Popravde, máme. Len si to neuvedomujeme, nakoľko sme vytvorili priveľa abstrakcie. Postavili sme na nohy celú ekonomiku aj s jej menovým systémom a bankami.

Možno je tento systém nedostatočný, možno je tak akurát. To je jedno. Vráťme sa k tomu, ako to vzniklo. Naši predkovia v jaskyni nemali peniaze, mali len čas. Od rána, keď vstali, do večera po zotmenie mali obmedzené množstvo času. Okrem toho mali jediný cieľ - zostať nažive. Preto svoj čas venovali lovu, zbieraniu bobúľ a tvorbe prístrešia.

Postupne sa vytvoril obchod formou výmeny tovaru - jedna skupina zbierala ovocie, druhá lovila. Aby mali pestrú stravu, vymenili si svoj tovar. Aby to išlo ešte jednoduchšie, vzniklo postupne platidlo, ktoré bolo uznávané všetkými.

Odvtedy svoj tovar vymieňame za dôveryhodné platidlo, teda ľudia čas venovaný lovu, pestovaniu a pod. vymenili za peniaze. To isté robíme dnes - svoj čas v práci obetujeme za to, aby sme získali farebné papieriky.

Za tieto papieriky si potom kupujeme veci, ktoré nás robia šťastnými.Teda to by sme boli radi, keby to naozaj robili. Zabúdame však na jednotlivé strany váhy - čím viac peňazí chceme, tým menej času nám ostane pre seba. Až to prerastie do takých rozmerov, že sa váhy naklonia iba na stranu peňazí.

Má to zmysel? Čo keby sme teraz zrušili všetky abstrakcie a hovorili, že platíme časom? Predstavte si, že prídete do obchodu, kúpite si nový mobil a zaplatíte mesiacom vášho života. Dobre, mesiac nie je tak veľa, poviete si. Ale niečo miniete tu, niečo tam a ono sa to nazbiera.

Tretinu nášho života prespíme. Tretinu strávime v práci (predtým v škole, aby sme mohli mať prácu), aby sme mali papieriky. S nimi si potom kupujeme veci, ktoré možno ani nepotrebujeme. Ostáva nám teda len tretina života pre seba, ak by sme nemuseli ešte nejaký čas tráviť aj napĺňaním fyziologických potrieb. A na to, čo naozaj chceme robiť, nám napokon veľa času neostane...

Rád by som navrhol iný spôsob, ako na to. Prečo nerobíme menej? Iba toľko, koľko nám treba na veci, ktoré nás robia šťastnými. A tými v pravej prapodstate určite nie sú hmotné veci.Tie by mali byť iba prostriedkom k zážitkom, vzťahom a naozaj dôležitým nehmotným hodnotám.

Veľmi sa mi páči model istého programátora. Pracuje projektovo, rok sa zúčastní tvorby nejakého informačného systému, čím si dosť zarobí. Odkladá si. A keď prejde rok, vyrazí na cesty - po celý rok. Viete, že mesačne minie menej, než keď je doma? Nepotrebuje Xbox, televíziu, najnovšie hry alebo technologické výdobytky. Získava cenné zážitky, spoznáva nových ľudí a svet.

Tento model je skvelý, lebo je vyvážený. Možno nie vhodný pre rodinu, ale to príde časom a väčšina z vás o takom niečom ešte neuvažuje

Verím, že v najbližších desaťročiach súčasný pracovný systém padne. Ľudia nechcú toľko pracovať, chcú slobodne žiť a robiť zaujímavé veci. Preto je 8-hodinový pracovný čas archaizmom. Okrem toho, automatizácia v priemysle zdvíha nezamestnanosť. Čoskoro snáď bude moderné mať na jednu pracovnú pozíciu dvoch ľudí na polovičný úväzok...

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
alysia  29. 1. 2014 21:56
pozeral si Vymereny cas s Justinom Timberlakom? Inak ja si niekedy hovorim, ze ,,no na tieto saty by som musela v Alberte pracovat tri dni hm" dobra myslienka... skoda, ze niektori ludia su tak plateni, ze si nemozu dovolit menej proste pracovat... aj ked hej, vzdy sa da polavit z vydavkov a zamysliet si, preco to vsetko robim...
Je ironia, ako niektori ludia strasne moc pracuju, vela zarobia a potom nemajui cas tie peniaze minut, si ich uzti
 fotka
hajzelodkosti  29. 1. 2014 22:27
su ludia - zberatelia. Niekto zbiera znamky, tesi sa z nich a niekto zbiera peniaze, a tesi sa z nich.

Nemyslim si, ze ked niekto vela casu travi v praci tak si tie peniaze neuzije. Pracuje od svitu do mrku a potom si zoberie mesiac dovolenku a prejde pol europy, uziva si luxus a pod.

Niekto to zas robi ako pises, cestuje, mina striedmo, ale ma vseobecne viac casu. Otazka je ako ho vyuzije, ak ma vela konickov urcite ano, ale ak je pre niekoho konicek praca, pracuje a zrejme aj vela zarobi.

Tazko to zovseobecnovat, ze ten to robi zle a ten zas dobre. Napr. menej minie aj ten co je viac v praci ako doma, tiez nema cas minat
 fotka
bluepanter  29. 1. 2014 22:43
@alysia dávnejšie som to videl, ale tam ten čas mohla hromadiť jedna osoba, v reálnom živote máš svoj obmedzený čas a o to ide.
Chápem, že mnohí musia drieť aj nadčasy, aby vôbec vyžili a nemôžu si dovoliť nepracovať, to je proste smutné.
Ale rovnako smutné je, keď niekto svoj život odovzdá hromadeniu peňazí, ktoré nevyužije, presne ako spomínaš

@hajzelodkosti ver či nie, tu podľa mňa môžem zovšeobecňovať, nakoľko celosvetovo je masa takto pracujúcich ľudí enormná.

Dobre, užije si aj celodenný makač tie peniaze, ale možno nie toľko, ako by ho to naplnilo pri vyváženom stave.
Čo je to mesiac dovolenky v pomere s 11 mesiacmi práce? A luxus je len umelou náhradou za niečo, čo človeku chýba

Dobre si však podotkol, že je otázne, ako človek voľný čas využije. Výhodou však je, že ho využije presne podľa seba - môže ho aj preflákať, lebo aj oddych treba. Je to slobodná vôľa.
A keď ťa práca baví, tak to berieš ako voľný čas. Nikoho však nebaví robiť nalinkovaných 8+ hodín v presne stanovenom čase.

Chcem len povedať, že treba nájsť nejakú rovnováhu a nefalšovať jej absenciu drahými hračičkami alebo sebaklamom
 fotka
alysia  29. 1. 2014 22:58
@bluepanter no hej no, napr ja si vacsinu veci platim sama, takze proste musim pracovat a nemozem tolko pařit ako ostatni ( teda skor vobec nikam nechodim ) a ozierat sa, ci chodti na dovolenky, ked som platena ani nie 3 eurami :/

No hej, smutne su obidve varianty :/
 fotka
bluepanter  29. 1. 2014 23:00
@alysia ale raz možno budeš môcť a vtedy netreba prepadnúť lákadlu
 fotka
tomas  29. 1. 2014 23:25
občas časom platíš. napr. keď ti stará mama povie "nájdi si čas pre mňa a pokos záhradu"
 fotka
alysia  29. 1. 2014 23:41
@bluepanter no ako mne to dost chyba :/ proste vsetci hovoria o studentskom zvitoe, velkych kamaratstvach a ja neviem co to je ... nebyt Toastmastrov, asi by smo nemala vobec ziadny spolocensky kontakt, aj @h8u musim spomenut, aby sa neurazila
 fotka
spisovatel  30. 1. 2014 09:38
,,Najväčším darom života je čas,pretože keď daruješ niekomu čas,daruješ mu kúsok svojho života,ktorý už nevrátiš,,
 fotka
inversi  30. 1. 2014 12:09
čas je narozdiel od peňazí vzácny takže ako platidlo by som ho nikdy nepoužil, a je zároveň tak relatívny, že sa nedá zuniverzálniť lebo čas na tomto svete má každý iný
Chvála Bohu, že to ostalo iba v tejto úvahe.
10 
 fotka
nicmanenapada  30. 1. 2014 13:17
Dosť sa mi pozdáva táto myšlienka
11 
 fotka
sisi092  30. 1. 2014 14:23
presne najhoršia kolíska ... peniaze & čas ... a presne to čo tu píšeš čo to je že máš trápnych pár dní dovolenky ktorú si môžeš užiť aj to len na 50% lebo v hlave máš stále červene svetielko že sa musíš vrátiť do práce... a v práci si drvivú väčšinu času.. ja ked som ešte nerobila hovorila som si och mne to je jedno ja budem robiť aj 12 hodín len nech mám peniaze... ale teraz ked robím a vidím že koľko robota zoberie z človeka je aj tých 8 hodín ako rany bičom...A niekedy rozmýšľam či to neskresám na 6 hodín denne ..lenže potom príde dilema.. že menej peňazí a pritom taký zoznam vecí ktoré by človek chcel a bez peňazí ich proste nezíska ... a nehovorím o technických vymoženostiach aj ked aj to by sa zišlo lebo veci časom sa pokazia.. ale ja som to chcela všetko vraziť do cestovania... lenže v odvetví v ktorom robím mi to zaberie 3 toľko času robiť aby som si mohla užiť aspoň pár týždnov- max. mesiac, dva .. cestovania . Skôr ide fakt o to že nak ide človek radšej robiť robotu čo ho aspoň baví , lenže kto dnes môže povedať že ho baví jeho robota a potom robota ťa baviť môže prídu učty a hned je po nálade.
12 
 fotka
bluepanter  30. 1. 2014 17:24
@inversi čas má síce každý iný, ale obmedzený a vymnieňame ho za peniaze, ktoré strácajú svoju hodnotu.

@sisi092 aj tých pár týždňov je aspoň niečo
ale inak s tou prácou by som to nevidel tak biedne, máš dosť veľké šance robiť to, čo ťa baví, len sa musíš odhodlať a mať aj kúsok šťastia
13 
 fotka
james144  30. 1. 2014 17:48
No ak sa pozeras na peniaze len ako na prostriedok k zabave tak mas pravdu, lenze ty pravdu nemas. Situacia sa az tak od lovcov zberacov nezmenila. Aj dnes sa musime niecim zivit, potrebujeme oblecenie, teplo, pohodlie atd. Inak umriene. Ludia nepracuju cely zivot kvoli tomu aby marnili cas ale aby prezili, aby mali co jest, kde spat, aby si mohli kupit lieky atd. No a to co hromadime navyse, ci uz zazitky alebo majetok su prejavom blahobytu. Ci sa rozhodnes pre zazitky alebo majetok je jedno ak je to slobodna volba. Podla mna ak clovek dosiahne blahobyt teda ze si moze dovolit to navyse je len na nom vo zvoli. Kvoli minulosti kedy tvorenie zasob a investicie do majetku rozhodovali o preziti alebo smrti v case nedostatku si myslim ze to mame v genoch a ze to nieje nic vo by malo byt brane ako povrchnost.

PS: veta ze telefon si kupujeme za mesiac zivota je dobra .
14 
 fotka
bluepanter  30. 1. 2014 18:11
@james144 chápem, čo píšeš, a máš pravdu, že základné potreby musíme vykryť všetci peniazmi, lebo tak to dnes funguje. Avšak od istej miery je blahobyt vo forme hmotných statkov len náhradou za niečo, čo chýba človeku v duševnom svete.

Až príliš škrečkujeme (rozumej hromadíme) peniaze. Má podľa teba význam takáto činnosť? Myslíš si, že niekedy využijú tie peniaze napr. najbohatší ľudia sveta, ktorí len peniaze hromadia a potom im stoja na účtoch?

V poslednej dobe ma zaujala táto spoveď:
» www.nytimes.com/2014/01/19/opin...

Ešte sa ti snažím nájsť jeden článok, zatiaľ bezúspešne.
15 
 fotka
james144  30. 1. 2014 18:39
@bluepanter No nestíham si teraz prečítať ten článok ale skúsim k tomu čo si napísal. Ja si myslím že je to skôr tak že to niektorí ľudia prestrelia. Podľa mňa žiaden človek nemôže byť šťastný ak 100% venuje len zarábaniu peňazí. Takých je ale málo. Dôležité je nájsť rovnováhu(Ako napríklad ten programátor čo si spomínal. Ja viem o takom aj elektrikárovi čo pol roka pracuje v Nemecku a pol roka sa venuje koníčkom na Slovensku). Ďalšia vec je že nie všetci sme takto výkonný.

A čo sa týka najbohatšich tak to je okrajová záležitosť. Takých je v populácii promile. A môžu ich použiť alebo nemusia ak je ich šťastím to že vybudujú úspešnu firmu a ich bohatstvo narastie nad hranicu ktorú sa dá bežne utratiť nezáleží na tom ak sú šťastní.

Tých chudobných je v tomto svete ďaleko viac.

Ale chápem čo chceš povedať. Len to nevidím tak čiernobielo. Že ľudia ktorí sú materiálne zabezpečení nad určitú hranicu(veľmi individuálne) nerozumejú tomu že by sa mali už začať venovať niečomu dôležitejšiemu.
16 
 fotka
bluepanter  30. 1. 2014 18:47
@james144 s tou rovnováhou súhlasím a uznávam, že možno som to poňal extrémisticky, trochu
17 
 fotka
fairylady  30. 1. 2014 18:48
nečítala som komenty, len hneď mi ako prvé napadlo, že množstvo peňazí sa nezvyšuje priamo úmerne s časom stráveným v práci. čiže je podľa mňa nezmyselné polemizovať o tom, koľko by človek mal mať peňazí a či len toľko aby prežil
18 
 fotka
inversi  30. 1. 2014 18:50
@17 povedala si v podstate to čo som chcel vystihnúť v @9 za čo ďakujem, teraz keď to čítam tak to skoro až nedáva zmysel
19 
 fotka
bluepanter  30. 1. 2014 18:56
@fairylady priznám sa, že nechápem
v bežnej práci máš hodinovú mzdu. môžeš mať aj úkolovú, ale tá sa dá na hodinovú jednoducho previesť tým, že vydelíš sumu počtom strávených hodín nad danou úlohou.
alebo môžeš byť teda investor či podnikateľ, kde tvoje príjmy môžu existovať aj nezávisle na tvojej prítomnosti v práci (za istých podmienok), ale vždy vieš získanú sumu dať do pomeru s časom venovaným práci.
20 
 fotka
fairylady  30. 1. 2014 19:05
prosím ťa. máš pocit že tí najbohatší ľudia sú bohatí preto, lebo veľa pracujú? ale ak ideme teda hovoriť o bežnejších prípadoch, tak na plat oveľa viac pôsobia faktory ako vzdelanie, schopnosti, nápad, šťastie atď atď a čas strávený v práci je asi až jeden z posledných.
ale akože áno, súhlasí to s tou tvojou poslednou vetou. len to bol pôvodne komentár k tvojmu blogu tak asi už vieš čo som tým chcela povedať nie?
21 
 fotka
bluepanter  30. 1. 2014 19:15
@fairylady díky, už chápem
ale aj tí najbohatší venovali čas tomu, aby postavili základy svojho "impéria" a je jasné, že potom majú viac slobody, keď nemusia v práci tráviť čas. Ale tie ďalšie peniaze už im veľmi k úžitku nie sú
Napíš svoj komentár