Kedysi som sa zamyslel nad výrokom, ktorý je vo všeobecnosti známy, a znie. Každý si je strojcom svojho šťastia. Keďže teraz som natrafil v anketárskom okienku na myšlienku, že do akej miery je v podstate tento výrok pravdivý, pokúsim sa na to pozrieť z vlastného uhla pohľadu, o čo ide.

Je mnoho extréme pomsty chtivých ľudí, ( naozaj je to príšerné a otrasné slovo, ktoré ale v súčasnosti slúži napríklad ako výstraha pred týmito ľuďmi) ktorí naozaj nevedia čo so sebou, čo som vlastne vyslovil pred malou chvíľou v jednej rubrike. 

Dobre vieme, že prakticky každý človek, ktorý sa pohybuje v nejakej spoločnosti, či je to pracovná časť, alebo medzi priateľmi, sa nachádza nejaký prirodzene neprirodzený narušiteľ akýchkoľvek plánov, ktorý sa jednoducho zabáva s tým, že znemožňuje druhým žiť poriadne naplno život. 

Nie každý totiž si je strojcom svojho šťastia a skúsim vysvetliť o čo približne ide.

Teda človek častokrát keď  v niečom potrebuje napríklad poradiť, príliš veľa dôveruje. Dajme si otázku, že prečo. Pretože žiaľ Bohu, nemá inú možnosť. nachádza sa proste v nejakej zložitej psychologickej situácii, a je schopný dvoch extrémov.

Prvý extrém je, že odmieta pomocnú ruku, teda odmieta naozaj preukázané dobro, a druhý extrém je ten, že nedokáže rozpoznať ani zjavné zlo, pretože je maskované falošnosťou. Inými slovami povedané, máme dočinenia s falošnými náhradami.

Príliš dôveruje prakticky človeku, ktorého možno nepozná, pretože sa bojí zdôveriť tomu, koho pozná. Možno sa hanbí, proste mu prekáža niečo na niekom. Možno je vcelku nedôverčivý, a bojí sa, že niektoré možno kompromitujúce situácie by mohol niekto zneužiť. Právom teda sa bojí a obáva  o svoju česť, o svoje postavenie ako také a v spoločnosti ako takej, pretože človek za každých okolnosti, čo konkrétne ide vykonať, by si mal dôrazne premyslieť, čo bude robiť, komu čo povie, s kým sa ide o niečom poradiť, aby ten druhý proste nevyužil nejako tú situáciu, ktorá by mohla sa otočiť proti nemu. V tomto prípade mám na mysli proste situáciu, že mnohí sme veľmi dôverčivý.

Staviame na to, že priateľstvo povyšujeme už prakticky oddávna na piedestál našich hodnôt, ale nevieme ho presne doceniť. 

Keď si tak vezmeme, dnešný svet naozaj je tak domotaný, že nevieme poriadne, komu máme veriť, a komu nie. Mnoho ľudí nanešťastie podceňuje kovid, a verejne vyhlasuje, že kovid napríklad vôbec neexistuje, že to si vymysleli ľudia, ktorí chcú silou mocou niekoho len obmedziť. Aj pri tomto veľmi smutnom konštatovaní musím povedať, že každý si je strojcom svojho šťastia, aj keď to niekedy nemusí tak vyzerať.

Ja osobne mám dojem pri tomto porekadle, že človek je v niečom osamotený, a druhý  ho pozoruje a čaká možno takticky, kedy ten dotyčný trebárs spraví nejakú chybu, aby vzápatí sa tomu človeku mohol vysmiať nad jeho neschopnosťou, nemožnosťou vykonať niečo, čo patrí do daného rozhodovacieho procesu, ktorý samozrejme v tom konkrétnom čase a priestore je extrémne potrebný práve na to, aby človek si dokázal zachovať si svoju česť a dôstojnosť.

 Nie každý si je strojcom svojho šťastia, pretože poznáme mnohých, ktorí majú extrémne tendencie, teda sklony niekoho patologicky pozorovať. Možno niekoho manipulujú, s tým, že si dávajú dobrý pozor, aby napríklad neboli odhaliteľný.

Práveže takých ľudí veľmi často prezrádza obsah a štylistika toho, čo niekomu možno stále zdôrazňujú, a stále sa snažia v niekom vzbudiť jednak jeho osobnú, samozrejme falošnú predstavu  o to, že teda on je schopný ho pochopiť a podporiť, pričom v skutočnosti sa jedná o pravý opak.

Mnohí veľmi nešťastne, nakoľko sa nemajú o koho oprieť, možno sú neveriaci v Boha, teda nepoznajú zmysel hodnoty obety a modlitby a odovzdanosti do božích rúk naozaj naivne veria kadekomu, prakticky presne tomu, ktorý veľmi tendenčne sa chystá ovládnuť daného človeka, podchytiť ho v reči a jeho konaní, a potom z neho spraviť sprostého doslovne.

Tieto nekalé psychologické činy naozaj mnohých priviedli do nešťastia, ale dá sa tomu pomôcť, tým, že človek proste bude dôverovať dobru, bude pozitívne myslieť, ale predovšetkým hľadať v niektorých veciach napríklad súvislosti, čo s čím konkrétne súvisí, kto konkrétne mu teda chce v niečom naozaj pomôcť, kto sa tvári len tak, alebo kto robí poza jeho chrbát naozaj veľmi nekalé a nečestné praktiky, hoci môže byť pomerne ťažko odhadnuteľný a identifikovateľný.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár