Asi budem znieť blbo ale vždy ma zaujímalo prrečo je práve červená, prečo nie je neutrálnej farby ako ostatné ľudské tekutiny. Je to len náhoda alebo je tak výrazná schvállne aby sme si ju ihned všimli? ....
je vám pri pohlade na nu zle?
chutí vám? //pre
Žereš si koreň? Tak potom penis nemáš. Hej krv je zvláštna, farbu má peknú, chuť hm, moja je taká neviem nebažím po nej a naozaj ale naozaj sa nerád na ňu pozerám a ešte neradšej vidím jej odoberanie ...
Je červená kvôli červeným krvinkám- kvôli hemoglobínu. Všímame si ju, pretože máme zmysly prispôsobené evolučne na farbu červeného ovocia a pripadá nám to ako výrazná farba, lebo to pre nás bola evolučná výhoda pri zbere takého ovocia pravdepodobne (čítal som o tom na strednej, keď som sa chystal na príjmačky z biológie).
Nie je mi zle pri pohľade na ňu. Skôr bývam nenáležite fascinovaný. Býva mi ale mdlo pri odberoch, keď sa mi snažia meniť polohu ihly, keď je už v mojej ruke zapichnutá. Je to reflexívne. Pri bežných ranách som ale ok.
No a chutí mi... Mám rád steaky a páči sa mi, keď sú troška krvavé. Svoju vždy ochutnám, keď mám poranenie.
Indiani hovorili ze všetko červené je živé...
Vezmi si krv kde je všetko je červená, a dokonca aj červené farbivo Karmin, tuším E120 sa označuje, ktoré je napr. v jahodovej zmrzline, pochádza z vysusenych tiel niakeho hmyzu co žije na kaktusoch v Peru.... je červené a je zo živého hmyzu zase.....
Preto su aj červené štáty tak mocné, kedysi navisticke Nemecko malo červenú farbu vlajky alebo ZSSR, ten štát akoby zil, dnes ešte Čína je červená a preto tak brutálne valcuje ekonomiky a všetko v umelých modrých EU a USAa....
@zerone máš pekné odpovede, všímam si už dlhšie, že sa vyjadruješ rozumne, len nezabúdaj toto nie je ani konferencia ani vedecké laboratórium alebo prednášková sála
@dominikskohel@6 O.o fakt nechápem, čo sa ti na odpovedi @3 nezdá, veď vysvetľuje biologickú podstatu a myslím, že dosť stručne... to, že tomu niektorí nerozumejú je už iný problém
Ďakujem. Veľmi odborné to nebolo. Na medicíne som strávil necelý rok, kým som sa nerozhodol, že mi nevyhovuje to prostredie a nešiel som na právo. Ale je dobre vedieť nejaké info naviac. Ten, čo si z toho, čo napíšem niečo vezme, bude možno benefitovať. V opačnom prípade ma môže človek ignorovať a vlastne mi to ani nevadí.
Budem znieť totálne úchylne, ale páči sa mi keď tečie krv. No a ochutnala, Nedávam pozor, dokážem si prst odfiknúť pri rezaní chleba v pohode, no nenosím pri sebe náplasť takže kým nejakú zoženiem strčím prst do úst aby som nepomazala veci naokolo.
-farba, no to je na dlho a ani sa tomu velmi nerozumiem...
-neni mi zle ked sa na nu pozriem
-chuť, zalezi na tom kolko cukru jem ale tak neni zlá chuť, ak berieme ludská krv, ked sa zranim a tak, ale inú som ani nechutnal
@obliviate Krev je tedy cervena, protoze ve spektru od ni odrazeneho svetla prevazuji vlnove delky odpovidajici cervene barve. Listy rostlin jsou zase zelene, protoze ve spektru od nich odrazeneho svetla prevazuji vlnove delky odpovidajici zelene barve.
Nejsem biochemik, takze nemuzu ani potvrdit, zda je pravda, ze by ta cervena barva byla od hemoglobinu. Pokud ale ano, tak je treba si uvedomit, ze hemoglobin je velmi slozita bilkovina, v niz jsou atomy/ionty zeleza vlastne ve velke mensine. Teoreticky urcit, jakou barvu takova bilkovina muze mit, to nedokazu. Nebude to nic jednoducheho. Bilkoviny obecne samy mohou nabyvat ruzne barvy.
@shit Ale ona nehľadá odpoveď, ona sa zamyslela prečo ,,práve" červená, tu nestačia len vedomosti ako ich niekto rád prezentuje a možno sa cíti dôležitejšie, tu treba mať ,,ducha" ...
@obliviate mám pocit že tu nikto nenapísal to silno podstatné:
hlavnou zložkou hemoglobínu je železo.
práve železo viaže v červených krvinkách kyslík.
v podstate keď máš okysličenú krv tak sa jedná o látku veľmi podobnú hrdzi (lebo hrdza je tiež zoxidované - okysličené železo).
máš z takéhoto vysvetlenia viac pocit že to vysvetľuje prečo práve červená?
Ľudská krv je červená v rozsahu od svetločervenej, keď je okysličená, po tmavočervenú, keď je odkysličená. Červená farba pochádza z hemoglobínu, čo je metaloproteínová zlúčenina obsahujúca železo vo forme chemickej štruktúry kofaktoru – hému, na ktorú sa viaže kyslík. Existujú populárne mylné predstavy, že odkysličená krv je modrá a že krv sa stane červenou, len keď príde do kontaktu s kyslíkom.
ja vždy vravím, že krv má kovovú príchuť, ale ja fakt netuším prečo mi tak chutí, len neviem popísať jej chuť tak vždy vravím, že je kovová lol
a neni mi pri pohlade na ňu zle
a neviem, prečo je červená, len tak asi
@obliviate raz, ked mi tiekla krv z nosa, siel som do kupelne a pomaloval si celu tvar
inac pohar krvi k veceri si nedavam lebo mi nechuti slana je. nebyva mi ani zle pri pohlade na nu (iba krv), ani pri odberoch...ale keby som videl cloveka alebo zviera od krvi, tak to je ine
A červená je z tých dôvodov čo sú tu už niekoľkokrát vysvetlené, ak chcete odpoveď na filozofickú otázku "ale prečo práve červená?" tak odpoveď je "lebo fyzika!"
Nerozumiem dominikovi prečo sa tu dokola pýta, že prečo, keď sa mu to bližšie povedať nedá.
A aby som sa vyjadrila, tak celkom mi chutí, ale len moja. Nie je mi zle keď ju vidím, ale pri odberoch mi je zle.
A inak, nie všetky tekutiny ktoré máme v tele sú neutrálnej farby.
@dominikskohel ducha? chemické zloženie a funkcia podmieňujú jej farbu, neviem aké filozofické aspekty v tom hľadáš...asi čakáš, že ti sem niekto napíše, že je červená preto, lebo bola "stvorená" ako výstražné znamenie (napr. že keď sa niekto poreže, hrozí mu, že vykrváca) a blablabla, ale ono to funguje naopak a podobné asociácie sme si už vytvorili samy
keď som bola mladšia tak ma krv fest fascinovala a chutila, ale postupom času pozitívna fascinácia prechádza do negatívnej. Nedokážem sa pozerať na väčšie množstvo krvi niekedy mi je z pohľadu na krv zle, o ochutnaní ani nehovorím a keď mi ju chce lekárka zobrať tak moje telo protestuje :ehm:
ale okej:
"Krv je červená aby boh z nebíčka jasne videl na ktorých oltároch niekto čerstvo robil obetu na jeho počesť, a ktoré oltáre ľudia zanedbávajú."
A áno, krv mi chutí.
A nie, pri pohľade na ňu mi nie je zle. Dokonca keď mi robili naposledy odber, tak som sa schválne pozeral na plniacu sa striekačku, a sám som bol prekvapený že jediný pocit bol údiv že je tak husto tmavá, a trošku nervozita že ako veľa mi jej berú.
@29 omg, preco mi nikdy nenapadlo, ze preto krv chuti ako hrdza?
a nie, krv mi nechuti, je mi z tej prichute zle
a neviem ci mi robi problem pozerat sa na krv, skor nie, pri odbere mi je zle viac z ihiel, a potom to uz mam asi tak zafixovane, ze ked vidim krv v skumavke, predstavim si odber, tak mi je zle
Pride mi scestne bavit sa o ucele farby, d-orbitaly zeleziteho kationu v hemoglobine nadobudaju take obsadenie, ktoreho energeticky stav podmienuje odraz svetla v dlhou vlnovou dlzkou.
Krv mi neprekaza, ale nevyhladavam ju. Chutovo mam k nej neutralny postoj, k ludskej teda, maso mi od zvieracej velmi pachne.
@60 okeloo @alex458 hocikoho krv keby si ochutnala tak ti tak bude chutiť aj keby hocikto iný ochutnal nejakú... Viac či menej kovová chuť tam bude vždy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
niekedy večer,
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
si len tak ľahňem na postel
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
a režem si koreň penisu, aby som sa zbavil nadbytočného testosterónu....
Je červená kvôli červeným krvinkám- kvôli hemoglobínu. Všímame si ju, pretože máme zmysly prispôsobené evolučne na farbu červeného ovocia a pripadá nám to ako výrazná farba, lebo to pre nás bola evolučná výhoda pri zbere takého ovocia pravdepodobne (čítal som o tom na strednej, keď som sa chystal na príjmačky z biológie).
Nie je mi zle pri pohľade na ňu. Skôr bývam nenáležite fascinovaný. Býva mi ale mdlo pri odberoch, keď sa mi snažia meniť polohu ihly, keď je už v mojej ruke zapichnutá. Je to reflexívne. Pri bežných ranách som ale ok.
No a chutí mi... Mám rád steaky a páči sa mi, keď sú troška krvavé. Svoju vždy ochutnám, keď mám poranenie.
Vezmi si krv kde je všetko je červená, a dokonca aj červené farbivo Karmin, tuším E120 sa označuje, ktoré je napr. v jahodovej zmrzline, pochádza z vysusenych tiel niakeho hmyzu co žije na kaktusoch v Peru.... je červené a je zo živého hmyzu zase.....
Preto su aj červené štáty tak mocné, kedysi navisticke Nemecko malo červenú farbu vlajky alebo ZSSR, ten štát akoby zil, dnes ešte Čína je červená a preto tak brutálne valcuje ekonomiky a všetko v umelých modrých EU a USAa....
Zle mi pri pohľade na ňu nie. Keď sa jedná o mňa.
Ani pri iných mi nie je zle, skôr sa toho pri iných bojím. Neviem prečo, asi len príliš zveličujem a predstavujem si tie najhoršie scenáre
Ďakujem. Veľmi odborné to nebolo. Na medicíne som strávil necelý rok, kým som sa nerozhodol, že mi nevyhovuje to prostredie a nešiel som na právo. Ale je dobre vedieť nejaké info naviac. Ten, čo si z toho, čo napíšem niečo vezme, bude možno benefitovať. V opačnom prípade ma môže človek ignorovať a vlastne mi to ani nevadí.
to myslis vazne, či sme chutnali krv?
je mi zle uz len ked niekto rozprava niečo o krvi, pri odbere ani nehovorím.
-neni mi zle ked sa na nu pozriem
-chuť, zalezi na tom kolko cukru jem ale tak neni zlá chuť, ak berieme ludská krv, ked sa zranim a tak, ale inú som ani nechutnal
Nejsem biochemik, takze nemuzu ani potvrdit, zda je pravda, ze by ta cervena barva byla od hemoglobinu. Pokud ale ano, tak je treba si uvedomit, ze hemoglobin je velmi slozita bilkovina, v niz jsou atomy/ionty zeleza vlastne ve velke mensine. Teoreticky urcit, jakou barvu takova bilkovina muze mit, to nedokazu. Nebude to nic jednoducheho. Bilkoviny obecne samy mohou nabyvat ruzne barvy.
hlavnou zložkou hemoglobínu je železo.
práve železo viaže v červených krvinkách kyslík.
v podstate keď máš okysličenú krv tak sa jedná o látku veľmi podobnú hrdzi (lebo hrdza je tiež zoxidované - okysličené železo).
máš z takéhoto vysvetlenia viac pocit že to vysvetľuje prečo práve červená?
Ľudská krv je červená v rozsahu od svetločervenej, keď je okysličená, po tmavočervenú, keď je odkysličená. Červená farba pochádza z hemoglobínu, čo je metaloproteínová zlúčenina obsahujúca železo vo forme chemickej štruktúry kofaktoru – hému, na ktorú sa viaže kyslík. Existujú populárne mylné predstavy, že odkysličená krv je modrá a že krv sa stane červenou, len keď príde do kontaktu s kyslíkom.
a neni mi pri pohlade na ňu zle
a neviem, prečo je červená, len tak asi
inac pohar krvi k veceri si nedavam lebo mi nechuti slana je. nebyva mi ani zle pri pohlade na nu (iba krv), ani pri odberoch...ale keby som videl cloveka alebo zviera od krvi, tak to je ine
Nerozumiem dominikovi prečo sa tu dokola pýta, že prečo, keď sa mu to bližšie povedať nedá.
A aby som sa vyjadrila, tak celkom mi chutí, ale len moja. Nie je mi zle keď ju vidím, ale pri odberoch mi je zle.
A inak, nie všetky tekutiny ktoré máme v tele sú neutrálnej farby.
od istej doby sa mi krv zhnusila a vadi mi pohlad na krvave rany, inak krv samotna ani odbery mi nevadia
"Krv je červená aby boh z nebíčka jasne videl na ktorých oltároch niekto čerstvo robil obetu na jeho počesť, a ktoré oltáre ľudia zanedbávajú."
A áno, krv mi chutí.
A nie, pri pohľade na ňu mi nie je zle. Dokonca keď mi robili naposledy odber, tak som sa schválne pozeral na plniacu sa striekačku, a sám som bol prekvapený že jediný pocit bol údiv že je tak husto tmavá, a trošku nervozita že ako veľa mi jej berú.
a nie, krv mi nechuti, je mi z tej prichute zle
a neviem ci mi robi problem pozerat sa na krv, skor nie, pri odbere mi je zle viac z ihiel, a potom to uz mam asi tak zafixovane, ze ked vidim krv v skumavke, predstavim si odber, tak mi je zle
Krv mi neprekaza, ale nevyhladavam ju. Chutovo mam k nej neutralny postoj, k ludskej teda, maso mi od zvieracej velmi pachne.
@alex458 hocikoho krv keby si ochutnala tak ti tak bude chutiť aj keby hocikto iný ochutnal nejakú... Viac či menej kovová chuť tam bude vždy