Bigorektici: otroci svalov

Príkladom zvrátenosti v neorganizovanom športe je nová choroba, ktorú americkí psychiatri nazvali bigorexia, a tá sa už objavuje aj u nás. Bigorektici sú muži, ktorí prepadli opačnej posadnutosti ako ich anorektické - "vychrtlé" polovičky. Zatiaľ čo mnohé dievčatá sú presvedčené, že ich telo nie je dostatočne chudé, bigorektickí muži veria, že ich telesná schránka a predovšetkým svaly sú nedostatočne vyvinuté až podvyživené. A rovnako ako u anorektičiek snaha o zmenu podstatne mení ich spôsob života - postupne sa z nich stávajú otroci vlastnej fóbie balansujúci na hranici svojprávnosti.

Bigorexia pritom nie je žiadna vzácna choroba. Sklony prepadnúť jej má údajne každý druhý muž. Tím psychiatrov pod vedením profesora Harvardskej univerzity Harrisona Popa zistil, že polovica amerických mužov nie je spokojná so svojím zovňajškom (v roku 1972 to bola len jedna šestina), že väčší hrudník si praje 38 percent Američanov, ale prekvapivo len 34 percent Američaniek. Štyridsať percent amerických mužov uvažuje o svalových implantátoch. (Údaje pre Slovensko predbežne nie sú k dispozícii.)

Podľa štúdií ďalších odborníkov zverejnených minulý rok v augustovom vydaní časopisu American Journal of Psychiatry trávia bigorektici zhruba tri hodiny denne premýšľaním o svojom svalstve, vyznačujú sa náhlymi premenami nálad, poruchami stravovania a zneužívaním anabolických steroidov. "Útočia na nás vzory, ktorých podoby sa nedajú dosiahnuť bez pomoci drog," povedal profesor Pope časopisu Time v narážke na tlak médií, ktoré vedľa ideálu vychudnutých modeliek presadzujú imidž svalovcov typu Ramba. "Ale nie je isté, čo sa stane, až narušíme bilanciu, na ktorej príroda pracovala milión rokov," varuje Pope. Dodáva, že anaboliká majú za následok najdramatickejšiu premenu mužského tela v moderných dejinách. Podľa posledných výskumov vyskúšalo anaboliká viac ako šesť percent amerických stredoškolákov.

Väčšina bigorektikov kontroluje podľa psychiatrov svoju muskulatúru deväťkrát za deň v zrkadle, najvážnejšie prípady uskutočňujú tento "prieskum" až päťdesiatkrát. Steroidy berú aj vtedy, keď sú varovaní pred ich škodlivými účinkami a v posilňovaní pokračujú aj navzdory chorobe alebo zraneniu, prípadne zdeseniu svojich partneriek z premeny ich prirodzene svalnatého chlapíka v monštrum.

V teste, ktorý profesor Pope a jeho kolegovia uskutočnili, mali muži popísať vlastné telo tak, ako by sa podľa nich páčili ženám. Najčastejšia odpoveď bola: "Ženy by boli rady, keby som mal o štrnásť kíl viac svalov." Psychiatri sa pýtali aj žien - tie však boli spokojné s telom, ktoré sa len mierne odlišovalo od priemeru.

Všetku energiu a voľný čas bigorektikov vysáva posilňovňa, čím trpia ich vzťahy aj sexuálny život. Vyhýbajú sa sexu, nechodia na pláž alebo do bazéna, pretože sa hanbia za svoje telo. Podľa doktora Popa niektorí svalovci sa odmietali vyzliecť dokonca aj pred lekármi, ktorí chceli z nejakých dôvodov získať miery ich tela. Obetujú vzťahy a zamestnanie len preto, aby mohli tráviť celý deň v telocvični. Len za rok 1999 zaplatili Američania za klubové členstvá v posilňovniach a fitnescentrách dve miliardy dolárov, dnes je to už o miliardu viac. Ďalšie dve a pol miliardy utratia za najrôznejšie náčinie pre domáci tréning.

Na to, že bigorexia začína vystrájať aj u nás, vsádza zrejme inzerát, ktorý na jednej internetovej stránke ponúka predaj anabolík "na dobierku" a potenciálnym zákazníkom kladie sugestívnu otázku: "Chcete zvýšiť svoju hmotnosť, silu, jednoducho byť najväčší zo všetkých?"

Chýba len otázka: "Omrzel vás život? Tak si dajte..."












zdroj:posilovanie.sk

 Blog
Komentuj
 fotka
mayo  21. 11. 2010 13:14
Hmm, šmakota

Závislosť ako pre mňa, 50 krát denne v zrkadle...



Už len to zrkadlo niekde kúpiť.
Napíš svoj komentár