Na úvod by som rada podotkla, že hovorím o depresii ako o psychickom ochorení, nie ako o "depke", ktorú máte jedno poobedie a večer to vyspíte. Depresia je jedna z najbezradnejších a najfrustrujúcejších zážitkov, ktoré sa vám môžu stať. Ak by som to mala priblížiť tak.. niekedy cítim smútok, niekedy ...prázdnotu a inokedy necítim vonkoncom nič..
Vzhľadom na to, že mnoho ľudí v mojom okolí je urazených kvôli môjmu správaniu, alebo sa ich dotkne keď nedám na ich zlaté rady, rozhodla som sa zhrnúť AKO by ste sa (mohli!!) správať k človeku s depresiou na základe mojich vlastných skúseností.

1. Depresia nie je voľba. Viete ono, niekedy sa cítim akoby som mala telo a myseľ paralizovanú a nedokážem vydať nijaký príkaz aby sa to zmenilo. Absolútne ma nenapĺňajú veci, ktoré som kedysi s láskou robila nech je to aj... hladkať psíka, proste nechcem nič vidieť a nič zažívať a verte, vonkoncom to nie je lebo NECHCEM. Nikto si tento stav nevyberie a nie je to niečo čo proste "odíde".
Čiže vaše rady ako "bude to dobré", "choď sa zabaviť", "uvidíš, že sa budeš lepšie cítiť keď budeš s nami" sú úplne...no, akoby som to... počula som to tisíc krát a skôr ma to iba viac frustruje a iba sa viac uzavriem do seba, viem, že to nemyslíte v zlom, ale je nezmyselné hovoriť to.
Človeku v depresii veľmi pomáha kontakt s psychiatrom. Keď môže byť otvorený a nemusí skrývať myšlienky a emócie o ktorých si uvedomuje, že nie sú normálne. Je fajn vedieť, že vás niekto chápe a aj keď vás má za psychicky chorécho tak... ste na správnom mieste

Totiž keď mi niekto povie, že "to prejde", začnem mať hrozne neadekvátny pocit zo seba samej, cítim oveľa viac, že nie som normálna a že by to takto nemalo byť a verte, že niekedy hrozne potrebujem vedieť, že normálna som.

Čo takto iba objať? Alebo povedať, že ste tu pre nás a iba tak... ticho byť s nami? Viem, že to je náročné lebo sa cítite s nami nepríjemne ALE ak chcete skutočne pomôcť aspoň kvapkou tak... sa cítim oveľa lepšie keď cítim, že nie som sama
(Alebo sa možno spýtať čo by ma potešilo? Niekedy mi zableskne taká vec v hlave aj keď to je ojedinelé no ale za pokus... )

2. Trpezlivosť. Nečakajte, že s nami strávite 5 minút a budeme sa smiať a kričať od radosti. Takto to nefunguje. Veľmi chceme sa z tohto celého dostať a je to beh na dlhé trate.

3. Vyčerpanosť.
Nuž, toto je jedna z vecí, ktoré nám treba odpustiť. Brať antidepresíva a často k tomu aj sedatíva je samo o sebe veľmi uspávajúce a ani si neviete predstaviť aké je to vôbec absolvovať nejaký deň v takom nešťastí... Aj po prespaní 10 hodín výdatného spánku som častokrát úplne bez energie alebo, mám energiu chvíľku a v ďalšom momente som akoby na nule no... Je to veľmi zložité a náročné.

4. Vyhrážky.
Myslíte si, že keď mi prikážete, nech sa dám čím skôr dokopy lebo na toto nemáte už nervy, že ja si poviem "ježiš ozaj už je to dlho no ok nechám to tak?"
VÁŽNE?

5. Neporovnávajte
Áno chápem. Máte zložitú situáciu, prenášate tri predmety z minulého semestra a nemáte peniaze a a a ... Nikdy som nikomu netvrdila, že moje problémy sú viac. NIKDY. Ak začnete spochybňovať to čo prežívame tak absolútne ničomu nepomáhate iba k vám stratíme dôveru, lebo počuť, že "veď aj na mňa občas príde depka" keď vy hľadáte čo i len malý dôvod k tomu aby ste ráno vstali a nadýchli sa tak...

Nie sme slabí. Nepredstierame to. Chceme z toho von. Ibaže to nie tak celkom dokážeme. Chce to toleranciu na všetkých frontoch a dúfam, že toto aspoň trochu ulahčilo pochopiť celú problematiku depresie ako takej.

 Blog
Komentuj
 fotka
hetfield  26. 6. 2015 09:26
ja to ostatnym ani nejak nezazlievam že to nevedia pochopit,kym som to nezažil sam na sebe tiež by som to nevedel
 fotka
ameryka  26. 6. 2015 09:45
@hetfield mám rovnaký názor, nedá sa to zazlievať
 fotka
depropex  27. 6. 2015 00:09
tak toto ti mozem povedat ze ta naozaj chapem. viem o tom svoje. Neviem ci "este" , ale neberiem lieky no mam pocit ze sa to zhorsuje. Akysi liek je len praca pri ktorej mozog maka dost silno na to aby sa odputal od sraciek. Poslednou dobou su stale silnejsie tie pocity bezmocnosti voci sebe samemu. Hlavne bod 1 to dokonale vystihuje. Nieje to volba a nieco co sa da vypnut. ALe liekov sa stratim do poslednej chvile, no uz asi k tomu nemam daleko. Nejako som sa vzdy od toho dokazal odrazit niecim, nejako sa namotivovat, u mna depresia je ekvivalentom absencie ciela. Ja musim mat nieco za cim idem inac nemam chut ani dychat a mysliet. Posledne dni som si prezil stavy pri ktorych napriek svojmu aktualnemu cielu ktory je silne motivujuci a za ktorym idem najviac ako sa da, tak napriek tomu som mal pocit ze to vsetko nema zmysel, ze ostanem na tomto mrtvom bode. Asi to jedine co ma drzi pri pschickej ako-takej sposobilosti je to ze mam ten ciel a ze toto leto chcem svoj zivot zasadne zmenit. Musi to vyjst a nepripustam si neuspech , to je jedine co ma zenie v pred. A potom, potom uz verim ze bude vsetko dost dobre na to aby som nemal ani cas opadut do tej ciernej diery zas. Ja mam pocit ze mam (zatial) relativne lahku depresiu kombinovanu s prudkymi zmenami nalad v zmysle ze tyzden som jak mrtvola a potom drb, druhy den rano som premotivovany a makam ako fretka. Neviem aky mechanizmus toto otaca a rad by som ho ovladal lebo raz som mal niekolko mesiacov prepinac v polohe "depka" a to uz som sa sam zhodnotil ako nesposobily.

osobne stale trvam na nazore ze mne psychiater nepomoze viac nez osoba ktora ma chape tak ako dokazem chapat napriklad ja teba. je celkom nasieracie ze nase mozgy, najvyssie diela prirody sa v dnesnej dobe a hlavne s nasimi a mladsimi generaciami, coraz viac obracaju proti nam. Odpoved je asi ukryta kdesi v nekonecnosti mozgu a v jeho schopnostiach z ktorych sa stava dvojsecna zbran.

prepac za vylev, v skratke ti posielam aspon po linke jedno velke objatie

lebo to obcas dokaze liecit viac nez hocijake tabletky, hoci sam poznam stavy ked by bolo skor na skodu a najlepsie by bolo schulit sa do kuta a cakat kym to prejde.
 fotka
efyks  27. 6. 2015 00:24
ja by som si ťa objal
 fotka
ameryka  27. 6. 2015 13:34
@depropex tak ja mám dg. apsychotická hlboká depresia a bez liekov... fuh tak to si neviem už predstaviť fakt.. síce som po nich ako vymenená, ale byť v tom nešťastí hroznom už by som sa fakt zbláznila asi.

@EFYKS
 fotka
depropex  27. 6. 2015 13:47
môžem ti asi len držať palce no :/
 fotka
ameryka  27. 6. 2015 14:02
@depropex ja si to vybojujem naspäť

raz.
 fotka
depropex  27. 6. 2015 16:10
drž sa holka
 fotka
willbebetter  28. 6. 2015 09:39
To som ani len netusila..mrzi ma to

Ale ak sa smiem opytat, je to mozno trosku neprijemna otazka, ale...ja stale pri takychto problemoch, pri ich opisoch neviem pochopit jednu vec. Ako sa to skonci? Ako sa da nieco take vyliecit? Lieky urcite pomozu do istej miery ale stale tam je potom potrebne to, ze dotycny clovek sa zaprie, vstane a ide zit ako normalny clovek. Cize tak ci tak mi to pripada, ze porazit sa to da len skutocnym sebazaprenim - a k tomu mozno ti ludia, ktori vravia, ze "musis sa prekonat a pod von a zi" a podobne veci, smeruju...

Takto ono keby som ja realne poznala niekoho s depresiou tak absolutne neviem ako by som sa spravala...ano respektovala by som jeho/jej pocity a volu ale predsalen by som sa asi snazila jej/jemu aspon trosku ukazat ze "stoji za to zit a byt stastny" lebo inak by som mala pocit ze ho/ju len podporujem v jeho/jej bezmocnosti.

Mozno je moj pohlad uplne nespravny a zly...
10 
 fotka
midnight  28. 6. 2015 13:30
"Čo takto iba objať? Alebo povedať, že ste tu pre nás a iba tak... ticho byť s nami? Viem, že to je náročné lebo sa cítite s nami nepríjemne ALE ak chcete skutočne pomôcť aspoň kvapkou tak... sa cítim oveľa lepšie keď cítim, že nie som sama "

...taká jednoduchá vec. a prakticky jediná ktorá sa v takých situáciách nezdá byť neadekvátna...
...a ľuďom ju treba explicitne poradiť...
*povzdych*
11 
 fotka
ameryka  28. 6. 2015 13:34
@willbebetter písala som TS

@midnight vieš čo...treba. Lebo väčšina ľudí si myslí, že ma zachráni keď ma vezmú sa opiť alebo tancovať, pričom nikdy nejdem a potom mi to vyčítajú, pričom jedno objatie od každého by som brala ako vykúpenie...

12 
 fotka
nats  28. 6. 2015 13:43
chcela by som sa ta nieco spytat, mozem ti napisat ts?
13 
 fotka
ameryka  28. 6. 2015 13:44
@nats určite ano
14 
 fotka
rybarikhladny  1. 7. 2015 13:31
Myslím, že je fajn, že si toto napísala, lebo mnohí ľudia si myslia, že chápu čo je to depresia a pritom to vlastne chápu zle a preto sú ich rady v tomto smere buď nanič alebo zlé. A ešte viac fajn je, že vieš povedať nielen čo je zle, ale aj čo možno robiť správne.
15 
 fotka
ameryka  1. 7. 2015 13:36
@rybarikhladny som rada, že to niekto oceňuje, bol to zámer. A myslím si, že depresiu nevie pochopiť nikto ak ju nezažil (okrem toho, je to aj veľmi individuálne u každého človeka, kto si tým prechádza).
16 
 fotka
rybarikhladny  1. 7. 2015 13:46
@ameryka tak to býva, ťažko si je predstaviť si niečo, čo sme nikdy nezažili. Ani ja sa nebudem tváriť, že sa do toho vyznám, ale práve preto som rád, že niekto si dal tú námahu priblížiť nám to.
17 
 fotka
ameryka  1. 7. 2015 13:55
@rybarikhladny ja sa častokrát ani nevyznám sama v sebe : ) depresia je náročná..
18 
 fotka
kail91  1. 7. 2015 19:44
mám dperesie od detstva, viem aké to je, bohužiaľ, chápu to len tí, čo to prežívajú
19 
 fotka
shining  1. 7. 2015 19:48
Ten kto to neprežil nepochopí, ten kto je s tebou na jednej lodi nedokáže pomôcť - vyjadrenie mojej cvokárky, myslím, že výstižné, tak ako to, čo si napísala ty. Zostáva nám len nájsť niekoho, kto nás dokáže podržať, hoci je to ťažké
20 
 fotka
kail91  1. 7. 2015 19:50
neviem ako vy, ale ja som nejaký čas navštevoval psychiatra, vystriedal som viaceré lieky a ani jedny nezabrali a teraz som u neho zase, ale zase žiadny účinok, som zúfalý
21 
 fotka
ameryka  1. 7. 2015 22:18
@kail91 ja mám skvelú psychiatričku, ak chceš, dám ti kontakt, nehovorím, že to určite niečo zmení ale možno malými krôčikmi ťa navedie na tú cestu.... je ťažké robiť pokroky sama to viem raz sa posunieš dopredu a potom zase spadneš naspäť... ale možno za ten pokus by to stálo

@shining je to ťažké.... ale ja v svojich svetlých chvíľkach neprestávam dúfať... drž sa.
22 
 fotka
barky  1. 7. 2015 22:24
Na teba by som to teda nepovedal a keď vidím ako sa tu niektorí prejavujú... Obijmam ta na diaľku! :letim:
23 
 fotka
abbey4real  1. 7. 2015 22:32
držím palce , tiež som tam bola ... aj keď nebola som na tom až takto ako ty alebo napr.@3

ale bolo to zlé a som aj rada, že si nato akosi neviem spomenúť a už vôbec si nespomínam kedy a ako to prešlo , to je dosť zvláštne

Prajem ti vela šťastia !
24 
 fotka
ameryka  1. 7. 2015 22:38
@barky odkryť takúto ,,emóciu,, je odhalenie slabosti, ale chcela som to tak..
@abbey4real
a ďakujem obom za podporu
25 
 fotka
mmajuskaa3  3. 7. 2015 21:39
Robila som vsetko z toho a nestacilo to
26 
 fotka
ameryka  3. 7. 2015 22:08
@mmajuskaa3 to som ani netvrdila, že to stačiť bude... pretože dotyčného z toho nevytiahnu ostatní ľudia iba on sám. On musí stačiť sebe
27 
 fotka
mmajuskaa3  3. 7. 2015 22:43
@ameryka to je pravda, zazila som to vsetko aj sama, takze to viem a z celeho srdca ti prajem nech ti je dobre toto by nemal nikto zazivat, ked zivot vie byt tak uzasny obcas
28 
 fotka
ameryka  3. 7. 2015 22:48
@mmajuskaa3 ďakujem za krásne slová
29 
 fotka
myschka  3. 7. 2015 23:05
Neviem prejavovat empatiu, lebo mi to pride ako falos, preto mam vo zvyku sa spravat k ludom s problemami/depresiou tak akoby ziadne nemali... mam potom pocit ze su uvolnenejsi, mne to pride lepsie nez lutovat a... "chapat"

Jednomu nerozumiem, ozaj objatie pomaha? Nesuvisi potom depresia do velkej miery s nedostatkom ..lasky alebo proste nejakeho medziludskeho kontaktu? So samotou? Cloveka ktory je neustale medzi ludmi som s depresiou nevidela, hoci pravdaze clovek to nema zrovna vytetovane na cele...
30 
 fotka
ameryka  3. 7. 2015 23:15
@myschka vieš čo, ja keď mám trošku lepšie obdobie tak sa viem na také 2 hoďky prekonať a usmievať a tváriť sa že život je krásny (pričom vnútorne umieram a čakám kedy sa pôjdem vyplakať ale všetko má temnú stránku všakže ) a teda chcem tým povedať, že nikto by nepovedal, že depresiu mám... (lebo nevidia, že som ráno vstala s plačom a musela si dať sedatíva a antidepresíva a.... )

ale keď...vie to byť fakt zlé a vtedy....ten ľudský kontakt ani nedokážem viesť... ale v podstate máš pravdu, že keby celoživotne nikto nemal problémy s láskou (a jej množstvom) tak by depresie neboli.
31 
 fotka
myschka  3. 7. 2015 23:28
@ameryka ked teraz zomrel Robin Williams tak som sa tak zarazila, ze herec co ma rozosmieval v detstve a cakala som ze to bude nejaky blazon ma v skutocnosti psychicke problemy... Hej.. Objavila som ameriku je to take desive a fascinujuce zaroven, ludske pocity

sedativa pomahaju na depresie? To som ani nevedela, myslela som ze skor podavaju nieco na nakopnutie, nech clovek "funguje"... nemala si nikdy pocit ze ked nieco robis, ja neviem, upratujes, ze sa to o trochu zmierni?

Sorry ked som prilis zvedava
32 
 fotka
ameryka  4. 7. 2015 00:03
@myschka nepomahaju. Ale necitim take nekonečne nešťastie... cítim prázdnotu a to je občas fajn. A prespím celý deň. A tak. nebombardujú ma myšlienky. Inak to je na nič : )
a práveže ja mám problém dokopať sa do normálnych činností...fakt. Aj veci čo ma bavili nechcem robiť.. nuž
33 
 fotka
purenarcissism  4. 7. 2015 18:49
Viem síce svoje ale toto nie je cesta... Treba mať človeka čo nás z toho vytiahne. Ktorý robí presný opak.
34 
 fotka
yoss  5. 7. 2015 19:30
Najlepšie by ťa z toho dostal veselý partner plný elánu, ktorý zamestná tvoj mozog a odpúta ťa od toho a samozrejme objíme každý deň. Je to nedostatok pochopenia, lásky a absencia zdieľania radosti zo života. Možno by pomohla aj zmena prostredia, nejaká dovolenka na druhý koniec sveta. Z čoho pramení tvoja depresia kokrétne ?
35 
 fotka
ameryka  5. 7. 2015 20:21
@yoss píšem TS. ale verejne k tomu poviem asi toľko, že sa momentálne vzťahu veľmi desím
Napíš svoj komentár