Zhrniem to. Mám 18 rokov a každodenné depky pol roka... Ide o to, že doma sú neustále hádky a je možné, že sa rozídu. Mame vadí, že otec každý deň pije (v krčme, no nebije nás, ani nič podobné) a otcovi to, že mama je hnusná... Minule sa ma spýtal otec, č
Bola som v podobnej situácii avšak nemusela som sa rozhodnúť. Môžem putovať kedy chcem, kde chcem a ako chcem.
Dokonca to skončilo tak, že pomerne často bývame pod jednou strechou
ja by som sa osamostatnila keby som už mala 18 ako ty... je to náročné ale aspoň to nebude vyzerať že si na strane jedného z nich, dotknutí budú obaja rovnako... rodičia si neuvedomujú, že ich problémy sa najviac dotýkajú detí.
naši keby sa šli rozvádzať tiež neviem koho by som si vybrala, no myslím, že kým by sa dokázali rozviesť prešiel by ten čas čo mi chýba do osemnástky a išla by som bývať sama, nejako by sa to určite dalo dosiahnuť a nejako to určite dokážeš dosiahnuť aj ty
Jedine, co mozes spravit, je mat dalej obidvoch rada, ale nenechat sa do toho konfliktu citovo este viac zatiahnut, nez uz si. Nie si zodpovedna za ich zivoty a nemala by si ich nechat, aby ta kazdy deptal a stazoval sa cely cas na toho druheho. Nech si to vyriesia sami, nemas byt pre nich hromozvod, takto sa len zblaznis. Urcite to nejak ale zvladnes, drzim ti palce
Ja by som šiel k otcovi. Väčšinou čo počúvam tak tí čo bývajú s otcom si pochvaľujú a tí čo s matkou tak nadávajú To len tak na okraj. Ale v princípe sa nepozeraj na to koho urazíš. Nie si mesiáš aby si mohla vyhovieť každému a už vôbec nie si povinná každému vyhovieť.Sleduj si trošku i svoje záujmy.
Ďalšia vec, ak niekto dlhodobo nepracuje, zväčša mu to lezie na hlavu a aj sa začne všelijako správať. Ani za mak by ma neprekvapilo ak by jeden z dôvodov alkoholizmu tvojho otca bolo práve správanie tvojej matky a ak to tak je, tak sa môžeš pripraviť na to že v prípade že tvoj otec odíde, tak tvoja matka bude mať ďalej potrebu do niekoho "jebať" a dosť pravdepodobne to budeš ty.
Ale to je všetko len v hypotetickej rovine. Nežijem u vás doma čiže neviem, ale toto je môj názor.
ano bola, otec je agresivny, cize to vsetko vyriesilo. ked mu brat povedal, ze s nim nechce byvat, dokonca mu vrazil na verejnosti...cize presne to poukazuje na to, ake to bolo rozhonutie...urcite si vsak myslim, ze vacsina otcov je normalnejsich nez ten moj a keby bol moja taky klasicky, tak lepsie je byvat s otcom, lebo muzi su racionalnejsi a nerozptyluju svoj mega stres jak mamky...proste nemam rada to vecne zenske rozoberanie vsetkeho, zeny su emocialne upirky a s muzmi sa preto lahsie existuje...
@sapphirizing hovoríš mi z duše
ale môj otec je tiež dosť agresívny takže neviem ku komu by som šla. asi by mi to bolo jedno za rok mám aj tak 18 potom by som sa spakovala a šla kade ľahšie
mna nastastie rozvod zastihol ked som bola mala a rozhodovanie by bolo tak ci tak jasne, lebo otec je jeden nezodpovedny sebec a mamcu mam najlepsiu na svete nastastie ale k tvojej situacii, z tohto pohladu by soom asi uvazovala rozumom a sla k otcovi aby som mala podporu pocas studia (to neznamena ze sa nevidiet, nestretavat, nebavit s mamou) a samozrejme ze by som si co najskor nasla pracu a snazila sa mame pomoct nech nema pocit ohrdnutia, ale skor to ze to robis pre VASU lepsiu buducnost.
@5 Máš pravdu - oco mi to povedal, že to je ten dôvod, no bolo aj také, že týždeň bol doma a situácia sa veľmi nezlepšila... Chápem oboch, aj mama to má ťažké, pretože by išla robiť, len spoje sú naprd... Ale niečo sa jej rysuje tu v dedine, možno sa to zlepší... Alebo možno len mama potrebuje "nakopnúť" a uvedomiť si, že otec nie je zlý, ani nič... a keby otec odíde k svojim rodičom, starký je na vozíčku, starká má toho dosť aj bez toho, aby sa starala o nás...a tu u nás to bude podobne so starkou - ledva vládze, s mamou si myslíme, že zachvíľu bude na tom tak, že bude len ležať, bude ju treba prebaľovať,atď... A moja sestra má 13 - je tzv. "mámpičitkou", takže jedine ja budem musieť pomáhať.. Ale keď mi do toho prídu matury, výška...
@8 rozprávala som sa s nimi... ale nedá sa ani s jedným... myslím, že najlepšie by bolo, keby otec na pár dní odišiel, aby sa mama uvedomila... a keby sa aj rozišli náhodou, tak nech sa bavia aspoň na oslávach, stužkovej a tak..
@11 v tom máš pravdu, otec ma asi viac podporuje ako mama, ale otec keby býva so starkynými (inde nevie ísť), tak starký je na vozíčku a starká má dosť starostí s ním.. A zas tu je starká na tom tak, že raz bude len ležať a budeme sa musieť o ňu starať, čiže by bolo lepšie pre mamu, keby tu ostanem...
máš to odosť ťažšie avšak v podobnej situácií som bol ... mal som 12 - 14 rokov ( presne si to už nepamätám ) keď sa rodičia rozvádzali ... prežíval som to hrozne, bol to akýsi prelom v mojom emočnom, psychickom a inteligenčnom živote ... veľa som si o nich uvedomil a nastala predo mnou otázka, aj keď bolo nepravdepodobné že by som žil s otcom, bola tu tá možnosť a preto ich oboch zaujímalo kde s kým by som radšej zostal ... odpoveď bola otec ( mal som k nemu bližšie ) no aj tak som musel zostať aj s bratom s mamou ... a vyplýva z toho to že máš na výber, nezahoď si šancu ovplyvniť svoj život len preto že sa chceš obetovať pre ich pocit že na nich nekašleš, rozhodni sa kde a s kým chceš byť, jednoducho prídi na riešenie a obom im to vysvetli ... hlavne neurob niečo čo budeš považovať neskôr za nesprávne ...
a je mi to lúto ... toto sú najťažšie veci v živote mladého človeka
@14 Ďakujem @15 a možno aj naši ostanú... Tiež to zle znášam. V mojej triede je polovica z takých rodín, kde sú rozvedení, a nevyzerajú, že by z toho boli nejakí zdeptaní... A ja zas to berieš až priveľmi tragicky..
maš 18. chceš ísť na výšku. čiže môžeš, možno aj musíš ísť na intrák. sa presťahuj k tomu ktorý býva ďalej od mesta kde chceš ísť na výšku nech dostaneš intrák
mňa sa tiež pýtali, s kým chcem byť, aj na súde som vypovedala, povedala som, že s otcom, pretože má veľký dom a stálu prácu, odvtedy nemám matku a nikdy viac som ju nevidela, takže aj to sa stáva
ja by som bola najradšej, keby sa naši rozišli. Chvalabohu, že som na priváte, inak by som si možno aj ublížila. Máme doma ešte väčší hardcore ako máš ty, takže ver mi, môže byť aj horšie. Hlavne mysli na seba a svoju budúcnosť.
neviem si predstaviť takúto situáciu, u nás to bolo trochu prekrútené. mama mala naraz aj 5 robôt, foter pil ako dúha, síce sem tam niečo zarobil (resp. skôr požičal si) ale za to si kúpil auto, alebo štvorkolku a iné pičoviny, pričom nám ani hajzel nesplachoval riadne uzavreli dohodu keď som sa narodila, že sa rozvedú keď budem mať 18. takže 18 rokov pekla s alkoholikom v domácnosti, bolo to zaujímavé, samozrejme mamu aj bil, raz ju skoro uškrtil. najšťastnejší deň v mojom živote bol keď sa zbalil a odsťahoval do pi*e. takže ja som to mala trochu ,,jednoduchšie" keďže môj bio foter je troska po všetkých stránkach.
ale ak ten problém u vás nie je dlhodobý, ešte je tu šanca, len sa musia navzájom pochopiť. v prvom rade mysli na seba, čo bude pre teba najlepšie...
fuha, tak to ma mrzi... mala by si si najst nejaku spriaznenu dusu, ktorej by si sa vyrozpravala, co ta bude poznat najlepsie a najefektivnejsie ti poradi
ja som mal asi tak 13-14 rokov keď sa naši rozviedli a najväčší citový vydierač bolo otec a samozrejme babka a dedko z každej strany. Vtedy som to vnímal hrozne, ale teraz si vravím, že konečne... otec bol neschopný vzťah udržať, ale to je len jeho chyba. Zaťahovať do toho deti je úplná somarina aj keď trochu chápem, že to bola jeho posledná šanca a topiaci sa aj slamky chytá, ale podľa mňa je to aj tak úbohosť využiť na to deti. Naši sa dokonca ani na Vianoce nerozprávali, ani nechceli spolu večerať. Ja krpatý šušeň som im musel dohovárať, aby sa aspoň na Vianoce správali normálne. Malo na mňa neblahé psychické dôsledky, ale nemžem povedať, že iba vyslovene negatívne. Človek si vtedy uvedomí strašne veľa vecí a vo vlastnom živote sa tým negatívnym bude vyhýbať. Niekedy sa pristihnem pritom, že sa rozmýšlaním i konaním podobám presne na otca, tomu by som sa chcel vyhnúť. Pracovať na vzťahu, venovať sa deckám a poriadne si vyberať partnerku. Ja totiž rozvedený rozhodne skončiť nechcem
Mam to momentalne podobne, v niecom sice trochu komplikovanejsie a zas o nieco jednoduchsie v tom, ze som na vyske a neriesim, s kym byvat.
Velmi by som chcela, aby si vyriesili svoje problemy sami, ale neustale sa dozaduju mojho stanoviska odrazu, pricom mama uz s tatkom zit nechce, ja jej svojim sposobom kryjem chrbat, on nerozumie na com je.. Naaah, to je komplikovane. ts kedtak
Momentalne som nato rovnako. Len otec to vyriešil radikálne, vyhodil mamu z domu ( i keď teraz ju prosika aby sa vratila, nefunguje a dobre robí!) . Už to bude aj pol roka a kedže som ostala jedine dievca v domacnosti ( sestra sa tak mesiac predtym vydala takze odišla) všetko to padá na mňa. Už mi to ide na nervy aj tak si oco mysli že nič nerobim a furt húka. Už len čakám kedy pridu papiere (ak vôbec) a pride to ťažké rozhodnutie, s kým ostať. Dosť sa toho bojím...
no nech odides s ktorymkolvek tak si treba uvedomit ze tym toho druheho rodica nestracas... moj otec tiez pije a bolo obdobie ked som si to vycitala chcela ho zmenit apod. Teraz som si uvedomila (velmi mi v tom pomohla VS) ze to ze pije je len jeho rozhodnutie je len na nom ci sa chce alebo nechce zmenit ..mozes mu hovorit cokolvek ale kym sa on zmenit chciet nebude tak s nim nepohnes.. myslim ze to ze sa chystas ist na VS je super lebo si tam najdes novych kamosov, ktori ta podporia a vypadnes z toho vsetkeho zmatku co mas doma drzim ti palce.. to zvladnes.. clovek zvladne vsetko ked musi
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
Dokonca to skončilo tak, že pomerne často bývame pod jednou strechou
Čas všetko ukáže.
naši keby sa šli rozvádzať tiež neviem koho by som si vybrala, no myslím, že kým by sa dokázali rozviesť prešiel by ten čas čo mi chýba do osemnástky a išla by som bývať sama, nejako by sa to určite dalo dosiahnuť a nejako to určite dokážeš dosiahnuť aj ty
Ďalšia vec, ak niekto dlhodobo nepracuje, zväčša mu to lezie na hlavu a aj sa začne všelijako správať. Ani za mak by ma neprekvapilo ak by jeden z dôvodov alkoholizmu tvojho otca bolo práve správanie tvojej matky a ak to tak je, tak sa môžeš pripraviť na to že v prípade že tvoj otec odíde, tak tvoja matka bude mať ďalej potrebu do niekoho "jebať" a dosť pravdepodobne to budeš ty.
Ale to je všetko len v hypotetickej rovine. Nežijem u vás doma čiže neviem, ale toto je môj názor.
ale môj otec je tiež dosť agresívny takže neviem ku komu by som šla. asi by mi to bolo jedno za rok mám aj tak 18 potom by som sa spakovala a šla kade ľahšie
@8 rozprávala som sa s nimi... ale nedá sa ani s jedným... myslím, že najlepšie by bolo, keby otec na pár dní odišiel, aby sa mama uvedomila... a keby sa aj rozišli náhodou, tak nech sa bavia aspoň na oslávach, stužkovej a tak..
a je mi to lúto ... toto sú najťažšie veci v živote mladého človeka
@15 a možno aj naši ostanú... Tiež to zle znášam. V mojej triede je polovica z takých rodín, kde sú rozvedení, a nevyzerajú, že by z toho boli nejakí zdeptaní... A ja zas to berieš až priveľmi tragicky..
ale ak ten problém u vás nie je dlhodobý, ešte je tu šanca, len sa musia navzájom pochopiť. v prvom rade mysli na seba, čo bude pre teba najlepšie...
Velmi by som chcela, aby si vyriesili svoje problemy sami, ale neustale sa dozaduju mojho stanoviska odrazu, pricom mama uz s tatkom zit nechce, ja jej svojim sposobom kryjem chrbat, on nerozumie na com je.. Naaah, to je komplikovane. ts kedtak
Ale som sa rozpísala