Ani som sa tak nezľakla možnej smrti ako ma znechutila predstava, že možno budem sledovať jeden z tých príbehov, ktorým sa tak úzkostlivo vyhýbam. To že sa odohráva so mnou v hlavnej role na veci nič nemení.
Téma samotná je rovnako dráždivo mimo môjho záujmu. V jednom z tých horších scenároch bude okolie hľadať akési morálne poučenie z môjho života a v tom najhoršom sa mu ho podarí nájsť. Odhodlanie ukončiť to, ak sa choroba potvrdí ma upokojilo. Mám väčší strach zo života ako zo smrti.
Etruskovia ju považovali za posledný sexuálny akt. Bude mi večne ľúto, že neštudujem religionistiku!

Myslím na to, ako dnes dopadol Marco. Spoznala som ho počas včerajšej cesty vlakom. Celý deň som bojovala s nechuťou vypraviť sa na cestu a podarilo sa mi ju prekonať len intenzívnym myslením na jej cieľ.

Vlak bol preplnený, až na jedno kupé s mužom okolo tridsaťpäť rokov. Zdalo sa, že je to Španiel alebo Arab a usmiala som sa popod fúzy pri predstave ako to poviem Adamovi a ako sa bude smiať vzhľadom na našu poslednú diškurziu.
Muž sedel pri okne a meravo sledoval okenné sklo. Ja som sedela oproti nemu na druhom konci radu sedadiel a meravo som sledovala prázdne sedadlo pred sebou. Čím viac cudzích ľudí sa v malom priestore nachádza, tým väčšmi sa snažia vyhýbať vzájomným pohľadom. Teoreticky som mala právo si ho pozornejšie obzrieť, ale vzhľadom na viac či menej znepokojujúce zážitky z cestovania vlakom som sa toho zriekla. Potom muž prehovoril.

-Už nebude leto.
V jeho hlase nebolo ťažké spoznať cudzí akcent. Po chvíľkovom uvažovaní som odvetila niečo v tom zmysle, že mám odlišné informácie a tento úvod krásne vystihol nasledujúcich 35 minút.
Nasledovala jeho otázka kam cestujem a po mojej odpovedi sa ma spýtal, či svojho priateľa milujem.
Prekvapila ma otázka ako aj moje zaváhanie pri jej zodpovedaní.
-Asi áno, áno.
-A čo by ste bola ochotná preňho obetovať?
-Ehm, neviem, istým druhom obete je už to, že sa predieram tunelmi vagónov v takom počasí.

Potom sa spustil vodopád. Miestami som si nebola istá, či prší viac vonku alebo našom kupé.
Zľakla som sa úlohy, ktorej sa mi nečakane dostalo. Každopádne, mať v správny okamih balíček vreckoviek je na nezaplatenie!
Vyšlo najavo, že ten človek cestuje do Londýna za svojou ženou. Že opustil Kubu a je jedenásť rokov ženatý a za manželkou cestuje, pretože sa dozvedel, že má priateľa. Je inžinierom, ktorý počas krízy stratil prácu a riešením situácie bolo, keď jeho žena odišla, aby rodinu zabezpečila. On sa staral dva roky o ich tri deti (4, 7, 11) celkom sám, v cudzej krajine a bez pomoci a teraz sa mu rozpadá rodina.

Veľký muž s čiernymi fúzami sa zadúšal plačom. Keďže som nevedela čo povedať, počúvala som. Potom spomenul, že najjednoduchšie bude ak sa zabije. To bol pre mňa dostatočný dôvod na to, aby som pozbierala odvahu, odložila úctu k staršiemu a rázne mu vynadala.
-A myslíš, že spolu nespali?
-Ehm... nemuseli.
Unavovala som ho príbehom svojich rodičov, ktorí vypĺňali moje detstvo rozchodmi, aby si k sebe opäť našli cestu.
Štatistikami mileniek, ktoré len výnimočne dosiahnu rozvod svojho ženatého manžela (jeho manželka má ženatého priateľa).
-Ale on jej hovorí, že sa rozvedie.
-Aj ja... ehm, to nič neznamená.
(...aj ja by som jej to hovorila, keby som ju chcela do postele).

Apelovala som na jeho vieru v Boha. A pevným zákonom sveta, ktorým je neustála zmena. A nie, plakať nie je pre muža dehonestujúce, hovorí to vyše 80% žien, podľa jednej previerky! A áno, na všetky ženy platia romantické hlúposti, je možno načase hrať vabank a povedať jej, že ju miluje, odhodlať sa k tomu povedať jej to prvýkrát v živote. Že jej to doteraz nedokázal povedať len zvýši pôsobivosť.

A áno, treba veriť a dúfať. A naozaj si myslím, že je jeho žena iným mužom len očarená. Akokoľvek hlúpe to je, ženy sú pre iné prejavy lásky slepé a hluché. Tie najtrápnejšie frázy o nekonečnej láske nikdy nevedia byť dosť trápne, ak sú adresované im. A nikdy sa im to nezunuje!

Moja kamarátka sa schádza s Lee-m. Je to kultivovaný mladý muž z Južnej Kórei, ktorý si nikdy neželá aby cestovala vlakom a hoci je v permanentnom časovom strese, vždy trvá na tom, že ju odvezie domov sám a sám pre ňu príde, ak cestujú na výlet. Nenanlieha na ňu ale je pozorný a svoj záujem dáva najavo jemne. Moja sestra trpí a sťažuje si, že ju nemá rád. Kim ju mal radšej, lebo jej hovorieval, že ju miluje a... Kim sa v našom meste neunúval ukázať ani raz, na stretnutie nemal čas, ale mal ju radšej, lebo jej povedal...

Chcela by som vedieť, čo sa stalo potom, ako Marco dnes popoludní vstúpil do Londýnskych uličiek. Istá som si len tým, že k samovražde sa už neuchýli, ako ani ja.

 Blog
Komentuj
 fotka
piotra  29. 7. 2011 22:29
tvoje veci sa čítajú samé.

máš veľký talent.
 fotka
midnight  30. 7. 2011 02:42
*Južnej Kórey, pokiaľ viem



piotra má pravdu, mám rád tvoj jemný, kultivovaný štýl
 fotka
marttina  17. 8. 2011 10:05
zvlastne.
Napíš svoj komentár