Po vyše 6 týždňovej abstinencie od plynu z rúry a štvrtkovom gigaúspechu s posúchmi som sa rozhodla odhodlane si vytlačiť pár receptov od Marthy (www.marthastewart.com) a vyskúšať niečo nové. Po včerajšom polhodinovom hrabaní sa v papieroch som odhodlane schmatla papier s nadpisom New York crumb cake. Ak je na americkom recepte napísané ,,New York", znamená to čosi extra.
Vždy. A crumb cake sú super.

Jednoduché, dosť rýchle, sú neobyčajné a pritom všetko potrebné je v špajzi. A tých obmien. M-R-T-E.

Tak som sa hlboko zamyslela a zistila, že mám chuť na Esíčka už asi 3 týždne.........ale kupovať ich nebudem. Sú umelé a vôbec, všetko si najradšej upečiem sama.

Tááákže, ladies and gents, meet crumb cake kakaový so škoricou!

1. Vezmite veľké vajce (60-70 gramové) a v miske ho vyšľahajte do nie celkom hustej peny. Pridajte lyžicu oleja, rumu a pol pohára mlieka (asi 120-130 mililitrov). Ešte prešľahajte.

2.Vezmite 2 misky a pohár. Pohárom naberte 2 poháre polohrubej múky a preosejte ich do misky (nebuďte leniví, neoľutujete to). tretí pohár (nie plný) múky preosejte do druhej misky.

3. Vezmite ten istý pohár a naberte ním práškový cukor. Nie tak , aby bol pohár úplne plný. Alebo áno, ak máte radi sladké. Väčšiu časť vysypte k jednému poháru múky. Asi 2 tretiny. Ak máte doma vlhko, aj cukor preosejte, lebo v ňom budú hrče. A tie sú v koláči obzvlášť hnusné. Do jedného pohára múky s cukrom dajte lyžičku škorice. Nehanbite sa , je zdravá a voňavá. Aj vrchovatú.

4. Potom vezmite prášok do pečiva, konkrétne lyžičku. Kopcovanú. Ak neviete, čo je kopcovaná, vezmite lyžičku a hoďte ju do dvoch pohárov múky. Poriadne zamiešajte. trochu pridajte aj do jedného pohára múky. Zmesi musia byť riadne premiešané. Do dvoch pohárov múky dajte 2 lyžice kakaa. PORIADNE lyžice a potom aj jeden vanilínový cukor. Zasa premiešajte.

5.Vezmite maslo/masť a urvite z neho 5 riadnych lyžíc. Nechajte roztopiť, ale nie zohriať do vrenia. Vylejte do múky so škoricou. Miešajte, kým nebudú zo zmesi veľké mastné hrudy. Ak sú horúce, chvíľu ich nechajte odležať.

6.Múku s kakaom vyšľahajte s vajcovou zmesou. Cesto by malo byť tekuté, ale husté. Vezmite menšiu formu (okrúhlu s priemerom 24-26cm alebo hranatú s plochou asi 600 cm²) a vysteľte ju papierom na pečenie. Zapnite rúru. Cesto vylejte do formy a potom naňho natrúste hrudky so škoricou. Rovnomerne prosím. A pečte, kým hrudky nebudú hnedé.

Disclaimer: Nevlastním nič zo stránky www.marthastewart.com. Za gramatické chyby sa ospravedlňujem. Otázky uvítam v kommentoch alebo TS.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár