Teraz akurát pred spaním mám ešte trochu času. Spravil som si fantastické špagety, na ktoré nedám dopustiť, a rozhodol som sa, že predsa len pridám nejaké to zamyslenie. Rozhodol som sa pridať zamyslenie teda o tom, či sa dá pochybovať o niečom, čo je dobré, či sa dá silou mocou negovať niečo, čo je jasné, a vlastne prečo človek o niečom stále trebárs pochybuje.

Už René Descartes vo svojom diele cogito ergo sum vyslovil geniálnu myšlienku, ktorá znie, že pochybujem o všetkom okrem toho že pochybujem, a že to všetko je prvá a nespochybniteľná pravda o svete. Aby som to v skratke vysvetlil, ako si pamätám spoza lavíc na vysokej, tak je to približne o tom, že jediné čo môže považovať za isté je fakt pochybovania. Aby niekto mohol pochybovať, musí myslieť.

Pripadá to trochu zvláštne. Nechcem teraz rozoberať nejaké moje analytické myšlienky na descartove cogito, ale ide mi o to, že dá sa to zosúladiť s nadpisom, že teda ak človek nemá žiadne tiene, nie je teda vo svetle.

Nepriamo tento citát nabáda človeka k poznaniu, že ten, kto počas svojho života niečo dokazí, skazi, niečo sa mu proste nepodarí a nevyjde podľa jeho predstáv je minimálne dôkaz toho, že sa o to aspoň pokúsil. Áno, jeden smiešny citát hovorí, že kto nič nerobí nič nepokazí, preto sa nebudem pokúšať o nič. Tento pasívny postoj mnohí by najradšej zachovali.

Je to možno sčasti aj preto, pretože majú isté meno a reputáciu napríklad v danej spoločnosti, a teda logicky, mohli by sme z toho všetkého vydedukovať, že aj to najmenšie, minimálne zaváhanie človeka  môže stáť reputáciu, miesto, proste všetky tie pomyslené materiálne, duchovné, duševne a iné benefity, ktoré človek požíva vplyvom napríklad svojej práce, vplyvom svojho viac alebo menej významného a významnejšieho postavenia v spoločnosti.

Áno, niekomu proste ide o veľa. Niekomu ide o extrémne veľa, kedy proste mu záleží na tom, ako vyzerá pred druhými. Niekedy je úprimný, ale zas niekedy nie je úprimný a dobre vieme, že občas je príjemné napríklad zahrať niekomu na city, možno zahrať pred niekým nejaké divadlo, a stať sa akýmsi hercom. Nemám to samozrejme na mysli doslovne, aby niekto študoval a vydal sa na dráhu herca, alebo hral v divadle, ale v tom, že...

Aj náš život môžeme vnímať v podstate ako jedno veľké javisko, ako jedna veľká divadelná hra, ktorá má svoj začiatok, ale vieme veľmi dobre, že teda všetko, čo sa raz začne, sa prirodzene musí aj skončiť. A presne počas tohoto nazveme to teda príslovečným pomenovaním "hereckého výkonu" musíme si byť vedomí toho, že je rozdiel niečo hrať akože, teda nestotožniť sa s pravdivou podstatou a identitou toho deja, a je rozdiel niečo proste prežiť naplno.

A niekedy človek je proste v živote právom zmätený, pretože vie, že keď je čestný a úprimný o to ťažší  teda máme život. Aby som bol konkrétny uvediem jednoduchý prípad zo života.

Viacerí naozaj, ak sme dobre vychovaní, ak sme čestní, v skratke teda poviem, zachovávame čestne pravidlá hry, nemáme sa čoho báť, dobre vieme, že vždy sa nájde niekto, kto to celé bude chcieť napríklad prekaziť, zničiť, znevážiť, ponížiť napríklad autoritu toho druhého človeka práve preto, lebo mu možno závidí tú celkovú pozíciu. Že zato, že on tú pozíciu nepožíva, lebo sa možno zas cíti v niečom ukrivdený a takto teda by sme mohli pochopiteľne myslieť na rozličné odvetvia v práci, mohli teda by sme menovať ďalej.

Pochopil som, že napriek tomu, že toto všetko vytvára v človeku akýsi tieň, teda sme v tieni niekoho, kto aj možno evidentne je menej schopní odborne zdatní ako my, je to aj celkom ľahko trebárs dokázateľné, na základe poznania niektorých zodpovedajúcich faktov, celkovo to tvorí nepríjemnú atmosféru, kde človek niekedy v plnej spravodlivosti sa dopustí viacerých škôd, a presne ako hovorí príslovie, že menej je niekedy viac, robíme presný opak, robíme viac, hoci by sme mali menej, lebo niekedy človek čím je viac aktívnejší, môže niečo pokaziť, čo vyššia aktivita neznamená, že ten druhý nutne musí vybadať a rozpoznať nejaké kvalitatívne stránky. 


Práve preto aj z tohoto vzniklo príslovie, že iniciatívny blbec je horší ako triedny nepriateľ.

Záverom mojej večernej reflexie, v ktorej ešte teoreticky by som niekedy rád pokračoval to chcem zakončiť približne tou myšlienkou, že keď človek ostane čestný a tým čím naozaj je, so svojimi kvalitami a hodnotami, každý omyl sa dá pochopiť a každá chyba sa dá napraviť bez toho, aby ten človek bol akosi uvrhnutý do nemilosti. Nech sa vám darí.

 Blog
Komentuj
 fotka
kierkegaard  12. 5. 2021 08:44
Rozhodol som sa, že ti dám opäť šancu a prečítam si niečo nech vidím, či si sa zlepšil po mojej dobre mienenej rade. Alebo skôr, mal som chuť dať niekomu kapky a vo svete internetu je to najlepšie! Po druhom odseku som prestal čítať. René Descartes nenapísal žiadne dielo, ktoré sa volá "cogito ergo sum" maximálne to v jednom diele tvrdil (povedz/nájdi v ktorom, nejdem všetko prezradiť. Btw. môžem ti ho dať aj preskenované.) A že, to je prvá a nespochybniteľná pravda na Svete je tiež blbosť. Prvá isto nie a nespochybniteľná, to už sa tiež dnes moc nehovorí, lebo o jednej veci zabudol pochybovať.
 fotka
1ggy  12. 5. 2021 16:23
Ten kto pochybuje, rozmýšľa. Skoro ako keby ľudia, čo používajú mozog neverili veciam na ktoré nie sú dostačujúce dôkazy. Zaujímavá myšlienka.
 fotka
james98  12. 5. 2021 18:30
@kierkegaard Haha, tieto blogy nečítam, ale vždy si prezriem aspoň komentáre. A tak som si musel overiť, či to fakt napísal A je to tak. Odhliadnuc od hrôzostrašnej štylistiky a vyslovene významovej nezmyselnosti niektorých viet, je tá faktická stránka ešte biednejšia
 fotka
james98  12. 5. 2021 18:36
@kierkegaard Inak s takými vetami o "nespochybniteľných pravdách" sa stretávam ako "filozoficky veriaci" kresťan, s výraznou ateistickou minulosťou, celkom často. I keď by som nechcel. Nedávno som čítal knihu už od zosnulého rabína Sacks a tiež ma pár krát striaslo. Jemu ale nie je možné uprieť vnútornú logiku - rovnako ako Kierkegaardovi podstvivosť, s akou písal. S logikou je na tom už oveľa lepšie Jim Holt v knihe " rečo existuje svet?"
 fotka
vreskot000  13. 5. 2021 00:57
@james98 rabína by som v živote ako kresťan nečítal, lebo je to bezcenný kompilát človeka ktorý neuveril v ježiša krista ako božieho syna
 fotka
fragile.  13. 5. 2021 01:12
@James98 Hej, Kierkegaard je super Aj ked skoro kazde jeho dielo je poznamenane tym, akou psycho krizou prave prechadzal, tazko sa da pochybovat o tom, ze to co pisal, v tom momente prave tak citil A je to super silne

@Vreskot000 Ak si to necital, tak akekolvek tvoje nazory na to su uplne bezcenne a zalozene na predsudkoch, nie? Neviem si predstavit, ze by niekto niekedy bral vazne napr. recenziu na restauraciu v zmysle "nikdy som tam nebol, ale pripada mi divna"
 fotka
james98  13. 5. 2021 08:01
@fragile. Ano, s tým Kierkegaardom súhlasim úplno No a hlavne, že čítal “dielo” Cogito ergo sum. Keby som bol mladý človek, ktorý hladá nejakú tú cestu ako sa hovorí a prečítam si takýto blog tak si poviem - Nie ďakujem, keď toto má byť kresťanstvo tak radšej skočím pozrieť k tým muslimom či buddhistom
 fotka
kierkegaard  13. 5. 2021 09:48
@vreskot000 Hm, jedného slávneho rabína (na ktorého meno si nespomeniem, ale viem ho nalistovať ak chceš) čítal a citoval v jednej knihe aj Jozeph Ratzinger. Ale ty si asi lepší kresťan ako on. Ja verím Ježiša Krista, a nemyslím si, že som preto lepším človekom od iných. Len viem, že keby som neveril, tak by som bol určite horším. Ty to ako berieš? Čo si nadčlovek? Poznám veľa ľudí, ktorý neveria v to čo ja a sú lepšími a obohacujúcejšími odo mňa. Ak to čo tu hovoríš spájaš s tým, že veríš tak je to hanba...Ako môžeš nazvať bezcenným kompilátom niečo čo si ani v ruke nemal? Kresťanstvo je (aj) o tom mať široký pohľad na veci, vidieť farebný svet. Svet nie je čiernobiely, na štýl - hento sú bezcenné veci, tamto, čo je v súlade sú dobré veci. Ako takto môžeš rozmýšľať? To akože, kto neverí v Ježiša tak je zlý a nezaslúži si ani to aby sme si vypočuli jeho myšlienky alebo čo? Prepáč, ale takýchto ľudí ako si ty, by som poslal na mesiac do inej kultúry, s iným majoritným náboženstvom. Najlepšie niekde kde je chudoba...Lebo takto len robíš zlé meno...Prepáč, že som tvrdší, ale na niektoré správanie som alergický.
@James98 Dávam hviezdičku.
 fotka
james98  13. 5. 2021 18:22
@kierkegaard Povedz mi si takto. Jonathan Sacks je pojem. Liberálny rabín, ktorému išlo o spájanie náboženstiev, dialóg, porozumenie. Niekto, kto má problém zosmoliť jednu rozumnú vetu, ktorú asi prečítal v diele cogito ergo sum, nech si píše čo chce ?
10 
 fotka
zajko1211  13. 5. 2021 23:13
Lukáš, tu skutočne platí na týchto hore diskutujúcich "znalcov" to čo si napísal:

iniciatívny blbec je horší ako triedny nepriateľ.

a kto vie či tento rabín JS v posledných minútach svojho života v ťažkej chorobe uznal Ježiša Krista, ako jednorodeného Božieho Syna...

lebo možná rabín aj dobro robil ľuďom, ale čo mal z toho Ježiš Kristus, ktorého zapieral...?

veď jasne je napísané,
„Ja som cesta, pravda a život.“ Do nebeského „domu“ jeho Otca môže vojsť len ten, kto uverí v Ježiša, prijme jeho učenie a napodobňuje ho. Nikto neprichádza k Otcovi, iba prostredníctvom mňa.“
11 
 fotka
vreskot000  13. 5. 2021 23:15
@kierkegaard ja ti poviem jednu vec. neprajem si, aby si mi písal urážlivé komentáre počuješ? staraj sa prosím ťa sám o seba. si egocentrický človek zameraný len na to čo ty vieš. ja si môžem napísať reflexiu na čo chcem ja. keď ti vadí že neikto nezdieľa tvoje názory je to tvoja vec, chod písať funebrákovi a iným degešom. do mna sa nestaraj.
Mńa ty urážať nebudeš. Dávam ti poslednú šancu.
12 
 fotka
kierkegaard  14. 5. 2021 08:35
@vreskot000 A čím som ťa urazil? Kritikou?
13 
 fotka
zajko1211  14. 5. 2021 09:56
@kierkegaard

"Miluj a rob si čo chceš!"

Drahý tvoje slová, či to už neplatí...?
14 
 fotka
kierkegaard  14. 5. 2021 14:42
@zajko1211 Dráhy zajko, ďakujem za zapojenie do tejto prvotriednej a čoraz viac obohacujúcejšej diskusie. V prvom rade to nie sú moje slová. Múdrejší ich povedal predomnou. A v druhom rade, ja neviem stále čo som urobil zlé alebo nenávistné. Kvapku egocentrické a teraz už aj zbytočné možno...ale predsa, stále s dobrým úmyslom.
15 
 fotka
zajko1211  14. 5. 2021 17:17
@kierkegaard
odpúšťam ti, cigániš ako zmok , lebo sám si ich napísal, pozri si a načo by si ich písal, či len tak... » www.birdz.sk/kierkegaard...
16 
 fotka
kierkegaard  14. 5. 2021 18:24
@zajko1211 Ale to je citát. Vieš čo je citát?
17 
 fotka
zajko1211  14. 5. 2021 18:52
@kierkegaard
a na keru piču si dávaš citát na webku?...
vieš mi vysvetliť
18 
 fotka
sajzousko  15. 5. 2021 20:23
a musím mať tienie?
19 
 fotka
vreskot000  15. 5. 2021 23:23
@sajzousko teoreticky ano
20 
 fotka
sajzousko  15. 5. 2021 23:25
Ale ak je vsade svetlo potom nie je tieň hmmm
21 
 fotka
vreskot000  15. 5. 2021 23:27
@sajzousko veľmi pekne si napísal skúsim nad tým pouvažovať čo povieš
22 
 fotka
sajzousko  15. 5. 2021 23:31
@vreskot000 kľudne starky
Napíš svoj komentár