V poslednej dobe sa tu veľa hovorilo o vegánstve a "karnizme" a tá debata ma tak trocha nudí. Používajú sa pocitové argumenty a generalizácie... nejaké morálne vyhlásenia.
Rozhodol som sa preto troška komplexnejšie obsiahnuť problém z môjho hľadiska. Nie je to odborný článok, ale budem sa odvolávať na pár štúdií.

Z môjho pohľadu je zdravé stravovanie kombináciou rastlinných a živočíšnych jedál vysokej kvality. Sme všežravce (objektívne: máme ostré očné zuby, naši evoluční predchodcovia boli všežravce a sú dôkazy, že aj skorí ľudia jedli mäso, máme trávenie stavané na živočíšne aj mäsité- máme kyselinu chlórovodíkovú v žalúdku, enzýmy na štiepenie mäsových proteínov, nemáme celulázu, ktorá je potrebná na dokonalé trávenie rastlín a majú ju všetky bylinožravce a obvyklý argument, že máme dlhý tráviaci systém neobstojí, lebo nie je zďaleka taký dlhý, ako u úplných bylinožravcov), a ako všežravce máme konzumovať pestré spektrum potravín, aby sme mali plne pokryté všetky nutričné potreby.

Tieto potreby nie je možné plnohodnotne pokryť výlučne rastlinnou potravou. Ale teraz predbieham...

Sú tu dve roviny:

1. Nemyslím si, že je pravdou, že môžeme žiť s plnohodnotným zdravím na striktne vegánskej diéte.

2. Nemyslím si, že je nesprávne samo o sebe jesť mäso, a źe by mal niekto niekomu inému právo vnucovat svoje dietetické návyky

1. Nedostatky vegánskej diéty:

Vitamín B12 je len v živočíšnej strave

To ale pokladám samo o sebe za nepostačujúci nedostatok, keďže sa jeho hladiny znižujú na kritickú hodnotu až po dlhom čase.
To však nič nemení na fakte, že v striktne vegánskej diéte sa nám ho nedostane.

Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukázali, že 92% vegánov trpí nedostatkom vitamínu B12.

Nájdete to tu:
» www.karger.com/Article/Abstrac...

B12ku potrebujeme pre správne fungovanie organizmu na bunkovej úrovni, hlavne pre krvotvorbu a mozgové funkcie.

Nedostatok živočíšnych proteínov:

Áno, mrzí ma, že to musím povedať, ale samotné živočíšne proteíny sú potrebné pre plnohodnotnú stavbu tkanív v ľudskom tele.
Jestvujú spôsoby, ako to obísť, dokonca existuje pár vegetariánskych kulturistov, ale pre bežného používateľa to môže mať nepríjemné následky.

Nájdete to tu:
» www.jssm.org/vol3/n3/2/v3n3-...
» europepmc.org/abstract/MED/17...
» www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10584048...

Nedostatok prírodného kreatínu:

Je dokázané, že vegetariáni (ergo aj vegáni) trpia nedostatkom kreatínu, ktorý pomáha tvorbe svalstva a fungovaniu mozgu:

Nájdete to tu:
» journals.cambridge.org/action/displayA...
» www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PM...
» www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14600563...

Nedostatok omega3 mastnej kyseliny DHA:

Je nedostatočne absorbovateľná v rastlinných formách.

Nájdete to tu:
» www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18305382...
» www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11083485...

Okrem toho vzniká pri vegánstve nedostatok cholesterolu v krvi (čo je celkom vtipné, keďže sa to často uvádza, ako pozitívum vo vegetariánskej literatúre. Problém tkvie v tom, že cholesterol je veľmi potrebná látka pre tvorbu hormónov v tele... takže jeho nízke hladiny sú skôr nebezpečné.
Z cholesterolu sa vytvárajú steroidné hormóny, ako napr. testosterón (ktorý je potrebný aj v ženskom aj v mužskom tele).

Je dokázané, že vegetariáni majú omnoho nižšie hladiny testosterónu v tele, ako konzumenti mäsa... takže... yeah.

Nájdete to tu:

K cholesterolu a testosterónu:
» www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11083485...

K testosterónu a vegánstvu:

» www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1435181...
» ajcn.nutrition.org/content/42/1/12...
» www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/159772...

K "China study", ktorá je vedeckou chrbticou vegánstva priložím dva zaujímavé články:
» rawfoodsos.com/2010/07/07/the-...
» www.cholesterol-and-health.com/China-Study.htm...

K tomu ešte jednu zaujímavú štúdiu z Číny:
» ajcn.nutrition.org/content/early/2...

Priložím ešte celkom zaujímavý článok, kde chlapík, ktorý konzumoval RAW a pre zdravotné prolémy s tým musel skončiť, hovorí v retrospektíve o chybách vegetariánstva z nutričného aj environmentálneho hľadiska:

» paleoleap.com/vegetarianism-b...

Suma sumarum si myslím, že je priveľa váźnych štrukturálnych deficitov vo výživovej hodnote striktne vegánskych, aj vegetariánskych diét.
Vedecké základy, na ktorých tieto prístupy stoja sú vetché a tendenčné. Je priveľa vedeckých a napokon aj historických argumentov, pre ktoré môžeme s hraničnou istotou tvrdiť, že vegánstvo nie je zdravý prístup.

2. A čo teda morálne aspekty?

Nuž. Je asi na každom si to individuálne určiť.

Rozumiem prístupu niektorých ľudí, čo sa aj na úkor svojho zdravia rozhodnú žiť ako vegáni, pretože niekedy je sebaobetovanie pre vec, ktorú pokladáme za podstatnú dôležitejšie, ako naše fyzické zdravie. Je to niečo, čomu rozumiem, pretože mnoho vecí vo svojom živote, pokiaľ ich pokladám za podstatné, podnikám na úkor svojho zdravia a pohodlia.
Pokladám to dokonca za veľmi vznešenú pohnútku, aj keď s ňou nesúhlasím. V žiadnom prípade teda nechcem vegánov osočovať.

Možno ale, v ideológii, ktorá vychádza z prezumpcie, že sa deje masové vyvražďovanie na základe druhovej príslušnosti, je naprogramované, že sa bude osoba prislúchajúca k nej snažiť konvertovať iných.
Prirovnajme to teda k niečomu podobnému: Napr. reštrikciách v judaizme a islame, kde prevláda presvedčenie, že je prečinom proti bohu konzumovať bravčové mäso.
Zväčša sa však nestretávam s útlakom zo strany moslimov a židov, ktorí by napádali moju konzumáciu bravčového mäsa. Prečin je však z hľadiska ideológií rovnako zásadný- ideou previnenie voči ich bohom, ktorí sú centrálnou ideou za oboma náboženstvami.

Vegánstvo z morálneho hľadiska, namietal by vegán, je podloženejšie ako presvedčenie o bohu. S týmto názorom sa však nestotožňujem. Morálka je kompromisom spoločného fungovania, ktorý umožňuje spolunažívanie. Prirodzene, ak dochádza ku kritickým nezhodám v niektorých pohľadoch ideológie, dochádza aj ku konfliktom. V tejto dobe je však podstatné uvedomiť si, kde končí právomoc nášho názoru zasahovať do života iných ľudí.
Presvedčenie o speciesizme konzumentov mäsa je podľa mňa scestné. Nie je integrálnou súčasťou presvedčenia ľudí, čo konzumujú mäso, že im sú zvieratá podriadené, a že by mali byť vraždené. Tento pohľad na vec je totiž príliš marginálny, aby bolo možné hovoriť o nejakom aktívnom "izme". To, že jeme mäso z nás nerobí zástancov žiadnej filozofie.
Je to ľudskému telu vlastný prístup. Vrodený prístup. Je to dané faktom, že sme na konzumáciu mäsa metabolicky aj inak prispôsobený. Je to dané faktom, že celý náš technologický vývoj začínal pri love a zberačstve. že sme konzumovali desiatky tisícov rokov. Mäso, vajíčka, mlieko. Uspôsobili sme tomu výrobbu a hospodárstva: Celosvetovo. Nie je žiaden národ na svete, ktorý by sa vyvinul do výlučného vegetariánstva, akokoľvek dlho bol oddelený od iných národov.

Aby ste ma nepochopili zle: Nehovorím, že jediná správna cesta je obvyklá cesta a nezamedzujem nikomu v akýchkoľvek názoroch. Vyprosím si však prejavy morálneho odsúdenia za úplne bežné správanie.
Vaše organizmy zabijú na dennom poriadku tisíce mikroorganizmov. Zabíjajú cudzorodé aj vlastné bunky pri prestavbe. Vaše telo trávi hmyz, čo vám zalezie v spánku do úst. Je to telo speciesistické? Nie, jednoducho koná, tak ako je to diktované jeho obvyklou funkciou.

Som prvý, čo vždy tvrdí, že jedinou ľudskou prirodzenosťou je meniť svoju prirodzenosť. Súčasne si však myslím, že nikto nemá právo vynucovať si zdieľanie jeho morálneho presvedčenia inou osobou. Nie v rámci spoločnosti. Nie bez veľmi závažných dôvodov v rámci závažných odklonov dvoch línií úvah, a aj to by malo byť redukované na minimálnu a najvšeobecnejšiu možnú mieru (tu ale už hovorím o práve).
Preto nepokladám urážky, ktoré v poslednej dobe padajú na tomto portáli zo strany vegánov (ani zo strany ignorantských "karnistov", ako nás nazývate) za nijako prínosné.

V kocke teda:
Nemyslím si, že vegánstvo, ani čisté vegetariánstvo je zdravé. Asi som aj objasnil prečo si to nemyslím.
Nikomu však nezakazujem byť vegetariánom ani vegánom.
Keď vidím obrázok steaku, je scestné čítať pod tým x pobúrených komentárov, kde sa autori tvária, že je absurdné či zaostalé jesť mäso. Nie nie je. Je to celkom dobre zaužívaná, k bežne k ľudskému telu patriaca forma výživy.
Nie je však ani na smiech, keď je niekto vegetarián či vegán, a ako osobné rozhodnutie by to podľa mňa malo byť ľuďmi rešpektované.
Zvieratá jednoducho zomierajú. Zabíjajú sa pre potravu, teritórium, prístup k samiciam druhu, či len tak z rozmaru (áno, niektoré druhy vraždia) dlhšie, ako sú tu ľudia. Zabíjali sa medzi sebou mikroorganizmy, zabíjajú sa medzi sebou rastliny (prekvapko!), živočíchy a zabíjajú aj ľudia, ako všežravce. Utrpenie existuje. Nikdy ho neeliminujeme.
Keď sa znížia impulzy- posunie sa prah. Je to súčasť našej optimalizácie podmienok. Utrpenie tu je veľmi dlho a bude tu ešte dlhšie. Smrť taktiež. Nie je to v skutočnosti nič tragické. Radi by sme to videli ako tragické a významné ale je to jednoducho beh vecí, a nič s tým nenarobíme. Zabíja nevegánske aj vegánske telo.

Je podľa mňa pekné, keď niekto pripomína, že to čo jeme, boli živé bytosti... a myslím si, že je fajn mať úctu k jedlu, ktoré prijímame, nezávisle na tom, či ide o mäso alebo rastliny. To však neznamená, že nemáme nijako spôsobovať utrpenie a nedáva to nikomu právo niekoho osočovať, keď nezdieľa jeho altruizmus.

Zákon je minimum morálky. Môžeme upozorňovať na možnosť ísť nad rámec minima, ale nemáme právo to vynucovať ako povinnosť. Ten istý názor z mojej strany patrí pochodom za rodinu, vojnám proti drogám, módnym políciám, militantným moslimom, otravným kresťanom, nacistom, či násilným liberálom. Už ma to otravuje. Rád sa oboznámim s cudzím názorom, ale hnusí sa mi, keď mi ho niekto vnucuje, ako jediný valídny.

To je asi tak všetko. Pre prípad, že to náhodou niekto dočítal, ďakujem za pozornosť.

Semper fidelis

Zerum Unus

 Úvaha
Komentuj
 fotka
bullet1302  9. 6. 2014 13:32
Konečne nezaujatý, poučný, bez prudkých emócií a predsudkov napísaný blog o tejto nikdy nekončiacej téme na B.
 fotka
owad  9. 6. 2014 14:32
Tlieskam !
 fotka
ygor  9. 6. 2014 14:48
Neverim ze tu niekto napisal k tejto teme nieco rozumne. Dobra praca.
 fotka
topanocka  9. 6. 2014 15:41
konečne rozumný blog ! idem si dať rezen !
 fotka
bangbangboom  9. 6. 2014 15:43
@2 skvele!
 fotka
patricino  9. 6. 2014 15:43
@topanocka aj ja mám
 fotka
topanocka  9. 6. 2014 15:47
@patricino dobrú chuť ! dajme si na zdravie vegetariánov !
 fotka
patricino  9. 6. 2014 15:51
@topanocka aj tebe a ten môj bol fajnýýýý
 fotka
topanocka  9. 6. 2014 15:54
@patricino aj moj ved som to sama smažila a bol to dvojity utok na veganov aj vegetarianov lebo som tam dala aj syr
10 
 fotka
piter09  9. 6. 2014 15:54
wau
11 
 fotka
patricino  9. 6. 2014 15:57
@topanocka ja som si ho tiež sám robil nahaha ale syr som nemal no
12 
 fotka
topanocka  9. 6. 2014 16:10
@patricino ty si vieš spraviť rezen ? v takýchto chvílach cítim súcit ku všetkým vegánom a vegetarianom, ked jem rezne.
13 
 fotka
patricino  9. 6. 2014 16:16
@topanocka no akože mama to ešte všetko urobila dnes som si len vypražil ale hej viem si rezeň urobiť aj sám aj vyklepať aj obaliť aj vypražiť a najradšej si robím v cestíčku
14 
 fotka
elemia  9. 6. 2014 16:18
pár poznámok slečny neživočíšnojediacej:

hovoríš tam o mäsožravcoch a bylinožravcoch. ale kde si nechal veľmi dôležitých plodožravcov? (ak sú, tak prepáč, asi som to prehliadla.)

b12 - kým som bola imnovorka, mala som ho nedostatok (vrátane železa a celý môj krvný obraz bol dosť zlý). odkedy som vegánkou, b12 mám dokonalú (spolu s celým krvným obrazom, železom, hormónmi, cholesterolom, všetkým.)

odkedy som vegánkou, cítim sa omnoho zdravšie, príjemnejšie, ľahšie, mám viac energie, lepšiu kondičku.

dokonca aj moja gastroenterologička nemala absolútne nič proti môjmu vegánstvu.

nie je vegán ako vegán. rovnako ako omnivorovia, aj vegáni sa môžu stravovať nesmierne nezdravo, nejesť vyvážene a pod. samozrejme, že v takýchto prípadoch sa aj u vegána prejavia zdravotné problémy.

nikdy som nikoho nenútila, aby sa stravoval ako ja. ak sa s niekym dalo konverzovať, preberala som to s ním a predávala mu svoje zážitky a poznatky. bolo vždy už na ňom, čo si z toho vezme.

ale je pravda, že urážky a narážky a zosmiešňovačky (ako napr tuto komenty topanocky a patricina, ktoré si mohli odpustiť a prejavujú tým svoju schopnosť tolerancie a inteligenciu) mi vadia a do tých sa rada opriem, lebo... ma serú a chcem!
15 
 fotka
openmindedfreak  9. 6. 2014 16:20
no, vzhľadom k tomu, koľko chorých a mŕtvych ľudí nájdeme v radoch "všežravcov", by som sa na zdravotné kondície neodvolával...ale tak v tejto polohe napísaný blog, môže byť... len keby ti chcel niekto kontrovať, asi by nešiel tiež 350 000 článkov a vedeckých štúdií, prečo je konzumovanie mäsa na...dve veci...len toľko k tomu...
16 
 fotka
topanocka  9. 6. 2014 16:29
@patricino hej iné ani nerobím a salat . Super len tak dalej !
17 
 fotka
zerone  9. 6. 2014 17:28
@elemia

Ako som napísal. Mojím cieľom absolútne nebolo osočovať vegetariánov. Sám jedávam málo mäsa a snažím sa jesť mäso, ktoré je kvalitné. Myslím si, že by sa to v tomto ohľade nemalo s čímkoľvek preháňať. Nemyslím si, že je zdravé jesť veľmi veľa mäsa, ale je to asi individuálne. Faktorom sú aj krátkodobé benefity. Myslím si aj, zme niekedy je vegetarián zravǎí jednoducho preto, že celkovo sa viac zapodieva svojim zdravím a typicky bude asi aj viac cvičiť. Je tu veľa faktorov, ktoré budú hrať rolu a neznevažujem vegetariánov.

Každopádne si nemyslím, že je niekto menejcenný keď konzumuje mäso, a nikto nemá právo to tvrdiť.

Článkom skutočne nemierim k osočovaniu vegetariánov, ale to myslím aj z článku bolo cítiť.
18 
 fotka
zerone  9. 6. 2014 17:43
@OpenMindedFreak

Samozrejme, že by našiel. A nikto vlastne ani nemá patent na pravdu. Nemyslím si, že argumenty vegetariánov sú úplne nerelevantné, len sú (ako napokon všetko) spochybniteľné.

Poznám kopu ľudí, čo sú vo fantastickej kondícii z oboch strán spektra. Možno sa ale v rôznej miere venujú svojmu zdraviu.

Sám jedávam málo mäsa a vyhýbam sa nekvalitnému mäsu.

A aj mne to neprináša top kondíciu, keďže mám jedlo veľmi rád

Každopádne si nemyslím, že by som na tom základe mal byť odsudzovaný a rovnako absolútne neodsudzujem vegetariánov.

Dokonca by som si dovolil tvrdiť, že je to veľmi individuálne.
19 
 fotka
deeo  9. 6. 2014 22:04
@Zerone ... super napisane a teda obdiv, ze sa ti to chcelo

a co sa tyka toho veganstva a raw a podobnych bludov ...

mam spoluziacku, ktora o tom netusila ani prd nakovy ... potom si o tom precitala v dajakom lifestyle casopise a zrazu je strasna raw veganka ... chodi pravidelne s 2 fľašami, v jednej raw mix hnus, v druhej raw voda a nechce sa mi o tom dalej pisat

stalo by za to urobit vyskum ci je suvislost medzi tym vyznavat raw vlastnit something od applu a pochadzat z nadpriemernych soc. pomerov ... podla mna je
20 
 fotka
phantasia  9. 6. 2014 22:57
keď budem niekedy páchať nejaký strašný zločin s vedomím, že by si bol môj právnik, tak sa vlastne budem cítiť úplne v pohode
21 
 fotka
elemia  9. 6. 2014 23:13
@17 ja som len napísala nejaké tie poznámky, čo mi napadli pri čítaní tvojho blogu. z vlastnej skúsenosti vyplývajúce.
22 
 fotka
karlotiskot  10. 6. 2014 12:04
Skonštatovať, že vedecké základy, na ktorých tieto prístupy stoja sú vetché a tendenčné a že môžeme s hraničnou istotou tvrdiť, že vegánstvo nie je zdravý prístup...
Nuž to mi veľmi nezaujaté nepríde, hlavne keď opomínaš iné veci, ktoré prejdeš len okrajovo, alebo ich sám generalizuješ, zaškatuľkuješ a opomínaš druhé strany týchto vecí.

Nuž tvoj názor beriem aj veci, ktoré si vyvodzuješ, kľudne to maj a šír, ale netvárme sa prosím ťa aké je toto komplexné zhrnutie, pretože, ty svojimi argumentami preukazuješ, nie hodnotíš a skúmaš Na to sa tvojím článkom nesie priveľa záverov.
23 
 fotka
anitchka  10. 6. 2014 12:44
Dobrý článok.
Sranda, že táto vlna vegetariánstva/vegánstva ide nejak mimo mňa, v mojom okolí som sa veľmi nestretla s nejakými extrémami, ale tak ja tiež rešpektujem ostatných, nech si jedia čo uznajú za vhodné.
24 
 fotka
zerone  10. 6. 2014 13:19
@karlotiskot

Nejde o odborný článok, ani nejde o nič kompletné. To by bolo na celú publikáciu. Len som to chcel poňať komplexnejšie, ako to je vo zvyku.
Myslím, že to, čo ukazujú tie štúdie je štrukturálny nedostatok tých diét. Minimalne v tej podobe, akej sa konzumuje u bežných veganov. Stačí totiž, že preukážeš jeden vážny nedostatok, a je spochybnený celý prístup. Snažil som sa uvádzať vedecké zdroje- dvojito randomizované štúdie a štúdie autorít v tom poli.

Samozrejme nemám patwnt na pravdu a rád sa sám poučím. Zatiaľ ako veci stoja to vidím tak, že úplný vegetarián zo mňa nikdy nebude. Súčasne vidím ako nezdravú prehnanú konzumáciu mäsa a konzumáciu z priemyselného chovu všeobecne.

Ale znova: nejde o nič úplné. Je to blog. A znova: veľmi rád sa naučím nové veci. Takže ak máš niečo na čítanie, pokojne mi to pošli.
25 
 fotka
mixelle  15. 6. 2014 09:38
vieš podla čoho nájdem rozoznám výnimočne napísaný článok? že ked ho čítam a mám chuť niečo doplniť tak to potom nájdem v texte... plus vyzdvihujem perličku: "Je dokázané, že vegetariáni majú omnoho nižšie hladiny testosterónu v tele, ako konzumenti mäsa... takže... yeah"
Napíš svoj komentár