Raz tak pri vecernej prechadzke MESTKOU CASTOU Kavecany mi(resp. nam lebo bez mafky by som sa po Kavecanoch asi neprechadzal padol do oka plagat s nevyraznymi pismenami MKM. Pri blizsej obhliadke sme zistili, ze Maly Kaveciansky Maraton sa kona v nedelu 5.8.(dnes) v dopoludnajsich hodinach.Pohoda.

Kedze sa uz dlhsi cas hram na sportovca, tak som si povedal, ze necele tri kilometre ma predsa nemozu polozit a zvladnem to(to je dlzka trate pre dorastencov,na celych 21 kilometrov som si netrufol aj moja namyslenost ma hranice, je to prekvapenie ale aj to je mozne).Uplna pohoda.

Tak vstavam dnes do slnecneho dna a lepsie pocasie som si ani nemohol predstavit.OMYL!!!Len co som vysiel z domu cca 8:00 chatrne obleceny(kratasy a triko) zistil som ze opak je pravdou. "Prijemny osvezujuci vetrik" sa zacal zahlodavat do mojho odhaleneho tela(skoro .Lenze na navrat domov neostal cas lebo by so mnestihol 29-tku a tym ani prezentaciu na beh.Hadajte co sa stalo .Ja som ju fakt nestihol!Tak som si tu polhodku postal na zastavke ved trosku zimy este nikoho nezabilo.Pohodicka pohoda.

Prichadzam do Kavecian 10 minut pred ukoncenim prezentacie a hned ako vystupim z autobusu prebehne okolo mna huf aerodynamicky oblecenych a tvrdo trenujucích ludi.Cierne priliehave kratasky, cierne priliehave tielka.Zlakol som sa.Utesovalo ma len to ze oni bezia asi tych 21 kilometrov.Stale pohoda.

Stretol som sa so svojou vyvolenou a idem sa zaprezentovat.Stastie ze na internete je o maratone minimum informacii, takze 100 korunovy poplatok za rezervaciu bol pre mna viac nez len prekvapenim.Peniaze som si samozrejme v ranom zhone nezobral(nechapem ludi co dokazu vyjst z domu bez koruny, len tak mimochodom).Mafi zacala vyberat peniaze a po uplnom scitani jej 80-tich a mojich 19-tich slovenskych korun sme dostali neuveritelnu sumu: 99 Sk.Takze hybaj k mafke domov po tu osudnu korunu.Ked sme sa vratili zistili sme, ze samozrejme ziadne startovne netreba,aspon nie v mojej kategorii.Aj som sa potesil, ale moja radost bola atakovana faktom, ze povedal mojho amaterskeho mena tam boli taky chalani ktory mali za menom "bezecky klub fox, presov" alebo nieco podobne.Total pohoda.

Tak som zapisany, cakam na start.Aby som sa len nestazoval, organizacia bola dobra(aj ked moderatorovi sem tam usla nejaka ta gramaticka obludnost), pocasie az na vietor celkom uslo, boli dokonca aj ostri chlapci(akoze policia) a kedze kavecany su celkovo v pohode miesto pomaly zo mna aj opadaval strach(ten sa vracal len ked okolo mna presli nejake cierno obtiahnute individua..ale no viete ako to myslim!).Fakt pohoda.

Kedze som v tom hluku prepocul kedy mam startovat tak som sa napoly neisty postavil na startovaciu ciaru a zufalo cakal na nejake informacie ozyvajuce sa z reproduktorov(ozaj aj ozvucenie bolo fajn, vobec nevadilo ze jadrom celej aparatury bol obycajny diskman .Po chvili som sa spytal okloiduceho organizaotra , ze ci som tu spravne a kedze som dostal kladnu odpoved stal som v tej horde ludi dalej(dorastenci startovali spolu s hlavnym pretekom ale potom sa odpojili a dobehli do ciela ovela kratsou trasou, preto tam bola dost plnka).A prichadza start.Este stale pohoda.

Je odstartovane a prve co som si uvedomil ze kazdy oklo mna pusta stopky na hodinkach.Po hromadnom tikote zo vsetkych stran som sa plny energie predral dopredu a pridal k veducej skupinke.To mi vydrzalo asi tak 500 metrov a potom mi doslo ze ten maraton nebude az taky maly a ze som dobry debil.Ked som videl veducu skupinu vzdalovat sa na obzore (v 1200 metroch) predbehol ma taky dedko a povedal ze mam ist k nemu do zakrytu(vietor bol fakt neprijemny).Tak som siel ale ani zjavne pokrocily vek mu neprekazal v tom aby ma po dalsich 300 metroch bez kuska hanby nechal za sebou.Tak to opat taham sam(resp. ludia ma obiehaju stale, ale idem relativne sam, lebo prejdu okolo mna tak rychlo , ze sa to neda pocitat za spolocnost).Pohoda na druhu.

Prichadza konecnych 1100 metrov stupania a potom kratky 200 metrovy sprint do ciela.Najzaujimavejsie bolo ze som zatial ziadneho dorastenca okolo seba prebehnut nevidel(zato teta v tiez pokrocilom veku s pneumatikou na bruchu si to okolo mna prefrcala hadam 50-tkou) a tak v dobrej viere ze vediem som si to pomaly sinul hore kopcom.Asi tak v polke toho kopca si vnutornosti uvedomili, ze od nich vlastne pozadujem nemozne a minimlane dva organy v mojom tele si povedali, ze mi to za kazdu cenu musia oznamit a to formou neznesitelnej bolesti.Pozrel som sa na nohy a hopla aka smola musim zastat a zaviazat si snurky lebo sa mi rozviazali slight_smile:.Tak som si cupol na par sekund. A zacali ma dobiehat dorastenci.Prvy ma sundal tak , ze som nevedel kde doteraz bol ked bezi ako vietor.Druhy tak isto ale s mensim elanom(to som uz samozrejme bezal aj ja).Ako sa tak dostavam na vrchol kopca sundala ma aj jedna dorastenkyna , tiez uhanajuca slusnou rychlostou(klobuk dole). Ale to samozrejme len preto, ze som dzentlman a nebudem predbiehat dievca(samozrejme, ze keby som chcel tak ju samozrejme predbehnem, vobec to nebolo nad moje sily).Pohoda na tretiu.

Prichadza posledna rovinka do ciela a letmy pohlad cez plece mi ukazal , ze som prenasledovany dalsou dorastenkynou s krvou podliatymi ocami a rozzurenym vyrazom.Zacala zrychlovat.Gentlman bol odsunuty nabok mojim hrubsim ja a vytiahol som odniekial posledne sily a zacal sprintovat(radoby..dobre dobre trosku som zrychlil).A uz je tu cielova ciara a kedze chlapci a dievcata sa rozdeluju tiez na kategorie dobehol som treti( ).Mierne stracajuc vedomie som sa zvalil do prihodne zasadeneho travnicka pri ceste kde ma po chvili teta napomenula, ze sa mam postavit lebo..neviem co(asi, by prisli bubaci).Postavil som sa unaveny,spoteny,smadny ale stastny, ze som to zvladol(a ze nemusim ist este raz .Srkal som kofolu co mi kupila mafka a cakali sme na vyhodnotenie.Skutocna pohoda.

Po tom, co som videl, ze budem musiet vyjst na stupen vitazov(myslim,ze to bol artefakt,original z prvych olympijskych hier) a strapnit sa pred celym pritomnym davom, by som si to siel zabehnut radsej este raz.Ale bohuzial som sa ocitol na tretom stupienku z medailov okolo krku a poharom v ruke(ceknite fotoalbum).Cvakol fotak(asi budem aj na nete a samozrejme "cvakol" aj mobil v jankinych rukach.Nikdy si nenecha ujst prilezitost zvecnit moju potupu(iba zartujem .Zaverecna pohoda.

A tak po chabom potlesku som zisiel zo stupienka cerveny v tvari ale stastny, ze so mto dokazal.A tu je cas na to, aby ti z vas ktori si ma chcu idealizovat prestali citat.Dakujem.



--------------------------------------------------------------------


A pre vas ostatnych este nieco.Najkrajsie na tomto pribehu je, ze je uplne cely pravdivy.Az na take malickosti , ze dorastenci sme boli vlastne len traja,takze som skoncil posledny.Ku cti mi nepridava ani to, ze ma po ceste sundalo asi 50 starsich ci mladsich ludi beziacich hlavny pretek.

Ale ten pohar lezi na mojej policke ako pocta tomu, ze som sa odvazil, a ze som sa nevzdal niekde v polovicke.Co ma,vere alebo nie, stalo viac sil ako samotny beh.



C U L8R

A hlavne: POHODAAAA!

 Blog
Komentuj
 fotka
mafi  6. 8. 2007 08:26
Perfekte napisana odysea tvojho dna straveneho v Kavecanoch ...fakt klobuk dolu uz len tomu, ze si sa tam odvazil prist...a nepochybujem o tom, ze keby ste behali aj 30, stal by si na tom stupni vytazov (no a ze spred vojny?) aj tak....
 fotka
bigapple  7. 8. 2007 08:50
Hh, supeeer, Kubo, mas moj respekt!!! Jaa by som sa ani neodvazila tam ist ale ne..ale nebudem pokusat stastie viackrat a pouzil si slovo radoby cool...!
Napíš svoj komentár