Zapojil som sa teda do jednej diskusie, a nedá mi opomenúť niekoľko faktov, ktoré som teda opätovne dosť rozsiahlo vymenoval.

Teda aby sme si ujasnili hneď niekoľko nejasností. O čo teda ide. 

Počuli sme že teda akousi podmienkou návštevy pápeža Františka nie je očkovanie ale naša kresťanská a ľudská spolitizovaná ješitnosť. 

To znamená, že mne nebude nikto rozkazovať, čo mám a čo nemám robiť. Ja som slobodný človek, a keď to poviem z tej druhej strany, teraz je tá najmenej vhodná chvíľa, aby sa niečo takéto konalo. 

Ďalšia vec, ktorú som chcel zdôrazniť je ten fakt, že. Každý kto má súdny rozum, a dokáže ho používať, nie je sentimentálny, neberie vieru ako osobný fetiš, ktorému sa klania tak, ako to robili pohania, bezo zmyslu, nevedeli čo robia... my žiaľ robíme presne to isté... lebo prvý piatok, lebo božské srdce ordinuje výlučne pred omšou na prvý piatok, iné dni sa samozrejme nerátajú. 

Aj pokánie máme obmedzené na veľké sviatky ako veľkú noc, vianoce, prvé piatky, ale to, či nastala istá konverzia v tvojom duchovnom živote, a živote ako celok, to cirkev už nezaujíma. 

toto je teda biblické?? Myslím si, celkovo, že vôbec. 

Druhá vec... nebude nikto nikoho nikde pozývať. Nevieme aká bude situácia o mesiac. Ani vo vatikáne trochu pokory by nezaškodilo. Sv. otec Benedikt XVI mal predsa niekoľko možností prísť na Slovensko. Sme vykričaná katolícka krajina pod Tatrami. 

S Poľskom sme už možno reálne to posledné, čo si drží pravú vieru, aj keď my máme od viery naozaj na sto honov ďaleko. Prišiel len na Moravu. Slovensko teda, skonštatujúc, elegantne obišiel. 

Napriek všetkému, všetkých diskusiám, cirkevným a politickým, úvahám, nezmyslom i priazni jeho vtedajšie gesto (bavíme sa teraz o sv. otcovi Benediktovi XVI ) považujem za prejav vysokej sebareflexie, múdrosti, diplomatickosti, ktorej cirkvi aspoň nateraz určite chýba. 

Ale to si nepriznáme. My robíme všetko na základe emócii. My robíme veci na efekt. Koľko veriacich príde, aký bude zvonček, aký bude rozpočet, či sa to oplatí, neoplatí, kto bude vyberať peniaze, koľko to bude stáť, už teraz po internete som čítal, že hľadajú na pomoc zas nejakých dobrovoľníkov. Kto ich akože zaplatí? Kto dneska robí zadarmo povedzte mi? Čo to má znamenať? 

Druhá vec. Neočkovaní nenosia rúška, lebo nemusia samozrejme. hovorím ironicky. Ničomu nerozumejú. Presne tento istý scenár je v kostoloch. Čo vy viete, aké oni hygienické štandarty dodržujú? Čo keď sú mnohí humusáci prvého stupňa. Ja by som povedal jednu vec. 

Nechoďte nikto na stretnutie so sv. Otcom. Ak dôjde k podobnému scenáru, ako došlo minulému roku, že leto bolo super, ale jeseň kritická, všetko si to odnesie ako inak samozrejme naša katolícka cirkev. Písmo sväté predsa hovorí aj niečo také, ako, a to poviem záverom tohoto blogu.

...."Naliehaj vhod i nevhod, usvedčuj, karhaj a povzbudzuj so všetkou trpezlivosťou a múdrosťou..." 2 Tim 4,2 

Samozrejme, politicky sa cirkev týmto aj očistí zároveň, pretože cirkevní predstavitelia si dnešnú situáciu vysvetlia po svojom. Ale čo je najsmutnejšie, používanie biblických textov extrémne absentuje. Ešte viac ma zarmucuje, ak naozaj niečo robíme nie z lásky, alebo aspoň z nejakého duchovného úžitku, ale robíme niečo na masy. Všetko teraz, tu, v tomto okamihu, ako keby neviem koniec sveta mal nastať. Veľmi smutné. Teraz napríklad ako Kristus o sebe samom povedal...

"Ak mňa prenasledovali, budú prenasledovať aj vás, sluha nie je väčší ako jeho pán..." Jn 15,20

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár