-Dobrý deň, pán Repčík, môžete nám porozprávať, čo stálo na začiatku tohto nápadu?


Viete, všetko to prišlo, keď sme chceli získať tri percentá z predajnej ceny mobilného telefónu. To hádam netreba bližšie vysvetľovať, pravdepodobne to každý chápe ako prirodzené a čuduje sa, že tu také opatrenie nebolo aj predtým.
Možno len v krátkosti, táto iniciatíva vznikla na základe veľkého tlaku autorov, z ktorých mnohí prehlasovali, že sú demotivovaní tvoriť a že dokonca skončia s kariérou, ak nezačneme vyberať poplatky za predané mobilné telefóny, aby sme im z toho mohli vyplatiť tantiémy.
Jednoducho viedol k tomu verejný záujem, nenecháme predsa slovenskú kultúru umrieť.


-Samozrejme


No a raz som si tak kráčal po ulici a hmmkal si nejakú melódiu, pričom som si dobre dával pozor, aby nebola chránená autorským zákonom a nemusel som nič odvádzať, a zrazu mi v hlave skrsol nápad "hmm hmm hmmm hmmmmm, keď mobily, prečo nie aj niečo iné?", tak som tým poveril právnikov, bežne spolupracujúcich so SOZA a musím podotknúť, že sú to skutoční odborníci na interpretáciu zákona a zistil som, že, rovnako ako za mobilné telefóny schopné reprodukovať hudbu, môžeme žiadať poplatky za čokoľvek reprodukujúce hudbu, tu sa proste medze nekladú.

Spýtal som sa teda na oddeleniach SOZA, čo ľudia najčastejšie používajú na počúvanie hudby, povedali mi, že autorádiá, ktorých sú na Slovensku státisíce. Zaujímavé, ale zďaleka to nenapĺňalo ambície, ktoré som si vytýčil.
Zašiel som teda na jednu z našich univerzít na pracovisko, kde sa zaoberajú šírením zvuku, spýtal sa tú istú otázku a dostal prekvapivú odpoveď - ucho.
Presne rovnakým spôsobom ako mobilné telefóny, autorádiá, s reproduktormi, bubienok vibruje a vzniká zvuk.
Tak som tryskom vyrazil späť do SOZA. Bohužiaľ, tu už som si nedal veľký pozor, pri rýchlom behu moje sako zasvišťalo melódiu od elánu a ... no viete, musel som odviesť poplatok ... zákon je zákon. Našťastie pri tej provízii, ktorú z toho beriem, no nič, poďme ďalej.

Toto opatrenie už máme veľmi dobre premyslené, zohľadňujeme rôzne parametre, uši, ktoré môžu slúžiť na profesionálnejšiu reprodukciu hudby budú musieť samozrejme zaplatiť vyšší poplatok, čo nám umožní vybrať celkom slušnú sumu.
Sme v SOZA veľmi nadšení a veríme, že to Slovenskú hudbu pozdvihne do niekdajších výšok.
Viete, napadlo by vás to, ucho?


-Samozrejme, zvuk vznikne v reproduktore vibráciou blany, šíri sa vzduchom a skončí v uchu.


Prepáčte? ......... Povedali ste vzduchom? ......... Máte ešte do uzávierky čas, lebo ...


-Pravdepodobne nie, ale


Musím ísť dovidenia.

 Blog
Komentuj
 fotka
piter09  29. 10. 2012 02:58




teraz som si spomenul na tie pubertove rozhovory...:/
 fotka
mcvpn  29. 10. 2012 07:24
zlaté

"Viete, napadlo by vás to, ucho?" ako fanúšik mielikki podotýkam, že "vám", nie vás a ten vzduch, čo vzniká v reproduktore je asi zvuk
 fotka
tunidlo  29. 10. 2012 07:48
Ale do riti



@mcvpn ďakujem
 fotka
lubobs  29. 10. 2012 09:21
šikuľka je to, šušťanie listov na stromoch ešte na rad asi neprišlo
 fotka
willbebetter  29. 10. 2012 10:57
ajajaj, Repcik, to je po novom ako Kazimir s tym jeho megagrafom uz som tolko vtipkov videla a pocula, a stale sa z toho musim smiat
 fotka
wicki  29. 10. 2012 15:14
"Moje sako zasvišťalo melódiu elánu"
 fotka
antifunebracka  29. 10. 2012 16:20
nvm, ci som ten koniec pochopil, ale inak fajny fejton
 fotka
tikalok  31. 10. 2012 13:34
si mu zasadil posledný úder!!
 fotka
tikalok  18. 2. 2014 20:47
včera som ho videl na zochovej, ešte žije
10 
 fotka
tunidlo  5. 7. 2015 21:48
Nejako to tu naberá na aktuálnosti ...
Napíš svoj komentár