Lucidne sny je vedecka dokazana schopnost " stat sa " bdelym pocas snivania a prevziat kontrolu nad snom ako takym. V tomto stave vedomia je clovek schopny preskumat prezivany svet. V podstate vsetko co vidime. Mozeme pocut. Citit. Ochutnat a ovonat tak autenticky ako by to bola realita.

Odviazat svoju fantaziu : Mozeme lietat. Mat sex. Cestovat casom. Stretnut svojho hrdinu alebo navstivit ine svety

Prekonat problemy : Strach. Fobiu. Nocne mory. Alebo zle sny

Objavit v sebe genia : znie to priam neuveritelne ale pomocou lucidnych snov je mozne aj komponovat hudbu ci hladat aj inu umelecku inspiraciu.

Ako zistit kedy prezivame tento lucidny sen ?

Plnohodnotny lucidny sen je materialny a vizualne presny. Casto v nom mozeme disponovat s chopnostami ktore v skutonosti nemame ako napr. 360 stupnove videnie. Avsak vzhladom na fakt ze sa to vsetko odohrava v nasej mysli tento svet nema ziadne fyzikalne zakony.

Mozeme ohybat cas ako Neo v Matrixe. Lietat ako Iron Man. Bojovat ako Ninja a mnoho ineho.

Vyhody lucidneho sna

Akonahle sa naucime ako sa dostat do stavu lucidneho snivania otvori sa pred nami uplne novy svet. V podstate mame na dlani cely vesmir ktoreho sme uplnou sucastou a dokazeme ho menit silou svojej mysle. Lucidny sen mozeme vedome ovplyvnovat.

Mozeme hybat predmetmi. Viest dialogy. A davat otazky. Mozeme ziskat zaujimave odpovede ako napr. Akym smerom by som sa mal uberat v pracovnom zamerani ? Kde by som mal zit ? Aky je ucel mojho zivota ? Ako bude vyzerat zivot o desat rokov ? A tak dalej. Moznosti su neobmedzene.

Je lucidne snivanie vedecky dokazane ?

Ano. Existuje jednoznacny vedecky dokaz ktory potvrdzuje existenciu lucidnych snov. Pocas lucidneho sna totiz dochadza k znacnemu narastu REM ( rapid eye movement ) mnozstva vyprodukovanych mozgovych vln co su jednoznacne meratelne aspekty.

Za poslednych styridsat rokov boli uskutocneme tri vyskumy ktore jednoznacne potvrdili pravost lucidnych snov. Prvy vedecky dokaz o lucidnom sne poskytol parapsycholog Keith Hearne. Pomocou electro - okulogramu zaznamenal seriu ocnych pohybov dobrovolnika ktory bol uvedeny do stavu lucidneho snivania.

Ovplyvnovanim jeho snivania sa podarilo dokazat ze dotycna osoba sa v zavislosti od prezivanej udalosti prezivanej vo svojom sne ocami pozerala do urciteho smeru. Jedna sa o zakladny komunikacny prvok medzi snivajucim a okolitym svetom.

Dalsim podstatnym dokazom studia je ze ludsky mozog pocas lucidneho sna vykazuje znacne zvysenu aktivitu. Pomocou elektroencefalogramu sa podarilo dokazat ze mozog pocas lucidneho sna produkuje mozgove vlny az na urovni 40 Hz. To je oproti obycajnemu snivaniu takmer desatnasobok. ( bezne snivanie : 4 - 7 Hz ) Stav lucidneho snivania podla odbornikov by mal byt kasifikovany ako stav mysle.

V poradi treti vyskum sa uskotocnil v roku 2014 na Frankfurtskej univerzite kde sa odbornikom podarilo dokazat ze mozog moze byt uvedeny do stavu lucidneho snivania pomocou elektrickej simulacie.

Kazdy nas ma v sebe schopnost prezivat lucidne snivanie. Ale len maly zlomok ludi je schopny sa nacit tento stav vedome dosiahnut. Tym ktorym sa to podari su schopni : 1 . Mat lucidny sen vtedy ak oni sami chcu
2. Vedome reagovat na ostatne postavy v sne
3. Kontrolovat priebeh svojich snov
4. Ziskavat nove poznatky

Mozem v lucidnom sne uviaznut ?

Ak si myslite ze mozete uviaznut v lucidnom sne podobne ako v horore mylite sa. Lucidny sen a obycajny sen koncia vtedy ked sa zobudite. Ak dobre ovladate problematiku lucidneho sna sami rozhodujete kedy sa sen skonci a kedy sa zobudite. V mnohych snoch mozeme prezit tzv. " falosne prebudenie " kedy sa nam sniva ze spime a prebudzame sa vo sne. To este neznamena ze sme v nom uvazneni.

Ako si mozeme vsimnut tema lucidnych snov je velmi zaujimava

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
riri147  27. 2. 2015 15:05
tiež som rozmýšľala o rozobratí tejto témy ale ako vidím predbehol si ma...ale podla toho čo čítam, ty o tom asi ešte len teoretizuješ, nezažil si to naozaj. Lebo to, že sa prebudíš kedy chceš, nie je až tak celkom pravda. Zabudol si dodať, koľko trvá naučenie sa vyvolať taký sen, že keď sa o to pokúšaš prvé razy a podarí sa ti to, si z toho taký vzrušený že sa zobudíš nechcene.. aj o tom že keď to "praktizuješ" často môžeš sa dostať do tzv. spánkovú paralýzy
 fotka
melancholik  27. 2. 2015 16:56
pocit uväznenia som už veľa krát zažil, budil som sa do tých istých cyklov a nevedel som sa prinútiť zobudiť, dosť nepríjemný pocit ... ale kto vie či sa naozaj nejedná o skutočné uväznenie pokial totiž človek chce odísť a nieje mu to umožnené
 fotka
bitter  27. 2. 2015 16:57
2x som ho zažil 1x som sa hneď od úžasu zobudil 2X som to už ukontroloval
 fotka
skip  27. 2. 2015 19:23
ludné sny som mal od malička a snovú realitu som testoval dávno predtým ako som zistil, že niečo ako lucidné sny existuje. Myslel som si že tak sníva každý. Dotýkal som sa rôznych materiálov a zistil že naozaj cítim ich dotyk. Zistil som, že detaily sú nestabilné (písmo, čísla, nápisy, drobné predmety rozhádzané po stole) a menia svoj tvar, alebo polohu. Ak sa na tieto detaily príliš zameriate svoju myseľ, prebudíte sa. A veľa ďalších vecí. Keď som sa dozvedel, že ľudia okolo mňa takto nesnívajú, šiel som do knižnici, zobral knižky o snoch a cítil som sa výnimočne, keď v nich bolo popisované to čo som dávno prežíval a rozoberali to vedci
Inak ja mám v poslednej dobe dosť problém prebúdzať sa z týchto snov. Ak to príde prirodzene je to v pohode, ale ak sa chcem prebudiť sám, väčšinou sa prebudím do nového sna. Proste vstanem, idem sa napiť a napr v kuchyni je sestra a pije kávu. Ale sestra v skutočnosti kávu nepije a ja si poviem sakra (dokonca mám byť na intráku nie doma), tak predsa ešte nie som hore a začnem sa báť. Je v tom niečo strašidelné. A potom sa preberiem znovu a hneď testujem či ešte nespím a zistím že hej. A najhoršie je, že si uvedomujete svoje telo na posteli, ale v hlave ste niekde inde. Želáte si počuť nejaký zvuk z reality, aby vás prebudil a tak chcete napr. buchnúť svojou skutočnou rukou do steny, alebo zakričať. No samozrejme to nejde, pretože stojíte uprostred snovej kuchyne a vaša snová rodina sa na vás pozerá o čo vám ide. Chcete im povedať, že nie sú skutočný a zrazu nemôžete rozprávať ani v sne. Je to čistá beznádej. Viete že v realite na posteli vedľa spí spolubývajúci, ale nemáte mu ako dať najavo, že vy nechcete spať, že sa chcete zobudiť, že ste uväznený vo svojej hlave. Nakoniec sa samozrejme preberiete ale fuuuuuuu
 fotka
sapfoq  28. 2. 2015 08:17
@skip

ak sa v sne sustrediš na mysel a prebudíš sa nesnívaš lucidne. Ak sa máš problém púrebudiť tak je to tiež otázne pretože základ toho že ludicne snívaš je dostať sa v podvedomí k svoju vedomiu a uvedomiť si sám seba. Takže je ozaj náročné a dlhodobé naučiť sa to dokonale.

A ešte k lietaniu, neviem ale nepodarilo sa mi to ani raz. A tuším to ani nejde vôbec. Môže sa skákať s obrovských výšok, na obrovské vzdialenosti ale tuším sa lietať nedá v sne.
 fotka
skip  28. 2. 2015 09:38
@saqfop tomu prvému odseku som nepochopil. Ale k druhému, lietať v pohode môžem, a nie sú to len dlhé skoky, alebo pády.
 fotka
villit  28. 2. 2015 10:22
Velmi zaujimave komenty. Dakujem vam ze ste sa vyjadrili. Lucidne sny som zazil par krat. Ale neviem presne ci sa jednalo prave o tieto sny. Preto som to bral tak neutralne. Napr. Snivalo sa mi s manzelkou ze stoji na luke. Prisiel som k nej a dotkol som sa jej. Citil som jej vonu vlasov. Pocul som zretelne jej hlas. Dival som sa do jej oci tak ako ked som hore. Bolo to zvlastne. Myslim ze ten co vie regulovat svoje lucidne sny ma neuveritelnu schopnost pretoze som pocul ze sa naozaj da " uviaznut " v lucidnom sne. Uviaznut. No Uviaznut ako uviaznut. Skor je to pocas spanku bdela beznadej
Napíš svoj komentár