Slovensko a aj iné susedné či európske krajiny zaznamenali v poslednom čase zvýšenú aktivitu extrémistických skupín. Je to náhoda alebo má tento jav svoje logické opodstatnenie?


Na to, aby sme mohli lepšie pochopiť preberanú tematiku, sa musíme vrátiť späť v čase aspoň do obdobia medzi svetovými vojnami. Európa sa spamätávala z vojny, nové štáty bojovali o hospodársky rozvoj a tie staré si hojili rany tiež zapríčinené vojnou.

V Taliansku vládla nespokojnosť s výsledkom Versaillských rokovaní a nadšení neboli ľudia ani z hospodárskej situácie. Prvý kameň pre vznik fašistického hnutia bol položený v roku 1919, kedy sa na scéne objavil muž zvaný Benito Mussolini. Sľuboval zlepšenie situácie a zisk nových území. Vlastne sľuboval skoro všetko. Keby som v tej dobe žil, tak by mi bolo divné, že jeden človek dokáže naplniť toľko sľubov. Vám to azda pripadá normálne?

Počet jeho prívržencov narastal a odpor nebol takmer žiadny. Dokonca ani panovník nedokázal čeliť nátlaku a dobrovoľne vymenoval Mussoliniho za predsedu vlády. K moci sa dostal jeden muž a začala sa temná éra vlády fašizmu.

Svoje vyvrcholenie našiel fašizmus v Nemecku, kde sa našiel ďalší človek, čo tiež dobre kŕmil uši. Ľudia mu uverili a čoskoro bol aj on pri moci a veselo schvaľoval rasistické zákony. Všetci vieme, ako to napokon skončilo.

Čo však donútilo ľudí veriť takým osobám, akými boli Adolf Hitler či Benito Mussolini?
Nemalú úlohu v tejto dráme ľudstva zohrala hospodárska kríza. Ľudia sú počas krízy zúfalí a myslia si, že aspoň niekto im chce pomôcť a je im jedno, ako to spraví. Masa ľudí je nespokojná s vládou, ktorá im nevie zabezpečiť zamestnanie a peniaze, preto s dôverou vložia moc do rúk diktátorovi.

Prenesme sa do 21. storočia a položme si otázku, ako to vyzerá teraz? Celý svet opäť postihla kríza, ľudia sú nespokojní a extrémistické skupiny zaznamenali vzrast. Hovorí sa, že dokým extrémistická strana nemá 5% voličov, štátu nič nehrozí. Avšak čakať do tohto okamihu je veľkým prehreškom štátu voči slušným občanom, ktorí sa spoliehajú na štátne zložky.

U nás na Slovensku je dobre známa Slovenská pospolitosť. Tiež chodia v čiernom ako niekdajšie fašistické gardy v Taliansku. Hlásajú podobné názory, organizujú pochody a demonštrujú svoje postavenie. Sú na očiach verejnosti a sľubujú, že vyriešia viaceré problémy.

Pripomeňme si pochody na východnom Slovensku a sľubované vysporiadanie sa s rómskymi spoluobčanmi. Treba priznať, že veľká časť Rómov je neprispôsobivá a sú iní v správaní ako my ostatní. To však z nich nemá robiť cieľ našej nenávisti. Ľudia na východe s nimi majú zlé skúsenosti a sú bezradní. S nadšením vítajú Slovenskú pospolitosť, ktorá chce násilne vyriešiť rómsku otázku. Priamo tak podporujú rasizmus. Neuvedomujú si, aké dôsledky môže mať moc zverená do rúk extrémistickej strany. Poviete si, že Kotleba je len nejaký chlapík z lazov. Ale aj Adolf Hitler začínal len niekde v pivárni a dotiahol to na jedného z najväčších tyranov histórie.

Natíska sa aj otázka, ako je možné, že niekto dobrovoľne vstúpi do extrémistickej strany? Vedci si všimli, že muži s génom F majú radi uniformy, polovojenské jednotky a zbrane. Často je u nich zvýšená miera agresivity. Takíto jedinci sú fascinovaní extrémistickými stranami takisto ako sú mamičky rozčarované zo svojich bábätiek. S radosťou vstúpia do strany a robia, čo sa im povie. Možno ani nevedia, čo ich skupina hlása, ale sú tam. Trpia stádovitým syndrómom. Sami sú len malí jedinci s nízkym sebavedomím, no v skupine sú súčasťou niečoho veľkého a cítia sa dôležití.

Viete, čo je ešte smutnejšie? Ak sa k strane pridá inteligentný a kriticky mysliaci človek. K takýmto myšlienkam sa môžu pridať vedci, doktori, filozofi a iná inteligencia, ktorá by si mala naplno uvedomovať riziká spojené s ideológiou. Takéto pridanie sa k strane má na spoločnosť veľký dopad. Oni totiž svoje myšlienky s radosťou šíria ďalej. Ak by vznikla vojna, tak sa neštítia robiť pokusy na iných ľuďoch a vymýšľať nové praktiky, ako ich týrať ešte viac.

Sme spoločnosť 21. storočia a stále doplácame na tie isté chyby. Varovný prst ľudskej histórie nás vystríha pred krutou budúcnosťou, ktorá by mohla nastať. Netrpme malosťou a každý si uvedomme, že ráznym slovom NIE môžeme dať jasne najavo, čo si o extrémizme myslíme.

 Blog
Komentuj
 fotka
hnisavica  16. 12. 2009 18:32
Sa mi páči tá práca s hrubým písmom v tvojich blogoch.
 fotka
bluepanter  16. 12. 2009 18:33
@hnisavica ďakujem. Chcem, aby sa to lepšie čítalo a aby človek pochopil o čom článok je, aj keď si prečíta len to vyznačené.
 fotka
chiflada  16. 12. 2009 18:35
mne sa páči to pozadie.
 fotka
bluepanter  16. 12. 2009 18:37
@chiflada Ďakujem.

Čítal vôbec niekto ten článok?
 fotka
chiflada  16. 12. 2009 18:39
zahliadla som slová fašizmus a hitler a nemala som chuť. ale som ťa chcela pochváliť keď som už klikla
 fotka
jin15  16. 12. 2009 18:44
Pekny blog , aj mna dost stvu slovenska pospolitost a podobne skupiny a placem nad hlupostou a naivitu tych , ktory sa ich zastavaju , alebo k nej patria . Ale este vacsmi placem nad tou uplnou slepotou voci aj sebemensim argumentom k nespravnosti ich chovania ...
 fotka
bluepanter  16. 12. 2009 18:46
@jin15 tak vieš, každý si bude obhajovať to svoje. U nás je to ešte celkom fajn, ale napríklad taká Česká republika má v poslednom čase problémy s jednou takouto stranou.
 fotka
mrcionka  16. 12. 2009 18:50
skoda vsetkym ktory si ten clanok necitali... @bluepanter nikdy som na birdze necitala lepsi clanok na tuto temu, nemam vyhrady voci nicomu a v tomto pripade tvoj nazor = moj nazor standing ovation ... hlavne za to ako slusne a objektivne si to dokazal napisat a nespustil si sa k vulgarizmom a osocovaniu konkretnych ludi
 fotka
bluepanter  16. 12. 2009 18:55
@mrcionka ďakujem a vysoko si vážim tvoj názor . Potešilo ma najmä, že to bolo objektívne (vlastne by ma to nemalo tešiť, lebo čoskoro musím písať subjektívnu úvahu a toto mal byť nácvik ).
10 
 fotka
waagbistritz69  16. 12. 2009 19:18
Článok je naporádku až na to univerzálne všadeprítomné slovo "extrémizmus," ale nálepka "extrémistu" sa imho dáva každému spochybňujúcemu existujúci status quo, viac tu - » www.antifa.cz/23-mteorie-kdo-... (ide inak o kritiku tohoto pojmu z anarchistických a radikálne antifašistických pozícií.)

Ono má aspoň nejaký význam slovo radikalizmus (lat. radix = koreň, tj. doslovne vzaté, kto je radikál, ide ku koreňu veci, ale zase to nemusí byť len v dobrom slova zmysle a ani sa to nemusí týkať politiky.) Neviem ale ako sa to dá aplikovať všeobecne na radikálnych nacionalistov a rasistov, fašistov, nacistov, strasserovcov (ľavicoví náckovia v podstate » en.wikipedia.org/wiki/Strasseris... ) . Termín "pravicový radikalizmus" totiž ani moc nie a nielen kvôli tomu strasserizmu, ale aj kvôli tomu že samotná nacistická (national SOZIALISMUS) aj fašistická (Benito bol pôvodne komunista, viac tu aj keď okrajovo - » che-ernesto.blogspot.com ) ideológia obsahovala aj ľavicové prvky, čiže by som to radil skôr niekam do stredu.. skôr sa dá ale povedať že škatulky z 19. storočia ako pravica a ľavica nejak stratili svoj zmysel.
11 
 fotka
bluepanter  16. 12. 2009 19:52
@waagbistritz69 používal som ho hojne, to je pravda a vychádzal som z tohto » sk.wikipedia.org/wiki/Extr%C3%A9... .

a dík za linky, zaujímavé informácie .

ale nejako si sa zaoberal terminológiou, mňa by zaujímal skôr tvoj názor na súčasnú situáciu, ako to proste vidíš.
12 
 fotka
boysdontcry  16. 12. 2009 20:33
suhlasim! podpora slovenskej pospolitosti je zarazajuca... je to neuveritelne ako mozu byt ludia tak hlupi a zaslepeni. taktiez protiromske skupiny na facebooku, ktore sa v poslednej dobe zacali mnozit...ako to bude pokracovat?



velmi dobry clanok mimochodom, konecne nieco nad cim sa da zamysliet tu na birdzi, len tak dalej
13 
 fotka
bluepanter  16. 12. 2009 20:50
@boysdontcry ľudia to berú ako zábavu, potom začnú urážať a stupňuje sa to k nenávisti, ktorá je v danej skupine podporované, takže po čase to bude pre ľudí samozrejmosť...atď.



a ďakujem
14 
 fotka
waagbistritz69  16. 12. 2009 20:50
@bluepanter S tou terminológiou to ale úzko súvisí inak sa ale dá povedať že čo som to tak prebehol, tak názor na rôzne formy nacionalizmu a rasizmu s tebou zdieľam a nie je k tomu z mojej strany čo dodať, išlo mi teda len o to povedať, že aj taký ten v podstate menšinový a antifašisticky zmýšľajúci človek bol za Hitlera extrémista a partizán ešte aj terorista A aj dnes, čo takí radikálni ekológovia, antifašisti, anarchosyndikalisti atp?

No ale nech nežerem, tak ešte by sa k súčasnej situácii dalo povedať, že fašizmus etc. je podobným problémom ako triedny boj, tj. ľuďom nepomôžu politické strany (napr. leninisti čo sa týka toho triedneho boja), OZ-ká (Ľudia proti rasizmu...) a iné štátne štruktúry (polícia napríklad), ľudia si musia v prvom rade pomôcť sami. Ďalej považujem za kontraproduktívnu propagandu trebárs rôzne materiály ĽPR, Člověka v tísni a podobne, kde sú náckovia vykresľovaní ako dementní jedinci čo majú problémy s nerozvitou vetou bez chyby alebo narátaním do troch, realita je často trochu iná.. Ja považujem neonacizmus za produkt tejto spoločnosti, ktorá týmto smerom názory niekoho určite ovplyvňuje (všedný rasizmus, nacionalizmus a tak), a tohto politického systému, ktorý náckom minimálne nahráva trebárs tým že údržba Luníka 9 stojí tolko a tolko miliónov





15 
 fotka
bluepanter  16. 12. 2009 20:57
@waagbistritz69 máš pravdu, že extrémizmus je veľmi všeobecný pojem, ale vieme, ako som to myslel .



v podstate súhlasím, tie antifašistické strany sú zas druhým extrémom, kam tiež netreba spadnúť. To už potom pomaly človek nevie, za čo bojuje .

Tie peniaze sú tiež háklivou otázkou súčasnej doby. Je pravda, že dávajú priveľa na takéto veci...podľa mňa by mali politici skľudniť hormón a zaviesť rovný meter pre všetkých. To by znížilo aj napätie medzi menšinou a väčšinou.
16 
 fotka
snehovavlocka  17. 12. 2009 19:02
najprv som si myslela, že to ani neprečítam a nebudem vnímať a prečítam si to inokedy...ale tento článok ma milo prekvapil...asi preto, že som podľa nadpisu očakávala niečo iné...

napísal si to zaujímavo, nie príliš odborne, teda zložito, ale aby to pochopili aj bežní ľudia (aj tí na birdzi, ktorých ako vidím pod článkom, nie je bohužiaľ tak veľa), čo je plus - napr. ja totiž články o politike a podobne veľmi nevyhľadávam, ale toto ma chytilo a našťastie to nebolo pridlhé na birdzi je málo článkov, ktoré ti môžu niečo dať... a vytkla by som ti len pár gramatických chýb
17 
 fotka
lordjogi  17. 12. 2009 19:47
@bluepanter V Nemecku bola situacia trosku zlozitejsia a suvisela najma s koncom prvej svetovej vojny. Ked sa totiz nemci vzdali tak to tak urobili v podstate na nepriatelskom uzemi. Vacsina Nemcov obvinovala z prehry neschopnu vladu ci zidov. Vzniklo obrovske mnozstvo roznych stran, medzi nimi aj NSDAP, v ktorej Hitler sprvu posobil ako recnik. Tento svoj talent vyuzil a ziskal si srdcia nemcov tym ze im ukazal kto udajne mohol za prehru v prvej svetovej vojne, v jeho ociach to boli sprvu najma komunisti, neskor aj zidia. Po neuspesnom pokuse o puc (mnichovsky puc, myslim 1923) ho vaznili a sudili. Zo sudu si vsak Hitler spravil recnicku tribunu a zo dna na den sa stal narodnym hrdinom Nemecka a sudca mu udelil smiesny trest. Hitlera mali nemci radi z toho ze poukazoval ze za prehru v prvej svetovej vojne moze niekto iny..zradci vo vnutri statu a dokonale s nimi manipuloval ako s akymisi babkami.
18 
 fotka
bluepanter  17. 12. 2009 19:52
@snehovavlocka ďakujem, tie chyby by si mi aj mohla napísať, aby som ich opravil

@lordjogi dopad vojny som spomenul a s tou politikou revanšizmu máš pravdu. Nemci sa nedokázali pokoriť a prijať prehru a Hitler im kŕmil uši takýmito rečami, ako si spomenul.
19 
 fotka
snehovavlocka  17. 12. 2009 20:20
@bluepanter ...Európa sa spamätávala...(2. odsek)

...cítia sa dôležití...(3. odsek odspodu)

to mi len tak padlo do oka
Napíš svoj komentár