Teraz som sa začítal do tomášovho článku, v ktorom uvádza zopár príkladov. doznieva vo mne nádherné veľkonočné obdobie, ktoré budeme prežívať do nedele Zoslania Ducha Svätého. V tieto dni od soboty uvažujem a modlím sa za tragické udalosti zo soboty, ktoré sa udiali na Spišskej Kapitule. To miesto mi je samozrejme veľmi dôverne známe, pretože som tam v kňazskom seminári prežil jeden rok pred sedemnástimi rokmi. 

Bolo to teda už generačne dozadu, ani sa mi to nechce veriť, a všetko si ešte živo pamätám a verím, že na návštevu, teoreticky tento rok by som tam mohol prísť. Dávnejšie, od tej doby som tam bol tuším 4 x, ak dobre počítam, a vždy ma to hodilo mysľou, možno sentimentálne do obdobia, kedy som tam prežil ten jeden rok. To len tak na úvod som chcel poznamenať.

Jeden bloger píše že v biblii sú predsa len nejaké rozpory, resp, či tie rozpory v podstate ani nemusia byť rozpory, len nám sa to javí ako nedokonalo pochopený kontext textu. chtiac nechtiac, verím v to, že Pán nám to všetko vysvetlí vo večnosti. O čo teda ide, sa chcem zmieniť v riadkoch nižšie.

V istom zmysle nemáš pravdu. Preto uvediem banálny príklad. Napríklad za mojej "éry" napísal som vyše 2000 slovom dvetisíc blogov. V ani jednom blogu, aj keď mám rekord asi 30 článkov na jeden a ten istý tematický okruh, sa nikdy neopakujem. Snažím sa byť presný, precízny, idem k tematike veci, ako to ja vidím. To že môj čitateľ to tak nevníma, je jeho problém.

Presne tento istý problém máme u čitateľov biblie, ktorých kategoricky môžeme rozdeliť na niektoré kategórie. Ešte predtým sa chcem celkom určite zmieniť o tom, že v žiadnom prípade nechcem byť pateticky, alebo sentimentálny.

1. Tí, ktorí čítajú bibliu ako Božie Slovo. Uznávajú teda logicky, jej prínos na poli duchovného rozvoja a vedia, že to Božie Slovo mi dáva svetlo pre môj život, aby som poznaním Pána Ježiša dozrel pre Božie kráľovstvo. Aby som prostredníctvom čítania prišiel na to, že Ježiš je Boží Syn, ktorý prišiel vykúpiť človeka z hriechu.

2. Tí, ktorí čítajú Bibliu len preto, lebo hľadajú senzácie a nejaké ospravedlnenia pre svoju neveru, pýchu, egoizmus, pohŕdanie katolíckymi pravými výkladmi.

Príklad. protestantskí pastori, ktorí radi citujú 14 Pavlových listov, resp. 13 plus list Hebrejom, ktorý tematicky mohol aj nemusel napísať sv. Pavol, ale to nás ako z hľadiska viery nemusí zaujímať, lebo nie je to celkom podstatné na ad hoc. (na teraz)

2. Tí ktorí čítajú biblické texty, lebo vedia, že Kristus je prameň viery, spasenia, nádeje, duchovného života.

3. Tí, ktorí poznajú biblické texty aspoň z počutia, ale nikdy ich nečítali, ani sa nezamýšľajú nad nimi, sú ateisti, alebo agnostici, a je im to úplne jedno.

tretia menovaná skupina je takpovediac každý ateista, ktorý videl stavbu kostola v každom meste, každej dedine, rozumie, že sa tam konajú bohoslužby, ale jemu to je úplne jedno, lebo on tomu neverí. Ale raz uverí, to je podstatné.

Čo chcem povedať je jedno. V biblii nie sú nijaké rozpory, len niektoré udalosti sú pomenované tak, ako to vnímali evanjelisti a ich najbližší spolupracovníci, a preto to tak zaznamenali. Niekto to vníma ako doslovne, niekto v tom symboliku.

Ak niekto vníma napríklad zázračný rybolov, pri ktorom na príkaz Krista sa chytilo do siete až 153 rýb, na porovnanie udávam teda evanjeliové súradnice, kde tento príbeh je teda vyrozprávaný Ján 21:8-11, ako 153 národov, ktoré sú zachránené Pánom Ježišom, alebo to vníma len akýsi počet z nominalistického hľadiska, že všeobecné pojmy sú len menami, nič iné to neznamená, nemusí ma to rozlišovať, pretože podstata toho príbehu je tá, že na príkaz Krista sa zázračne chytilo množstvo rýb, až sa siete trhali.... Lk 5,6-15

Pre mňa je podstatné, či plním príkaz Krista. Aj keď niekedy sa vám môže zdať, možno je to psychologické pozadie, že niekedy človek keď uvažuje a rozjíma o biblických veciach, diabol vám môže vyhadzovať vaše hriechy, previnenia, alebo pokušenia pred oči. Preto treba konať pokánie, ktoré značí zmena myslenia.

Nech sa vám darí.

 Blog
Komentuj
 
 fotka
abstraktdepres  11. 4. 2024 00:30
"Žiadne rozpory", len každé evanjelium končí vlastne uple inak. Až na smrť Ježiša teda. Často zdôvodnované ako že si "každý všíma niečo iné" ale keď zmení celá obloha farbu a zrazu "sa otvárajú hroby, mrtvý vstávajú a menia sa na živých" tak je divné že niekto si to vôbec nevšimne a všimne si len že Ježiš povedal "dokonané jest a naposledy vydychol".

Mnohé údaje napríklad číselné spomínané viac krát sa dosť líšia. Ale to sa mi nezdá tak dôležité.

Prepáč, nič proti tebe ani krestanstvu ale lepšie než omáčky typu tvoj blog je kúpiť si nejaku odbornú knihu kde sa niekto vážne venuje rozboru biblie a konkretnym faktom a rozporom.
 
 fotka
vreskot000  11. 4. 2024 22:13
@abstraktdepres keby si si pozorne prečítal cely článok, dozvedel by si sa viac
 
 fotka
vreskot000  12. 4. 2024 21:39
@abstraktdepres inak sa stavim, že
1. neprečital si si môj text
2. zle si odpovedal, lebo si nevystihol to, čo som písal
 
 fotka
abstraktdepres  17. 4. 2024 03:35
Čítal a boli by aspoň 2/3 ak nie 3/4 premazať aby bolo jasné čo chcel textom autor povedať. Ak v tom má vôbec sám jasno. Pretože obvykle ak má človek v niečom jasno tak to vie aj krátko a a jasne vysvetliť.

"Bohužial každý si všíma niečo iné." Ja som si všimol len dlhý text s nejasným zdelením s hromadou odbočiek od hlavnej témy.
 
 fotka
abstraktdepres  17. 4. 2024 03:39
Ak by som to mal ešte skrátiť tak tento blog je uplne na štýl Mahmuta.
 
 fotka
vreskot000  sobota 17:34
@abstraktdepres ja tu publikujem 16 rokov, takže ja mám už svoju históriu
Napíš svoj komentár