Začalo to ženou z budovy dizajnérskej dielne. Živo si pamätám ako všetci dvíhali zrak až tam k nej. Ležala v obrovskej našikmo inštalovanej vani vysoko nad mestom. V jednej ruke držala balíček lacných cestovín, druhá jej ochabnuto prevísala cez okraj vane. Ako keby ju len unavila horúca para v kúpelni, ilustrovaná tou, čo teraz stúpala z kanálov. Človek by neveril, že je skutočne mŕtva. Chodníky zmáčané blatom, zosilňovali kroky v uliciach.

Ĺudia stále prilietavali, aby ju mohli vidieť. Deti neúnavne ťahali rodičov za rukávy, aby sa ich pýtali na podrobnosti. Pred niekoľkými minútami tá žena musela prežívať zničujúcu vášeň, keď spáchala tak ohavné činy. Niekde ešte boli pohodené nepotrebné časti tiel jej milencov a ďalších ľudí, na ktorých sa pokúšala zavŕšiť svoje thaumaturgické idey. Teraz sa z nej tá hrôza rozptylovala do éteru a my všetci tam sme sa ním chceli ovievať. Chvela som sa a v chrbtovej kosti som si cítila ľadové gulôčky zo zvráteného vzrušenia.

Akési dievča opodiaľ, s tyrkysovými náušnicami na neforemných ušniciach a topánkach až po hornú tretinu stehna, imitujúce chápadlá vzácneho druhu chobotníc šepkalo, že ju poznalo a predtým bola vždy veľmi nenápadná až obyčajná. Teraz sme tu však postávali mnohí, na mihalnice nám dopadali snehové vločky, roztápali sa nám do oka a nemo sme sa jej snažili vidieť za škrupinu lebky spred pár hodín. Ktosi si za mojím chrbtom chrchlavo odpľul.

Jej oči nerušene nazerali niekam ďaleko do tmy, mimovoľne sme sa tým smerom obzerali, ale týčili sa tam len zapáchajúce komíny tovární. Jej smrť nasledovala rýchlo po hraničnom momente madam Butterfly. Madam Butterfly je posledným okamihom, kedy ste si ešte mysleli, že to v čo veríte je niečím, čo naplní vaše vyššie intencie. Z jej obyčajnosti neostalo nič, vo finále pretvorila seba, svojím znechutením samou sebou. Stala sa svojím veľdielom. Bola pekná? Keby som povedala, že bola krásna a odporná, v oboch prípadoch by som sa blížila k pravde. Cez všetko však poskytla v konečnom výsledku hlboko vzrušivý obraz. Niekto zakričal, že by ju už mali dať dolu a pridlho sa čaká na technikov.
Ale už sa stala symbolom tohto mesta. Po zabalzamovaní ju vrátili späť.

Táto udalosť rozrušila mnoho myslí a začali sa objavovať rafinovane naaranžované telá ľudí, ktorí si želali nasledovať príklad ženy uchvátenej thaumaturgiou a dômyseľnými počinmi sa pričiniť o dekoráciu mesta. Búrlivé pohoršenie vyvolal muž, ktorý sa jedného večera objavil vedľa jej vane s fľaškou ančovičiek v pomodoro omáčke, ale veľmi rýchlo ho odstránili a riadne pochovali. Jeho žartu sa však dostalo, najmä v slobodomyseľných kruhoch pobavenej podpory.

Zato v parku sa zjavila postava známeho transexuálneho prostitúta, ktorého našli oblepeného novinovými papiermi z denníkov a farebných magazínov. S plechovkami visiacimi na končatinách pripomínajúcimi náramky, stojaceho na špičke ľavej nohy. Mal napúdrovanú tvár, sklonenú hlavu a na čele namaľovaný rozkošný vzor známy z čínskeho porcelánu. Jeho ľavý palec na nohe sa dotýkal úlomkov zrkadlového skla na podstavci, ktorý bol umiestnený na hŕbe umelohmotných fliaš. Odborná verejnosť sa snažila o čo najvernejšie zachovanie pri jeho balzamovaní a novinári vypátrali, že sa chlapec celý život (len márne) túžil stať baletkou. Jeho sochu napokon nazvali Spoločenstvom siamských dvojčiat.

 Blog
Komentuj
 fotka
narazuvzdornaa  18. 8. 2010 20:21
Štve ma, že neviem, čo povedať na veci, ktoré sa mi ukrutne páčia.

Okrem toho, že sa mi ukrutne páčia.
 fotka
bonita  18. 8. 2010 21:43
keby z toho bola raz kniha...hm
 fotka
toxico  18. 8. 2010 22:16
ja milujem scifi komédie
 fotka
marttina  18. 8. 2010 23:17
Len jeden autor ma zaujme kazdou (zdoraznujem kazdou) svojou poviedkou, teraz uz mam dvoch . Jeden sa vola Dahl, druhy si ty
 fotka
zannie  19. 8. 2010 11:55
ano ano ano, konecne v topke nieco, co tam skutocne patri!
 fotka
nenavidim  19. 8. 2010 15:06
no, profesionálne.
 fotka
ceresienka  19. 8. 2010 20:04
trochu mi to pripomenulo Lewandowskeho poviedku Mazal.
Napíš svoj komentár