No toto su také moje zozbierané informacie o prirodzenej sarostlivosti o vlasy...prečítajte si a posudte sami...
RECEPTY:

Veľmi dobrá výživa na vlasy je sezam konzumovaný v rôznych formách.

Sezam na sucho opražený
- nahrejeme panvičku, nasypeme na ňu sezam a jemne ho opražíme. Ak sezam zmiešame zo soľou v správnom pomere získame gomasio, čo je špeciálne japonské liečivé korenie.
Čaj zo sezamu
- sezam ľahko rozdrvíme, na 2 čl semien použijeme 1 šálku vody. Uvedieme do varu a necháme mierne variť 10-20 min. Denne pijeme 2-3 šálky , necedíme.

Účinky:
- výrazne posilňuje vlasy
- mierne prešedivelé vlasy stmavnú
- pomáha pri problémoch so zrakom
- podporuje tvorbu mlieka u kojacich matiek
- môže sa použiť pri nepravidelnej menštruácii

Čaj Blackstrap
- na 2 dcl čaju Hojicha použijeme 1 čl Blackstrapu ( trstinová melasa) a 1 čl citrónu
Účinky:
-dodáva do organizmu potrebné vitamíny a minerály
- podporuje rast vlasov a nechtov a zastavý vypadávanie vlasov, no avšak nesmieme zabudnúť na príklad so záhradkou spomínaný v článku.

Sezamový olej – patrí medzi najlepšie oleje za studena lisované
- je na vnútorné i vonkajšie použitie
Vnútorné použitie: na varenie, smaženie, pečenie, do šalátov
Účinky: podobné ako sezamový čaj
Vonkajšie použitie: sezamový olej so zázvorom
- nastrúhame čerstvý zázvor, aby sme získali l PL šťavy, dôkladne ju zmiešame s 2 dcl sezamového oleja a ak táto zmes páli pridáme viac oleja.
Vlasy rozčešeme a vtierame do pokožky na hlave.
Účinky: pri vypadávaní vlasov a tvorbe lupín


Kedže sa vlasy skladajú z proteínov, pre svoju výživu potrebujú rovnaký typ potravín. Okrem mäsa sú významným zdrojom proteínov aj nasledujúce potraviny:

Vajíčka
Obsahujú zo všetkých potravín najväčší podiel aminokyselín, hlavne methioninu, tiež veľké množstvo vitamínov A, B, C, D a E a minerálov, vrátane síry. Už jedno vajce denne dokáže poskytnúť Vaším vlasom poriadnu energetickú vzpruhu.

Mlieko
Mlieko nie je len nápojom malých detí, ktoré potrebujú rásť. Je to aj výdatný zdroj proteínov, vitamínov a minerálov pre každého, kto ich potrebuje a môže bez problémov konzumovať. Jeden pohár mlieka denne a téglik tvarohového syra k nemu pomôže aj dospelým udržať si zdravé a krásne vlasy.

Jogurt
Tento mliečny výrobok pravdepodobne patrí k najstarším prameňom zdravia. Obsahuje veľa mliečnej kyseliny, živiny a proteíny vo forme ľahko stráviteľnej pre väčšinu ľudí. Okrem toho je zásobárňou baktérií podporujúcich trávenie a komplexu vitamínov skupiny B. Jogurt by mali pravidelne konzumovať všetci, ktorí užívajú antibiotiká, ktoré zabíjajú určitý druh baktérií prospešných pre rast vlasov a zdravie pokožky.
Slnečnicové semienka
Sú skúpe na kalórie ale štedré na celý rad proteínov, polonasýtených mastných kyselín a minerálov.

Vitanímy
Ak sa stravujete zdravo, nepotrebujete prijímať veľké množstvo umelých potravinových doplnkov. Prebytok vitamínou A, D, E a K môže totiž spôsobiť poškodenie pečene. Skupina vitamínov B je naproti tomu rozpustná vo vode a telo si vezme len toľko, koľko potrebuje. Vitamín B má rozhodujúci účinok na zdravie pokožky a vlasov a je preto príslovečnou „stravu pre nervy.“ Používa sa aj na uvoľnenie predmenštruačného napätia. Jeho prirodzeným zdrojom sú kvasnice.


Vlasy lesklé ako z reklamy
Zdravé a lesklé vlasy sú dôkazom, že vaša strava je bohatá na zinok, ktorý podporuje rast vlasov, a na železo, zabraňujúce ich vypadávaniu.
Signály, že sa nezdravo stravujete: Najčastejším dôsledkom konzumácie nevyváženej stravy sú jemné a lámavé vlasy, ktorých regenerácia trvá niekedy aj niekoľko mesiacov.
Vhodná strava pre krásne vlasy: Predísť spomínanému nežiadúcemu efektu možno hlavne úpravou vášho jedálnička. Stravu by ste mali obohatiť predovšetkým o červené mäso, špenát i sušené marhule, ktoré sa vyznačujú vysokým obsahom železa. Vynechať netreba ani vajíčka, melasu a výrobky z ovsenej múky ako i potraviny bohaté na zinok, teda ryby, šampiňóny a tekvicové jadierka.

MENU pre zdravé vlasy
Každé ráno to isté. Hrôza pozrieť sa do zrkadla. Ach, tie vlasy – jemné, bez lesku a objemu. Spomenieme si na ne v poslednej chvíli a rýchlo sa snažíme vymyslieť aspoň nejaký účes, ktorý by zakryl ich nedostatky.Čarovná sila bohatej hrivy je však ukrytá v správnej výžive...

POZOR NA DIÉTY!
Keď sa rozhodneme zhodiť nadbytočné kilogramy, číhajú na nás rôzne diéty. Niekedy sa až strácame v množstve odporúčaní, ako čo najrýchlejšie schudnúť. Nejesť? Obmedziť chuť na sladké? Upraviť jedálny lístok? Keď sa nám však podarí zbaviť sa niekoľkých kilogramov, má to negatívny vplyv na kvalitu našich vlasov. O tom sa hovorí už menej. Práve rôzne diéty ochudobňujú vlasy o potrebné výživné látky. A výsledok? Krásny vzhľad, ktorý sa končí pohľadom na vlasy bez lesku. Nepomôžu rôzne kúry ani najkvalitnejšie šampóny či balzamy. Našim vlasom totiž chýba kvalitná strava, ktorá ich udržuje pri živote.
KRÁSNE SÚ LEN ZDRAVÉ... Vplyv na kvalitu vlasov majú viaceré faktory. S vlasmi, ktoré sme zdedili po našich rodičoch, už asi nič nenarobíme. Nebudú prirodzene kučeravé a ani nebudú mať inú štruktúru. Časté fénovanie, farbenie či používanie chemických prípravkov sa tiež odráža na kvalite vlasov. A čo urobiť s ich objemom? To, že blondíny majú 140-tisíc vlasov, brunetky 100- tisíc a červenovlásky najmenej – len 85-tisíc, sa nám môže zdať dosť nespravodlivé. Možno tmavovlásky poteší fakt, že blondínky majú vlasy oveľa jemnejšie. Ale preč so závisťou! Dlhoročné výskumy v oblasti vlasovej výživy dokázali, že aj naše vlasy potrebujú správny jedálny lístok.
Ideálne menu pre vlasy zostavila bostonská univerzita: denne 75 mg vitamínu C, 100 mg železa a zinku, 300 mikrogramov kyseliny listovej a 225 mikrogramov oxidu kremičitého.

ČO POTREBUJÚ VLASY?
Výživa vlasov zvnútra obsahuje stravu bohatú na vitamíny a minerály. Potvrdzuje to aj chemické zloženie vlasu, ktorý obsahuje 10 percent vody a 90 percent proteínu a ten sa skladá až zo sedemnástich rôznych aminokyselín. Obe látky, aminokyseliny i bielkoviny obsahujú predovšetkým mliečne výrobky – mlieko, syry, vajíčka, ryby a mäso. Nesmieme zabúdať ani na ovocie a zeleninu. Medzi najlepších dodávateľov výživných látok patria vitamíny B2 a B6 z celozrnných produktov.Tieto vitamíny obsahuje i ryža, hovädzie mäso či banány, ktoré zabraňujú nadbytočnému masteniu vlasov a zlepšujú ich lesk. Naopak, zinočnatá soľ a kofeín sa starajú o premastenie príliš suchých vlasov. Ovsené a pšeničné proteíny posilňujú jemné vlasy.

RAST VLASOV
Zdravé vlasy narastú približne o 1 milimeter za tri dni a asi o 15 centimetrov za jeden rok. Vedeli ste, že každý vlas je našou ozdobou dva až sedem rokov? A či už chceme, alebo nie, každý deň nám vypadne priemerne až 90 vlasov. K zlepšeniu rastu vlasov nám pomáha zinok, ktorý podporuje aj látkovú výmenu. Nedostatok tohto prvku sa prejavuje tým, že vlasy sú lámavé a bez lesku.A ako zinok doplniť? Stačí, keď svoj jedálny lístok obohatíte o hrášok, orechy, hovädzie mäso, krevety, ustrice či ovsené vločky.

VYPADÁVANIE
Vlasy nám vypadávajú dennodenne. Niekedy za to môže dedičnosť, inokedy stres, ale aj hormonálna nerovnováha (u žien je to najmä po pôrode alebo v období klimaktéria). Odborníci potvrdzujú, že nadmerné vypadávanie vlasov je spôsobené nedostatkom vitamínov a stopových prvkov, ktoré telo spravidla spotrebuje pri náročnom životnom štýle. Príčinou môže byť aj nadmerná záťaž vlasov, spôsobená ťažkými kovovými sponkami, ale i časté fénovanie a používanie nevhodnej vlasovej kozmetiky. Vypadávaniu vlasov najlepšie zabraňuje kysličník kremičitý, ktorý obsahujú celozrnný chlieb, jahody, žihľava, praslička a minerálne vody.

ŠTIEPENIE KONČEKOV
Je to azda problém každej ženy s dlhými vlasmi. Pravidelné zostrihávanie končekov, ale aj vitamíny naše vlasy posilnia. Vitamín B, ktorý sa nachádza najmä v paprike, droždí, zemiakoch, čerstvej kapuste, by preto nemal chýbať na našom jedálnom lístku.
PRVÝ SIVÝ VLAS?
Niekedy sa prvé sivé vlasy objavia skôr, tí šťastnejší si na ne počkajú až do zrelšieho veku. Prvá pomoc prichádza v podobe farbenia. Oddialiť šediny nám však pomôže vitamín E, ktorý je ideálnym lapačom voľných radikálov. Kde ho nájsť? V listovej zelenine, vo vajíčkach, slnečnicovom oleji alebo v paprike.
Odborníci sa zhodujú, že kvalita vlasov je rovnako závislá od stravy ako aj od dobrej starostlivosti. Niet univerzálneho vitamínu, ktorý by z večera do rána vyčaroval v našich vlasoch hebkosť či lesk. Správnym ošetrovaním a stravovaním sa však krôčik po krôčiku môžeme priblížiť ku krásnym vlasom.

. Esenciálne mastné kyseliny – pôsobia ako prevencia proti zvýšenej lámavosti suchých vlasov.
. Koenzým Q10 – zlepšuje krvný obeh pri koreňoch vlasov.
. B-komplex – je dôležitý pre rast vlasov a udržania prirodzenej farby.
. Betakarotén – udržuje stály lesk vlasov.
Kríza vlasov? ZAŽEHNANÁ!
Okolo nás prejdú každý deň ženy, ktoré vyzerajú až rozprávkovo dobre. Pritom nemajú bezchybnú postavu a už vôbec nevyzerajú ako krásavice z titulných stránok časopisov. Niečo však na nich obdivujeme. Krásne, zdravé vlasy a elegantný účes. Ako to docielime?

1. PRED UMÝVANÍM
Používate veľa stylingových prípravkov – laky, gély alebo vosk? Ak si ešte pred umývaním vlasy dôkladne prekefujete a odstránite zvyšky prípravkov na vlasy, účinok šampónu sa výrazne zvýši.

2. ČAS NIE JE VÝHOVORKA
Vlasová kúra ani zábaly nie sú na čas náročné. Aplikujte ich len na mokré vlasy, potom lepšie prijímajú účinné látky. Stačí, ak si masku na vlasy dôkladne vmasírujete do pokožky a vlasy prečešete.

3. ČO S NIMI?
Niekedy aj po umytí ostanú na vlasoch zvyšky stylingových prípravkov. Základom je dôkladné opláchnutie. Čo s nimi, ak sa aj po umytí stále zliepajú do mastných prameňov? Je to signál, že ste to s vlasovými kúrami prehnali. Na mierne poškodené vlasy sa odporúčajú vlasové kúry po piatom až šiestom umytí. Na veľmi poškodené vlasy to môže byť častejšie.

4. STUDENÁ SPRCHA
Možno máte hrôzu z toho, že si máte vlasy oplachovať v studenej vode. Je to však výborný recept na prekrvenie pokožky a prinesie aj viac lesku pre vaše vlasy.Povrch vlasu sa tesnejšie zomkne. A výsledok? Žiarivé vlasy!

5. AJ ČESAŤ TREBA S CITOM
Najskôr rozčešeme končeky vlasov a potom cez celú dĺžku prejdeme až ku korienkom. Ak sa vlasy zachytávajú do hrebeňa, stačí, ak ich jednoducho navlhčíte čistou vodou.

 Blog
Komentuj
 fotka
mardzi93  26. 4. 2009 20:48
4. STUDENÁ SPRCHA

Možno máte hrôzu z toho, že si máte vlasy oplachovať v studenej vode. Je to však výborný recept na prekrvenie pokožky a prinesie aj viac lesku pre vaše vlasy.Povrch vlasu sa tesnejšie zomkne. A výsledok? Žiarivé vlasy!



toto nieje pravda, akurát to sťahuje póry čo spôsobuje že sú menej mastné, ale s leskom to nemá nič spoločné
 fotka
arielka  26. 4. 2009 20:55
No hej ale cekovo su menej zatazene a viacej vytalnejsie. Z mojej skusenosti viem, ze postudenej vode mam krajsie vlasy! Aj ich to menej zatazuje, si myslim. Ja si ich umyvam v studenej vode alebo aspon vlaznej. A v clanku je to myslene tak ze tie strbiky na vlasovom vlakne sa viacej k sebe pribliza.
 fotka
obi  27. 4. 2009 11:51
Sice nie je to tema prave pre mna

Spravnu stravu, vitaminy, bielkoviny a pod. by mal dodrzavat kazdy. A nie len koli vlasom.

A ta studena voda je vraj zdrava. Tiez zvyknem pouzivat, hlavne ak je vonku horko
Napíš svoj komentár