Nebudem samozrejme písať o veľkonočných zvykoch a tradíciách, niečo také ma nezaujíma, ale zapojil som sa do jednej diskusie, a preto pridávam môj veľkonočný diskusný príspevok. O čo teda ide sa zmienim nižšie.

Bolo grafické znázornenie prázdneho hrobu ako symbol vzkriesenia Pána Ježiša. To nie je správny symbol. Samozrejme že biblickí ľudia, vo všeobecnosti spomeniem prekvapene našli prázdny hrob, pri čom ich zastihol sám Pán Ježiš, ktorý povedal... "Prečo hľadáte živého medzi mŕtvymi? Niet ho tu. Vstal z mŕtvych“ (Lk 24, 5-6. citujem teda Lukášovo evanjelium.

Len škoda, že ste sa výtvarne a graficky znížili k pohanskému vyobrazeniu prázdneho hrobu miesto vyobrazenie živého Pána Ježiša s oslávenými ranami. 

Ešte z kňazského seminára sa pamätám, ako v kaplnke sme mali práve v centre pozornosti pri svätostánku obraz Pána Ježiša, vzkrieseného s oslávenými ranami, a práve v tomto som si uvedomil, že toto presne je to trefné biblicko teologické vyobrazenie symbolu veľkej noci. postava vzkrieseného Pána Ježiša s oslávenými ranami.

Prázdny hrob nie je symbol zmŕtvychvstania Pána, je to viacmenej teologicko biblický omyl vo vyobrazení. Poviem prečo. Symbol a realita je osoba, teda konkrétne Pán Ježiš vyobrazený, ktorý premohol smrť na kríži a stojí živý medzi tými, ktorý ho ešte prakticky deň, dva oplakávali. 

Tento pohanský obrázok (vyobrazenie prázdneho hrobu pre upresnenie) naozaj musí zmiznúť z našich kresťanských vyobrazení, pretože budete modlári a uctievať prázdny hrob (čo je logický nezmysel) miesto živého vzkrieseného Pána Ježiša. 

Ja by som to prirovnal k tomu, že čakáte vzácnu návštevu, viete dobre kto ku vám príde, a rozvešiate si doma obrázky do fotoalbumu, do celého domu, kdesi na nástenke, ale keď prídete, nevenujete tomuto vzácnemu hosťovi svoj čas, ale len si s úžasom prezeráte jeho fotografie, miesto toho, aby ste sa tešili z jeho blízkosti a prítomnosti.

Viete zmysly veľmi dobre útočia, a aj diabol si to uvedomuje. Všimnite si v kostoloch vyobrazenie Božieho hrobu. Už v jednom mojom príspevku som upozornil že termín "boží hrob" neexistuje. 

Práve preto Kristus "napomína" slovami.... "prečo hľadáte živého medzi mŕtvymi..."  Lk 24,5-6. 

On nie je ozdoba božieho hrobu. My boží hrob ozdobiť nepotrebujeme, pretože v liturgii Boží hrob má miesto len jediný deň a to na bielu sobotu a veľký piatok, čo sú aliturgické dni v cirkvi. 

Boh nezomrel nikdy. 

V Pánovi predsa ako vieme, alebo mali by sme dobre vedieť, lebo to je predsa najpodstatnejšia informácia, zomrela len jeho ľudská prirodzenosť, božská nikdy, ako som to už spomenul. 

Aj umelci v tomto sa radikálne sekli. Ešte raz v skratke. 

Z teologického a biblického hľadiska prázdny hrob nie je v žiadnom prípade dôkaz zmŕtvychvstania Pána, pretože aj židia veľmi dobre tieto udalosti poznajú, napriek tomu že nečítajú Nový zákon, ale veľmi dobre vedia o čo ide. 

Kristus triumfálne vstal z mŕtvych. To je to isté, ako keby ste si dali vyobraziť na novomanželskú fotografiu miesto posledného odpočinku. 

Našťastie prakticky nikde v kostoloch nenájdete tento hrôzostrašný výjav. Ako povedal jeden kňaz v kázni ešte cez pôst, mám pocit že cez kovidové obdobie, kedy sa neslúžili sv. omše verejne, že áno, tohto času (rozumej v čase kedy sa slávila omša v ten deň ) nie je potrebné sledovať v pôstnom období to, ako Kristus trpí za nás ako tak, pretože my máme oplakávať svoje hriechy, ale práve v nádeji sa radovať, pretože Kristus už predsa raz zvíťazil. 

A symbol vzkriesenia Pána opakujem nemôže byť prázdny hrob, keď už, víťazný Kristus vzkriesený pred ním a utekajúce vojenské kohorty(ak sa mám vyjadriť biblicky) samozrejme už nebudem spomínať to, že židia veria, že Kristus je mŕtvy v hrobe. 

Tieto bohapusté židovské bláznostvá je potrebné v katolíckej cirkvi ostro odsúdiť, pretože židia tomu žiaľ naozaj veria. a netreba podporovať niečo, čo neexistuje. 

Pán vstal z mŕtvych, a triumfálne vstúpil po 40 dňoch na nebesia. Viete si predstaviť túto dejinnú udalosť. V dejepise a dejinách sa učíme alebo učili sme sa rozličné historické udalosti, kde bola aká vojna, kto vyhral kto prehral, rozličné stavovské povstania, ale to najväčšie Víťazstvo nespomenie nik. 

Už sa tak hanbíte za Krista Pána Ježiša že ho neviete pri biblickom citáte a grafickom vyobrazení prázdneho hrobu už ani dokresliť? veď to je udalosť čo spája nebo so zemou, a vďačíme mu za vykúpenie ľudstva.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár