Ako dobre vieme, Argentína je majster sveta. Favorizoval som síce Chorvátov, ale potešilo ma, že vyhrali aspoň to malé finále v boji o tretie miesto. Nakoľko som tušil, že môj príspevok o titule majstrov sveta pre Argentínu môže mať v mojom podvedomí aj náboženský podtón, pokúsim sa vyjadriť približne v týchto vetách. 

@tomas55555 @1. poskytol si mi zas námet do blogu, a vysvetlím ti, ako v týchto jednoduchostí života dokážeš vykúzliť zložitý morálny rébus, ktorý ti ozrejmím v týchto riadkoch. Vieš, poviem ti. Život je príliš krátky a drsný na to, aby sme sa nedokázali z niečoho tešiť len preto, lebo nemáš z toho úžitok. To je presne ako v kresťanstve, ale žiaľ, z toho opačného ponímania, a poviem ti prečo.. nemôžeš vo všetkom byť zištný. Príklad. Pane Bože. Daj, aby som zajtra vyhral (aspoň) milión korún. Možno aj do zvončeka dám viac. Dám na potreby cirkvi, ak mi to pomôže k tomu, aby som sa mal lepšie. Je to správny postoj?

My kresťania sme zatrpknutí, ktorí vidia len to, že niekomu sa darí, nedarí, že chleba lacnejší nebude a podobne. 

Lebo keď Boh skúša mňa, musí skúšať aj suseda, musí skúšať aj kamaráta, a v neposlednom rade musí skúšať možno aj toho nášho najzarytejšieho nepriateľa, alebo odporcu v tej najrozličnejšej forme, akú si dokážeš predstaviť. 

Preto ži pre prítomnosť. 

V cirkvi robíme chybu, že chceme spoločne síce dokráčať ku jedinému cieľu ku večnosti s Bohom, ale len vtedy, kedy nám to vyhovuje. 

Dokáž, že budeš odvážne kráčať aj na krížovej ceste za Ježišom nielen sa unášať adventnými emóciami zo skorého príchodu Krista na tento svet v udalostí spred 2000 rokov, ale že dokážeš sa na vieru pozerať zo všetkých uhlov. 

Boh nechce jednostranný uhol pohľadu, ale Boh ti dal rozum, aby si rozumom rozmýšľal nad tým, čo všetko máš pri sebe, čo nemáš, kde máš rezervy, nedostatky, ale aj to, v čom si dostal vlohy a talenty a dostatky. Ak sa hovorí, že talent je len 10 percent úspechu, ale všetko ostatné je drina, skús v týchto medziach pouvažovať aj nad tým, že čo keď ten 10 percentný talent zužitkuješ na sto percent. 

Presne ako vo futbale. Tak ako Francúzko takmer vyhralo nad Argentínou, ale predsa sa mu to nepodarilo. Ale na tej ceste si toľko krát podkopeme nohy, toľko "faulov" udelíme a toľko "faulov" sa nám dostane, že úplne minieme pri tej emócii cieľ, ktorý sme si stanovili. Celý zápas, ako sa mi teraz premietol hlavou, bola jedna emócia. Emócia, ktorú buď prijmeš, alebo odmietneš. Tak ako v športe si šport, aj konkrétne futbal pamätá len víťazov, Boh je nastavený presne na toto isté. Prekleniem to v krátkosti moje tvrdenie do biblickej roviny.

Sv. Pavol jasne hovorí, že tí, čo bežia na štadióne, bežia síce všetci, ale len jeden z nich dosiahne víťazstvo. Bežte tak, aby ste sa ho zmocnili. 

Jeho slová hovoria jasne, aj v kontexte dnešného finálového zápasu vo futbale... citujem bibliu. 

..."Neviete, že tí, čo bežia na štadióne, bežia síce všetci, ale iba jeden dosiahne víťaznú cenu? Bežte tak, aby ste sa jej zmocnili. A každý, kto závodí, zdržuje sa všetkého; oni preto, aby dosiahli porušiteľný veniec, my však neporušiteľný. Ja teda tak bežím, nie ako na neisto, tak bojujem, nie akoby som bil do vetra. Ale krotím svoje telo a podrobujem si ho, aby som azda, kým iným kážem, sám nebol zavrhnutý..." 1. Korinťanom 9:24-27

Je úplne evidentné že sv. Pavol ako Riman sa určite zúčastňoval nejakých športových hier, či už v Grécku, kde účinkoval. Teraz neriešim to, čo kde konkrétne napísal, ale to, ako odkaz dneška, že....

1. prostredie, v ktorom vyrastáš a žiješ, ťa silne ovplyvňuje.

2. prostredie ťa silne formuje

3. prostredie ťa motivuje.

Motiváciu máš buď k dobrému, alebo k zlému, záleží od toho, čo konkrétne si vyberieš. 

Na veľmi veľa článkov som to rozoberal, čo máš motiváciu niečo dokázať. 

Nemyslím to všeobecne ako "niečo" lebo prakticky každý v živote niečo dokázal. Možno to bolo viditeľné pre svet, možno to bolo neviditeľné pre svet, ale bolo to záslužné v očiach Boha, ktorý skúša ľudí.

Možno ste si všimli, že je plno futbalistov, ktorí akýmkoľvek spôsobom prezentuje svoju vieru. Sergio Ramos má vytetované Božské srdce Ježišovo, ruky zložené ružencom a tvár Ježiša Krista. Neviem už presne ktorý futbalista má vytetovanú modlitbu "Zdravas Mária" na ramene.

Záverom chcem ti povedať toľko, že čo mi z toho vyplýva.

Koľko Bohu obetuješ zo seba samého, toľko ti Boh odmení v časnom živote aj vo večnosti.

Aké ponaučenie z toho vyplýva.

To, čo spomína biblia. Blažený človek, čo v Pána skladá dôveru. 

Preto sú úbohí tí, ktorí sa viere, Bohu, cirkvi, náboženstvu vysmievajú, a dá sa na nich použiť slová Pána Ježiša...." Otče odpusť im, lebo nevedia, čo činia..." Lk 23,34

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár