Všetky rodiny a ľudia na Slovensku v pondelok 4. februáara 2008 dostali do svojich poštových schránok tuto reklamu:
Od dnešného dňa rozbieha firma S.O.S. kampaň s rovnomenným názvom Spoznaj Osobnosti Slovenska /známe aj v Európe/.Vo štvtok 7.2.2008 dostanete do svojich schránok prvú kartičku o veľkom majstrovi gotického umenia. Nájdete tam veľa zaujímavých informácii.
Vo štvrtok 7.2.2008 ľudia na Slovensku naozaj dostali ok firmy S.O.S. katričku o majstrovi Pavlovi z Levoče. čo v nej bolo?

MAJSTER PAVOL Z LEVOČE

Narodil sa okolo roku 1460 a zomrel okolo roku 1540 v Levoči. Bol to nadaný a všestranný umelec. no svoje nadanie rozvíjal rezbárstvom a sochárstvom s náboženskou tématikou. Je tvorcom známeho levočského oltára.Archívne pramene ho uvádyajú ako "Paulus Sculptor" alebo aj "Paul Shnitzen" čo w preklade znamená Majster Pavol alebo ak to chceme preložiť doslovne Pavol Majster.Počiatky rezbárstva tohto gotického umelca siahajú do susedného Poľska, konkrétne do Krakova. Jeho diela sú roztrúsené najmä v Šariši, Gemeri a Liptove. Konkrétne sú to miesta na východe: v Spisškej Sobote, Spišskej Novej Vsi, Bardejove, Prešove, samozrejme Levoči, ale aj na ostanom území Slovenska, napríklad Banskej Bystrici, Kremnici.
Patrí k najvýznamnejším stredoeurópskym rezbárom. Jho pôsobenie v bigrafickom románe stvárnil Ľudo Zúbek. A práve kniha Skrytý prameň sa stala predlohou rovnomenného filmu.

To je v skratke o našom gotickom umelcovi majstrovi Pavlovi z Levoče.

Upozornenie! Na druhú stranu katričky napíšte, aký bol podľa Vás Majster Pavol. Doplňte aj svoje osobné údaje. Njlepšie názory uverejníme vo všetkých denníkoch.

Asi o týždeň v mesačníku Slovensko ma zaujal názor istého dvanásťročného dievčaťa Veroniky, ktoré vníma Majstra Pavlo takto:
Podľa mňa bol to človek nižšej postay s prešedivenými vlasmi, dlhou bradou, vysokým čelom...Poviete si: Možno je to deduško Večerníček. Mocnými rukami a pevnými dlaňami jemne a šikovne vyrezával nádherné diela. Tie sú zvlášť výnimočné, lebo do nich dával aj kúsok seba. Určite netúžil po sláve, po uznaní. Išlo mu iba i to, dať zo seba všetko do svojich diel. Celé svoje srdce vložil do majestátneho levočského oltára. Podľa mňa bol veľmi skromný a nábožný. A iste mu nechýbal zmysel pre humor. Bol rozvážny, nevedel sa hádať. Možno je aj medzi nami, preto otvorme oči a hľadajme ho okolo seba.
Poznámka redakcie: Ďakujeme za zaujímavý názor a už teraz sa tešíme nadalší príspevok z našej kampane Spoznaj Osobnosti Slovenska. Už onedlho nechajte sa prekvapiť!
h3

 Vymyslený príbeh
Komentuj
 fotka
magorka  22. 12. 2008 20:12
wooow...toľko by som o ňom za celý život neprečítala čo tu na jeden raz
Napíš svoj komentár