Toto slovné spojenie ma v poslednom období fascinuje viac a viac. Sformulovala by som ho ako súbor informácií resp. pravidieľ ktorými by sa mal riadiť rytier daného rádu s určitým kódexom ... bolo (a ešte dodnes je mnoho rádov rytierov a každý mohol mať iný kódex. Predpokladám však že vačšina , ak nie všetky, sa zhodovali minimálne v bodoch ako:

-ochraňovať ženy a slabších (z toho potom vznikali príbehy o úžasných rytieroch na bielom koni ... skutočne sa to zakladalo na pravde ...teda neviem o tom bielom koni , ale toto pravidlo bolo).

-obhajovať spravodlivosť a bojovať proti bezpráviu (zase raz podnet na vznik úžasných eposov a príbehov ktorými sú rytieri dodnes opradený a vačšina smrteľníkov si myslí , že je to všetko len akási rozprávka , no táto rozprávka mala skutočný historický základ práve v rytierskych kódexoch... ale zase kto tvrdí , že si z času na čas tie kódexi neupravovali ako sa im to hodilo, všakže veď aj oni boli predsa len ľudia).

-zachovávať vnútorný pokoj (ako inak? Veď moc daného rytiera nespočívala len v tom aké mal bicepsi /hoci to tiež asi nebolo na škodu/ išlo o množstvo rôznych faktorov ktoré z neho robili kvalitného bojovníka a pokojná myseľ bola určite jedným z tých dôležitých).

-vyhýbaj sa logickým úvahám (prečo sa mal vyhýbať logickým úvahám? Myslím , že je to mnohým z vás jasné ale predsa... ak by začali privelmi uvažovať nebolo by to v záujme ich veliteľov ktorý vyžadovali absolútnu poslušnosť či už pre efektivitu výkonu alebo len preto aby sa plnili ich plány na 100% a mali zaručené , že ich muži takzvane nebudú "vymýšlať chujoviny a budú sa riadiť rozkazmy bez zakolísania". Na rozmýšlanie boli vždy ich velitelia. )

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár