Dnešný sobotný večerný článok aj keď pôvodne som chcel pozerať motoring, a nie písať článok, hoci si ho pozriem možno zo záznamu, by som chcel nazvať biblickým citátom, vetou, ktorú v Písme Svätom poznáme ako veta stotníka Kornélia pri pozemskej Vykupiteľskej smrti Pána Ježiša, ktorú poznáme v evanjeliu v pašiách, ako evanjeliová stať o smrti umučení Pána na kríži. Samozrejme, všetko sa končilo šťastne, pretože Pán premohol svojou smrťou našu smrť, a zmŕtvychvstaním obnovil nám život.

Čo teda chcem k tomuto článku, ktorý píšem, povedať

Tvoj postoj je niečo ako antropologický a biblický pesimizmus( nehovorím samozrejme o oficiálnom akomsi biblickom myšlienkovom, alebo ideovom, ideologickom prúde, ale v miernom kontexte to v postate smelo môžeme takto naznačiť, ktorý bol veľmi blízko štylistike a rétorike obsahu 14 Pavlových listov, aj keď viac menej je dokázané, že list Hebrejom nenapísal určite. 

Ironicky by som teraz viacmenej na mieste chcel skonštatovať tú skutočnosť, že aj sv. Pavol na všetko mal patent, ale myslím to z negatívneho hľadiska. Bičovali ho, prenasledovali, znášal súženie pre Krista, vraviac nechcem sa chváliť ničím iným než krížom nášho Pána Ježiša Krista.

Pritom bol pokrytec, a to vychádzam zo statí Písma Svätého, a uvedomenia si zmyslu tých textov, pretože musíš viac menej čítať aj s porozumením. 

To je presne to isté, ako keby si si kúpil nejaký spotrebič, ale návod na obsluhu si v podstate neprečítaš. Kúpiš si nejaký odev, a smelo ho vyperieš na ľudovo povedané, dobre že nie 90 tke, hoci ho máš prať max na 60 tke. Nie. 

Ty sa budeš riadiť svojimi "neomylnými"  inštinktami, veď predsa neperieš prvý raz. A toto je chyba, ktorej podľahol aj sv. Pavol. Sv. Pavol ma fascinuje, a pre mňa je geniálny biblický pisateľ, ale nakoľko osobne sa s Kristom nikdy nestretol, až na onej ceste do Damasku, s Ježišovou prekvapujúcou výčitkou, ako vieme dialo sa to po Pánovom zmŕtvychvstaní ...." Šavol Šavol, prečo ma prenasleduješ.,,, (Sk 9,4.) 

Teraz zamysli sa v krátkosti, prečo túto skutočnosť neopisuje Pavol vo svojich početných a literárne bohato plodných 14 listov vrátane listu Hebrejom, radeným k posledným listom Nového Zákona. 

Prečo tú skutočnosť musel prakticky na popud Ducha Svätého, ako samozrejme každé slovo v Biblii zaznamenať sv. apoštol Lukáš (mimochodom môj patrón) vo svojich Skutkoch apoštoloch, alebo Skutkoch apoštolských. No prečo povedz mi. Prečo sv. Pavol v listoch sa nekajal z tragického omylu, kedy akýmsi nedopatrením nedokázal zabrániť prakticky zbytočnej viac menej brutálnej smrti sv. Štefana diakona. 

Čisto teoreticky by zahynul spolu s ním, pretože vieme, čo je a čo obnáša vo svojej podstate davová psychóza, hystéria, kde dav strhne jednotlivca bez akéhokoľvek súdu rozumu a logického zmýšľania vykonať niečo, čo je v rozpore nielen s duchovnými hodnotami, ale predovšetkým logickým uvažovaním. 

Pretože podľa biblických statí sa priamo podieľal na vyslovene brutálnej vražde sv. Štefana, keď ho kameňovali ako prvomučeníka / hoci je nesprávne označovaný za prvo - mučeníka, pretože úplne prvý mučeník, ktorý opravdivo trpel a zomrel pre Meno Ježiš bol predsa Ján Krstiteľ, ktorý prakticky ako jediný prelomový učeník a mučeník uzatvárajúci kapitolu dejín Starého Zákona a otvárajúci kapitolu Nového Zákona (je preukázateľne podľa písma starší o 6 mesiacov od Pána Ježiša) poukázal teda na nemravnosť, hriech, smilstvo a prehrešenie sa proti 6 božiemu prikázaniu Herodesovi jeho známym výrokom, opäť citujem Písmo svaté ..."A Ján Herodesovi hovoril: „Nesmieš žiť s manželkou svojho brata!“

..." Herodias mu strojila úklady a chcela ho zabiť, ale nemohla, lebo Herodes sa Jána bál. Vedel, že je to muž spravodlivý a svätý, preto ho chránil. Keď ho počúval, býval vo veľkých rozpakoch, a predsa ho rád počúval...            Mk 6,14-29

Takže ja by som bol v podstate opatrný aj v tvojom prípade citovať Pavlove listy, ktoré majú veľmi blízko k herézam, čo si prakticky definoval v prvej vete, že Boh nikomu nenadržiava. Vážne. 

A židia prečo ostali do dnešného dňa vyvoleným národom. No prečo. Prečo vyvoleným národom sa nestali Kresťania, ktorí ako jediní prijali Krista za človeka, Boha zároveň, a Spasiteľa sveta. Dokonca pohan stotník Kornélius, tesne pri Ježišovej pozemskej smrti, kde zomrel v ľudskej podstate, ale o tri dni vstal z mŕtvych povedal pod vplyvom Ducha Svätého a začiatku svojho obrátenia ...." Tento človek bol naozaj Boží Syn..." Mt, 27:54

Tak mi skús prosím ťa pádne argumentovať, lebo myslím si že za 15 rokov intenzívneho štúdia biblickej teológie som si niečo osvojil. Vďaka.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár