Mahmutovi som odpovedal na jeho niektoré otázky, ktoré si kladie vo svojom blogu. Pokoj Vám! prajem Vám všetkým radosť z osláv Víťazstva Pána a teraz teda hneď idem písať, o čo konkrétne sa jedná. 

Duch boží, Duch Svätý a duch pravdy je jeden a ten istý Duch Svätý. Názov, ktorým ho Kristus menoval v danom biblickom texte je preto, pretože človek bol duchovne mŕtvy a potreboval vnútorné obrodenie a oživenie, preto Duch Svätý dostal v tomto biblickom kontexte pomenovanie duch pravdy. 

Preto máme aj sedem darov Ducha Svätého, ktoré možno poznáš, a ktoré boli vyliate na Turíce na apoštolov, kedy čakali Jeho príchod (Ducha Svätého) za zatvorenými dverami plnými jednak strachu ale aj dôvery v Boha a modlili sa spoločne. To, čo cituješ z biblie, čo je super, zopakujem pre úplnosť ..."Keď príde On, Duch Pravdy, uvedie vás do plnej Pravdy, lebo nebude hovoriť sám zo seba, ale bude hovoriť, čo počuje a zvestuje vám, čo má prísť.“ Jn 16,13 nájdeme, ako píšem v biblických súradniciach v Jánovom Evanjeliu 16 kapitole 13 verši. 

To je teda zaručene jeden a ten istý Duch Boží, ktorý je samozrejme aj Duchom Svätým, Zem však bola pustá a prázdna, tma bola nad priepasťou a Duch Boží sa vznášal nad vodami “ ( Gn 1, 1 – 2). Tu vidíme hneď v prvej kapitole knihy Genezis v prvých riadkoch biblických teda zmienku o Duchu Svätom.

Ďalej Ježiš odpovedal: Amen, amen, hovorím ti: Ak sa niekto nenarodí z vody a z Ducha, nemôže vojsť do Božieho kráľovstva. To písal Ján Jn3,5 v tretej kapitole piatom verši. 

To znamená, že skús si napríklad otvoriť Písmo Sväté, ktoré ti ponúkne spásonosné odpovede na tvoje pomerne vhodné otázky. 

Človek je povolaný, aby hľadal, a aby sa pýtal, a prostredníctvom odpovedí, ktoré nemusia byť veľmi jasné a zreteľné a zrozumiteľné, predsa len dospeje raz do jedného bodu, kedy Kristus ti vo večnosti všetko vysvetlí a ukáže sa ti v sláve. 

Práve v jeho vykupiteľskej smrti, a čo je najpodstatnejšie v jeho slávnom zmŕtvychvstaní, ktoré každoročne si kresťania pripomínajú osobitným spôsobom na Veľkú noc je presne ten akýsi duchovný a historický predel, teda akési preklenutie, ktorý znamená to, že svojou smrťou našu smrť premohol, svojím zmŕtvychvstaním obnovil nám život, a nanebovstúpením otvoril nám brány neba. 

A tam sa dozvieme teda celú pravdu presne taká, aká je, hoci nie všetko je pravda spomenuté a zapísané v Biblii, pretože ani v biblii nie je všetko zapísané, ale všetko má svoj účel. 

Boh ti prostredníctvom textov Písma vyjavil všetko, čo máš vedieť, a o inom nešpekuluj. Keď zoslal na Turíce v 50 deň po vzkriesení a 10 deň po nanebovstúpení Ducha Svätého, tak zoslal Ducha Svätého, ktorý je určite tretia božská osoba jednej nerozdielnej podstaty s Otcom a Synom, ktorému sa zároveň vzdáva tá istá poklona a sláva, ako Otcovi a Synovi, a On (Duch svätý) hovoril ústami prorokov v starom zákone. Je to Pán a Oživovateľ, ktorý vychádza z Otca i Syna. Bližšie o tom spomína dogmatická teológia. Ja ti poviem iné. 

Kristus po svojom zmrŕvychvstaní apoštolom povedal veľmi jednoducho. Pokoj Vám! a pozri. Nič iné ty nepotrebuješ. Nedaj sa zvábiť nejakou prázdnou filozofiou. 

Filozofi boli, ktorí špekulovali častokrát o veľmi múdrych tézach, chceli veľmi diskutovať niečo ako ty na vznešené témy, ale duchovne boli mŕtvi, a práve preto sa mnohí odklonili od pravého kresťanského učenia a hlásali všetko možné len to, čo Božie Slovo neučí a nehovorí. Mňa domnienky nezaujímajú. Buď niečo pravda je, alebo nie. 

Duch Sväty a Duch Boží je jeden a ten istý. Je to niečo to isté, ako ja môžem povedať, že ty mi môžeš byť sused, ale predsa máš a patríš do nejakej rodiny tvorenej otcom a mamou, nejakým súrodencom, početnej, alebo menej početnej rodiny, nejakým si bratrancom, možno strýkom, kamarátom, priateľom, proste tých akýchsi rol a úloh máš veľa, ale predsa si jednej podstaty, že si. nič viac. A preto aj o Pánu Bohu v podstate vieme povedať len to, že Je... nič viac. 

Čítaj si biblické texty a uvažuj nad nimi nielen vo svetle akejsi filozofickej dohady, čo by bolo a neviem čo, ale ako niečo, ktoré chce zmeniť tvoj život k lepšiemu a aby ťa Pán Boh priviedol k spáse, a našou podstatou je prísť k Bohu do neba, aby sme sa spoločne radovali z osláv víťazstva veľkonočného Baránka, ktorým je Kristus, ktorý raz navždy premohol smrť a priviedol nás k novému večnému životu.

 Skús nad týmto pouvažovať. Ja ti prajem pokoj vzkrieseného Krista aby ťa pokojom naplnil a sprevádzal tak ako nás všetkých.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár