Včera som si spravila Ulejdeň. Taký ten s hlbokým spánkom, ľadovou kávou, hlasnou hudbou a pocitom, že na tomto svete sa žiť predsa len oplatí. Mnoho ľudí však za mnou prichádza s otázkou, že čo to vlastne ten Ulejdeň je? Môžem si aj ja spraviť svoj vlastný Ulejdeň? A veruže môžete. Poďme sa na to teda spoločne pozrieť, ako.

Ulejdeň je slovo slovanského pôvodu, ktoré vzniklo skladaním. Základom slova je sloveso „ulievať sa“ a podstatné meno „deň“. Žiadne ulej, zalej, nalej, vylej a podobne. Ulejdeň teda môžeme voľne preložiť ako deň, v ktorý sa ulieva. Z hľadiska delenia podstatných mien sa jedná o podstatné meno vlastné, čiže ho píšeme s veľkým začiatočným písmenom. Gramatickou lahôdkou je, že Ulejdeň sa môže vyskytovať aj v ženskom aj mužskom rode. Záleží na tom, v ktorý deň sa ulievate. Pokiaľ sa ulievate v pondelok, Ulejdeň sa skloňuje podľa vzoru chlap. V prípade, že Ulejdeň pripadne na stredu, skloňujeme klasicky podľa vzoru žena.
Príklad: S dnešnou Ulejdňou som nadmieru spokojná. S kým, s čím - so ženou, s Ulejdňou. Z kontextu teda môžeme logicky vydedukovať, že dotyčný sa ulieval v stredu, keďže v sobotu a nedeľu sa do školy nechodí. Ulejdeň môžeme používať vo všetkých pádoch, s výnimkou nominatívu množného čísla. Ulejdeň sa totižto v pluráli používa len vo forme záškoláctva. To by nám po gramatickej stránke bohate stačilo.

Teraz si povieme niečo o pravidlách Ulejdňa. Ulejdeň nie je deň ako každý iný. Pokiaľ sa raz rozhodnete, že si dnes spravíte Ulejdeň, už z toho nemôžete vycúvať. Narušili by ste totižto časovú priamku, vesmír, teóriu relativity a všetky možné zákony prírody. Takže kým sa pustíte do čítania ďalšieho odstavca, dobre si premyslite, či to naozaj chcete.



Ešte ste tu? Výborne, tak vám teda k tej zmluve s diablom zo srdca gratulujem. Cesta späť už neexistuje. Ale nejdem vás zbytočne strašiť.
Podľa wikipedia.sk je Ulejdeň akýkoľvek deň v týždni, s výnimkou víkendu, určený pre všetkých ťažko pracujúcich ľudí, ktorí nezvládajú nápory stresu a sú len malý krôčik od nervového zrútenia. Tento deň je zasvätený relaxu, meditácii, sebapoznávaniu, zregenerovaniu svojich fyzických a psychických síl a znovunájdeniu stratenej duševnej rovnováhy. Ulejdeň je sponzorovaný päťpercentnou štátnou dotáciou a má naň nárok každý študujúci alebo pracujúci občan SR vo veku od 12 do 65 rokov maximálne raz za dve mesiace. Ulejdeň sa častokrát skrýva za péenky, prípadne falošné ospravedlnenky či ďalej nešpecifikované „rodinné dôvody“.

Ráta sa za Ulejdeň aj bežná návšteva lekára?
Väčšina ľudí si nechce priznať, že potrebuje nejaký oddych. Namiesto toho, aby si zobrala klasický Ulejdeň, radšej navštívi zubára, gynekologickú ambulanciu alebo dovolí svojej kožnej, aby jej zo vzdialenosti 15 centimetrov skúmala hormonálne nevyváženú pleť. Pokiaľ však zdravotné problémy nie sú vážne a sú len akousi zámienkou pre ulievanie sa, návšteva lekára do plnej miery spĺňa parametre Ulejdňa.

A čo blicovanie?
Mnohí si zvyknú pojmy „blicovať“ a „ulievať sa“ zamieňať. Medzi blicovaním a ulievaním však neexistuje žiaden bližší vzťah. Blicovanie je akési plánované vymeškávanie a utekanie pred povinnosťami (písomka z matematiky, odpoveď z dejepisu atď). Kým štandardné blicovanie podporuje záškoláctvo, ulievanie sa snaží o zdravý životný štýl. Pokiaľ sa teda váš spolužiak v škole vyjadrí, že sa včera ulial, znamená to, že pravdepodobne hľadal samého seba. Nehádžte na neho nevraživé pohľady len preto, že unikol písomke z chemických zlúčenín.

...takže keď sa tak na to spätne pozerám, nikdy som neblicovala. V živote.

 Návod
Komentuj
 fotka
mirkova  25. 9. 2009 15:07
cha, ja z teda umrem, že Ulejdeň je vlastné podstatné meno, preto ho píšeme s veľkým začiatočným písmenom....fakt dobre vymyslené, naozaj....5 hviezd, ale dala by som aj viac
 fotka
bluepanter  25. 9. 2009 15:11
že podľa wikipedia.sk

Super blog ako takmer vždy. Sa tu váľam po zemi .



p.s. *nehádžte
 fotka
drusilladayerova  25. 9. 2009 15:44
Ulejdňou?
 fotka
narazuvzdornaa  25. 9. 2009 16:56
Ja som vždy na písomky chodila, blicovala som zásadne vo štvrtok (svojho času dvojhodinovka matiky, dvojhodinovka výtvarnej a dvojhodinkovka varenia - the very definition of boredom).



Gratulujem k záslužne strávenému ulejdňu
 fotka
elwinko  26. 9. 2009 16:21
Jeden perfektný blog.
 fotka
alysia  26. 9. 2009 23:45
to len ty dokazes nieco taketo napisat

mam chut na ulejden
 fotka
schizzofrenya  11. 6. 2010 13:59
fantastické...najmä to, že pravdepodobne spoznával sám seba
Napíš svoj komentár