23.3.2015

Rano uz pre istotu pred osmou idem dole a prekvapivo ma tam uz cakaju dvaja chlapici s autom,a ako pozeram,mame lepsie auto nez som si objednal,namiesto malej Perodua Viva 1.0(nieco ako mensia fabia) mame Proton Saga FLX 1.3(asi ako Seat Cordoba) kedze mala Perodua bola nedostupna tak mame zdarma free upgrade co je pre nas rozhodne len dobre kedze tento Proton ma znacne velky kufor a my sme si nakupili akoby sme sli prec na tyzden. Auto prevzate,depozit zaplateny,vsetko v poriadku a o pol deviatej uz vyrazame.

Premavka v meste rano dost husta no s automatickou prevodovkou je to jedna radost a neprichadzam o nervy pri neustalom zaradovani jednotky ked sa posuvam len o par metrov,proste mi manual nevyhovuje. Kusok za mestom som zle vybocil z kruhaku kvoli comu sme pobludili asi desat minut no celu cestu som isiel podla pamati a podla tabul,kedze gps od Nokie je ten najvacsi a nejnepouzitelnejsi odpad aky kto kedy vytvoril(hned za androidom samozrejme) a dokaze vas zamotat aj v meste ktore poznate,nebudem ani spominat kolkokrat som sa kvoli tomu takmer stratil no nastastie mam velmi dobry orientacny zmysel.

Cela cesta inak bezproblemov,pri predbiehani som tomu autu dal urcite zabrat,ale viacmenej som celu cestu siel stylom domacich(kde je asfalt to je moje,znacky a obmedzenia neexistuju a ked mozes tak predbehni) a po vyse 4hodinach sme stastne dorazili na Tip of Borneo. Tam nas ale cakalo nieco co som zas necakal ja(aj ked som sa tu uz naucil ze je vzdy najlepsie ocakavat najhorsie),asi polovica plaze(trava za pieskom) bola v plamenoch,horiace stromy a vsade dym. Presli sme k uplnemu cipu kde to nevyzeralo zle,no pribudlo tu par novych budov,trikrat tolko bordelu vsade a voda mierne zelensia kvoli riasam(stale viacmenej priezracna). Na konci plaze obzerame flek na stanovanie kde je aj par altankov,neskor si prejdem po celej plazi,v strede pribudla nejaka veza a netusim aky ma ucel,kedze to nie su ani policajti,ani vojaci,plavcici a zachranari a malajzijske napisy mi nic nehovoria takisto ako vlajky a loga no nie je tam nikto koho by som sa mohol nieco opytat,okolo nich je celkom dobre miesto no ohen je relativne blizko a pri tom suchu by sa sem mohol lahko dostat.

Kedze auto som chcel najma kvoli tomu aby som si presiel plaze po okoli ku ktorym nie je ziadny iny pristup nez autom(idealne 4x4) a o tych miestach vie tak 5 a pol cloveka,tak sa nikde este neskladame a ideme sa mrknut po okoli kedze je este len skore poobedie. Ideme po ceste po akej by normalny clovek takymto autom nesiel,a este k tomu v nom sedime styria a mame takmer plny kufor,takze klobuk dole pred tym autom,no na "plazi" sklamanie,z fotiek to vyzera uzasne kedze su z dialky a nie je vidno ze ako skoro kazde primorske miesto obyvaju domaci,ktori nemaju zrovna velmi enviromentalisticke zmyslanie cize potencionalne nadherna plaz vyzera ako male smetisko,no ideme sa pozriet este dalej.

Na cestach je len kusok asfaltu a cela je len prasna zemina s kamenmi a kopcami hore dole,az som sa na jednom takom kopci zasekol a snad 5minut som to nevedel vytiahnut hore,kamene buchali o blatniky ako som hrabal na mieste a obaval som sa ze to budem scuvat dole,no po vypoteni vsetkych telesnych tekutin som sa pomaly pohol a vystveral som sa hore,keby z pozicovne vedeli ako to auto tyram....

Podobnym kopcom som sa este musel spustit dole a je mi jasne ze cesta naspat nebude o nic lahsia no cert to ber,tieto miesta boli hlavnym dovodom preco som chcel auto. Prichadzame do malej dedinky s par domcekmi kde si myslim ze este ziadny cudzinec nezavital a sme atrakciou pre vsetkych,plaz je o nieco lepsia no stale to nie je to co som cakal a preto po chvili odchadzame a zrejme ostaneme na Tip of Borneo. Po ceste som odbocil este na jednu odbocku,co sa uz ale cestou ani neda nazvat,len vyjazdenymi kolajmi v trave medzi stromami a palmami a dufam ze auto nebude viditelne dozkriabane a ze sa mi neodtrhne vyfuk na tejto (ne)ceste,ktora ma nezaviedla nikam inam nez tam odkial sme prisli,takze ideme naspat po tej krasnej ceste ktora mi snad aj prefarbi auto na oranzovu od zeminy.

Rozkladame sa na fleku pod stromom,v blizkosti altanka a lavicky,par metrov od mora,sme v podstate na konci plaze smerom k cipu. Hladni si rovno rozpalujeme mini gril a ide sa hodovat. Toto miesto bolo pre mna jedno z top v Sabahu,pred troma rokmi ma tu vytopilo v stane pocas nocneho dazda a vtedy tu boli len dve ubytka a dve restauracie a bolo to skutocne kludne miesto s nadhernou plazou a morom a vedel som ze sa sem este budem vracat,no ako kazde miesto na ceste aj toto doplati na rozvijajuci sa turizmus a strati svoje caro.

Jedna z nevyhod kempovania na takychto miestach je,ze o pol siedmej zapadne slnko a o siedmej je uplna tma,a cas na spanok to pre nas zrovna nie je no treba sa prisposobit nakolko okolo pol siedmej svita co vas vonku zobudi,tak si ustleme v aute = sklopime sedacky a mama so serifom si rozlozia stan vedla. V aute bola o pat minut teplota ako v saune a po tom co som parkrat zapol klimu som zhodnotil ze to nie je najlepsie riesenie a rozhodol som sa ignorovat vsetkych komarov a veskery hmyz a otvorili sme si zadne dvere,vzduch sa vonku nehybe skoro vobec ale pomohlo aspon trocha. Na sklopenych sedackach prekvapivo celkom pohodlne,urcite viac nez som cakal no rano mi to krk dal pocitit.


24.3.2015

Za svoj napad spat s otvorenymi dverami sme zaplatili ocakavanu dan vo forme ustipnutia snad od vsetkych hmyzov sveta(zatial zijem) no po svitani sa budime a dame si slusne ranajky(cucoriedkovy kolac bez cucoriedok,kava a milo-miestna verzia horucej cokolady). Voda rano prekvapivo studena(toto ma prekvapilo aj na Sapi,ako moze byt pri rovniku studena voda) pri com sa mi s tymto miestom spaja ta najhorucejsia morska voda v akej som sa kedy kupal ked tu predminuly rok bola az neprijemne tepla voda,a ja som na rano nemal ziadny lepsi napad nez sa ostrihat dobijatelnym strojcekom na vlasy za 2,5€ ktory som si kupil v meste kedze tam som si akosi nenasiel cas(ved preco sa nestrihat na plazi ked mozes,nestaci ze mam vsade piesok,pridajme si aj vlasy).

Toto ale zacalo aj skoncilo presne tak rychlo akoby ste to aj cakali a strojcek nebol schopny prestrihnut snad ani hovno a nie to moje huste vlasy co ma v podstate ani velmi neprekvapilo pri tej cene,po com sa teda rozhodol ze si najprv trocha skratim vlasy noznicami(mama to vzala do ruk,chvilu som vyzeral akoby som sa pobil so psom) a budem len dufat ze to nejak dokoncime,takticky som zacal na spodku hlavy kedze vacsinnu casu nosim siltovku tak pripadny neuspech by sa dal zakryt. Nasledujucich 10minut vyzeralo vsetko nadejne a strojcek mi pekne bral vlasy,az to zrazu vzdal,baterka sa vybila a tymto sa strihanie skoncilo a ja som ostal s nedostrihanou hlavou.

Voda aj poobede stale relativne chladna a akosi to necitim na kupanie kedze pre mna by to bol zbytocne velky risk a ako sa poznam zajtra by som mal horucku a kychal ostosest tak aj napriek teseniu sa na snorchlovanie to nechavam tak. Nadrz v aute je pomaly prazdna a ja s Ivanou teda odskocime do Kudatu co je najblizsie mesto a este sme tam nikdy neboli,a kedze viem ze v tejto casti Sabahu su ludia velmi priatelski a ochotni a Kudat nie je miesto ktore by lakalo turistov tak som ho vzdy chcel navstivit. Rovno sme sa aj zastavili v obchode kupit nieco na dnes na veceru co predavaca velmi zaujala moja vyska kedze su oproti mne vsetci nizky a na benzinke mi predavacka narovinu povedala ze sa jej pacim a mam pekne oci,no jedna radost toto mesto proste,keby sa tu ubytujem na tyzden tak by som mal o pozornost postarane.

Pri odchode z benzinky samozrejme cakali v okienku aby mi mohli pekne zamavat a my ideme naspat na plaz,Kudat inak celkom male mesto no my by sme si tu urcite nasli program aj na tyzden. Po ceste este zastavene zas pri nejakej wannabe plazi kde bolo poriadne veterno a bola to len primorska strana ktoru by som plazou urcite nenazyval a poobede sme naspat na nasom mieste kde si opat poriadne doprajeme na obed,tento mini-vylet rozhodne nie je o setreni a nejake tri dni minania ma snad nezruinuju.

Poobede ale zistujeme velmi znepokojivu vec,doslova par metrov od nas sa na kopci pri cipe dymi a ako sa ideme pozriet blizsie je vidno celkom velke plamene a praskanie horiacich stromov. Tak toto nemyslia vazne. Prve co mi zide na um je ze nejaky superdebil sa rozhodol vypalovat co mne nepride privelmi legalne a uz vobec nie ako bezpecne kedze je vsade sucha trava a zachvilu bude ohen pri nas,nehovoriac o tom ze je to jedno z mojich najoblubnejsich miest a toto nie je nic ine destrukcia. Pripraveny zakrocit nech bude akokolvek potrebne vyslapem na kopec kde vidim postavajuceho chlapika pozerajuc na ohen,ktoreho hned oslovim aj ked pochybujem o schopnosti dorozumiet sa no rukami nohami to ide vzdy.

To ze on zalozil ohen popiera a ukazuje oproti na restauraciu ze sa mam opytat u nich,co teda nevaham a chlapika na terase sa pytam ci s tym ma nieco spolocne co samozrejme popiera a ukazuje na dvoch chlapikov ktori tahaju hadice,ktory mi ale nepovedali nic nove ale vraj to idu hasit,aj ked velmi naponahlo nemali. Kedze nemam pocit ze by som tu vedel nieco vyriesit odslapem to dole na nedaleku policajnu stanicu kde im oznamim stuaciu o par metrov dalej na kopci a hned sa vydaju hore na motorke. Pytam sa policajta ale vravi ze si nemysli ze to niekto zakladal umyselne,kedze je tam kopa suchej travy na skalach ktore ked slnko rozpali tak sa raz dva chyti vsetko naokolo.

Aj to je verzia,no vypalovanie ma napadlo ako prve kedze vcera horel opacny koniec plaze a nikomu to akosi nevadilo. Chlapici hore tahali hadici a vraveli ze idu hasit,tak idem hore a vravim ze im pomozem,hadica by samozrejme nestacila ani na poliatie zahrady a bola spojena snad na desiatich miestach co sa na jednom mieste stale rozdelovala pod tlakom vody,moje izolacky to nezvladli tak reku seriem na to a chytil som do ruky kybel, s ktorym som pendloval tam a spat. V tomto momente som mal pocit,ze to co robim nema ziadny zmysel,kedze je nerealne uhasit tak velky ohen par kyblami vody,hadicou hasili z druhej strany kym jeden drzal spoj,nase pokusy boli ale skor smiesne nez ucinne ale v tom case to bolo jedine co sme mohli urobit,Tip of Borneo je miesto kam vedu hrozne cesty a kym sa sem dostanu hasici,tak to tu vsetko aj zhori.

Este par kyblov vody a vzdavam to,ohen sa vdaka vetru rozsiruje velmi rychlo a nemame sancu. Ked sa vraciam k autu uz mame zbalene vsetky veci a sme pripraveni odist kedze tu nechceme zhoriet,po chvile prichadzaju hasici a postupne plamene uhasia. Nateraz tu ostavame kedze verime ze sa to uz znova nechyti a vyzera ze to uspesne uhasili,nakoniec si teda opat vykladame veci a snad to bude ok. Po peknom zapadne slnke rychlo prichadza tma ktora ukazuje vsetky neuhasene miesta a jedno z nich znepokojujuco blizko nas odkial by sa ohen ku nam dostal behom par minut a postupne sa to miesto celkom rozhara a my sa definitvne rozhodujeme presunut kedze toto nemam chut riskovat a rozhodne sa nechcem narychlo balit vnoci ked mi uz bude horiet doslova za ritou.

Presunieme sa teda uprostred plaze kde je tiez celkom dobry flek,vsade tmavotmava tma,auto zaparkujem medzi stromy a dnesne vetranie na aute riesime satkou cez otvorene okno na oboch stranach,dnes je vyrazne veternejsie nez vcera tak mame prisun cerstveho vzduchu bez vsetkych hmyzov.

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
fxx  27. 3. 2015 18:16
Vsetky blogy a fotky su na » sbatohomposvete.com/...
 fotka
tikalok  27. 3. 2015 21:04
To strihanie ma pobavilo
 fotka
tlstyholub  28. 3. 2015 11:59
mal by si robit video blogy
 fotka
tequila  7. 4. 2023 16:35
Strihať si vlasy na plazí je velky štýl
Napíš svoj komentár