaujimave,ak pojdeme viaceri tak cenu skresam este nizsie. Tak idem dalej do Jesselton Pointu(hlavny pristav),kde sa k cene priplaca este aj dan,+ pozicianie snorchlu,+ vstup na ostrov,cize ostavame pri clnoch nacierno. Este mam asi polhodinu,tak cakam na Mathewa(to je ten Madar,vlastnym menom Máté).

Prichadza,este aj s troma Holandanmi. Vravim co som vydumal,aby sme mali najnizsiu cenu,a ideme spat na nabrezie. Este skor nas ale odchyti dalsi chlapik,co dal este nizsiu cenu(20RM/osoba)a kokos,oni vsetci mali vlastne snorchle,wtf Tak som este musel prihodit 10RM za pozicanie,a 10RM za vstup. Vzdy je to polovicna cena oproti inym. Samozrejme divoka jazda clnom az nas skoro vyhadzuje na vlnach,v polovici cesty zastavi a oznami ze sa mu minul benzin a musime doplavat.(vtip)

Cize si este solidne porozbijame pri tom hadzani,a prichadzame ku gycovemu ostrovu s bielym pieskom,palmami a azurovym morom. Okeeeeeej,par kil kremu na seba,a clup do mora s teplotou moču. Cln sa vracia az o 6hodin,cize casu dost. Miesto na snorchlovanie je tu o dost vacsie ako bolo na ostrove Sapi(teraz sme na ostrove Mamutik),ale pri vstupe do mora su velke kamene a piesok,celkovo ta voda nie je az tak priezracna,ale neni zle. Aby som aj nieco videl,musim ist dost dost dalej od plaze. Prekvapilo ma ze dokazem snorchlovat vkuse skoro HODINU. Mathew vravi ze videl Nemo rybicky,cize ich hladam,ale nenachadzam. No proste...

Nemyslel som si ze este vo mne pohlad na nieco vyvola nejake emocie,ale proste,ked plavate,pod vami su koraly,ryby vsetkych farieb,a zrazu taky akoby podmorsky utes,ze koniec plytciny a len matne vidite nejake ryby,uplna hlbka a tma...take vzrusenie. Super. Neskor sa ideme prejst na nejaky trail na ostrove,no fakt zaujimave,500metrov vyslapanej cesticky v lese ktora by prisla zaujiamava snad len cloveku ktory bol 20rokov v atomovom kryte. Az na to ze chalan co siel predomnou SKORO stupil na chvost asi metrovemu varanovi co si ho nevsimol a stastie ze nezautocil Ako sa bavim s Mathewom tak si spomenul ze tu ma vodotesny fotak/kameru,no ideme to teda skusit. A videl som Nemo Rybicky! A máme aj natocene skro vsetko,cize dufam ze ku mne raz to video dostane.

Este si zasnorchlujeme,a ideme na cln. Do stretka ostavaju tri hodiny,tak som zatial chvilu v ich hosteli,prejdem sa po meste,vratim sa,a ideme do kaviarne kde sa mame stretnut. Samozrejme vsetci meskaju,no do osmej sa nejak pozbierame a je nas asi 15. A prisiel aj jeden Cech! A na moje prekvapenie kto sa dostavil,Axel co som s nim v izbe uz po tretikrat,a vobec som netusil ze pozna CS. Po dohadovani sa presuvame do jednej cinskej restiky s morskymi jedlami. Natrieskane,ked vidim tie hostiny na stoloch tak sa uz tesim,cely den som cakal na tuto veceru. Aj ked viem ze ma vyjde draho. Fuha fuha! Uz mame na stoloch krevety,kraby,raky,ale aj kuracie a bravcove dokonca. Nechapem zo svojho zaludka. Zjedol som bravcove rovnajuce sa asi 2reznom,2kusky kuracieho,polovicu kraba,ryzu,salat,a idem si davat dalsiu porciu ryze a surovo som zjedol asi 15-20kreviet Asi prasknem. No nechal som tam 20RM tak nech to za to stojí.

Myslel som ze sa uz ide domov,no presuvame sa do baru,v podstate len polovica z nas,ani mne sa moc nechce,navyse je tam vsetko moc drahe,cize po chvili sa vydavam domov. No kokos,ale takto som domov este nesiel. Ked isiel Mathew tak mu Jules vravi nech je opatrny,lebo ze mesto v noci nie je velmi bezpecne. Pozeram ze si snad robi srandu. Vravi ze sa uz obcas stalo ze niekto dostal nozik pod krk a okradli ho. Tak toto nie. Nie na Borneu,v Kota Kinabalu,tuto,tomu neverim. MILION krat som isiel vnoci domov z mesta po miestach kde by niekto nesiel ani cez den,stokrat som isiel na miesta kde by niekto nesiel ani so sprievodom,nikdy som nestretol nikoho kto by sa na mna neusmial/nepozdravil,a nie to aby bol niekto agresivny. Kravina.

Kravina,no mal som to celu cestu v hlave,a nechcelo sa mi verit co robim,nesiel som po povodnej trase,ale siel som popri hlavnej ceste pod svetlami. Jebe mi. Proste mi hento vsadil do hlavy a som na to myslel,a este by som si to tym privolaval. Proste ked niekto ide cely posrany tak sa nanho nestastie nalepi. A nikdy ma nenapadlo ze Kota Kinabalu nie je bezpecne,a uz ma to nikdy ani nenapadne,lebo sa mi tomu proste nechce verit. Cestou domov som presiel popri aspon desiatich potencionalnych vrahoch a lupicoch,vsetci na najtmavsich miestach s drsnymi vyrazmi,vsetci mi "drsne" odmavali,usmiali a odzdravili. Naozaj si neviem predstavit ze by ma mal TUTO niekto okradnut,este s nozikom.

Po ceste sa zacne dost blyskat,toto mi nahana vacsi strach ako nejaky potencionalny vrah. Par minut po polnoci som doma,a smykam do postele,zajtra ma ani nehne,akurat tak do obchodu.



1.4.2012

Wow,uz je april... obycajne rano,obycajne nicnerobenie. Za cely den som bol akurat tak v obchode. Sokujuco som zistil,ze mi "najom" nekonci desiateho,ale siedmeho,cize uz najblizsiu sobotu. Napadlo ma ze to predlzim aj tak do desiateho,ale kaslem na to. Zajtra idem do mesta Sandakan,neviem na ako dlho,vratim sa buduci tyzden. Beriem svoju poslednu hotovost,asi 50RM, a musi mi to vyjst na pr dni,lebo som sa rozhodol ze musi,a uz si budem len raz vyberat peniaze,s ktorymi musim vystacit do konca vyletu. Dlhe vahanie nad sumou a kopec teoretizovania a pocitania,realita bude aj tak ina,nuz ale,teraz rozpocet priskrtim a prezieranie sa uz nebude,takisto ani izba za viac ako 20RM. Cize v sobotu rano opustam mesto a presuvam sa na druhu stranu ostrova,na celkom 17dní ak rátame aj dni cesty. A zajtra ráno zas budik o pol siestej,a ides.

 Blog
Komentuj
 fotka
pukynka_15  1. 4. 2012 15:36
!!! Nemooooo aj ja chcem .. ked to raz das na net !! oznaaac maaa
 fotka
meredithgrey  1. 4. 2012 18:23
ja normálne mať prachy tak ti tam predlžim pobyt! alebo do inej krajiny by som ta vyslala len kvôli týmto blogom a myšlienkam čo mám vtedy v hlave,obrázkový film..
Napíš svoj komentár