kosenie ravnika patri medzi moje oblubene cinnosti. nie preto, ze by som sa vyzival v sekani drobneho porastu a zabijani pomaleho hmyzu, ale preto, ze kosenie travnika patri medzi intelektualne najplodnejsie cinnosti (spolu so strihanim ziveho plotu, rylovanim zahrady, ci pilenim dreva do krbu). pri dnesnom zapase s rychlorastucou zelenou masou mi zarezonovalo v hlave slovicko talent. uvazoval som nad jeho vyznamom, kde vsade som ho pocul, kedy ho pouzivam a postupne som si vykosil cesticku k zaujimavej myslienke.
vezmime si, kolko roznorodych cinnosti vo svete mame. niektore su "bez hranic", ako napriklad malovanie ci futbal. ludi s talentom na malovanie ci futbal najdeme v kazdom kute sveta. rovnako su talenty na malovanie v indonezii, ako futbalove hviezdy v bolivii.
potom je tu aj ina kategoria. hovorim o cinnostiach, ktore su uzko specificke a casto viazane na konkretne uzemie. napriklad lovenie ryb, ci preteky na tavach. su to cinnosti pri ktorych sa clovek musi narodit aby sa vypracoval do stadia, kedy sa o nom da povedat "chlapce, ty si talentovany tavo-jazdec"?
skusme si porovnat par talentov. vezmime si talentovanu maliarku z Indonezie a talentovaneho tavo-jazdca z Libye.
v prvom priklade zije nase talentovane dievca z Indonezie v rodine na okraji Dilli a jej matka sa zivi malovanim slonov. dievcatu sa pacia slony a matka ju podporuje v malovani, teda sa rozvojom konkretnej cinnosti dopracuje na najlepsiu maliarku slonov v Indii. raz jej vystavu navstivi europsky znalec umenia a povie si, "toto dievca ma talent. talent na malovanie"
rovnako nas libyjsky chlapec, pocaty v pusti a zijuci ako nomad so stadom 174 tiav za stanom. jeho matka sice nemaluje slony, a otec je len pastier, ale starsi brat odisiel za vzdelanim do mesta a zistil, ze tavy nie su len na mlieko a horlavy trus, ale ze sa na nich da aj pretekat. a tak zalozi tym tavich jazdcov a vyhravaju spolu s bratom preteky po celej Afrike. rozhodne musia mat talent, ze?
ale co ak je indicke dievca v rodine cirkusanta a za domom maju pravu tavu dovezenu priamo z Libye? moze sa stat ze raz v noci ujde z domu aj s tavou a stane sa uspesna pretekarka?
a moze sa raz otec libyjskeho chlapca rano zobudit a zistit, ze cely stan maju pomalovany obrazkami tiav (o slonoch chlapec nepocul)?
moze. a ako je mozne, ze mozme mat talent na nieco, k comu sa pravdepodobne nikdy nedostaneme? ako je mozne, ze clovek v sebe objavi talent len na cinnosti, ktore doverne pozna?
je to jednoduche. podla mna totiz ziaden talent nie je. je len prostredie, ktore z nas tesa ludi schopnych plne zapadnut a majstrovsky vyuzivat cinnosti, ktore ho obklopuju.
myslim si, ze ak by portugalsky rybar vychovaval od detstva tibetskeho chlapca, ktory by doma nikdy o mori ani nepocul, bol by z neho rovnako talentovany rybar ako z kohokolvek ineho, kto by sa rybarceniu venoval a zil v danom prostredi.

samozrejme ocakavam burlivu diskusiu...

 Blog
Komentuj
 fotka
borat86  27. 8. 2007 12:46
a ako vysvetlíš že v mojej rodine nieje ani jeden hokejista a dokonca nevedia ani korčuľovať a ja si myslím že mám na hokej talent keď hrám za Košice.
 fotka
cts_w  27. 8. 2007 13:05
nehovorim len o rodine. hovorim o celkovom vplyve prostredia. jednoznacne dokazujes, ze napriek tomu, ze nie si z hokejovej rodiny, dokazes zurocit schopnost, ktora sa u teba nepredpoklada ako prioritna tym, ze sa jej venujes, chapes?
 fotka
sarah_whiteflower  27. 8. 2007 13:16
Hm, ako blog to bolo fajn, ale je vedecky dokázané, že existujú určité vlohy, ktoré máme, na určitý typ činnosti, takže to nie je celkom pravda, čo si napísal... myšlienka je však dobrá
 fotka
cts_w  27. 8. 2007 13:21
ja ale nepopieram typologiu ludi na zaklade ich mentalnej ci fyzickej zdatnosti. je mi jasne ze nejaky dement nebude mat nadanie pre jadrovu fyziku len preto, ze jeho otec dostal Nobelovu cenu (aj ked sa da len tazko predpokladat, ze laureat Nobelovej ceny by mal dementneho syna)

podla mna len neexistuje vrodeny talent na konkretnu cinnost, pri zanedbani genetickej predispozicie.
 fotka
black_soul  27. 8. 2007 14:00
zaujimavy blog
 fotka
myr3c  27. 8. 2007 15:25
konečne si niečo napísal...každý deň klikám na tvoj blog a furt nič. Konečne!...a myšlienka ma zaujala...mám pár výhrad ale viac menej súhlasím.
 fotka
myr3c  29. 8. 2007 21:59
No a k tej tvojej kosačkovej filozofií a tým bodom s ktorými nesúhlasím. Moja mama je učiteľka bioléogie a fyziky. Môj otec má vyštudovanú Chémiu a potravinársku biológiu. Z biológie som vždy mal max 3 - nemam k nej v zťah ani mať už asi nebudem. A Ako som bol na tom vždy s fyzikou u Fera to vieme tiež nie? Osobne by som bol celkom rád, aby ma moje domáce prostredie nabudilo na tieto vedy, ale aj napriek vyhovujúcim domácim podmienkam boli pre mna tieto predmety jednoducho vždy trochu mi ten môj hlavný prúd.
 fotka
roxas  2. 4. 2008 01:00
ma to iba jeden hacik-dilli neny v indonezii ale v indii
 fotka
roxas  2. 4. 2008 01:03
a dili je hlavne mesto Democratic Republic of Timor-Leste.
Napíš svoj komentár