Nemohla vymaniť zápästia z Michalovho zovretia. Chcela si spomenúť na nejaký chmat z Karate kida, ale bez úspechu. Sekvencie, ktoré jej ostali v pamäti sa obmedzovali na provokatívne zazeranie spod čelenky a to by teraz na zotretie Michalovho úsmevu nebolo dosť úderné.

"Vtedy to najviac vnímam, keď som nadchnutá. A hovorím o predmete svojho nadšenia a on mlčí. V tom lepšom prípade. V tom horšom povie, že tomu nerozumie, alebo prednesie svoj názor, ktorý mi naznačí, ako veľmi je vzdialený môjmu svetu.

Vieš Michal, je mi z toho smutno. Veľmi. Ako krásne by bolo môcť poslať niekomu obálku s jesienkou obyčajnou, niekomu, kto by si nepomyslel, že je to hlúpe a trápne, aj keď to také je.
Alebo precestovať stredovek, s niekým, kto nad jeho búrlivé storočia nestavia splachovací záchod. Občas aj mám pocit spokojnosti, ale vždy si dokážem predstaviť zmrzlinu s plnšou čokoládovou chuťou, šaty s precíznejšie vyhotoveným strihom, tuhšie objatie a človeka, ktorý by ma naplnil viac."

Bozkala Michala a sledovala jeho tvár. Zatiaľ sa nemenil. Koľko bozkov bude treba, než v ňom uvidí ropušníka?

Michal ju statočne počúval. Keď nadránom pochopil, ako nepravdepodobné je, že zmĺkne ešte pred zazvonením budíka, s bolestným povzdychom sa ju pokúsil unaviť. Avšak energia, ktorú pritom vydal sa v nej akoby znovuzrodila.
"Michal?"
"Áno?"
"Nedokážem, skutočne si nedokážem predstaviť miesto, kde by som bola radšej."
Michal si síce také miesto predstaviť dokázal, ale vedel, že bude múdrejšie to zamlčať a objal ju ako sa to od neho očakávalo, s dôrazom na tuhosť objatia.
O pol piatej ešte stále štebotala a hladkala Michala po vlasoch a túlila sa k nemu. Michalovi dobrá výchova nedovoľovala prerušiť ju. Bola tak šťastná! Nemal to srdce a tak len rezignovane škrípal zubami a tlmene si povzdychával.

Ráno bola svieža a rozžiarene hľadela do Michalových kruhov pod očami, ktoré boli tak výrazné, že jeho oči samotné bolo možné nájsť len s ťažkosťami.
Spoločne sa naraňajkovali, Michal si pomyslel, že by si dokázal na jej prítomnosť zvyknúť a je vlastne celkom príjemné mať spoločnosť. Prekvapovala ho neha, ktorú v ňom prebúdzala a ani nevedel, že sa v ňom skrýva.

Zišli spolu schodmi, ktoré páchli pivnicou, ako to schodiská starších obytných domov neohľaduplne zvyknú robiť a ocitli sa na ulici. Tam ju Michal pobozkal a všimla si ako sa na jeho líci objavuje fľak, ktorý sa roztieka spolu s jeho tvárou a objavujú sa ďalšie a ďalšie až je jeho tvár celkom rozmazaná. Strácal sa. Začalo pršať a už sa Michalovi nikdy neozvala.

 Blog
Komentuj
 fotka
piotra  8. 7. 2011 16:07
Nechápem, ako môžeš písať tak pútavo, s citom...

krása.
 fotka
otvoreneokno  8. 7. 2011 16:09
Nieeeee, prečo sa rozplynul? Desaťkrát ma vyrušili, kým som si to dočítala do konca, zvedavá a napnutá, aký koniec už len vymyslíš a on sa rozprší do nekonečna.

Ach.

Ale takých Michalov by možno mohlo byť viac. A možno je dobré, že nie sme všetci hrdinovia románov, noviel a poviedok .
 fotka
marttina  8. 7. 2011 18:24
milujem tvoje blogy a tvoj styl pisania. donekonecna by som mohla citat tvoje poviedky.



ale smutny nadych ma tento, je tam nejaka paralela?
 fotka
menoapriezvisko  8. 7. 2011 19:37
jednoducho krása...
 fotka
radiophonic  9. 7. 2011 00:02
Veď načo by sa ja ozývala, keď sa stratil, babrák jeden.
 fotka
phantasia  9. 7. 2011 00:58
je to jasný happy end
Napíš svoj komentár