V katolíckej liturgii po premenení, sa ľud horlivo modlí jednu z troch modlitieb, ktorú má na výber, podľa vyzvania kňaza. Jednou z nich je hneď prvé z možností práve toto zvolanie, ktoré znie takto. "Smrť tvoju, Pane, zvestujeme, a tvoje zmŕtvychvstvanie vyznávame, kým neprídeš v sláve..."

Nakoľko, domnievam sa, väčšina ani nás kresťanov si neuvedomuje poriadne, že príchod Pána sa evidentne približuje, presne tak, ako som o tomto pojednával v niektorom z mojich blogov na tému, Pán je už blízko, niečo také, nepamätám sa už, mnohí ešte stále tomu neveríme.

Čosi o tomto matne sa pokúša kolega mahmut rozprávať, mimochodom napísal minule veľmi dobrý článok a práve na základe toho som usúdil aj ja, že deň Pána sa približuje.

Minule sa mi sníval prazvláštny sen, ktorého výzam si viem vysvetliť jedine v duchu biblických textov. 

Snívalo sa mi, že nachádzam sa na poli, ktoré je neďaleko odo mňa. videl som klasickú scenériu, ako autá na sídlisku, domy, činžáky, všetko v poriadku. Potom som prišiel ku poľu, ktoré tam pravda aj reálne existuje, a bol som uprostred neho sám. Bol slnečný deň, ale vnímal som aj vo sne, aj keď teda to všetko bol len sen, nikdy neuskutočnená realita, do nejakého času možno, ako keby náhle všetko vyplo. A počul som jasne tieto slová. Pán Prichádza!

Nechcem pravda nikoho strašiť, a mnohým pravda to bude možno aj na jednak poučenie, ale mnohým samozrejme na smiech, pretože veľa ateistov a materialistov si samozrejme budú ako vždy, žiť svoje sny, žiť pre prítomnosť, nežiť pre minulosť, sústrediť sa len na to "podstatné" a nerušiť sa blízkymi udalosťami, ktoré ešte nastanú.

Presne takto isto sme žili v podstate pred dobou, kedy ešte o pandémii ani počuť nebolo. Nebolo o nej chýru ani slychu.

Ešte na strednej škole ak sa matne pamätám. niekedy 16 rokov dozadu, možno viac, presne tie údaje neviem, šíril sa kovid kdesi v španielsku, týkalo sa to ďalej predovšetkým juhu europy. Údajne nejaký nakazený sa našiel aj v našich zemepisných šírkach, avšak na to všetko sa pomerne rýchlo zabudlo, a ďalej sme si žili každý jeden svoj život.

Neriešili sme čo sa deje v zahraničí, neriešili sme, že niečo môže opätovne prepuknúť po nejakých pätnástich rokoch, ale tento krát to bude mať celosvetové zameranie, že to teda postihne celý svet, a nielen to, bytostne zaiste aj my medzi sebou poznáme ľudí, ktorí tomu jednak podľahli, jednak sa vyliečili, alebo mali akúkoľvek možno bezprostrednú skúsenosť s touto pliagou, označovanú ako pomyslenú jedenástu egyptskú starozákonnú ranu.

Čo sa týka aj starozákonných udalostí egyptských rán, to že more sa napríklad premenilo na krv, som kedysi nechcel veriť alebo som si to nevedel predstaviť. Teraz mi je to viacmenej jasné, a síce, že to, čo sa píše v Písme Svätom, biblických textoch je pravda. Nie preto sa to tam píše, aby možno vystrašilo tieto a nasledujúce generácie, tak, ako pri oných udalostiach zaiste boli predstrašení tí ľudia, ktorých sa to priamo týkalo, ale preto, aby sa človek poučil, a zistil, aký veľký je Pán so svojími skutkami presne tak, ako ho chvália testy písma svätého.

napríklad pri prechode červeným morom, kedy vyslobodil egypťanov z rúk faraona, zatopil jeho vojsko a podobne.

Údajne jestvujú, neviem či to môžeme označiť za pravé, platné, niektoré dobové historické nálezy, ktoré som si viacmenej podrobne preštudoval na internete, pretože mňa biblická história mimoriadne zaujíma, že z práve tejto doby naozaj v realite došlo k udalostiam, ktoré opisujú biblické stránky, a teda naozaj sa stali.

Záverom spomeniem ešte niečo v tomto odstavci. 

Mnohokrát v pohodlí svojho domova, uprostred radostí a starostí, nevnímame význam niektorých historických udalostí, viacmenej ich vnímame na spôsob že proste niečo sa stalo, udialo, my sa možno o tom všetko učíme na nejakom dejepise, zemepise, čo súvisi možno s geografickou polohou, trochu historie prečo načo začo, aj možno nás to zaujíma a podobne, ale viac človek tomu nevenuje pozornosť a mali by sme, pretože mnohokrát sa história opakuje presne v duchu slov Jána Amosa Komenského, že národ, ktorý nepozná svoju históriu, je odsúdený prežiť ju znova. Aspoň zbožne dúfam, že sa táto hrozivá komenského predpoveď nikdy nenaplní.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár