Filmoví producenti, scenáristi, rozliční herci nám ponúkajú množstvo filmových produkcii, kde sa môžeme čo to dozvedieť o biblických postavách naprieč celou bibliou. Ešte keď som bol na strednej, pamätám sa, bol nejaký dvojdielny, alebo štvordielny film niečo z prostredia Starého zákona. Nakoľko bolo krátko pred vianočnými sviatkami, a ráno ako prvý deň prázdnin, hovorím teda ešte z čias prostredia strednej školy, som chcel zažiť atmosféru rannej liturgie pred vianocami v advente, vybral som sa do kostola, a potom som sledoval tento náboženský film.

Zapojil som sa teda opätovne do jednej diskusie, kde ešte samozrejme stále doznievajú emócie z príchodu Sv. Otca Františka na Slovensko, po jeho krátkej medzi pristávke v Maďarsku. Naozaj som bol z toho všetkého veľmi dojatý, nebol som tam priamo, ale sledoval som to z televízie, pre mňa to bolo neopakovateľný zážitok. Celkom isto som vnímal aj celú tú neprajnosť, avšak k tomu sa vyjadrovať zaiste nechcem. Čo teda chcem vyjaviť je asi toto v danej diskusie.

...To je historická otázka smerom k ateistom, ktorí životom bezcieľne blúdia. 

Pýtajú sa kadejaké nezmysly. Ako môže Boh dopustiť nejaké zlo, keď je Boh absolútne Dobro. 

Ako mohli byť vojny, prvá a druhá svetová, a rozličné fantasmagórie, ktoré nemajú spoločné s vierou v Boha. Kto to dopustil? Bol vari vodca z nemeckej ríše presvedčený kresťan, ktorý si ctil Boha a božie zákony? Bol azda vodca zo sovietskeho zväzu presvedčený kresťan(napriek tomu že dotyčný v mladosti chcel byť pravoslávnym duchovným, čo sa nemôže zaiste historicky nijako neopomenúť) keď nechal mimo iného vyvraždiť na sibíri nespočetné množstvo nevinných ľudí? 

Alebo ostatní ktorí boli deportovaní? Pán Boh ani v dobrom, ani v zlom nie je nejaký manipulátor, ktorý ťa zastaví v konaní dobra, že už bolo dosť... lebo kresťanské povedomie mi hovorí, že čím viac lásky a dobra rozdáš, tým viac lásky a dobra ti ostane. Avšak toto platí aj so zlom. Čím viac zla rozdáš, tým viac ti ostane. 

A zlo plodí len zlo v akejľkovek podobe, lebo zlo je nie opak, ale nedostatok dobra. 

Taký človek nedokáže dobro obsiahnuť. Boh ti dal istú slobodnú vôľu, a ty sa rozhodneš. Povedať na katolícku hierarchiu, z ktorých každý jeden z nich zažil ateistický teror do revolúcie je podľa mňa dosť trúfalé. Minimálne z teba. 

A to si samozrejme môžeš povedať ty sám, môže si to povedať každý jeden človek. 

Podstatou tohoto videa ktoré je samozrejme prerozprávanie nejakej evanjeliovej stati je nie v zásade v tom, aby niekto na základe tohoto evanjelia hodnotil súčasnú dobu, dal to do nejakého porovnania, alebo akejkoľvek komparácie ako takej, a možno hľadal v niečom nejakú podobnosť... 

Ale sa zamyslel nad sebou samým. Pretože svet zmeníš jedine tak, že budeš hľadať pravdu v sebe, pravdu o sebe, až dozrieš k poznaniu, že jedinou Cestou, Pravdou, Životom je Ježiš Kristus vprostred toho, čo robíš. 

Ak si ty bez viny, háďž kamene na koho chceš. Bez viny nie je nik, a teda nik nemá právo na niekoho útočiť. Môžeme sa bratsky napomenúť v tom, že jeden za druhého sa môžeme modliť, pretože Pán povedal jasne, citujem biblické texty.... 

"Kde sú dvaja, alebo traja v mojom mene, tam som aj ja medzi nimi...Mt 18,20. 

A daj si otázku, či sa snažíš, (podobne ako každý človek, lebo to je podstata nášho života) vyznávať Božie meno nielen slovami, modlitbami, ale aj skutkami uprostred života, kde žiješ, pracuješ, s kým zdieľaš svoj každodenný život. Teda čo by bolo treba robiť. 

Čítaj písmo sväté, sleduj posvätné texty, ktoré ti naprieč celým písmom svätým jasne ukazujú, čo všetko konal, mal konať, a nemal konať, a čo všetko sa stalo dobré aj zlé v starom zákone, aké sú spásonosné usmernenia Pánové v evanjeliových textoch a príslušných kapitolách, a čo všetko obsahujú aj nepostrádateľné Pavlove listy s ostatnými posvätnými knihami nového zákona, a Boh, ktorý je Pánom na všetkými ťa naplní pokojom. Nič inšie nepotrebuješ. "...Choď a rob aj ty podobne..."Lk 10, 25 -37

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár